29 november 2022, door Nina van Hilst

Groene cadeautips: duurzaam, gezond en bewust

29 november 2022, door Nina van Hilst

Groene cadeautips: duurzaam, gezond en bewust

Aangezien we allemaal al redelijk zijn voorzien van spullen, ligt de lat ieder jaar weer hoger bij het kopen van de presentjes. We willen – uiteráárd – alleen nog maar cadeaus met een mooi verhaal. Want zeg nu zelf: dat maakt het weggeven nóg leuker, niet? Zie hier een heel-het-jaar-door groeiend lijstje met duurzame, gezonde en bewuste cadeautips. Neem dit lijstje er dus zeker bij wanneer je naarstig op zoek bent.

 

Specifiek op zoek naar het leukste cadeau voor je kroost van drie jaar? Hebben we ook.

De gratis cadeaus

De gratis cadeaus

Als we het over duurzaamheid hebben, mogen we natuurlijk beginnen met de niet materialistische of niet-nieuwe cadeaus. Geef degene om wie je geeft een moment of een avontuur samen. Doe je geliefde een mooie wandeling cadeau in een natuurgebied waar je beiden nog nooit geweest bent. Beloof je oma iedere eerste maandag van de maand samen te lunchen. Geef je zus met kleine kinderen een cadeaukaart voor vijf keer oppassen t.b.v. een self-care moment of date night. En spreek met je vriendinnen af om elkaar allemaal iets te geven wat je al in huis hebt. De gratis maar oh zo waardevolle cadeaus. Dit is de duurzame cadeaugedachte ten top.

Een portie kennis

Een portie kennis

Nóg een niet materialistische tip. Kennis, zelfverbetering en ontplooiing hoeven echt niet zweverig te zijn. In tegendeel, het kan ook hartstikke praktisch en toepasbaar. Een cursus of masterclass is hartstikke leuk om (aan jezelf) te geven. Bij Reducations bieden ze er een hele hoop aan. Van AI, nieuwdesign, stopmotion, tot Web3, TikTok en storytelling. Denk aan een PR Retreat, een cursus Voice Actor, Directing, Copywriting of Graphic Design. Dat is nog lang niet alles; het aanbod aan masterclasses en opleidingen is enorm groot en gevarieerd.

Giving back

Giving back

Het Nederlandse merk Four Leaves maakt duurzaam bedden- en badgoed met het giving back principe. Dit jaar hebben ze daar een prachtig, handgemaakt schaakspel bij gemaakt. Het ontwerp van dit houten spel is gebaseerd op een Sri Lankaans festival en in plaats van met ridders, speel je met olifanten. Behalve een mooi schaakspel, is het een kleurrijk pronkstuk en – het beste van het hele verhaal – wordt er voor ieder verkocht spel een jaar lang school geschonken aan een weeskind in Sri Lanka. En dat is pas echt een Happy Christmas.

Er zijn meer merken die iets terug geven aan de mensen die de producten maken. Toms – mocht je sloffen willen geven – geeft een derde van de winst aan sociale initiatieven. En het Nederlandse Return to Sender geeft vrouwen in arme regio’s een veilige, eerlijke werkplek voor de productie van de leuke items.

B-Corps

B-Corps

B Corporations zijn gecertificeerde bedrijven die als missie hebben om naast winst ook de impact op mens, milieu en maatschappij prioriteit te maken. De top of the line wat betreft duurzaam zakendoen en er zijn zo’n negentig Nederlandse bedrijven die het super duurzaam en fair houden. Hebben die dan wel leuke cadeaus? Jazeker, kijk maar eens naar dit lijstje prachtige B-corps spulletjes:

  • Een Dopper fles – we zijn best wel fan van de nieuwe insulated flessen
  • Een duurzame tas van MYoMY of O My Bag
  • Heerlijke skincare voor groot en klein van Naïf
  • Een kledingstuk van Mud Jeans
  • De onmisbare solar Lader van WakaWaka
  • Alle zoets van Tony Chocolonely – heb je de lekker grote adventskalender al gezien?
  • cremes van Food for Skin. Smeert heerlijk en gemaakt van overgebleven groenten.

 

Heerlijke verzorgingsproducten

Heerlijke verzorgingsproducten

De wereld zit vol met fijne, duurzame skin- en haircare producten. We pikken er hier – lekker chauvinistisch – even wat merken uit van eigen bodem. Sara Rosalie heeft 100% natuurlijke, lokaal geproduceerde en diervriendelijke skincare. De tinted balm – kleur Terra bijvoorbeeld – is inmiddels onmisbaar in de tas. En de boob- of body balm is een mooi cadeau voor de nieuwe mama. Kenkô skincare heeft duurzame goodies die heel mooi verpakt zijn en je eigenlijk liever zelf wil houden. De lichaamsolie is onze favoriete geur ever. Naïf is heel erg betaalbaar, clean én makkelijk last minute ergens te halen. En ze hebben heel het jaar door fijne cadeauboxen. Voor meer duurzame verzorgingsproducten, kijk vooral bij deze webshops.

