7 december 2018, door Maartje

Gouwe Ouwe is het nieuwe hip: Het Volkshotel Amsterdam

7 december 2018, door Maartje

Gouwe Ouwe is het nieuwe hip: Het Volkshotel Amsterdam

In een stad waar de openingen elkaar zo rap opvolgen mogen we, vinden wij, al wel van een 'gouwe ouwe' spreken als een zaak ruim twee jaar open is en die twee jaar zijn diensten dag in dag uit ruimschoots bewezen heeft. Opdat we dit soort adressen niet overslaan bij onze watdoenweditweekend(ofvanavond)-zoektocht. Het Volkshotel aan de Wibautstraat bewijst dat een gouwe ouwe het nieuwe hip is. Ha!

Het Volkshotel

Het Volkshotel

Je herinnert je wellicht nog dat-ie open ging (wij wel, en hoe) maar dat is dus alweer zes jaar geleden. Zes jaar! Je zou het niet zeggen aangezien ‘het Volks’ (voor intimi) nog niets van zijn glans verloren heeft. Dat is knap. Dat komt wellicht door de tomeloze energie van het grote team achter Het Volkshotel dat altijd op zoek is naar goed volk om hun stek mee te vullen. Amsterdams volk, creatief volk, enthousiast volk, volk dat wat te vertellen of te draaien of te tekenen heeft. Of nog wat anders. Dat volk geeft het team achter het Volkshotel een podium. En dat trekt weer volk. Goed volk. Nu is het nauwelijks op te sommen wat het hotel allemaal wel niet organiseert want dat is veel, heel veel. Van voetjesvandevloer-all night long in de duistere catacomben van de tent tot kunstige middagen en tentoonstellingen.

Het meest sympathieke van het hele hotel is het kleine vitrinekastje dat je misschien zomaar voorbij zou lopen als je er hier niet over gelezen zou hebben: het glazen toonkastje tegenover de receptie is bedoeld als een soort rariteitenkabinet waar een wisselende verzameling te zien is van leuke mensen die, inderdaad, iets verzamelen.

Die toonkast vind je op de begane grond, het kloppende hart van het Volks. Hier is het van maandagochtend tot en met zondagavond druk en gezellig. Het is een van de weinige plekken waar je je op een positieve manier ongezien voelt mocht je een dag uit huis willen werken. Een plek waar iedereen zich thuis lijkt te voelen.

Het ‘Volks’ heeft in zes jaar tijd nog niks van zijn glans verloren.

Het epicentrum, dat is de begane grond inderdaad. Goed eenvoudig menu op de tafels, altijd een glaasje water om zelf te tappen paraat, een barvrouw of -man die je al in de smiezen heeft als je aan komt lopen en een heerlijke huiskrant met handige weetjes, interessante interviews en things to do om de tijd te verdrijven. Maar vergeet niet ook de lucht in te gaan! Want daar zijn 1) de hotelkamers (daar komen we zo nog even op terug) en 2) omhoog ga je richting Canvas. Op de 7e. Want bij Canvas wil je ook wezen: hier ontbijten hotelgasten maar ook niet-gasten zijn welkom: voor een luttele 13 euro mag je los op het ontbijtbuffet. Kijk. Dief van je eigen portemonnee. En het voelt ook zo lekker internationaal, ontbijten in een hotel. Wat ook ‘internationaal’ is, is het uitzicht vanaf Canvas. Het leukst zijn de zitjes pal achter het glas waar je een ongeëvenaard uitzicht over Amsterdam hebt. In de zomer is het terras je-van-het en zelfs de weg naar boven is leuk: ook hier wisselende kunst waar je kijkt, altijd van relatief onbekend talent dat gewoon een podium verdíent.

Privéfeestje? Daarvoor vind je op rechts Klein Canvas. Hetzelfde team, hetzelfde waanzinnig uitzicht (maar dan van de andere kant) én eenzelfde terras! Wie een feestje te vieren heeft en graag een beetje indruk wil maken, doet dat hier. En dan is het maar hopen dat je er ook de allerleukste DJ’s van Amsterdam bij kunt boeken: op donderdagavond draait DJ Mademoiselle Pipi namelijk de beste zwoele Franse chansons aan elkaar. Mademoiselle Pipi? Mais Oui, dat is de beste toiletjuf van heel Nederland. Geen piepjong stuiterend kuikentje maar een, euh, iets minder piepjong (knipoog) nog immer stuiterende dame. Met smaak. De rest van het weekend tref je haar weer achter haar schoteltje bij de toiletten overigens. Overigens heeft ze op de dagen ook een artiestennaam hoor: Eva Pleeva.

Op dinsdag is het de beurt aan een andere Amsterdamse personality: Marcel Barlag. Je weet wel, de DJ die met zijn fiets, voorzien van flamingo, de beste motown en andere heerlijke meezingnummers draait. Van die muziek waar je misschien heel even meer op komen kon maar die je nooit meer vergeten wil. Barlag draait ze nog voordat je zelf wist dat je er zin in had.

Daarnaast is toch ook de zondag de dag dat je bij het Volks aansluiten mag: die dag is De Badplaats namelijk open voor iedereen. Het terras met sauna en een viertal heet water tobbes waar de rest van de week alleen door hotelgasten in gedobberd mag worden. Op zondag echter gaat de bar open (er is ook een houten barretje, zo leuk) en worden er met regelmaat van de klok de Badplaatssessies gehouden: singer songwriters uit binnen- en buitenland die hun kunsten vertonen terwijl jij met je gat in bad zit. Een massage boeken kan ook.

Jeetje! En dan moet ik het ook nog over de hotelkamers hebben! Wat ook die zijn om over naar huis te schrijven: een staycation, mocht je more or less in de buurt wonen die je bank nu eens niet breekt en toch reuze bijzonder is. De kamers zijn namelijk – verrassing – opvallend betaalbaar: slapen kan al vanaf 79 euro. Heb je ‘pech’, dan is de kleinste kamer (niks mis mee) voor twee 109 euro. Slaap daar maar eens voor in Amsterdam.

Al moeten we natuurlijk wel eerlijk zijn: we zijn vooral helemaal weg van de Special Rooms van het Volkshotel. Er zijn er negen en wij vielen als een blok voor de Bathing Bikou kamer, een kamer opgetrokken uit licht hout en zacht roze waarin het Japanse badritueel centraal staat. En ja, dan heb je ons. Groot (heel groot!) is de kamer en in het unieke bad van hout kun je bijna een rondje zwemmen.

De televisie is een beamer, het uitzicht fenomenaal (je ziet de zon boven de daken van Amsterdam opkomen, mits je de gordijnen open laat natuurlijk, en de wekker een beetje op tijd zet. Of je moet een baby hebben, dan is die wekker niet nodig), en de kamer is voorzien van stijlvolle details: vintage stoel, groot laag bed, een oldskool camera nonchalant op een strak dressoir… Mooi.

Reserveer Volkshotel Amsterdam