Nederland5 juli 2023, door Bo Peters

Overnachten in een oude gevangenis in Roermond: Het Arresthuis

Nederland, 5 juli 2023, door Bo Peters

Overnachten in een oude gevangenis in Roermond: Het Arresthuis

Deep down in het zuiden van ons land ligt deze parel van een hotel. Het Arresthuis. In het hart van het historische, karakteristieke centrum van Roermond huist deze voormalige gevangenis. En eerlijk? Het is er beeld- en beeldschoon. Inside and out. De voormalige bajes is omgetoverd tot een luxe vijfsterrenhotel met 40 kamers waar je keer op keer verrast wordt. In de goede zin van het woord. Tel daarbij op dat het een waanzinnig restaurant kent – dus na een heerlijk diner rol je zo je bed in – en op loopafstand zit van veel leuke plekken & je weet, hier zit je goed. En wil je het liefst niet meer weg. Anyways: op zoek naar een waanzinnige get-a-way in eigen land? Dan is het Arresthuis de plek om jezelf en je favorite(s) te pamperen.

Roermond Het Arresthuis

Roermond Het Arresthuis

Het verhaal van het Arresthuis begint a long time ago. In 1666, om precies te zijn. Het bijzondere pand heeft sinds die tijd veel functies gekend; van Bisschoppelijk paleis tot militair hospitaal, kazerne en paleis van justitie. En uiteraard als laatste bestemming een bajes. In 2007 werd deze gesloten en opende de deuren van het huidige hotel het Arresthuis. Het is centraal gelegen in de Roermondse binnenstad – als je met de trein komt sta je binnen een dikke vijf minuten lopend bij het hotel – en ook met de auto is het gemakkelijk bereikbaar. Uiteraard zit er een parkeerplek bij.

Vanaf het moment dat je aankomt, waan je je in de voormalige bajes. De grote toegangspoorten, de voormalige binnenplaats, de tralies voor de (knappe, dat wel) ramen en de celdeuren die fungeren als toiletdeur: alles is bewaard gebleven. Een plek met bijzondere verhalen, een plek met geschiedenis. Juist dat maakt dit vijfsterrenhotel zo bijzonder en uniek. Alles – maar dan ook echt alles – klopt.

Dan nu de kamers want oh boy wat zijn die stuk voor stuk mooi. Ga – als je jezelf toch aan het pamperen bent – voor een suite, zoals de Rechter. Geïnspireerd op de rechtelijke macht in Engeland en een pracht van een kamer met taupe, witte- en grijze tinten. De suite is gehuld in kwaliteit en luxe. Het wordt lastig om jezelf weg te rukken uit het grote bubbelband want man, wat ligt dat goed. Ook een bubbel in je hand en niets meer aan doen.

Wat je verder nog vindt in het Arresthuis? Een plaatje van een hotelbar waar je nippend aan een cocktail uitkijkt op het restaurant, een à la carte ontbijt (we noemen onder andere gepocheerde eitjes met zalm, geserveerd met een glas cava!), een wellness en vriendelijkheid van het personeel om over van een huis te schrijven. Het klopt: ze hebben begrepen hoe het heurt, hier bij het Arresthuis. Het gevoel te escapen (hehe) zul je ervaren. Het Arresthuis doet het thuisfront volledig vergeten. Ook wel eens lekker, vinden we.