Nederland21 januari 2024, door Nina van Hilst

Creatieve workshops: van keramiek tot cider maken

Nederland, 21 januari 2024, door Nina van Hilst

Creatieve workshops: van keramiek tot cider maken

Wat zou jij altijd nog eens een keer willen doen? Welke creatieve workshops staan er op jouw wishlist? Lekker ontspannen met je handen in de klei en iets moois van keramiek maken. Of toch liever een wijncursus of cider maken? Of bloemsierkunst, natuurlijk verven, crochet maken en meer creatiefs. We zoeken de leukste workshops met je handen - zowel in persona als online workshops - en delen ze hier. Dit lijstje zal groeien en de meeste workshops komen vaker terug. Laat je dus niet afschrikken door een datum die voorbij is. Mouwen omhoog, creativiteit aan en let's go.

 

Toe aan iets meer dan een workshop? Bij deze prachtige slow living retreats staat creativiteit in het programma.

Boketo art, Haarlem

Boketo art, Haarlem

Ben je zelf weleens aan de slag gegaan om een abstract kunstwerk te maken? En was de uitkomst dan eigenlijk toch meer alsof je kind van vier het had gemaakt? We feel you. Laat het echte werk maar over aan de professionals. Óf laat je begeleiden door de pro’s. Boketo art maakt Japandi Abstract Art en je kunt in haar Haarlemse atelier aanschuiven voor een 2,5 uur durende creatieve sessie. Tamasine begeleidt een klein groepje met het maken van een kunstwerk voor thuis.

Boketo art sessie – 2,5 uur inclusief materialen, drinks en iets lekkers. €109
10 februari 10.00-12.30

Houtdraaien, Friesland

Houtdraaien, Friesland

Deze workshop is niet voor mietjes. Bob Krijnen leert je op ambachtelijke wijze houten kommen maken. De eerste vorm hak je uit met een bijl uit een stuk hout. Daarna leer je op een traditionele voetaangedreven wipdraaibank een houten schaal draaien zoals dat honderden jaren geleden ook gedaan werd. Hakken,draaien, lachen en leren. Als dat geen fijn dagje houtbewerken in de Friese buitenlucht is.

Traditioneel houtdraaien – 09.00-16.00 uur incl. vegetarische lunch. €95
Noordwolde, Friesland

Cobo&Co, Amsterdam

Cobo&Co, Amsterdam

Cobo&Co organiseert creatieve vakanties en weekenden. Ook organiseren ze regelmatig workshops in hun Creative Lab in Bos en Lommer, Amsterdam. Je kunt je aanmelden voor een dag blockprinten op textiel of smartphone foto en video. Waarbij je naast het leren van een nieuwe skill, ook een dag uit je hoofd en met je creativiteit aan de slag gaat. Een dagje detoxen door middel van creativiteit. Smaakt dat naar meer? Kijk dan ook zeker naar een van de creative reizen die ze aanbieden.

Cobo & Co

Bloemenkransen en viltkroontjes - Leiden

Bloemenkransen en viltkroontjes - Leiden

Een van de leukste winkels van Nederland vinden we momenteel Studio Alter in Leiden. Deze Scandinavische lifestyle winkel heeft regelmatig workshops. Het begon bij Midsommar bloemenkransen maken voor moeders en hun dochters en zoons. Een knusse middag met lekkers waar je samen met mini lekker creatief bezig bent. De workshop wordt georganiseerd samen met fotografe Berdi Schouten die ook een mooi portret van de deelnemers maakt. Ook op het programma staat een workshop viltkroontjes maken met Droomwerkje. En dit is nog maar het begin van mooie workshops die er aan zitten te komen.

Creators Clubhouse

Creators Clubhouse

Dikke like voor de naam van dit concept. Het klinkt als een clubhuis waar je graag komt. Creators Clubhouse is een creatieve plek zonder vaste locatie waar steeds weer andere creatieve workshops worden georganiseerd. Op het programma staan wildbreien, collages maken, papier maché en een kerst workshop in Den Haag en Rotterdam. Doel is om te connecten met likeminded creatievelingen en geïnspireerd te raken om mooi vrij werk te maken. Iets waar ons artistieke hart harden van gaat kloppen.

