2 juli 2018, door Maartje

Glutenvrij zuurdesembrood en Dough-to-go winnen Amsterdam Food Pitch

2 juli 2018, door Maartje

Glutenvrij zuurdesembrood en Dough-to-go winnen Amsterdam Food Pitch

Eén van de leukste (en lastigste) dingen die yours truly de afgelopen tijd mocht doen, was jureren tijdens de Amsterdam Food Pitch, een steengoed initiatief van De Kweker (u weet wel, de Amsterdamse horecagroothandel met enkel en alleen kwaliteitsproducten. En nee, dat hoef ik van niemand te zeggen) waarbij alle thuis-, hobby- en enigszins gevorderde koks hun nieuwe food content mochten presenteren. Als hun product maar verrassend, nieuw en smakelijk was, en een plekje in de schappen van De Kwaker verdiende. Want dat was de hoofdprijs: een plek in het rek van De Kweker. Plus hulp en begeleiding bij het verder uitbouwen/ lanceren van het product. Leuk idee maar hoeveel van dat soort mensen zijn er nu helemaal hoor ik je denken... Het antwoord: plenty! En dan nog wat meer.

Het aantal inzendingen was namelijk, en volgens mij zeg ik dan niks verkeerd, boven ieders verwachting. De hoeveelheid inzendingen maar zeker ook de kwaliteit ervan. Dag 1 proefden we ons misselijk en stuurden een aantal inzendingen ook linea recta retour (heus niet alles was lekker) maar er bleven meer dan genoeg fantastische, smakelijke, originele en eigenlijk onmisbare producten over. Kaasfondue in blik bijvoorbeeld, op te warmen in heet water en dé nieuwe ‘musthave’ voor een zomerdag in het park of op de boot als je het mij vraagt. Er was saus die ‘alles lekkerder maakt’ (en dat ook écht doet) en er was de duurzame Bokken Bouillon. Maar tsja, er kan er maar één de winnaar zijn… Zou je denken. Want uiteindelijk won niet één inzending, maar liggen er straks twee inzendingen geheel terecht voor de verkoop bij De Kweker.

Waar zowel het publiek als wij van de jury van de Amsterdam Food Pitch gewoonweg niet omheen konden (en willen!) is het ongekend lekkere en toch glutenvrije brood van Madina Mamedova, Mama Madina’s glutenvrij zuurdesembrood. 

Maar tsja, er kan er maar één de winnaar zijn… Zou je denken. Want uiteindelijk won niet één inzending, maar liggen er straks twee inzendingen geheel terecht voor de verkoop bij De Kweker.

Wel eens glutenbrood geproefd? Dan weet je dat het gewoonweg zielig is voor mensen met een glutenallergie. Gortdroog, onooglijk en niet door te slikken. Maar niet het brood van Mama Madina! Het handgebakken zuurdesembrood is écht waanzinnig lekker. En dat mag ik als broodliefhebber zonder allergie gewoon zeggen. Bovendien is het prachtig zoals brood prachtig kan zijn. Terecht won Madina Mamedova de publieksprijs maar kreeg daar bovenop dus ook de zegen van de jury.

Dat was één, maar een andere inzending die aan alle eisen voldeed, namelijk én lekker zijn én aan de behoefte van de horeca-ondernemer voldoen, toch de klant van De Kweker, is het ambachtelijke deeg Dough-to-go van Meike Schaling. Bekende naam? Kan! Meike is namelijk het gezicht achter onze favoriete Amsterdamse patisserie, Petit Gateau.

Dat ze verrukkelijke taartjes (in mini-variant want taart is bijna altijd te groot en te veel en je wil toch alles proeven… Hulde aan Meike!) bakken kan moge duidelijk zijn, maar Meike denkt dus ook met de horeca-man/vrouw van vandaag mee: ze maakte een kant en klaar koekdeeg (uiteraard van het niveau dat je van Petit Gateau gewend bent – wij proefden de choco chips koekjes, zo zo zo lekker!) en wil dat in verschillende maten en smaken gaan verkopen zodat ‘zowel de ondernemer van een klein koffietentje in een kleine bar-oven de hele dag door koekjes kan (af)bakken (daar gaat de zaak ook zo lekker van ruiken) als de grote hotelketen gebruik kunnen maken van de koekjes’.

Hoezo hebben we het zelf niet bedacht?

Nog heel even terug naar Mama Madina’s glutenvrij zuurdesembrood: ja, dit brood wordt gebakken in een keuken waar alleen glutenvrij gebakken wordt (wie een beetje bakkerswijs is weet dat gluten ‘door de lucht’ vliegen en je dus anders niet glutenvrij bakken kunt). En ja, Mama Madina staat al jaren te bakken bij restaurant Toscanini. Maken we hier gelijk van de gelegenheid gebruik om te vertellen dat het gerucht dat Toscanini in de garage naast het restaurant een bakkerij gaat openen waar is! Holla!!