SUITCASE STORIES: de no-nonsense Barts Boekje Female Travel Guide
Hoe je het ook doet: reizen als vrouw vraagt soms net even wat andere voorbereidingen. Niet omdat we minder kunnen, maar omdat we meer willen. En niet omdat het ‘moet kunnen’, maar omdat het alláng kan.
Onderweg hebben we geen zin in betuttelende lijstjes met ‘pas op voor mannen’, maar in eerlijke, slimme en stijlvolle tips waarmee je je vrij voelt. Veilig én zelfstandig. Lekker praktisch, maar nooit saai. BAM.
Dus hier komt-ie: de no-nonsense Barts Boekje Female Travel Guide: altijd met ruimte voor spontaniteit (en wijn).
In comes SUITSUIT. Want we weten allemaal: een een goede koffer is een must en dan het allerliefste die van SUITSUIT. En een dikke shoutout naar de nieuwste kleuren!
En als er één merk is dat vrouwen echt inspireert om de wereld te verkennen, dan is het wel SUITSUIT. Ze dragen niet alleen bij aan het creëren van een veilige en inclusieve reis- en toerismebranche met gelijke kansen voor iedereen, ongeacht SUITSUIT, maar ze moedigen vrouwen ook aan om te reizen en hun zelfvertrouwen een enorme boost te geven. Want reizen is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de vrouwen op je bestemming. Door lokale vrouwen te ondersteunen, door bij hen te verblijven, te eten of deel te nemen aan hun activiteiten, draag jij bij aan een duurzamere en inclusievere reisindustrie. Dat is nou eens lekker reizen.
En SUITSUIT doet meer: ze doneren jaarlijks 10% van hun nettowinst aan projecten die de positie van vrouwen in de reis- en toerisme-industrie versterken en gendergelijkheid bevorderen.
Zoals SUITSUIT zegt: support die vrouwen! Reizen kan ongelooflijk empowerend zijn voor vrouwen, maar er zit ook een andere kant aan het verhaal. In de toerisme-industrie zelf, met name op lokale bestemmingen, blijft gelijkheid vaak nog ver te zoeken.Wist je dat vrouwen wereldwijd 54% van de toeristische beroepsbevolking uitmaken? Klinkt veelbelovend, maar toch zijn het vaak de laagbetaalde, ondergewaardeerde functies waarin ze terechtkomen. Denk aan schoonmaak, bediening of receptiewerk (belangrijk), maar zelden met doorgroeimogelijkheden.Daarbij spelen traditionele rolpatronen nog steeds een grote rol. Vrouwen nemen vaker zorgtaken op zich, óók onderweg, en hun stem ontbreekt vaak aan tafel wanneer er beleid wordt gemaakt. Terwijl onderwerpen als veiligheid, vrouwelijke reisbehoeften en representatie juist om die stem vragen. Tijd om die koffers te pakken én het systeem een beetje op te schudden.
Er zijn tal van organisaties, opgericht door vrouwen die echt iets goeds doen. Vaak kun jij je steentje bijdragen. Kijk wel altijd kritisch hoe je je steentje bijdraagt en waaraan. Twee mooie organisaties zijn bijvoorbeeld:
- Rose richtte Coral Catch op in Gili Air, een stichting die lokale vrouwen leert zwemmen, duiken en het koraal te verzorgen en beschermen.
- Penduka Village in Namibië is een vrouwelijke gemeenschap die zich inzet voor de empowerment van vrouwen. De vrouwen maken unieke handgemaakte producten die elk een uniek verhaal vertellen. In het dorp zijn voortdurende trainingen en ondersteuning de norm, waardoor vrouwen de kans krijgen om zowel persoonlijk als professioneel te groeien.
