8 juni 2020, door Susanne van Helden

Bart Bouwt a.k.a. Barts Behang: onze favoriete behangmerken

8 juni 2020, door Susanne van Helden

Bart Bouwt a.k.a. Barts Behang: onze favoriete behangmerken

Tuurlijk, een muurtje verven is zo gedaan en ook weer zo ge-on-daan (is geen Nederlands, dat weten wij ook wel, maar je snapt wat we bedoelen, toch?), maar niks (echt niks) is zo kamer opbeurend als een vers behangetje. Drukke tekeningen, unieke afdrukken, repeterende motiefjes... We vinden het allemaal geweldig. Nu nog een handige huisgenoot die snel en strak is met kwast, lijm en papier (en ok: met een stoommachine) maar zodra we die gevonden hebben, gaan we los, te beginnen met deze behangmerken.

Arte Walls

Arte Walls

Wie dacht dat al het behang over één kam te scheren valt, heeft nog nooit een muurtje gehuld in Arte Walls geaaid. Zo zacht. En omdat het oog ook – juist – wat wil, komt het behang in de heerlijkste prints en de knapste motieven. We zouden Bart niet zijn als we de Travellers collectie er niet uit zouden pikken. Warme, volle kleuren toveren je saaie witte muur om tot een fijn hoekje in huis. Check ook vooral favoriet Tantor, met een waanzinnig toffe olifantenprint. Om verliefd op te worden en nooit op uitgekeken te raken.

Arte Walls

Birds on the run x sophia

Birds on the run x sophia

Samen met Sophia Tienstra heeft het lifestyle merk Birds on the Run een té mooie behanglijn opgezet. Van heerlijke bloemenprintjes tot mooie water zwanen waarbij het net lijkt alsof de figuren op de muur getekend zijn wat zorgt voor een prachtig kunstwerk aan de muur.

Birds on the run x Sophia 

Zoe Corbey

Zoe Corbey

Je kunt (en wilt) er niet omheen, de catchy prints van Zoe Corbey. De Nederlandse illustratrice maakt behang om bij weg te dromen. Of je kind, want dit kleurrijke behang misstaat niet op de kamer van de kleinste. We spotten tijgers, kolibries en een luiaard. Nog een beetje spannend, zo’n hele muur in het nieuw? De posters van Zoe zijn ook al zo’n vrolijk feestje. Hartje voor die met het wilde paard.

Engblad & Co

Engblad & Co

Kenmerk van het Zweedse behangmerk Engblad & Co: gedetailleerde prints in prachtig vergrijsde tinten. Om te smullen, dat is het. En om zo nu en dan te aaien, zo heerlijk glad (mits gedaan door die handige huisgenoot). Wij vielen als een blok voor de Dancing Crane uit de Simplicity collectie, geïnspireerd op de Aziatische kunst. Een levendig printje, maar door de zachte kleuren zeker niet too much. Al is een kek behangetje zelden too much, non? Hoe dan ook: de dansende kraanvogels hebben een mooie betekenis. In Japan staan de sierlijke dieren voor jeugd en geluk en in Scandinavië voor de lente. Verkrijgbaar in verschillende zachte kleuren; oudroze, lichtgrijs en blauw. Alles even prachtig.

Engblad & Co

Annet Weelink Design

Annet Weelink Design

Het behang van de Nederlandse Annet Weelink is een droom. Met haar sferische, dromerige, soms feeërieke printbehang zet je direct de toon in je interieur. Annet is  van huis uit printontwerper –  niet zo gek dus dat ze vooral de mooiste prints uit haar pen laat stromen, en waarom dat niet op kamerhoog papier drukken? Zo geschiede. Haar bekendste behang is waarschijnlijk het de zwarte witte jungle print: een regelmatig terugkerend patroon dat je in de mooiste interieurs terug komen (hallo instagram en pinterest).

Annet heeft jaren gewerkt als ontwerper van prints voor merken zoals H&M en 10 FEET. In 2015 bedacht ze dat ze dit ook wel voor zichzelf kon gaan doen. Tegenwoordig verkoopt ze naast behang ook tassen, kussens, kleding en posters. Eigenlijk alles waar een print op kan zeg maar.

