30 december 2022, door Nina van Hilst

Bart Bewust Boekenclub: boeken over duurzaamheid, zelfontwikkeling en self care

30 december 2022, door Nina van Hilst

Bart Bewust Boekenclub: boeken over duurzaamheid, zelfontwikkeling en self care

Waar de één (hoi Maartje!) van smeuïge chicklit houdt, houdt de ander van non-fictie. En in het geval van ondergetekende, is dat allerhande non-fictie rondom duurzaamheid, zelfontwikkeling, self care, vrouwelijke kracht en spiritualiteit. Van Lucy Woesthoff over womanhood tot een plasticvrij leven. En van body positivity tot hoe je écht goed kunt niksen. We maakten een groeiend lijstje voor de Bart Bewust Boekenclub. Lees je lekker mee?

Wees eens lief voor jezelf

Wees eens lief voor jezelf

De Finse psychotherapeut, relatietherapeut en schrijver Maaret Kallio schreef al meer dan 10 boeken over de psyche. Haar boek Wees eens lief voor jezelf werd een bestseller en vertaald onder andere naar het Nederlands. Het boek is geen zelfhulpboek met een quick fix voor een gelukkig leven. Maar een realistisch boek waarin ze aangeeft dat het leven soms niet leuk is en je juist door alle emoties die bij het leven horen – blijdschap, enthousiasme, teleurstelling, verdriet… – te voelen, kunt bouwen aan een sterkere en gelukkigere jij.

Wees eens lief voor jezelf

Het anti-aanbakbrein

Het anti-aanbakbrein

Iemand zegt iets, zegt iets niet of je hebt iets onhandigs gedaan en je krijgt dat wat er (niet) gezegd is of gedaan maar niet uit je hoofd. Zo zonde. Het boek Het anti-aanbakbrein geeft uitleg en tips zodat er minder aan je plakt. Auteur en trainer Sanne van Arnhem vroeg honderd mensen die vanwege hun werk of privé in heftige situaties zaten – zoals crisisartsen, agenten, mensen met een depressie of in een vechtscheiding – hoe zij omgaan met ‘dat wat plakt’. Het boek kijkt waar deze zorgelijke gedachten vandaan komen, hoe je jezelf ertegen kunt wapenen en een stappenplan om die bleh-gedachten makkelijker van je af te laten glijden. Het anti-aanbakbrein is een makkelijk en redelijk snel te lezen boek.

 

Lichter van Yung Pueblo

Lichter van Yung Pueblo

Veel mensen kennen Yung Pueblo van Instagram waarop hij met zijn 2,4 miljoen volgers reflecties en lessen over mindfulness en zelfontwikkeling deelt. Na enkele dichtbundels – waaronder de in het Nederlands vertaalde naar binnen en helder & verbonden – schreef hij nu het non-fictie boek lichter dat gaat over zelfcompassie, bewustzijn en zelfheling. En hoe meer mensen het helingsproces doorlopen, hoe meer we kunnen toewerken naar een betere wereld. Grote stappen die dichterbij komen door het lezen van een klein boek.

Kosmos Uitgevers

Heksen met Susan Smit

Heksen met Susan Smit

Op heksentoer met Susan Smit. ‘De heks van Limbricht‘ is een op feiten gebaseerde roman over een vrouw die beschuldigd werd van hekserij. Het is een mooie inleiding over het werken met de natuur en het verloop van vrouwen die getemd werden in hun kracht. Susan’s debuut in 2001 was ‘Heks‘ wat een persoonlijke zoektocht is naar hekserij. In 2022 kwam ook ‘De wijsheid van de heks‘ uit. Hierin beschrijft ze wat ze de afgelopen twintig jaar van de oude natuurreligie heeft geleerd. Het boek gaat over hekserij met natuurwetten, zelfontwikkeling en hoe dit je kan helpen op het gebied van omgaan met emoties, levensenergie, seksualiteit en creativiteit. Kun je na al deze info nog wat guidance gebruiken, dan is daar ‘Magisch dagboek‘. Dit boek geeft je informatie en oefeningen om de heks in jezelf te ontdekken.

Human Design, de blauwdruk van je gezondheid

Human Design, de blauwdruk van je gezondheid

In 2013 schreef Sarah Leers samen met Guido Wernink het boek ‘Human Design, de blauwdruk van je leven’. Human Design is een systeem wat in de jaren tachtig ontwikkeld is en ervan uit gaat dat alles vast ligt op het moment dat je geboren wordt. Het is een combinatie van oude leer waaronder astrologie, Kaballa, I Tjing, chakras en astronomie. Behalve het verloop van je leven, heeft Human Design ook impact op je gezondheid. En daar gaat dit tweede boek over; ‘Human Design, de blauwdruk van je gezondheid‘. Aan de hand van je geboortedatum, -tijd en -plaats geeft Human Design een handleiding voor je lichaam, energietype, vertering en zintuigen. Ontdek wat voor Human Design type je bent en leer zo of je van nature vleeseter of vegetariër bent, de dag beter liggend kunt afsluiten, je lichaam voorkeur heeft voor eiwitten of vetten, je kwaliteiten en kwetsbaarheden in kaart te brengen en meer. Interessant toch? Oja, en het boek komt ook nog met een esthetisch design. Dat we daar gevoelig voor zijn past waarschijnlijk bij ons type.

