De weekendgids Antwerpen

21 augustus 2018, door Manon (Hey Frits)
De weekendgids Antwerpen

Note to self: minimaal één keer per jaar een weekendje naar Antwerpen gaan. Trouwens voor iedereen aan te raden, want het is er super gezellig en de stad staat bomvol prachtige architectuur. En dan zijn er natuurlijk nog aaaaal die heerlijke hotspots. Ik neem je mee door de stad.

De lijst met hotspots is erg lang, maar omdat ik zelf een hekel heb aan lijstjes met ‘de 5 leukste restaurantjes in …’ (en je dan alsnog op tien verschillende websites de leukste hotspots zelf moet verzamelen) hierbij een lekker lange lijst. 76 stuks om precies te zijn. Uiteenlopend van musea tot koffietentjes tot conceptstores en pop-up bars. Want als je naar Antwerpen gaat, dan moet je het goed doen!

OVERNACHTEN

Allereerst: regel een slaapplaats. Ik heb een erg leuke suggestie als je van Scandinavisch design, Instagram-waardig en kleurrijk houdt: Hotel Indigo. Direct naast het station, dus reis lekker met de trein naar Antwerpen en trakteer jezelf op dit hotel. Kost ongeveer 100 euro per nacht exclusief ontbijt, maar de locatie en het interieur zijn dan wel perfect.

Hotel Indigo in het centrum van de stad

ZONDAG GESLOTEN

Als je een paar dagen Antwerpen gaat plannen is het goed om te weten dat bijna alles gesloten is op zondag.  Zelfs koffietentjes en sommige café’s. Iedere eerste zondag van de maand is er gelukkig koopzondag en kun je hier wel naar hartelust shoppen. Maar dat je het even weet.

VERVOER

Antwerpen is niet zo heel groot, dus het is echt geen probleem om hier lekker rond te wandelen. Als je echt veel wilt zien dan tik je de 10 kilometer wel aan, maar verdeeld over een hele dag – en met genoeg stops – is dat te doen. Fietsen is ook een mogelijkheid, en er zijn twee betaalbare opties in de stad. Bij Cloudbike huur je een (erg hippe) deelfiets voor maximaal 12 euro per dag. Iets minder hip maar wel goedkoper is de Velo Antwerpen. Je moet je registreren voor 4 euro en je betaalt daarna maximaal 5 euro voor 24 uur. In totaal ben je hier dus niet meer dan 9 euro kwijt. Wil je echt goedkoop rondfietsen? Lever dan binnen 30 minuten je Velo (en binnen 40 minuten je Cloudbike) in bij een fietspunt en wissel van fiets. Binnen die tijd is het gebruik ‘gratis’ en betaal je alleen de inschrijfkosten.

Fietsen huren in Antwerpen

DE WIJKEN

Het Eilandje, de wijk in opkomst

Als je mensen naar tips voor Antwerpen vraagt, roepen ze waarschijnlijk meteen dat je naar de wijk ‘t Eilandje moet. De reden is simpel: het is er jong, hip, rauw en de moeite waard. Hier vind je het Museum aan de Stroom (MAS), waar je gratis naar het panoramadak mag voor een uitstekend uitzicht over de stad. Maar er is meer. Niet ver van het MAS, aan de Godefriduskaai zitten een paar leuke hotspots.

Mooie gebouwen in de stad Mooie gebouwen in de stad

Roest – Industrieel met héél veel planten. En dat is altijd goed voor een leuke sfeer. Een bijzondere glazen vloer en fijne hoekjes maken het plaatje af. Hier schuif je aan voor ontbijt tot diner.

Story Urban Deli Shop – Je neemt een kijkje bij het buffet en bestelt aan de bar. Dat is het concept van deze shop. Lunch, brunch, diner of een snelle hap is hier allemaal mogelijk. Bij lekker weer plof je neer op het grote terras.

Balls & Glory – Iets verderop zit deze fijne tent met dito inrichting. Geinig detail: hier eet je “’s werelds allerlekkerste handgedraaide ballen”. Juist, ballen gevuld met varkensvlees, kip of vega. Weer eens wat anders!

Otomat – Alleen van de huisstijl en de website word ik al blij. En dan dat interieur. Fijn, fijn, fijn. En wat eet je hier dan? Pizza! Om te delen. Met Duvel-bier-gist. Moet goed zijn, toch!

Ga je straks ook nog naar het Begijnhof? Een verborgen, stille plek waar vroeger religieuze vrouwen woonden, met een prachtige binnentuin en boomgaard.