Tijdloos tweedehands interieurcursus

Tijdloos tweedehands interieurcursus

Tweedehands en vintage items geven je interieur karakter. Nu heeft de een een neusje voor vintage maar de ander krijgt het maar niet gevonden. De e-cursus Tijdloos tweedehands van Rottzooi leert je tweedehands en vintage vinden en ontdekken of het kwalitatief goed is of rommel die je beter kunt laten liggen. Daarnaast leer je ook hoe je preloved meubels en accessoires kunt opknappen of eigen te maken met bijvoorbeeld een passend kleurtje. En hoe je een interieur met samenhang creëert waar je je helemaal thuis in voelt. Een leerzame workshop waar je de rest van je leven plezier van gaat hebben.

We Craft on Fridays - Haarlem

We Craft on Fridays - Haarlem

Art therapy voor club mensen. Ok eigenlijk voor iedereen die wél een gezellige vrijdagavond wil hebben maar niet persé met een kater op zaterdag te eindigen. We Craft on Fridays verzamelt een gezellig groepje mensen op een mooie locatie, zet fijne muziek op, schenkt alcoholvrije cocktails en daarna is het knutselen maar. Van het pimpen van een Fedora hoed tot printen met bloemen op kleding en een vrolijke vaas voor je interieur. We Craft is nog maar net gestart en er komt vast nog meer creatiefs aan. Crafting is the new clubbing?

We Craft of Fridays in Haarlem

Tuften - Rijen en Voorburg

Tuften - Rijen en Voorburg

Niet (de verleden tijd van) tuffen maar tuften als in een (wand)kleed. Steffie van den Elshout maakt grafische kleden voor aan de muur. Je weet wel, zoals ze in de 60’s deden maar dan met designs van nu. Ook geeft ze een workshop tuften voor beginners vanuit een oude leerlooierij in Rijen of tussen de klossen wol in Voorburg. Uitleg, spannen van het doek en het tuften met een tufting gun tot je met een eigen ontwerp weer naar huis gaat.

Tuften in Rijen of Voorburg

Terrazzo kandelaar - Haarlem

Terrazzo kandelaar - Haarlem

Ok het betreft hier geen echte terrazzo maar items van jesmonite. Dit composietmateriaal op waterbasis giet je in een vorm en komt eruit als terrazzo of marmer look.

Op 30 april heeft Frøbel een workshop bij De Slagersdochter en daarna meerdere data elders in Haarlem. Drinken en wat lekkers is included en je gaat naar huis met een kleurrijk schaaltje of kandelaar.

Frøbel in Haarlem

Tas van gered leer - Amsterdam

Tas van gered leer - Amsterdam

In het vrolijke atelier in De Baarsjes maakt Margriet tassen van gered leer. Dit is leer wat “niet goed genoeg” is voor de verkoop en zou worden weggegooid. Zonde vindt Margriet die met de hand het leer voor haar tassen snijdt en zo om de kleine oneffenheden heen kan werken. Wat zij kan, kunnen wij ook. Onder begeleiding van Monsak kun je je eigen tassen maken. Dat wil zeggen: zelf het leer kiezen uit vele kleuren, het leer snijden, naaien en afwerken. Tot je een tas hebt gemaakt waar je extra trots op bent en een leven lang met je mee zult dragen.

Monsak

Crochet tasjes - Amsterdam

Crochet tasjes - Amsterdam

Het vrolijkste tassenmerk van Amsterdam geeft crochet workshops. Tijdens een haakworkshop leer je in 2 uurtjes tijd de basics van het haken. Marie Marie is een sociale onderneming die thuishaaksters uit alle lagen van de maatschappij met elkaar in verbinding brengt. Zo leren de solo haaksters van elkaar en maakt het de hobby een stuk socialer. Samen werken ze aan de kleurrijke tassencollectie van Marie Marie. Op de workshop op de Herengracht maak je een sleutelhanger of airpod-case om mee naar huis te nemen.