Angelus - Experiental Chakra Workbook

Angelus - Experiental Chakra Workbook

Op het eerste oog is Angelus een kunstboek. Een visueel feest van kleuren, kostuums en grafische elementen. Enkel bij het lezen zul je zien dat het boek over chakras, healing en yoga gaat. Angelus is een combinatie van verhalen, yoga sets en oefeningen. Met de zeven chakras als rode draad en visueel tot leven gebracht met prachtige beelden en vormgeving. Angelus is gemaakt met als doel om te inspireren en te helen. Aan de slag dus.

Hier lees je meer over Angelus.

Duurzaam Reizen - Zoë van Liere

Duurzaam Reizen - Zoë van Liere

Net toen de vliegschaamte een ding begon te worden, kwam corona. Hierdoor kwamen de serial reizigers sowieso aan de grond te staan. En werd ver weg reizen plots een stuk minder aantrekkelijk. Het boek van Professional Wildchild en Moderne Hippie Zoë kon dus niet op een beter moment uitkomen. We willen genieten van de wonderen die je ook per auto of trein kunt bereiken. En Zoë laat zien dat er genoeg is. Het boek Duurzaam Reizen is een combinatie van informatie hoe je duurzaam op reis gaat, wat je meeneemt op reis, welk vervoermiddel je het beste kunt nemen. En inspiratie voor Europese “echte reizigers” plekken. Waar je zonder enig gemis je reis naar Zuid Amerika of Azië voor kunt verruilen.

Duurzaam Reizen – in het boek vind je ook een hoofdstuk over het Spaanse eiland La Gomera. Een bijdrage van Team Barts Boekje. Meer inspiratie voor dichtbij-tripjes vind je natuurlijk in de boeken van Barts Boekje. Even naar beneden scrollen.

Doe Het Zero - Jessie en Nicky Kroon

Doe Het Zero - Jessie en Nicky Kroon

Jessie en Nicky van Het Zero Waste Project schreven al sinds 2014 over een leven onder afval. Er kwam een boek en een winkel in Amersfoort. En dit jaar kwam hun tweede boek Doe Het Zero uit. In dit boek delen ze hun favoriete recepten voor een leven met minder plastic. Van badkamergoodies tot schoonmaakspul. Van zelfgemaakte energiebars tot bijenwasdoeken. Je vindt het in Doe Het Zero. Erg leuke bezigheid als je toch veel binnen zit deze corona-winter.

Doe Het Zero

Woman - Lucy Woesthoff

Woman - Lucy Woesthoff

“Want mannen zijn fantastisch en een groots onderdeel van ons leven maar vrouwen, sorry heren, zijn magisch”. Nu vermoeden we het dat veel mannen het daar zelfs mee eens zijn. Lucy Woesthoff schrijft in haar eerste boek ‘Woman’ over de liefde, dood, ouder worden en over de kracht van sisterhood. Aan de hand van haar eigen verhaal vertelt ze over hoe verbinding maken haar en haar gezin geholpen heeft. ‘Woman” is een ode aan alle vrouwen. Een boek dat ontroert en inspireert, zo zeggen ze. We kunnen niet wachten om het te lezen.

Verschenen 24 juni 2020

Niksen - Olga Mecking

Niksen - Olga Mecking

Jezelf empoweren door niks te doen. We like it. In een steeds drukker wordend bestaan – met continue bereikbaarheid en vele deadlines – moeten we iets doen om tot rust te komen. Nu zijn er methodes als yoga en mindfulness maar die werken niet voor iedereen. Wat wel voor iedereen werkt is gewoon even niksen. En dan écht niksen. Niet tien keer per vijf minuten toch even dit of dat. Met meer niksen word je creatiever, meer ontspannen en gezonder. En kun je vervolgens weer beter doorknallen. Hoe? Dat lees je in ‘Niksen’ van Olga Mecking.