Wandel over het bruggetje langs het MAS en sla direct linksaf om richting SOMMAR te gaan. Aan het water vind je deze ‘urban oasis’. Een pop-up stadsstrand waar regelmatig leuke activiteiten te doen zijn. Check even hun Facebook (zie link) voor actuele openingstijden. Ik durf niet te zeggen tot wanneer ze geopend zijn.

Daar langs het water zitten nog een paar leuke hotspots, pop-ups en stadsstranden.

Magazijn SANBA – Is een retestrakke koffiebar met een hoop mooi designspul. Een co-working space voor de locals, om te ontbijten en lunchen maar ook om cocktails te drinken.

Donuts van Hoeked Doughnuts

Bocadero – Je hoeft niet richting de kust om dat strandgevoel te krijgen. Bij Bocadero zit dat wel goed. Strandstoelen, zand, parasols, cocktails, muziek … je kunt je er wel wat bij voorstellen toch?

Jardim Antwerpen – Nog zo’n fijne plek is Jardim: een pop-up bohemian garden waar hip Antwerpen geniet van de zomer. Alleen open bij goed weer, dus check hun Facebook pagina voordat je helemaal deze kant op gaat.

Lazy Jack – YAY voor deze hotspot. Verstopt in een oude loods en niet forever open, maar het is er zo gezellig met een hoop leuke zitplekjes, planten en mooie spullen. Ook nog een fijn terras, dus maar niet overslaan.

Hotspots Antwerpen Lazy Jack
Lazy Jack

Wandel daarna door naar Park Spoor Noord, waar Gå Nord, Caravan en Bar Noord verstopt zitten.

Gå Nord – Een prachtig gebouw van buiten, met net zo’n geweldig interieur van binnen. Deens design waar je u tegen zegt, en gerechten met lokale bioproducten en pure smaken.

Caravan – Ontbijtbar waar je de hele dag terecht kan. Naast ontbijt ook brunch, lunch en tussendoortjes. En lekker veel vega. Erg fijn en licht interieur en bijbehorend fijn en gezellig terras. Liever naar het park? Dan kun je hier een picknickmand bestellen en genieten in het park. Leuk toch!

Als je een paar dagen Antwerpen gaat plannen is het goed om te weten dat bijna alles gesloten is op zondag.  Zelfs koffietentjes en sommige café’s.

Bar Noord – Midden in het park vier je vakantie in eigen land (of in België dan eigenlijk). Drink er cocktails in een strandstoel of laat je kids spelen in de grote fonteinen. Schuif op zondag aan voor een brunch of dans onder de gekleurde lampjes.

Mooie gebouwen in de stad

Nog niet klaar rond ‘t Eilandje hoor. Wandel terug richting het MAS voor:

Bistrot L’ilot – Een kleine en fijne bistrot zoals in Parijs, met happen om te delen. En dat is heel handig, want je wil hier alles proeven. Een kleine kaart met een heel uitgebreide wijnassortiment. Hier is het dus goed vertoeven.

Koffie in alle maten en smaken, met hiphop beats op de achtergrond.

No Worries – Ruim, licht en hoog: dat is het mooi monumentale pand van No Worries. Dit is zo’n plek met een lange tafel vol met tijdschriften, veel planten en gezellige plekjes.

Black & Yellow Coffee Bar – Koffie in alle maten en smaken, met hiphop beats op de achtergrond in een wit met geel interieur. Yes voor de inrichting én de goeie koffie.

Schipperskwartier en de Meir

Vanaf ‘t Eilandje weer richting het centrum. Via Schipperskwartier wandel of fiets je op weg naar de Meir langs nog een paar leuke plekken.

Koffieklap – Niet te missen met de prachtige blauwe gevel en klein terras. Hier drink je koffie en eet je taart, maar de plek wordt nóg leuker als je weet dat ze hier vrouwen uit moeilijke situaties de kans geven om horeca-ervaring op te doen.

Koffiebar Koffieklap

Normo – Nog een fijne koffiebar, bij een klein gezellig pleintje in deze hippe studentenwijk. Een grote industriële koffiebrander midden in de zaak voor het special effect en een paradijs voor slowcoffeeliefhebbers. Zeker weten naar Normo! Ps: kijk die vloer!

