24 februari 2021, door Maartje

15+ favoriete restaurants in Antwerpen

24 februari 2021, door Maartje

15+ favoriete restaurants in Antwerpen

We love you Antwerp, we do. De stad op een steenworp van ons eigen land waar het altijd gezellig is en waar de leuke horeca je om de oren vliegen. Want als de bourgondische Belgen íets kunnen, dan is het wel lekker tafelen. Onze favoriete restaurants in Antwerpen? Heb je even? We doen een greep. En pak ook BartsBoekje/Antwerpen erbij, dan lees je alles over de stad die we ons tweede thuis noemen.

Fiskeskur Antwerpen

Fiskeskur Antwerpen

Je eerste stop moet toch echt wel bij Fiskeskur zijn, het restaurantconcept van Nikolaj Kovdal, ofwel de chef die ook de geliefde zaken Fiskebar, Østerbar, Gå Nord en Bar Noord op heeft gezet. Allemaal aanraders maar je bent zo goed als je laatste resultaat en dat is in het geval van Kovdal heul goed! Waar is het feestje? In het oude douanegebouw in de wijk het Eilandje, je weet wel, bij het MAS (Museum Aan de Stroom). In de open keuken wordt met open vuur gekookt, en vanuit een rocket stove. Wat je eet? Dat weet geen mens. Nou ja, bijna niet dan. Het menu laat zich leiden door de dagvangst en lokale oogst van biologische vis- en groenteboeren, uitgebreid met experimenten in fermentatie en pekelen. Reserveren kan niet (vinden we altijd heerlijk, want dan voelen we ons niet zo stom als je alwéér verzaakt hebben om even de telefoon op te pakken). Perfect ook voor een uitgebreide (feestelijke) lunch met dank aan het heerlijke open uitzicht.

fiskeskur.be

Murni Zuid

Murni Zuid

Murni kende je misschien al? Of niet natuurlijk. In dat geval: die zaak huist in de wijk Wilrijk aan de rand van Antwerpen, in Park den Brandt. Puur en simpel food prediken ze, wat gemakkelijker klinkt dan het is: doe het maar eens aan, écht lekker, gevarieerd vegan eten op tafel toveren. Bij Murni kunnen ze dat dus. Ze zorgden zelfs voor coworking space en een zonnig terras met zicht op het Museum. Zo goed kunnen ze het zelfs, die vegan keuken bestieren, dat er een tweede vestiging kwam: Murni Zuid tegenover het Museum of Schone Kunsten met twee megaterrassen. Je kunt er tot in de late namiddag terecht voor ontbijt met biobrood, huisgemaakte croissants en glutenvrije pannenkoeken. Daarna schuif je aan voor lunch en diner, Tel Aviv stijl, toch de stad van de vegan-maaltijden. Veel seizoensgroenten uiteraard. En, voor wie wil, is er ook vis, vlees en kaas. Als side dishes.

murni.be

Graanmarkt 13

Graanmarkt 13

Ontegenzeggelijk een van onze favorieten in de stad. Om te shoppen, te slapen (als we genoeg budget hebben) en zeer zeker om te eten! Hallo Graanmarkt 13, daar zijn we weer! Chef Seppe Nobels staat er aan het roer (we hebben ook een kookboek van zijn hand in huis – aanrader!) en hij kookt al jaren onovertroffen met groenten in de hoofdrol: een pionier op dat vlak, en dat zijn altijd de besten. Alles wordt lokaal gevonden, en je eet met de seizoenen mee. O, en alles wat voor je neus komt, oogt bijna te mooi om op te eten. ’s Middags serveert hij een tweegangenlunch, ’s avonds drie gangen volgens een vaste menu formule.

graanmarkt13.com

Green Garage

Green Garage

Een garage dient in eerste instantie om auto’s te stallen. Des te verrassender is het jonge Green Garage op het Antwerpse eilandje. Op het Schengenplein ging een garagepoort omhoog die jarenlang gesloten bleef. Er achter bleek een ‘Green Garage’ te zitten: een oase van groen met een verrassend aanbod aan duurzame koffie, thee, alcoholische dranken en verse limonade. Groene horeca, letterlijk en figuurlijk.

