23 december 2017, door Maartje

HELP A MEAT EATER OUT! (HOE DE VEGANS HET DOEN)

23 december 2017, door Maartje

HELP A MEAT EATER OUT! (HOE DE VEGANS HET DOEN)

Echt, we doen ons best hoor, hier bij Bart HQ, om de dierlijke producten regelmatig te verruilen voor plantaardig lekkers (en voor moois: het lijf en oog wil immers ook wat), maar lastig blijft het voor een carnivoor such as yours truly. Dus vroeg ik me af: hoe dóen de echte full time veganisten het toch? Het antwoord is, zoals altijd te vinden, with a little help from your friends. Dus trok ik aan de bel bij de allerleukste vegans (sowieso een aantal van de allerleukste mensen) die ik ken.

Om te beginnen met de conclusie? Maar natuurlijk: helemaal vegan ga ik niet worden. Dat zou ook een beetje gek zijn, voor een lifestyle blogger met een voorliefde voor eten en drinken misschien (hoewel... Het kan heus, it's just not for me, en ik geloof dat dat ok is). Wél leer ik van de leukste vegans door kleine aanpassingen te doen in mijn leven, en vooral in mijn eetpatroon. Zoals het vervangen van roomboter door 100% plantaardige margarine. Easy. En: One small step... Je weet wel.

 

Stephanie is Fashion Features Editor bij Glamour

Stephanie is Fashion Features Editor bij Glamour

Ja, Stephanie is dé Stephanie van Glamour, dat is waar, en Stephanie zien we o zo graag op het instagram verschijnen in de meest knappe outfits, maar Stephanie (en haar vriend Younes) is óók pro-duurzaamheid en al zolang als ik weet veganist. Oh, en de vaste oppas van onze mops Willem.

Ik kan me niet anders herinneren dan dat jij de eerste echt leuke (hippe, eigentijdse, niet geiten-wollen-sokken etc.) veganist was die ik leerde kennen. Hoelang is dat eigenlijk al zo?
“Zes jaar geleden werd ik vegan maar ik ben sinds mijn tiende vegetariër. Op het Jeugdjournaal kwam de bio-industrie aan bod vanwege de uitbraak van mond- en klauwzeer. Pas toen realiseerde ik me wat er achter de hamburger op mijn bord zat. Mijn moeder, zus en ik besloten samen vegetariër te worden. Toen ik tijdens mijn studie Journalistiek een stuk schreef over de bio-industrie, kwam ik erachter dat ook er ook veel dierenleed aan te pas komt bij de productie van melk en eieren. Vervolgens stuitte ik op wetenschappelijke onderzoeken over de impact op het milieu en gezondheid. Ik keek documentaires als Forks over Knives. Na het kijken van die docu realiseerde ik me dat ik het op drie niveaus (dierenleed, milieu en gezondheid) ethisch niet verantwoord vond om dierlijke producten te eten en ben ik volledig veganist geworden.

Younes en ik zijn al 9,5 jaar samen. Aan het begin van onze relatie was ik vegetariër. Ik was gewend de enige te zijn in mijn omgeving en vriendenkring. Ik verwachtte niet dat hij daar in mee zou gaan en heb hem nooit geprobeerd te overtuigen of iets dergelijks. Maar tot mijn grote verbazing ging hij niet de discussie met mij aan over vegetarisme, maar stond hij er meteen voor open. Na een jaar besloot hij zelf vegetariër te worden. De overstap naar veganisme hebben we samen doorgemaakt. We keken de documentaires samen en lazen ons beide in. Ik had me vooraf niet gerealiseerd hoe fijn het is om dit te delen met je partner. Veganisme is voor mij een levensfilosofie, het zegt veel over hoe ik naar het leven en de planeet kijk. Het is fijn dat Younes dat beeld deelt.”

