8 november 2021, door Nina van Hilst

Groene cadeautips: duurzaam, gezond en bewust

8 november 2021, door Nina van Hilst

Groene cadeautips: duurzaam, gezond en bewust

Aangezien we allemaal al redelijk zijn voorzien van spullen, ligt de lat ieder jaar weer hoger bij het kopen van de presentjes. We willen – uiteráárd – alleen nog maar cadeaus met een mooi verhaal. Want zeg nu zelf: dat maakt het weggeven nóg leuker, niet? Zie hier een heel-het-jaar-doorgroeiend lijstje met duurzame, gezonde en bewuste cadeautips. Neem dit lijstje er dus zeker bij wanneer je naarstig op zoek bent.

 

Specifiek op zoek naar het leukste cadeau voor je kroost van drie jaar? Hebben we ook.

De gratis cadeaus

De gratis cadeaus

Als we het over duurzaamheid hebben, mogen we natuurlijk beginnen met de niet materialistische of niet-nieuwe cadeaus. Geef degene om wie je geeft een moment of avontuur samen. Doe je geliefde een mooie wandeling cadeau in een natuurgebied waar je beiden nog nooit geweest bent. Beloof je oma iedere eerste maandag van de maand samen te lunchen. Geef je zus met kleine kinderen een cadeaukaart voor vijf keer oppassen tbv een self care moment of date night. En spreek met je vriendinnen af om elkaar allemaal iets te geven wat je al in huis hebt. De gratis maar oh zo waardevolle cadeaus. Dit is de duurzame cadeaugedachte ten top.

Giving back

Giving back

Het Nederlandse merk Four Leaves maakt duurzaam bedden- en badgoed met het giving back principe. Dit jaar hebben ze daar een prachtig, handgemaakt schaakspel bij gemaakt. Het ontwerp van dit houten spel is gebaseerd op een Sri Lankaans festival en in plaats van ridders speel je met olifanten. Behalve een mooi schaakspel is het een kleurrijk pronkstuk en – het beste van het hele verhaal – wordt er voor ieder verkocht spel een jaar lang school geschonken aan een weeskind in Sri Lanka. En dat is pas echt een happy Christmas.

Er zijn meer merken die iets terug geven aan de mensen die de producten maken. Toms – mocht je sloffen willen geven – geeft een derde van de winst aan sociale initiatieven. En het Nederlandse Return to Sender geeft vrouwen in arme regio’s een veilige, eerlijke werkplek voor de productie van de leuke items.

B-Corps

B-Corps

B Corporations zijn gecertificeerde bedrijven die als missie hebben om naast winst ook de impact op mens, milieu en maatschappij hoog te hebben staan. De top of the line wat betreft duurzaam zakendoen en er zijn zo’n negentig Nederlandse bedrijven die het super duurzaam en fair houden. Hebben die dan wel leuke cadeaus? jazeker, kijk maar eens naar dit lijstje prachtige B-corps spulletjes:

 

Heerlijke verzorgingsproducten

Heerlijke verzorgingsproducten

De wereld is vol fijne, duurzame skin- en haircare. We pikken er hier – lekker chauvinistisch – even wat merken uit van eigen bodem. Sara Rosalie heeft 100% natuurlijke, lokaal geproduceerde en diervriendelijke skincare. De tinted balm – kleur Terra bijvoorbeeld – is inmiddels onmisbaar in de tas. En de boob of body balm is een mooi cadeau voor de nieuwe mama. Kenkô skincare heeft duurzame goodies die heel mooi verpakt zijn en je eigenlijk liever zelf wil houden. De lichaamsolie is onze favoriete geur ever. Naïf is heel erg betaalbaar, clean én makkelijk last minute ergens te halen. En ze hebben heel het jaar door fijne cadeauboxen. Voor meer duurzame verzorgingsproducten kijk dan vooral bij deze webshops.

Duurzame mode

Duurzame mode

Kleding is natuurlijk heel persoonlijk qua keuze, toch is het ieder jaar weer een schot in de roos om te geven en krijgen. We’ve got some good ones!

Het Nederlands-Australische merk Palaver. Omdat we de dames erachter zo lief vinden en de kleding om te smullen. Het linnen jumpsuit, de perfecte wikkeltop of de simpele maar prachtige jurk. Wij willen alles wel krijgen. Of geven natuurlijk.

Voor meer super leuke ingepakte pakjes kijk op de webshops The Green Labels en Take It Slow. En Armedangels en Alchemist Fashion zijn ook een echte aanrader. Duurzaam én mooi. Kijk ook eens in dit lijstje duurzame mode on a budget voor meer inspiratie. Ook een goede is de website van Fair Wear Foundation, waar je allemaal eerlijke kledingmerken kunt vinden.

Accessoires

Accessoires

Onder het motto “buy less, choose well, make it last” is het natuurlijk uit den boze om ieder jaar tiennieuwe mutsen te kopen. Le Bonnet heeft het begrepen. Ze maken de mooiste tijdloze beanies en sjaals die je volgend en over vijf jaar weer uit de kast kunt trekken. Ethisch verantwoord en handgemaakt in Schotland van 75% wol en 25% zogenaamde Caregora. En heus, het zit zachter dan zacht om jouw of je liefs hoofdje.

Ook bij Armedangels, Qnoop en Sheep Inc. koop je mooie eco-verantwoorde accessoires als beanies, sjaals en sokken. Ook heel erg geschikt voor mannen!

Little Escapes

Little Escapes

Collect memories, not things is een van onze favo motto’s. En wat is er leuker om met je geliefde(n) erop uit te gaan. Dichtbij is net zo leuk en beter voor het milieu. Little Escapes – van onze eigen Maartje a.k.a. Bart – geeft je inspiratie voor de mooiste uitjes in Nederland en net daarbuiten. Of wat dacht je van Los Little Escapos om je reis naar Zuid Amerika te vervangen met een roadtrip door Spanje. Little Escapes boeken zijn bovendien een plaatje om te krijgen.

Goede doelen cadeaus

Goede doelen cadeaus

Al enkele jaren kun je iemand helemaal NIKS cadeau geven. Want we hebben alles toch al? Greenpeace maakte een mooi cadeaudoosje van gerecycled karton waarmee je NIKS cadeau doet en daarmee stiekem eigenlijk een gulle bijdrage geeft aan het redden van de planeet.

Met Treedom kun je een boom cadeau doen. Jouw koffie, cacao, bananen of avocado boom wordt ergens ter wereld bij een duurzame boer geplant. En vervolgens kun je blijven volgen hoeveel CO2 jouw eigen boom aan CO2 ontneemt. Als dat geen groots cadeau is…

Ondergoed, sieraden en tassen

Ondergoed, sieraden en tassen

Eerder schreven we prachtige – al zeggen we het zelf – lijstjes met de mooiste merken biologische, vegan en ethisch verantwoorde merken lingerie, sieraden en tassen. Als je daar nog niks tussen kunt vinden…