Green Garage

Le Pristine by Sergio Herman

Le Pristine by Sergio Herman

Dat Sergio Herman een Hollander is maakt de Belgen niet (zoveel) uit, want de Zeeuwse chef opent er alweer zijn vijfde (!) restaurant. Restaurant Le Pristine en hartje Antwerpen zal de locatie zijn. In de Lange Gasthuisstraat, de gezelligste shopstraat van ‘het stad’, op een steenworp van zijn Frites Atelier. Het idee van Le Pristine? Segio’s Zeeuwse roots met een Italiaanse twist. Sounds like a plan! Pristine betekent ‘puur’ of ‘authentiek’, en dat moet het gaan zijn. Geen gedoe, ‘gewoon’ goed (wat natuurlijk heus niet altijd zo ‘gewoon’ is). Een hoge drempel zaak zoals The Jane wordt het niet: het centrum leent zich meer voor een brasserie met een café, een perfecte pauze tijdens het shoppen.

Le Pristine

BISTROT DU NORD

BISTROT DU NORD

Knetterklassiek is restaurant Bistrot Du Nord niet ver van Park Spoor Noord. Geen plek waar de gemiddelde toerist komt, en dat is nou precies de bedoeling. Sterker nog: Bistrot Du Nord is het lievelingsrestaurant van heel wat notoire lekkerbekken. Chef Michaël Rewers kookt er al jaren voor de crème de la crème van de Antwerpse horeca en zijn keuken wordt meer dan eens benoemd tot de lekkerste van Antwerpen, met name door collega-chefs – en dan weet je dat het goed is. Het lokaal is oerklassiek, en dat geldt ook voor de gerechten. Haas, kalfsnieren en paling om maar wat te noemen. Nostalgie, héérlijke gerechten en dito wijnen en bovenal een gastvrouw die haar pappenheimers kent. Een gegarandeerde avond uit.

bistrotdunord.be

BISTROT L’ILOT

BISTROT L’ILOT

Maar van allemaal is deze misschien – mes op de keel – toch wel het meest favoriet: Bistrot l’îlot. A casual bistro that’s seasonally sponteanous’, luidt de slogan van deze ongedwongen en toch verfijnde bistrot. Eind 2017 geopend op het Eilandje (waar yours truly trouwde, meteen streepjes voor dus). Is niet zo vreemd ook, dat favoriet zijn, want de ene helft van de ondernemers achter de zaak, chef Sander De Saegher, was jarenlang maître en sommelier bij Graanmarkt 13 (FAVORIET), het restaurant van chef Seppe Nobels. Samen met zijn vriendin Valentine Ide startte hij het kleine maar o zo fijne Bistrot l’îlot. Op het menu alleen maar kleine, aantrekkelijke happen in de categorie hoogstaand maar niet hoogdravend. Precies goed. Kroketjes van ossenstaart bijvoorbeeld. En wilde duif. En kreeft. En meer. Zo lekker.

bistrotlilot.be

Dogma

Dogma

We hebben het hier op Barts Boekje al eens uitgebreid over Dogma gehad, maar dat waren de heren/dames in Nederland. Nu is er ook een Dogma in Antwerpen. Geen hotdogs hier, maar cocktails! Alle cocktails worden er met Heel Veel liefde en aandacht gemaakt, en dat proef je. Dat niet alleen: het kijken naar de shakers en hoe ze niet alleen shaken, maar toveren met drankflessen, glazen en cocktailbekers is een feest op zich.

Op een lege maag geen cocktails en ook daar is aan gedacht: bij Dogma hebben ze kleine gerechten, zoals miniburgers, hartige Brusselse wafels en gerookte oesters.

dogmacocktails.be

UNDER THE PALM TREES

UNDER THE PALM TREES

Sinds we voor het eerst bij ‘L’épicerie du Cirque’ aanschoven, zijn we fan van alles wat uit de koker van de ‘L’épicerie du Cirque-familie’ komt. Toen nog een verrassing (voor ons) in Antwerpen, en een van de adressen waar het idee achter Barts Boekje vorm kreeg (‘kijk! Hier willen we de mensen heen sturen!’). Zo maken ook Bar Palmier en MOSS deel van het steeds uitgebreidere Antwerpse horeca ‘gezin’.