Mooi. Toch een beetje samen voor een betere wereld. Wat moet nog anders? Zijn er dingen die lastig blijven?
“Ja, helaas wel. Buiten de Randstad is uiteten gaan lastig, hetzelfde geldt voor reizen. Vorig jaar waren Younes en ik in Tokio en elke dag was het weer een uitdaging om een restaurant te vinden waar we konden eten. In Frankrijk gaan de obers zenuwachtig giechelen als ik vertel dat ik veganist ben. Maar gelukkig zijn steden als Berlijn, Londen en New York wel progressief. Ik voel me ook vaak bezwaard als ik bij anderen ga eten of een werkdiner heb. Maar gelukkig zijn steeds meer mensen bekend met veganisme en komt het nog maar weinig voor dat ik word afgescheept met een bord rucola en één tomaat.”

Wat eten jullie thuis minstens één keer per week?
“Zoete aardappel curry met zilvervliesrijst. Simpel en snel. Gelukkig. Het recept vind je onderaan deze post.”

You rock the insta. Hoe?
“Eens in de maand ga ik voor mijn kast staan en maak ik allerlei combinaties die ik nooit eerder heb gemaakt. Soms sta ik dan voor de spiegel en is het niks, maar ik bedenk op die manier ook meerdere outfits die ik nooit eerder aangehad heb :).”

Maar je moet toch nog ergens anders inspiratie vandaan halen, behalve uit je eigen (jaloersmakende) kast?
“Pinterest! Ik heb niet een favoriete vegan blogger/Instagrammer of zoiets. Ik verzamel op Pinterest recepten van allerlei websites. Ga eens een avondje rond zoeken, zou ik zeggen, je komt zoveel lekkers en moois tegen.”

Last but not least: waar ga je het liefst uit eten?

Last but not least: waar ga je het liefst uit eten?

“Heb je even? Bij de ‘flavours of India’ Thali bij The Golden Temple in Amsterdam o.a.. Wel een beetje ‘hippie’ dit restaurant, daar moet je van houden. Ik vind het heerlijk, alsof ik even in India ben. En de mushroom dumplings en tempeh-tofu saté bij de Chin Chin Club zijn heerlijk, net als de bun salad en Vietnamese springrolls bij Frnzy. Ook een fijne plek voor lunch overigens! Ook doen: de AFC (Amsterdam Fried Cauliflower) bij Meatless District als voorafje/snack. Dit smaakt dus haast als gefrituurde kip. Ik heb er nog meer hoor: de love bowl met sojayoghurt en granola van Benji’s – een must, en alles bij Beter & Leuk. Ik kom hier al jaren minstens een keer per maand voor ontbijt en lunch en werkelijk alles is hier lekker!”

Tugba a.k.a. Quirky Cooky

Tugba a.k.a. Quirky Cooky

Je bent vegan sinds…?
“Het begon eigenlijk pas toen ik kinderen kreeg. Ik begon met het lezen van etiketten/ e-nummers, minder vlees, daarna volledig biologisch gaan eten en kort er na gestopt met vlees en zuivel. Het ging bij mij echt in fases, ik groeide van het één in het ander”.

Ah, fases, dat kan niet altijd eenvoudig zijn geweest?
“Kaas was in het begin een ding… Ik was dol op kaas en at het elke dag. Maar je went snel en op een gegeven moment wil je het ook niet meer. Er zijn bovendien zoveel alternatieven! De zuivel vrije cappuccinos gingen me gemakkelijker af. Was even testen welke plantaardige melk het beste schuimde en smaakte en dat is de havermelk geworden.

 

Je hebt vast een miljoen geweldige plantaardige recepten, waarvan acte, maar toch… Wat is je favoriet?
“Inderdaad, ik heb er zo veel :-). Mes op de keel? Dan toch Tom Kha Kai soep. Hier kan je me echt voor wakker maken. Oh en mijn vegan donuts! Recept van de Tom Kha Kai vind je onder aan deze post. Graag gedaan.

