Ciderij de Groote Wei in de Achterhoek

15 juni 2022, door Manon (Hey Frits)
Ciderij de Groote Wei in de Achterhoek

In de Achterhoek, ongeveer tussen Doesburg en Zutphen ligt De Groote Wei. Oorspronkelijk een fruitbedrijf met een mooie boerderijwinkel waar je groenten, fruit en Achterhoekse streekproducten kunt kopen, maar de reden dat je hier echt heen moet als je in de buurt bent is Proeflokaal en Ciderij De Groote Wei. 

 

Uit de eigen boomgaard

Uit de eigen boomgaard

Proeflokaal en Ciderij De Groote Wei maakt ciders van de appels en peren uit de eigen boomgaard en op het terras achter op het erf heb je prachtig uitzicht op al die bomen. Een proeflokaal waar je ook gewoon koffie met taart kunt bestellen, maar waar je eigenlijk wel een cider van eigen fruit moet proberen natuurlijk! In het voorjaar en de zomermaanden staat er een leuke bar op het terrein waar je de ciders kunt bestellen en op het grote terras kun je daarna van je verfrissende drankje met mooi uitzicht genieten. 

Wandeling door de boomgaard

Wandeling door de boomgaard

Ook leuk: ze hebben in de boomgaard een wandelroute uitgezet die je meer leert over het fruitbedrijf en de werkzaamheden, want er komt natuurlijk veel meer kijken bij fruit kweken dan alleen maar appels plukken. De route is bijna twee kilometer lang en overal staan bordjes die je meer informatie geven. Vooral in het voorjaar staan de bomen er natuurlijk prachtig bij met de bloesem, maar ook in de zomerperiode is het leuk om de kleine appels te zien groeien. 

fruit met een nieuwe bestemming

fruit met een nieuwe bestemming

Proeflokaal en Ciderij De Groote Wei is in 2022 geboren als afstudeerproject van Sophie, de dochter van de familie Horstink die al ruim 100 jaar op deze plek onderneemt. Al vier generaties lang telen zij hier fruit en nu krijgen de appels en peren, die nét niet mooi genoeg zijn voor de verkoop, een nieuwe bestemming: er worden ciders van gemaakt. 

In het najaar worden de appels en peren geoogst en het sap gaat samen met gist in het vat. Na een half jaar rijpen wordt de cider gebotteld en volgt de nagisting op de fles om bubbels in de cider te krijgen. Een cider is dus gegist appelsap, waardoor het een drankje wordt met een alcoholpercentage tussen de 2 en 8 procent.

De Groote Wei is van woensdag t/m zaterdag geopend van 9.30 tot 16.30 uur. 

Meer in de achterhoek

Meer in de achterhoek

De Achterhoek ligt niet voor iedereen om de hoek, dus mocht je graag naar Ciderij De Groote Wei willen dan kun je het leuk combineren met bijvoorbeeld de Hanzesteden Doesburg en Zutphen. Ook hier (redelijk) in de buurt ligt natuurgebied het Montferland (waar je mooi kunt wandelen en fietsen) en het sfeervolle kasteel Huis Bergh met landgoed.

Verder nog leuk in de Achterhoek:

+ Landgoed Hackfort
+ Restaurant Welgelegen in Groenlo
+ Blijven slapen? Oldschool Hotel in Winterswijk en Guesthouse in het Voorhuys in Doesburg zijn fijne adresjes