De jongste telg is het knusse kelderrestaurant Under the Palm Trees. Ook hier weer vooral lokale producten en streek- en seizoensgebonden bereidingen, wat resulteert in gerechten als softshell crab in tempura, varkenswangetjes en gelakte aubergines. Het NoSurprises-menu – geen verrassingen wat de prijs betreft – is een aanrader.

 underthepalmtrees.be

SAIL & ANCHOR

SAIL & ANCHOR

We belanden in dit restaurant aan de rand van de stad na een paar omzwervingen: je moet namelijk wel even op zoek (zeker in het donker) naar dit huiskamerrestaurant in een woonwijk. En dan heb je ook wat! Het donkere lokaal is verdeeld in twee delen, een voor- en een achterkamer, en naar het toilet moet je gebukt. Dat draagt allemaal bij aan de charme van Sail & Anchor. Eenmaal binnen valt er niet zo gek veel meer te kiezen: het dagmenu is wat het is. Dat is meer dan ok, want lekker is het steevast. Maar kom je op zondag, dan krijg je – mits je geen vegetariër bent natuurlijk – een traditioneel zondags gebraad met groentekrans, nieuwe stijl, voor je neus. Sunday roast style. Niet zo gek want de chef hier – de naam gaf het al weg – is op en top brits. Chef Michael Yates serveert gerechten van zijn geboortegrond, onmiskenbaar, maar altijd met een eigentijdse twist. En verrukkelijk, hadden we dat al gezegd?

sailandanchor.be

Black Smoke @ Stadsbrouwerij De Koninck

Black Smoke @ Stadsbrouwerij De Koninck

Favoriet in Antwerpen is het hele pand van de vroegere stadsbrouwerij De Konink aan de rand van de stad, schuin tegenover Yust. In het pand (onder andere) Black Smoke, een meer dan goed – en heel erg duister – barbecue-restaurant. Het interieur is robuust, de gerechten zijn elegante smaakbommetjes. In elk gerecht proef je de smoke, het paradepaardje van deze vleestent waar lage en trage garing de klok slaan. De sunday roast is een grote aanrader! Zomer? Er is een te gezellig roof­top terrace – genieten met een waanzinnig uitzicht. Er is ook een vestiging in Rotterdam. Ook fraai en cool (hoewel Antwerpen onze voorkeur geniet).

Black Smoke Antwerpen

Cafématic

Cafématic

We belanden in dit restaurant voor de lunch na een middagje shoppen in centrum van Antwerpen (of juist om een goeie bodem te leggen voordat het shop avontuur van start gaat, kan ook). Bij Cafématic kun je heerlijk binnen of buiten op het terras vertoeven met een kop koffie en een lekker broodje. Binnen is het lekker cosy ingericht met een zwart/wit geruite vloer en gezellige hanglampjes boven de bar. Tip: bestel hier bananenbrood – werkelijk waar om je vingers bij af te likken!

Cafématic

Barchel

Barchel

Barchel is een plek waar food meets interior. Het is uniek en eenvoudig ingericht met een tikkie retro. Een ontbijt & lunchbar met een passie voor food en ideeën waar je geweest moet zijn tijdens je staycation in Antwerpen. En er is meer, want Barchel is op twee locaties te vinden: in het centrum van Antwerpen en in Zuid Antwerpen. Pssst.. Barchel centrum heeft ook nog eens een super cosy terras waar je heerlijk kunt zitten met een fijne bel wijn.

Barchel

3 x Aziatisch

3 x Aziatisch

BUN en LITTLE BUN (Volkstraat 43 en Sint-Jorispoort 22, Antwerpen) – how we love the bun! In Antwerpen moet je voor precies dat – authentiek Vietnamees comfortfood – naar Bún. Er zijn tegenwoordig twee locaties, beide top. Bij Little Bún noedelsoep en snacks, bij Bún B Vietnamese klassiekers met een twist en een mooie cocktailkaart.

BENTOSAN (Van Wesenbekestraat 40, Antwerpen) – Wist je dat Antwerpen ook een Chinatown heeft? Is zo. Zoek je de wijk, zoek dan Bentosan op in google maps: het Aziatisch restaurant staat er middenin. Een van de specialiteiten is de hot pot, en de beef ­noodlesoup. Ook verrukkelijk: de kippenvleugels, gemarineerd in cola.

KATO (De Vrièrestraat 4, Antwerpen) – De laatste in dit rijtje is KATO waar een bejubelde sushichef de sushi staat te rollen. Denk eens uit de sushibox en neem een van de suggesties. De toro tataki, snel gebakken tonijn, nog rauw van binnen, bijvoorbeeld. Of ­hijiki, zwart zeewier.