Verschenen 15 april 2020

Mayra Louise - Op je lijf geschreven

Mayra Louise - Op je lijf geschreven

Prachtvrouw, moeder, model en voorvechter voor body positivity. Daar zeggen wij ‘hell yeah’ tegen. En deze mooie – grappige ook – dame schreef in 2019 haar eerste boek. Met haar boek ‘Op je lijf geschreven’ spijkert ze ons bij over het achterhaalde schoonheidsideaal. Zodat we tevredener gaan worden met wat ons qua lichaam gegeven is en we shaming helemaal achter ons kunnen laten. Inmiddels is ze bezig met het schrijven van haar tweede boek over zelfliefde, self care en veerkracht. In 2021 zal het in de winkels liggen.

Maartje Diepstraten - Bart's Boeken

Maartje Diepstraten - Bart's Boeken

Voor self care – wat ons betreft – zijn kleine of grote ontsnappingen naar een fijne plek must. Ons’Maartje – mogen wij als Brabanders zeggen – schreef eerder al een boek met ‘Little Escapes’ in Nederland en België. Gevolgd door ‘Little Escapes net over de grens’. Toen kwam ‘Cool Cape Town’ met de fijnste tips voor Kaapstad en omstreken plus de latere Cool Cape Town Kids. En ze gaat door. ‘Los little escapos’ neemt je mee naar de onontdekte plekjes in Barcelona, Bilbao, Ibiza, Madrid, Marbella, Mallorca en Valencia! Meest recente boek uit de typemachine van Maartje is ‘Koffers en Koters’, voor tripjes in Europe met kleintjes. En we kunnen je vertellen, Maartje schrijft nog wel even door.

Je koopt Bart’s Boeken op BartsBoekje.com.

Eveline Helmink - Handboek voor mindere dagen

Eveline Helmink - Handboek voor mindere dagen

Voornamelijk bekend als Eveline hoofdredacteur van Happinez. Deze vrolijke vrouw schreef een boek over de dagen waarop het tegen zit. Want niemand is altijd vrolijk en sommige dagen zijn gewoon stom. Juist op die dagen kun je het meest over jezelf leren en persoonlijke groei maken. Eveline’s ‘Handboek voor mindere dagen’ vertelt dat deze dagen er zeker mogen zijn en hoe je deze momenten leerzaam doorkomt. Het handboek werd zo’n hit in Nederland dat het inmiddels in meerdere talen vertaald is. Want overal zijn er weleens mindere dagen.

Hanneke Peeters - Rock Your Crystals

Hanneke Peeters - Rock Your Crystals

Kristallen vinden we prachtig en heel ons huis ligt er vol mee. Maar wat kun je er eigenlijk mee? Hanneke durven we gerust de kristallen-koningin van Nederland te noemen. Met haar bedrijfje Rock Your World voorziet ze ons van kristallensprays en kristallen. In haar eerste boek ‘Rock Your Crystals’ leert ze ons dat kristallen niet alleen mooi zijn maar ook welke steen je kunt inzetten om iets te veranderen of kracht bij te zetten. Een beetje Moeder Natuur, een beetje magie en een beetje wijsheid van Hanneke.

Karlijn Visser en Evelyn van Hasselt - Holistik Handboek

Karlijn Visser en Evelyn van Hasselt - Holistik Handboek

Holistisch, Ayurveda, mindful en connected. Allemaal erg leuk hoor maar niet altijd makkelijk vol te houden in je drukke, dagelijkse leven. Karlijn en Evelyn van Holistik helpen ons al enkele jaren aardig op weg via hun online platform over een holistisch leven. Het werd dus tijd voor een boek. Een boek dat je met praktische tips, mooie verhalen, fijne feiten en sprekende beelden op weg helpt meer in contact met jezelf, de mensen en natuur om je heen te leven. Geen stoffige look of taaie lappen tekst. Maar een plaatje van een cover en een boek wat je open kunt slaan op welke pagina je wilt en meteen kunt lezen wat jou aanspreekt.

E-reader kiezen? Kobo kiezen

E-reader kiezen? Kobo kiezen

Tuurlijk, de geur van een vers boek is niet te evenaren en ja, we hóuden van bladeren, vouwen maken, gebogen ruggen, strepen en high-lighten en een kast vol met gelezen exemplaren. Maar. MAAR. We houden ook van onze rug. De oplossing is bovendien altijd simpel: de ereader. En op het gebied van ereader (we hebben rondgevraagd en uitgezocht en het is gewoon echt zo) is er eigenlijk maar 1 goed antwoord: KOBO.

En dan hebben we nog een nieuwtje ook: de Kobo Clara E2. Die moet je hebben. Die is namelijk waterproof en gemaakt van 85% gerecycled plastic, waarvan 10% ocean-bound plastic – thank you very much.

Kan het nog beter? Ja! Met dank aan de nieuwe Bluetooth® ondersteuning op de Kobo Clara kun je nu ook draadloos naar je favoriete audioboeken te luisteren!