Duurzame mode

Duurzame mode

Kleding is natuurlijk heel persoonlijk, toch is het ieder jaar weer een schot in de roos om te geven en krijgen. We’ve got you covered!

Het Nederlands-Australische merk Palaver. Omdat we de dames erachter zo lief vinden en de kleding om te smullen. Het linnen jumpsuit, de perfecte wikkeltop of de simpele maar prachtige jurk. Wij willen alles wel krijgen. Of geven natuurlijk.

Voor meer super leuke ingepakte pakjes, kijk op de webshops The Green Labels en Take It Slow. En Armedangels en Alchemist Fashion zijn ook echte aanraders. Duurzaam én mooi. Kijk ook eens in het lijstje duurzame mode on a budget voor meer inspiratie. Ook een goede is de website van Fair Wear Foundation, waar je allemaal eerlijke kledingmerken kunt vinden.

Accessoires

Accessoires

Onder het motto “buy less, choose well, make it last” is het natuurlijk uit den boze om ieder jaar tien nieuwe mutsen te kopen. Le Bonnet heeft het begrepen. Ze maken de mooiste tijdloze beanies en sjaals die je volgend jaar, maar ook over vijf jaar weer uit de kast kunt trekken. Ethisch verantwoord en handgemaakt in Schotland; 75% wol en 25% zogenaamde Caregora. En heus, het zit zachter dan zacht om jouw of je liefs hoofdje.

Ook bij Armedangels, Qnoop en Sheep Inc. koop je mooie eco-verantwoorde accessoires als beanies, sjaals en sokken. Ook heel erg geschikt voor mannen!

Een koffie abo van De Koffiejongens

Een koffie abo van De Koffiejongens

Aangezien koffie essentieel is in (bijna) ieder huishouden is een abonnement aan te raden. Lijkt wellicht een tikkeltje overdreven, maar stiekem is het toch wel heel fijn om altijd een voorraadje in huis te hebben. Je bestelling aanpassen, abonnement pauzeren of stopzetten is altijd mogelijk, dus je kunt lekker zelf de touwtjes (cupjes) in eigen handen houden.

Niet alleen mensen houden van koffie, ook planten zijn er dol op. In ieder geval op de koffiecups van De Koffiejongens, want die zijn gemaakt van én voor planten. Omdat ze 100% biologisch afbreekbaar zijn, kun je ze na gebruik op je composthoop of in de GFT bak gooien. Of die duurzame koffie ook een beetje te drinken is? Zekers. Tried, tested and approved door Team Bart.

Lees hier nog meer redenen waarom de koffie van DKJ zo’n goed idee is. 

Goede doelen cadeaus

Goede doelen cadeaus

Al enkele jaren kun je iemand helemaal NIKS cadeau geven. Want we hebben alles toch al? Greenpeace maakte een mooi cadeaudoosje van gerecycled karton waarmee je NIKS cadeau doet en daarmee stiekem eigenlijk een gulle bijdrage levert aan het redden van de planeet.

Met Treedom kun je een boom cadeau doen. Jouw koffie, cacao, bananen of avocado boom wordt ergens ter wereld bij een duurzame boer geplant. En vervolgens kun je blijven volgen hoeveel zuurstof jouw eigen boom uitstoot, en aan CO2 opneemt. Als dat geen groots cadeau is…

Ondergoed, sieraden en tassen

Ondergoed, sieraden en tassen

Eerder maakten we prachtige – al zeggen we het zelf – lijstjes met de mooiste biologische, vegan en ethisch verantwoorde merken lingerie, sieraden en tassen. Als je daar nog niks tussen kunt vinden…

 

Eet/drink het op

Eet/drink het op

Dingen die je kunt eten of drinken: dat zijn ook altijd goede cadeaus die ook niet nog maanden in de weg liggen. Wel natuurlijk zo duurzaam en biologisch mogelijk, dan ben je helemaal on to a winner. Bijvoorbeeld een (thee)pakket van Simon Lévelt. Altijd een feestje sowieso om even te shoppen bij de winkels van Simon Lévelt en nu ook voor de feestdagen hebben ze weer allerlei feestelijks en lekkers, zoals het Tea Pairing Pakket. Dan heb je allemaal smaakvolle theeën met een handig vega(n) receptenboekje om die theeën te pairen met hapjes. Altijd leuk om te krijgen, zo’n pakket. Of kies een voucher van NENI; een hele tafel vol vegan mezze (die je overigens ook kunt ophalen om thuis op te eten). Biologische wijnen doen het ook altijd heel goed onder de kerstboom!