Normo coffeeNormo coffee

Begijnhof Antwerpen

Na genoeg koffiepauzes is het tijd om even cultuur te snuiven. Je bent niet ver van het Begijnhof van Antwerpen, dus daar moet je echt even een kijkje nemen. Gelegen in de Rodestraat en te vinden als je de toeristische wegwijzers volgt. Een verborgen, stille plek waar vroeger religieuze vrouwen woonden, met een prachtige binnentuin en boomgaard.

Begijnhof in Antwerpen

Vanaf het Begijnhof gaan we weer verder richting het centrum, de Meir. Een beetje afhankelijk van hoe je die kant op wandelt of fietst zijn dit de hotspots op willekeurige volgorde, allemaal in de buurt van de Meir.

Rondom de Meir

Coffeelabs – Een plek voor koffie, gewoon zoals het hoort. Fijne inrichting, mooie (lees: instagramwaardige) taarten, koeken en maaltijden en een leuk publiek. Overigens twee locaties in de stad. Ook nog eentje in de Mechelsesteenstraat bij het Koning Albertpark.

Blijf je liever in Nederland? Wat dacht je van een weekend Rotterdam?

Juttu – Is een conceptstore met fashion en design. Scandinavisch, dus altijd goed. Een winkel voor kritische, bewuste en hippe kopers. Ruim 60 merken, dus shoppen maar!

Sébastien – Hoe dichter bij het centrum, hoe minder authenticiteit en hoe meer keten. Maar gelukkig niet bij Sébastien. Leuk en hip, en dat dus in het drukke centrum. Scandinavisch chique met veel gezonde gerechten en drankjes. Goede stop tijdens het winkelen.

Gezellig terras in Antwerpen

Chez Claire – Ok, voor je eclairs (een gebakje met zachte vulling) ga je zeker weten naar Chez Claire. Ze zien er zo mooi uit dat je ze bijna niet op wilt eten. Toch doen, krijg je geen spijt van.

Frites Atelier – De naam zegt het eigenlijk al. Hier eet je friet, maar dan luxer. Met waanzinnige sauzen en bijzondere snacks. Trouwens een concept van Sergio Herman. Dus dan kun je je er iets bij voorstellen.

Graanmarkt 13 – Dit is een bijzonder concept, want het is een winkel, restaurant en appartement. Prachtige merken, waanzinnig design, goed eten en een awesome plek om te logeren.

Belgian Wines – Benieuwd hoe de Belgische wijnen smaken? Plof dan neer in de wijnbar van Belgian Wines. Hier proef je wijnen met bijbehorende kazen of kroketjes.

Restaurant Fons – Warm, kleurrijk en gezellig. Dat is restaurant Fons. Hier kun je lunchen en dineren en genieten van kwalitatief comfortfood, zoals ze het zelf zeggen.

De Serre – Bij De Serre kun je lunchen van dinsdag tot vrijdag. En dan het sharing foodconcept, dus je kunt alles proeven. Yay. Een prachtige locatie (binnen én buiten) naast de botanische tuinen en met giga terras.

Local Store – Een hotspots waar je de hele dag door voor ontbijt, lunch en lazy afternoon koffie terecht kunt. Mooi detail: met de beste producten van kleine producenten van over de hele wereld.

Hoeked Doughnuts

Hoeked Doughnuts – Zelfs als je niet van donuts houdt (ja, ik dus eigenlijk) dan moet deze kleine winkel toch op je lijstje. A. die donuts zijn echt overheerlijk en fantastisch mooi en B. het interieur is om door een zuurstokroze ringetje te halen. Zondag gesloten, dus zorg dat je er op tijd bij bent.

Cafématic – Een leuk tentje voor ontbijt, brunch en lunch. Hip van binnen en een leuk terras. Het bananenbrood schijnt er fenomenaal te zijn.

Mark – Conceptstores zijn leuk. Mark combineert literatuur, fietsen en lifestyle. Dus hier vind je mooie koffietafelboeken van het moment, koop je alles voor je fiets en verder natuurlijk de meest awesome accessoires en hebbedingetjes. Fijn detail: iedere zondag open.

Conceptstore MarkConceptstore Mark

BarBel – Dit is volgens Elle één van de beste wijnbars in Antwerpen. En locals zijn het daar volgens mij ook aardig over eens, want het is er altijd lekker druk. Wijn drinken is hier een waar genoegen, binnen of op het gezellige terras.

Wild Project – De naam doet misschien anders vermoeden, maar hier eet je alles vegetarisch. Van ontbijt tot diner. Hoera voor dit concept!

