16 november 2018, door Maartje

Ouwe-nieuwe in Amsterdam: De Groene Olifant in Amsterdam Oost

16 november 2018, door Maartje

Ouwe-nieuwe in Amsterdam: De Groene Olifant in Amsterdam Oost

Eerlijk? Eerlijk zitten we zelf de laatste tijd het liefst in het bruine café om de hoek. Beetje moe soms van al het nieuwe geweld. We zijn ook maar mensen. Voor de lunch en laptopsessie schuiven we aan bij Broodje Mokum aan de Rozengracht in plaats van de hippe koffiezaak, voor een biertje op de zaterdagmiddag voldoet de Pilsvogel in de Pijp nog altijd prima meer dan prima en van de bar vielen we onlangs nog bij Brandon. Tsja.

De Groene Olifant, Amsterdam Oost

De Groene Olifant, Amsterdam Oost

Des te leuker is het dus dat een van die gouwe ouwe Amsterdamse kroegen in een fris jasje werd gestoken: De Groene Olifant in Amsterdam Oost. Bekende plek, oud recept, nieuwe kruiden. Het beste van alle werelden in the end. Dat principe voerde de nieuwe eigenaar van de oude zaak goed door: ook de lekker compacte menukaart is van het oude klassieke (witlof met ham en kaas) maar dan in een nieuw zogeheten jasje (de ham is porchetta, tres chique). Al is het vooral gewoon een lekkere plek voor een lekkere hap: de juiste bitterballen, een perfecte kaasplank (groot en lekker, romige brief en plakjes appel – no fuss, precies goed) en gewoon een mandje brood met een botertje. Een fijne bierkaart ook, en een ongecompliceerd huiswijntje. En een uitzicht waar een mens U tegen zegt: water en rust en dat in hip Amsterdam Oost.

Want ja, dat verstopte hoekje net achter Artis waar De Groene Olifant al heel veel jaren zit, is een heerlijk adres. Op een plaatje van een locatie. Dat was het altijd al en dat is het nog steeds. Alleen mocht de bezem er wel eens doorheen. Dat is gebeurde zonder dat de kracht van de plek verloren ging: hulde. Datzelfde, die hulde, mag naar het jong vriendelijke personeel: ook daar geen gedoe. Gewoon, gezellig. Zoals een Amsterdams café van toen en nu dat hoort te zijn. Perfecte plek voor de hele dag en de hele avond.