Je werkt in de mode-bizz, dan heb je vast ook een goede vegan modetip?
Yes, Nanushka heeft heel veel mooie vegan items in haar collectie.

De stijl stelen we graag van jou, maar waar kijk je zelf de kunst af?
“Thrive Magazine & Feed Feed Vegan”

Waar ga je het liefst uit eten en wat bestel je dan? Het blijft Barts Boekje hiero…
“In Amsterdam kom ik graag bij The Meets; de curry bowl is echt een aanrader! Als ik zin heb in een vette hap, ga ik graag naar the Vegan Junkfood Bar. De hamburgers daar zijn zalig!”

Barbara is ELLE’s Deputy Editor

Barbara is ELLE’s Deputy Editor

Ken je dat oeroude gezegde ‘als de man het hoofd is, is de vrouw de nek’? Nou, dat is Barbera voor tijdschrift ELLE. Sort of speak. Barbera blijft misschien vaker op de achtergrond, maar niks gaat aan de chef voorbij, er is niets dat ze niet kan en er is weinig waar ze geen weet van heeft, en ondertussen zorgt ze ook nog eens steengoed voor al haar ELLE-schaapjes. Dat het ook maar eens gezegd is. So far wat betreft het werkende leven van deze Utrechtse: want er is leven naast de baan. Een leven dat al tijden vega is, maar – op proef – sinds kort zelf vegan. Op ELLE.nl houdt ze haar plantaardige-beslommeringen bij, hier alvast een recap én de beste tips.

‘Gewoon’ vega was niet voldoende, vond je?
“Ik ben ooit, zo’n 17 jaar geleden vegetarier geworden toen allerlei ziektes de ronde deden (BSE, varkens- en kippenpest, je kent ze wel). Toen viel ook het kwartje van hoe het eraan toegaat in de vleesindustrie. Als weldenkend mens moet je daar niet aan willen meewerken vind ik, laat staan je eigen lichaam ermee voeden. Vegan was lang veel te next level. Totdat ik iemand leerde kennen die overtuigd vegan was. Dat zette me aan het denken, en toen realiseerde ik me dat ik nog steeds meewerk aan een systeem dat ik afkeur. Dat, plus een challenge voor ELLE via Peta, trok me over de streep. Ben gaan researchen en meteen maakte het zo veel sense om vegan te gaan. Voor de dieren, voor de wereld, voor mijn eigen gezondheid. En: het bleek veel lekkerder, makkelijker en fijner dan vaak wordt gedacht. Plus: ik voel me zo veel gezonder en schoner. En liever voor de wereld Ik snap dat het voor veel mensen een lastige keuze is, maar als je ervoor kiest om vlees en vis en andere dierlijke producten te blijven gebruiken, maak dan wel geinformeerde keuzes.”

Helder. Goed verhaal. Maar er moet toch ook wel iets tegengevallen zijn?
“Het lastigst is het vooroordeel over vegans. Ja, een groot deel is activistisch, maar dat word je vanzelf zodra je weet hoe het er echt aan toegaat in de vleesindustrie. Ik vond het ook nogal confronterend en naief van mezelf dat ik ook jaren geloofd heb dat je sterke botten krijgt van melk en dat je vlees nodig hebt voor je ijzer. En dat argumenten als: maar koeien moeten toch gemolken worden en schapen geschoren voor de wol – ja, maar niet op de manier waarop dat grootschalig gebeurt. Dat is nogal gruwelijk namelijk. En heel veel mensen zijn daarvan niet op de hoogte, dat maakt een gesprek erover lastig. Het goede nieuws is dat er heel veel en steeds meer geweldige alternatieven zijn. Voor vlees, voor kaas, voor wol, voor leer: ananasleer bijvoorbeeld!!”

Ananasleer?! Cool. Daar op door: wat is de beste plantaardige modetip?
“Boboheme heeft prachtige schoenen! En Wolf & Storm is prachtig. Verder gewoon alles labels lezen: er zijn genoeg alternatieven voor wol en leer.”