Nationalestraat richting Zuid

Vanuit het centrum is het erg leuk om een wandeling naar Zuid te maken. Persoonlijk is dat mijn favoriete wijk, want de gebouwen zijn daar zo mooi en de straten zijn erg gezellig. Deze leuke hotspots vind je rondom de Nationalestraat en in Zuid.

Architectuur in Antwerpen

Vanaf het ModeMuseum kom je eerst langs kledingwinkel STAY. Stylish, en ze hebben er koffie. Iets verderop zit restaurant Bavet. Zin in spaghetti? Dan moet je hier zijn. Meer staat hier namelijk niet op het menu. Als het lekker weer is dan zit je erg leuk op het terras bij Kaffeenini. Fijn tussen de locals, lekker weg van het drukke centrum.

Kaffeenini bar met parasollen buiten

Tota is een klein restaurantje gespecialiseerd in Empanada.  En dat is dan weer een dun deeggerecht rijk gevuld met allerlei ingrediënten. Sla de Volkstraat in voor de volgende leuke hotspots. Eerst heb je DIVERS. Een fijn ingericht health food restaurantje. Daarnaast zit Moss, een ontbijtrestaurant. Hip interieur met ditto gerechten. Hoort dan weer bij Bar Palmier, waar je vanaf lunch terecht kunt. Erg mooi en donker interieur waar je gezellig kunt borrelen. Ook op het terras trouwens!

Bar Palmier en DiversBar Palmier en DIVERS

De volgende in de rij is L’épicerie du Cirque ”Under the Palm Trees”. Nog zo’n goede plek waar je overheerlijk eet. Op de hoek met de Scheldestraat vind je dan nog Buchbar. Yes, boeken, koffie en stationary. Allemaal onder één dak. Aan de overkant zit nog surfshop HAVEN. Ook als je niet surft is het een leuke plek om even lekker rond te kijken.

Als je zin hebt in een burger dan kun je Ellis Gourmet Burger proberen. Ook leuk is Charlie’s, een koffiebar én bed & breakfast. Ga naar Texas Coffee voor twee hele bijzondere traktaties: coffee cones (ja, dat zijn ijshoorntjes met koffie) en de sterkste koffie ter wereld: Death Wish Coffee en Biohazard. Een normale kop koffie bevat 80 tot 150 mg cafeïne, deze 728 en 928 mg per kop! Good luck with that.

Hümm – House of Hummus en Mirlo'sHümm en Mirlo’s

 

Mirlo’s – Een ontbijtbar met een erg leuke inrichting en een terras op straat (met roze tafels!) Koffie, lekker eten en schattige cadeautjes. Je vindt het hier allemaal.

Hümm – House of Hummus – Dit is de mooiste hummusbar die ik ken hoor. Ik heb nog nooit zo stylish een broodje met hummus gegeten …

Cesar – Koffiebar en vegetarisch restaurantje in een erg mooie interieurwinkel. Alles is er werkelijk te koop.

Baraque Friture – Goesting in Belgische frieten? Wandel dan langs Baraque Friture op de Marnixplaats.

Fiskebar – Duurzame vis uit Europa eet je bij Fiskebar. Seizoensgebonden groenten en een goed glas wijn erbij en je avond kan niet meer stuk.

Vitrin – Gewoon en gezellige bar waar je borrelt. Veel houten elementen en lekkere bankjes. Gewoon leuk.

Mark en Dia De Los TacosConceptstore Mark en Dia de Los Tacos

Dia De Los Tacos – De mooie blauwe gevel nodigt meteen uit om heerlijke taco’s te gaan eten. Mexicaans eten is altijd goed.

Flaneur – Bij Flaneur eet je Italiaanse pasta’s in een klassieke omgeving. Pasta is altijd goed toch?

Butchers Coffee – Gewoon een koffietent zoals het hoort. Hele fijne inrichting met tegeltjes, een grote houten tafel in het midden van de zaak, vintage meubels en veel karakter.

Sla na Flaneur rechtsaf op de Lambermontplaats om de route naar nog een paar leuke plekjes te vervolgen.

Of steek eerst de Amerikalei over voor nog drie parels, om daarna de route hieronder te vervolgen. Je moet daar namelijk nog even naar Kolonel Coffee, een koffiebar naar mijn hart want er is veel hout en beton. Bij Mission Masala geniet je van de Indische keuken met een moderne en stedelijke twist. Een kleurrijke inrichting inclusief. Uiteraard! En dan Copper. Een heerlijke plek vol met Scandinavisch design, marmer en bloemen. Na deze hotspots dus verder op de Lambermontplaats.

