Nederland, Laren16 september 2021, door Esmée Rebel

Circulaire hotspot in ‘t Gooi: De Groene Afslag, Laren

Nederland, Laren, 16 september 2021, door Esmée Rebel

Circulaire hotspot in ‘t Gooi: De Groene Afslag, Laren

Om meteen maar even met de deur in huis te vallen: hoe je het ook bekijkt, linksom of rechtsom, voor een groene(re) wereld zullen we met zijn allen (als collectief ja) het één en ander moeten veranderen aan onze levens(stijl). Nou, niet per sé nu-direct-gelijk-alles maar wel een beetje zeg maar.

En dat is best nog wel lastig hoor. Want wij mensen zijn óók gemaksdieren en 'veranderen' is all but that. Circulaire hotspot De Groene Afslag helpt een handje. Zij, net als wij, streven naar een groene(re) wereld en doen dat - dankuwel - op een gewoon hele leuke en aantrekkelijke manier. De Groene Afslag is namelijk een duurzame inspiratielocatie net na afrit 8 van de A1 (aha, vandaar de naam). En er is meer: De Groene Afslag is ook 'gewoon' een hele fijne plek om te eten en te drinken, om te werken (hallo chille flexwerkplekken), vergaderen, leren, vieren en vooral lol hebben. Afijn, op naar 'de groene afslag' in Laren, 't Gooi.

De Groene Afslag, Laren

De Groene Afslag, Laren

Deze multifunctionele hub – De Groene Afslag – is er voor duurzame koplopers. Er is een café-restaurant, evenementenlocatie, kantoortuin, opname- en broadcaststudio, vaste stek voor sociale duurzaamheid én high-tech hybride klaslokaal. Zo veel? Ja, echt.

Laten we beginnen bij onze favoriete bezigheid: eten (én drinken). Bij De Groene Afslag zit er – naar eigen zeggen – altijd iets groens tussen je tanden. De kaart is simpel: er is soep, brood en salade van de week met dagelijks wisselende taartjes of (h)eerlijke borrelhappen. Good to know: de gerechten op de kaart zijn op basis van de impact op het milieu gecreëerd. Zo wordt er meer groente dan vlees gebruikt én komen jouw kruimels niet in de kliko, maar bij het tijgerwormenhotel terecht. Tijgerwormenhotel? Deze ‘gasten’ lusten alles, en kun je bewonderen bij het entree (als je durft).

On to the next one: de kantoortuin. Er zijn zowel knusse ruimtes voor twee tot vier personen als flinke zalen voor dertig man. De werkplekken zijn bedoeld voor (duurzame) ‘vaste’ bedrijven én flexwerkers. Als flexer kun je een abonnement afsluiten voor één, twee of drie dagen per week. Wil je graag een ruimte (af)huren voor een verjaardag of bedrijfsfeest? Dat kan (ook)! Hoe leuk – als het een beetje lekker weer is – om op blote voeten (vooruit, schoenen mogen ook) dit te vieren? Stadsstrand mét beachclub ‘Corona Beach’ – een exclu-creatieve buitenzaal – is de perfecte plek. 

Naast dit alles, organiseert De Groene Afslag – samen met Slow Food Amsterdam en kookboekenschrijver René Zanderink – een biologische markt. Hier vind je stands van kleine, biologische bedrijven met biologische, vegetarische en/of superlokale producten. Denk aan verse groentes en fruit, delicatessen, sapjes of (borrel)hapjes. Iedere eerste en derde zondag van de maand tussen 11u en 15u kun je komen aanwaaien om je boodschappenmandje te vullen.

Voor een plekje in ‘t Gooi is het best een beetje afgetrapt, maar who cares. Voor een slooppand – waar ze maar twee jaar mochten blijven – was het economisch en praktisch gezien niet slim om alles op-en-top te maken. Het goede nieuws: De Groene Afslag mag langer blijven, en heeft al puike plannen voor een definitieve vestiging op het naastgelegen kazerneterrein.

 

Tot slot: ook aan kleine groene rakkers is gedacht: in het café staat heel veel leuks om mee te spelen!

De Groene Afslag is van ma t/m vrij geopend van 08:30 tot 18u.