Lezen, check. En qua kijken?
“Instagram!! @veganbowls, @eartlinged @bboheme, @deniseroobol, @mattandnat”

En wat eten we thuis tijdens het insta-zappen?
“Thaise regenboogsoep! Simpel en lekker: heel veel groente in alle kleuren, wat je lekker vind, zoete aardappel, vegan bouillon en rode curry, flinke snuf chilivlokken en kokosmelk. Curry aanbakken in Becel plantaardige olie, groente erbij, water, laten koken, bouillonpoeder erbij, kokosmelk, kwartier koken, op smaak brengen met wat limoen, chilivlokken en peper. Mjam!”

En uit? Waar moeten we heen en wat bestellen we?
“In Amsterdam naar Dutch Weed Burger, Koffie ende Koeck, Vegan Junkfood Bar, vegan ramen bij Men Impossible, Mr & Mrs Watson. In Utrecht: Oproep, Broei, en ik kan niet wachten tot SNCKBR opent! Oh en het splinternieuwe Punk Pizza in Lombok gaat vegan pizza’s serveren @pizzapunker. Heeeeel benieuwd!

Oh, en ik ben net in New York geweest, vegan-heaven: plantaardige make-up bij Glossier en Milk Make-up (o.a. te koop bij UrbanOutfitters), eten bij Beyond Sushi, The Butcher’s Daughter en Le Botaniste!!!”

De vegan Tom Kha Gai Soep van Tugba

De vegan Tom Kha Gai Soep van Tugba

Ingrediënten
500 ml kokosmelk
1 stengel citroengras
3 cm geraspte gember
1ui
3 tenen knoflook
snufje Himalya zout 
100 gram noodles
1/2 limoen
klein bosje koriander, gewassen
180 gram tofu, in blokjes gesneden
snufje rode peper
snufje zwarte peper
1/4 verse rode peper
10 gram kiemen
1 thee lepel kokosolie
1/2 theelepel zwarte sesamzaadjes

Bereidingswijze
Verwarm kokosmelk in een pan. Halveer de stengel citroengras en voeg deze toe aan de pan. Hak de knoflook en ui heel fijn en voeg deze toe aan de soep. Rasp de gember en voeg toe aan de soep en laat het 5-7 minuten op zacht vuur koken. Snijd ondertussen de tofu in blokjes en bak deze in plantaardige olie in een bakpan totdat ze mooi goudbruin worden. 
Kook de noodles volgens bereidingswijze op de verpakking. Verwijder de citroengras uit de soep en breng de soep verder op smaak met Himalaya zout, rode en zwarte peper. Laat de soep nog een paar minuten pruttelen en serveer dan met noodles, koriander, tofu en kiemen, zwarte sesamzaadjes en als laatste wat limoensap. Hou je van een beetje pittig, garneer de soep dan met wat verse rode peper.

De zoete aardappel curry van Stephanie

De zoete aardappel curry van Stephanie

Benodigdheden:

Grote ui
Twee teentjes knoflook
Drie grote zoete aardappelen (of vier kleine)
250 gram spinazie
Plantaardige kipstukjes (van de Vegaslager of Vivera)
Potje kikkererwten
Blik kokosmelk
Twee theelepels curry pasta (of meer, voor de liefhebbers van pittig eten). Dit is mijn favoriet, o.a. verkrijgbaar bij EkoPlaza

Bereidingswijze:
Snij de zoete aardappel in kleine blokjes en stoom/kook ze beetgaar. Kook gelijktijdig de zilvervliesrijst volgens de verpakking. Snij vervolgens de ui, pers de knoflook en wok dit samen met de vegakip in een eetlepel plantaardige olie. Vervolgens de curry pasta toevoegen en de zoete aardappel, kokosmelk, spinazie en kikkererwten. Even omscheppen totdat de spinazie is geslonken en klaar is de curry!