‘Inspiratie voor mijn producten komt vaak spontaan tot stand. Er is niet specifiek één ding waar ik naar kijk, het zit ‘m juist in kleine dingen. Dit kan een tv-serie zijn, of bijvoorbeeld een restaurant met een mooi interieur. Alleen al het kleurenpalet kan ervoor zorgen dat ik denk ‘daar moet ik iets mee doen’. Ook houd ik de trends in de gaten en maak ik tripjes en productreizen naar fabrikanten. En Instagram en Pinterest zijn een bron van inspiratie, maar daar kun je soms iets lang op blijven kijken naar al die mooie plaatjes ;)’

annetweelinkdesign.com

Elitis

Elitis

Wie het behang van het Franse merk Elitis in handen krijgt zal meteen verbaasd zijn over de kwaliteit van het papier en de dikke, glanzende print. Super hoogwaardig en luxe is het, wat komt door het materiaalgebruik. In elk behang van Elitis zit veel structuur en vaak glanst een en ander je al van ver tegemoet. Qua kleur zweet Elitis bij bruin en goud-tintten, een uitzondering daargelaten, en er wordt gewerkt met natuurlijke materialen zoals zijde, raffia, bamboe, kurk en leer. 

Door het unieke en internationale karakter zie je het behang veel terug in boutiquehotels en winkels. No surprise daaro. Maar mocht je je afvragen hoe hotels toch dat ‘vleugje’ luxe op de muur krijgen, dan is hier je antwoord.

Elitis werkt met een klein team designers zodat ze hun eigen look en feel goed kunnen bewaken.

elitis.fr

behangfabriek

behangfabriek

Ah, de one stop behangshop van het land. Hier, bij behangfabriek.nl kun je je hart op halen: bijna alles hebben ze, ook al wat de selectie hoogwaardigebehangmerken wel heel selectief ingekocht: alleen het mooiste mag naar binnen. En weer baar buiten. En weer bij jou naar binnen.

Speciaal voor die net wat anders willen, heeft de Behangfabriek ook hun eigen lijn opgezet: behangmurals gemaakt op een vaste afmeting, en een aantal op maat. Zo krijg je dus een niet herhalende print en eerder een schilderij in je huis dan een ‘behangetje’. Ooit een binnenkijker in Huize Maartje a.k.a. Bart (de eerste Bart) gezien? Het tropische behang achter de roze trap is hier een voorbeeld van.

Wij zijn met name fan van de behangmurals van otnwerpster Puck B. Een dromerige behangcollectie geinspireerd op de meren van Italie. Leuke bijkomstigheid is dat het behang van de eigen collectie van de behangfabriek ook verkrijgbaar is op akoestisch behang (idd, geluid-dempend, handig voor op kantoor) of waterdicht badkamerbehang!

Cole & Son

Cole & Son

Een schot voor open doel misschien, maar hij móet erbij, het vrolijke, kleurrijke, tropische behang van het Engelse Cole & Son. En als jhe het ziet, dan herken je het vást: de apen en jungle prints zijn al best een beetje een begrip. Is dus van dit merk. Weet je dat ook weer. 

En check meteen ook even het te leuke leopard behang! Ideaal voor in de gang of toilet!

Het Engelse Cole & Son is opgericht in 1875 en bewijst  zich dus al 144 jaar in de behangwereld. Er zijn drukke en rustige en kleurrijke prints. Van klassiek tot modern; er is  nog veel meer dan apen- en luipaardprints.

Nobilis

Nobilis

“Dit behang is zoooo mooi en van hoge kwaliteit”. Aldus, Suus, onze Bart Bouwt specialist. Kijk, steek die maar in je zak. Al het behang is altijd verfijnd en van de hoogste kwaliteit, variërend van traditionele Franse patronen tot de meest moderne prints, altijd gebruik gemaakt van de innovatieve technieken.

Ruim 100 jaar geleden werd dit klassieke Franse huis opgericht. Nobilis heeft naam gemaakt met geraffineerde collecties stoffen en behang die weliswaar eigentijds aandoen, maar altijd teruggrijpen naar traditionele technieken. De kwaliteit die geleverd wordt is uniek en heeft, zoals gezegd, die onmiskenbare Franse uitstraling. Het bedrijf is eveneens een platform voor jonge ontwerpers waardoor de collectie een jong en fris karakter heeft en lekker met zijn tijd mee blijft gaan.

Marcel Wanders

Marcel Wanders

Het prachtige behang van Marcel Wanders is echt al kunst op zich. Het is designbehang wordt helemaal op maat gemaakt (en is dus mega duur, just saying) en geschaald naar elke benodigde afmeting. Kijk nou hoe te gek het onderstaande Paris behang!?  

Marcel Wanders is Nederlands bekendste industrieel ontwerper. Hij is medeoprichter en artdirector van het designlabel Moooi (zit in Breda). Daarnaast heeft Wanders een eigen ontwerpstudio, waar hij werkt voor verschillende internationale meubelmerken.

Het behang van Marcel Wanders is oa te koop via www.behangfabriek.com