Livelli – Soms heb je gewoon zin in een goed stuk lasagne. Daar moet je in Antwerpen voor bij Livelli zijn. Geinig klein tentje met gele accenten en een bijbehorend terras(je).

FOMU (Fotomuseum Antwerpen) – De naam spreekt redelijk voor zich, het fotomuseum van Antwerpen.

Tinsel – Koffiebar Tinsel is leuk want ze hebben een mooi interieur én een hele mooi nis waar je op een bankje met gekleurde kussens tegen een betonnen muur zit. Het is niet zo groot, maar dat is dan juist weer knus.

Wasbar – Het concept van Wasbar is goed bedacht. Ze hebben meerdere locaties in Antwerpen, waar je naast het doen van je was dus ook gewoon kunt eten in een sfeervolle setting. Is weer eens  wat anders dan de wasserette zoals we ‘m kennen.

Wasbar in Antwerpen

Via de Kloosterstraat ga je nu weer terug in de richting van het centrum. Daar heb ik nog twee hotspots voor je die de moeite waard zijn. Als je papa of mama bent of een kiddo in je omgeving hebt is Play van Rewind Design heel erg leuk. Daar koop je alles voor kinderen, van speelgoed tot kleding. En voor het Frankrijk gevoel in België ga je naar Take 5 minutes in Paris. Dit restaurantje serveert brunch, lunch en bubbels en heeft aan de achterkant een romantische tuin verstopt zitten.

Wist je dat Hamburg ook een stad is vol met leuke hotspots?

De wijk Zurenborch

Deze wijk is een van de mooiste van Antwerpen, want ook hier vind je een hoop prachtige panden met mooie gevels. In deze wijk zitten de volgende leuke hotspots:

Walvis – Ook weer zo’n ‘gewoon leuk tentje’ door het strakke interieur en de lekkere sfeer. Tapas met een goed glas wijn erbij en je zit prima.

Mooie gevels in de stad

Orso Pizzeria – Duidelijk lijkt me. Hier eet je pizza met bijzondere ingrediënten, smaken en toppings. Ook glutenvrij, en dat is fijn.

Pici – Alweer een lekkere plek om Italiaans te eten. Mooi en licht interieur, en met terras waar je buiten kunt zitten. Niks meer aan doen!

Tranquilo – Een gezellig Mexicaans restaurant aan de Dageraadplaats waar je de laatste zonnestralen pakt en geniet van taco’s, nacho’s, quesadilla’s en enchiladas.

De laatste dan …

De lijst lijkt wel eindeloos, maar er gaat nu echt een einde aan komen. In de Diamantbuurt, aan de rand van het Stadspark, ligt Barchel. Ook alweer zo’n fantastisch ingerichte koffietent/eetbar. Witte tegeltjes, hoge muren en klassieke haarden sieren hier het interieur. Niet overslaan!

Bardin is dan nog zo’n beauty daar in de buurt. ‘Come hungry, leave happy’ is het motto. Een hotspot met een fijne huiselijke sfeer én een heel gaaf terras gewoon in de achtertuin.

Koffie met koekjes bij KaffeenineKaffeenini

The Jane – Heeft eigenlijk geen uitleg meer nodig. Ongeveer het beste restaurant van Antwerpen, waar je dus niet zomaar even kunt binnenvallen. Reserveren voor over een paar maanden?

The Plant Corner – Joehoeeee, plantenliefhebbers hierheen! Als je jouw urban jungle nog wat uit wilt breiden dan even langs deze hele leuke winkel.

BLT – Natúúrlijk krijg je hier ook de BLT-sandwich. Maar ook ontbijt, lunch en tapas. Dus je zit hier de hele dag goed in dit stylish Scandinavisch-achtig tentje.

Café Kamiel – Hier krijg je echt dat gezellige buurtgevoel. Café Kamiel is een plek waar je in het weekend aan kunt schuiven bij een brunchbuffet – met 15 mensen aan een lange tafel. Gezellig toch!

Citytrip Antwerpen

Maak er wat leuks van daar in Antwerpen! Het is er gezellig en knus en het staat er bomvol met mooie gebouwen (inclusief prachtige deuren voor de hashtag #ihavethisthingwithdoors) Aan hotspots geen gebrek, en in de zomer heel veel leuke pop-up bars! Houd die koopzondag nog even in de gaten als je in het weekend goed wilt shoppen en dan kan jouw citytrip Antwerpen echt niet meer stuk hoor.