7% minder single-use plastic in onze oceanen is niet genoeg. Help mee met de Dopper Wave.
Door het dolle waren we toen we hoorden dat de EU single-use plastic als wegwerpbestek, rietjes en wattenstaafjes heeft verboden. Een grote - of toch niet - ….
*stilte*, *krekelgeluiden*, *complete stilte.*
En dat zou het einde van dit artikel zijn als we voortaan nog maar 7% uitschrijven. Precies, dan vertellen we je natuurlijk helemaal niks. Als alle wereldwijde toezeggingen van de industrie en overheden samen (inclusief deze EU-ban op smallplastic) the new norm wordt, levert dat een jaarlijkse reductie van 7% op in de toestroom van plastic afval richting de oceanen in 2040. Absoluut goed, 7% minder, maar het is zeker niet genoeg. Dat kunnen we beter, toch? Dopper roept jou, ons en bedrijven op om ons aan te sluiten bij de Dopper Wave. Samen tegen zóveel minder plasticafval, dat de vissen in de oceanen er een happy dance van doen.
Dus gaan we voor een grotere stap, naar de volle 100%: door het dolle waren we toen we hoorden dat de EU single-use plastic als wegwerpbestek, rietjes en wattenstaafjes heeft verboden. Een grote – of toch niet – stap van onze overheden om de strijd tegen de plasticvervuiling tegen te gaan. Een beetje ingewikkeld misschien, maar als we de feiten bij elkaar optellen is de plastic fles één van de meest gevonden plastic items op de Europese stranden en uitgerekend díe wordt in de ban niet meegenomen. En dat is gewoonweg zonde, want voor plastic wegwerp waterflessen is er juist een zo mooi alternatief: kraanwater en herbruikbare flessen!! Gemiste kans. Als we dan even doorrekenen, dan komen we op een ‘schamele’ 7% minder wegwerpplastic in onze oceanen uit (zonder de ban van plastic flessen meegeteld). Een leuk eerste begin, maar eerlijk is eerlijk: wat is nu 7% minder in het grote geheel?
Op een avond 1 biertje laten staan en er 13 naar binnen gieten vermindert echt je kater niet. Eén keer in de twee weken niet uiteten gaan spekt echt je bankrekening niet. Een heel pak koekjes opeten op twee koekjes na… Oké, is eigenlijk gewoon niet eens mogelijk. You get the picture, 7% minder is leuk, maar we kunnen echt wel beter.
Dopper zet zich al jaren in tegen minder single-use plastic. En daarom gelooft Dopper dat we samen meer plastic kunnen besparen dan die 7%.
Sluit je aan en doe mee met de Dopper Wave. Individuen en organisaties maken samen de Dopper Wave. Het is heel simpel: je zegt toe om plastic wegwerpflessen uit je leven of bedrijf te verbannen en over te gaan op tapwater en het gebruiken van je herbruikbare waterfles. Momenteel hebben al 617 organisaties waaronder TOMS, De Bijenkorf, Bol.com en Ace & Tate zich aangesloten. En tot nu toe 5.079 – and counting – particulieren. En daar hopen we snel meer van te kunnen maken.
Wanneer je de Dopper Wave ondertekent zeg je toe geen single-use plastic flessen meer te gebruiken. En mag je deze boodschap zo veel mogelijk rondbazuinen. Hoe meer mensen en bedrijven meedoen, hoe beter. Hier bovenop gaat Dopper naar het Europees Parlement om een verbod op wegwerpwaterflessen te eisen. Namens alle organisaties en individuen die zich bij de Dopper Wave hebben aangesloten. Even ondertekenen maakt een heel groot verschil. En natuurlijk voortaan je eigen hervulbare fles meenemen.
Sluit je nu aan bij de Dopper Wave
Van die 617 organisaties die meedoen is Barts Boekje er een. Ook Team Bart belooft geen wegwerpwaterflessen meer te gebruiken. Barts Boekje’s tips voor een plastic free wave:
- Gaan we en route of op reis? Dan nemen we onze hervulbare waterfles mee. Voordat we van huis gaan of onderweg kunnen we onze fles opnieuw en opnieuw vullen met vers water.
- Is je fles onderweg leeg? In horecazaakjes helpen medewerkers je vaak graag om je lege waterfles te hervullen.
- Hebben ze in een restaurant plastic waterflessen? Dan bestellen we een glas kraanwater i.p.v. water uit de fles. Alle glaasjes – uhh flesjes – helpen.
- Spread the word: omdat we samen een grotere impact maken, delen we de boodschap om je aan te sluiten bij de Dopper Wave graag. Meld je in oktober aan en jouw stem gaat mee naar het Europees Parlement voor een verbod op single-use plastic waterflesjes.