Natuurlijk kun je met die prachtkoffers van SUITSUIT van hot naar her, maar idealiter reis je licht: een kleine koffer of alleen handbagage is je beste vriendin. Cliché? Misschien. Maar ook zó waar. Want reizen is vrijheid, en dat begint bij niet hoeven slepen. Minimalistisch reizen is overigens niet alleen praktisch, maar ook een kleine daad van bewustzijn. Heb je echt vijf outfits nodig voor een citytrip? Combineer slim, rol je kleding op voor extra ruimte én minder kreukels. En: packing cubes zijn gamechangers.
Duurzaam inpakken is makkelijker dan je denkt. Kies bijvoorbeeld voor herbruikbare flesjes in plaats van losse travelsize producten. Zo bespaar je plastic én ruimte. Stop ze in een handige toilettas zoals de Natura van SUITSUIT alles bij elkaar, alles binnen handbereik. Vergeet ook je eigen hervulbare waterfles niet (wel leeg bij de douane!).
En digitaal is het nieuwe printen. Download al je tickets, boardingpassen en boekingsbevestigingen op je telefoon via de apps van je luchtvaartmaatschappij of hotel. Zo reis je papierloos, verlies je niets én vermijd je onnodig printwerk. En tot slot: denk aan wat je meeneemt voor jezelf. Kies voor een natuurlijke zonnebrand of bamboe tandenborstel. Veel reguliere producten bevatten ingrediënten die slecht zijn voor het milieu, zoals microplastics of schadelijke UV-filters.
Alleen reizen is hot.En het is een van de leukste dingen die je ooit voor jezelf kunt doen. Je bepaalt alles zelf: waar je heen gaat, hoe laat je opstaat, waar je koffie haalt, met wie je praat of juist niet. En het is minder spannend dan je denkt, easy peasy, zolang je slim plant.
Belangrijk! Kies voor bestemmingen waar de infrastructuur voor solo reizigers goed is (denk: duidelijk OV, veilige buurten, veel hostels of guesthouses) en blijf altijd een beetje scherp. Niet angstig, wél bewust. En vergeet die handige apps niet: Travello en Tourlina brengen je in contact met andere vrouwelijke reizigers en geven je directe tips van lokale vrouwen. Goud.
- Argentinië:Tende deelt haar ervaringen van deze eerste solo trip op de site van SuitSuit.
- Mallorca: De Nederlandse Janneke richtte haar eigen wijnlabel hier op. Heel leuk om heen te gaan.
- Retreat in Sicilië: Kiran bezit een retraiteverblijf met haar partner, Gaetano, waar ze creatieve en wellness retraites in Sicilië aanbieden. Lekker loskoppelen van het drukke leven en weer in contact te komen met jezelf via activiteiten zoals yoga, schilderen en kooklessen.
- IJsland: Saga Líf merkte dat een women-only tour nog niet bestond in IJsland en besloot om er zelf een op te richten. Langzaam creëert ze een community voor reizende vrouwen en helpt ze vrouwen hun grenzen te verleggen.
- Nederland (ja, écht). Begin dichtbij: ontdek eigen land als toerist en leer solo reizen kennen in je comfortzone.
Sorry to interrupt, maar veiligheid is de basis. We willen je niet meteen op het matje roepen of je stressen om niets, maar een béétje voorbereiding maakt echt het verschil. Begin simpel: deel je reisplannen met iemand thuis die je vertrouwt. Appje, kaartje, locatie delen, maakt niet uit hoe, als je het maar doet.
Zorg dat je belangrijke documenten zoals paspoort, visa en verzekering veilig opgeborgen zijn. Denk: waterdichte pouch of zo’n onopvallend tasje onder je kleding (ja, die). En gebruik de power van technologie: apps als Smart Traveler en TravelSafe geven je real-time updates over veiligheid ter plaatse. Pro tip: zet ook even de lokale noodnummers in je telefoon.
Wees alert, niet angstig. Kijk minder op je telefoon in drukke gebieden, vertrouw op je intuïtie, en als iets niet goed voelt? Wegwezen. Er is altijd een andere route. Pinky promise: zo wordt het alleen maar leuker.