8 september 2023, door Merche Ariza Gallego

Gdansk, Polen: tips voor een budgetvriendelijke citytrip

8 september 2023, door Merche Ariza Gallego

Gdansk, Polen: tips voor een budgetvriendelijke citytrip

Als je aan een city trip denkt, denk je toch vaak aan plekken zoals Barcelona, Londen of Kopenhagen. Dat zijn stuk voor stuk leuke plekken en absoluut aanraders. Maar wil je écht genieten in dat soort steden, dan ben je algauw behoorlijk wat geld kwijt. Een budgetvriendelijk alternatief? Gdansk in Polen. ''Hè, Ge-dansk? Nog nooit van gehoord.'' Dat was ook onze eerste reactie. Noem de bruisende havenstad maar een parel die nog niet ontdekt is, want leuk is het er zeker.

Havenstad vol historie

Havenstad vol historie

Het oude centrum van Gdansk doet qua architectuur denken aan een mix tussen Kopenhagen, Praag en Brussel. Opvallend was dat wij de stad nog niet kende, maar dat dit voor de Polen een favoriete vakantiebestemming is. Gdansk, voorheen Danzig, is namelijk een historische havenstad vlakbij Sopot, a.k.a. ‘het Ibiza van Oost-Europa’.

In de zomer bruist het op de straten van Gdansk van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Er zijn honderden kraampjes met leuke souvenirs. Vooral sieraden en objecten met amber – het materiaal waar Gdansk bekend om staat – zie je overal. Fans van kerstmarkten kunnen vanaf 17 november tot en met 23 december genieten van Gdansks populaire kerstmarkt.

When in Gdansk

When in Gdansk

De beste manier om de stad te ontdekken is met de free walking tours van Walkactive. Mocht je wat langer de tijd hebben, kun je vanaf Gdansk de boot pakken naar Sopot of Gdynia – een frisse zeebries en een wandeling op het strand is nooit een slecht plan.

Hippe Scandinavische bakkerijtjes en coole vintage-winkels hebben wij niet gespot in Gdansk. Maar wees gerust: lekker eten is geen probleem. Probeer traditionele pierogi bij Pierogarnia Mandu, ga dineren bij Baltazar en geniet van live muziek of probeer Poolse comfort food uit bij Swojski Smak. In Polen zijn de milk bars een bekend concept; het zijn een soort kantines waar je heel goedkoop kan eten. Het is het proberen waard voor de ervaring. Sluit de avond in stijl af bij Winston Bar, waar je de beste cocktails van de stad drinkt.