Crochet workshop

Genaaid - Amsterdam

Genaaid - Amsterdam

Honderd punten voor de naam. Bij Genaaid leer je naaien. Styliste Maaike en ontwerper Sarah leren je alles over naaitecknieken, patroontekenen en kleding maken en vermaken. In kleine groepjes krijg je 6 weken lang twee uur per week naailessen in een atelier in Amsterdam West. Alle materialen zijn aanwezig, al mag je ook zelf stoffen meenemen. Van wikkelrokjes tot kleding vermaken of kussens. Weet jij al wat je gaat maken?

Genaaid Amsterdam

Wikkeljurk naaien - Amsterdam

Wikkeljurk naaien - Amsterdam

Atelier Félie maakt kleding op bestelling. Mooie wikkeljurken, tops en broeken in de stof die jij wenst. Zo is er geen overproductie en krijg je kleding gemaakt volgens kleur en patroon zoals jij graag ziet. Een stuk creatiever en duurzamer dus. Om het nóg creatiever te maken, kun je bij Félie tijdens een workshop je eigen jurk of ander item maken. Hoe leuk is dat? Een beetje challenging maar als je eenmaal een jurk aanhebt die je zelf hebt gemaakt, is dat echt iets om met trots te dragen.

Sew with Félie

Bloemkunst

Bloemkunst

Bloemkunstenaar Anne van Midden maakt de mooiste kleine, grote, staande en hangende werken van bijzondere bloemen. Het zijn ware kunstwerken. De kneepjes van het vak kun je leren in een van haar workshops. Anne heeft een 1 op 1 masterclass, online lessen en mentorsessies. Met deze nieuwe bloemenkennis kun je aan de slag als flower artist.

Anne van Midden workshops

ASOP Cider Workshop - Amsterdam

ASOP Cider Workshop - Amsterdam

A sense of place verkoopt de lekkerste natuurwijnen en ciders in de winkels in Haarlem en Amsterdam. Met de wens om vaker workshops te kunnen organiseren, werd de grotere locatie in de Jordaan geopend. Naast de wine classes, hebben ze ook een workshop natuurlijke cider maken. In de ASOP Cider Workshop krijg je uitleg over het proces, pers je appels en leer je over fermentatie en werken zonder sulfur. Snacks en ciders zijn included.

ASOP Cider Workshop – 1 + 8 oktober 2022 19.30-22.00, Amsterdam

Keramiek - Nederland

Keramiek - Nederland

Het is zo heerlijk met je handen in de klei. Uit een bolletje natuur maak je de mooiste (ok soms ook wat mislukte) creaties voor in je servieskast of ter decoratie. Er zijn tal van keramisten die workshops geven. Dus we noteren ze kort per stad.

  • Kleilokaal in Weesp – cursussen en workshops vanaf 6 jaar
  • Katharina Ceramics in Haarlem – kom naar de Clay Club wanneer het jou uitkomt
  • Putzy Ceramics – in één dagdeel leer je de basistechnieken van hand building
  • Cobo & Co – mini keramiekvakanties in Noord-Limburg
  • Pansy – zie beneden

Pansy lumpy mug, dream vase workshop en meer - Amsterdam

Pansy lumpy mug, dream vase workshop en meer - Amsterdam

Pansy verdient een apart tekstblok. De kleurrijke winkel slash atelier in de Czaar Peterstraat is als een cadeautje. Van de mooiste mini kunstwerkjes van aardewerk tot art prints en een hele waslijst – ja je leest het goed – aan verschillende workshops. Ga je voor een ceramic lamp workshop, lumpy mug workshop, dream vase workshop of een van de andere sessies met klei? Kiezen wordt moeilijk maar het leuke is, ze zijn vaker en je mag ook vaker terugkomen.

Pansy workshops – Czaar Peterstraat in Amsterdam

Floral Design - Haarlem

Floral Design - Haarlem

Wie weleens in Haarlem is geweest en koffie heeft gedronken bij Native, zal vast naar binnen zijn getrokken door de mooie bloemen aan de overkant. Hier hebben bloemkunstenaar Paul en inmiddels ook zijn dochter Calla Bloemenatelier Klavertje Vijf. Paul geeft ook masterclasses Floral Design waarin hij de basistechnieken van de bloemsierkunst en het maken van boeketten geeft. De masterclass is een hele dag en je werkt met de meest bijzondere bloemen van het seizoen.

Masterclass Floral Design – 11, 18 en 25 oktober 2022 in Haarlem