Dit zijn de beste restaurants in Antwerpen
We love you Antwerp, we do. De stad op een steenworp van ons eigen land waar het altijd gezellig is en waar de leuke horeca je om de oren vliegen. Want als de bourgondische Belgen íets kunnen, dan is het wel lekker tafelen. Onze favoriete restaurants in Antwerpen? Heb je even? We doen een greep. Een hele grote, want deze lijst bestaat uit 30+ favoriete restaurants in Antwerpen. Pak ook ons Barts Best Of Antwerpen artikel erbij, dan lees je alles over de stad die we ons tweede thuis noemen.
Je eerste stop moet toch echt wel bij Fiskeskur zijn, het restaurantconcept van Nikolaj Kovdal, ofwel de chef die ook de geliefde zaken Fiskebar, Østerbar, Gå Nord en Bar Noord op heeft gezet. Allemaal aanraders maar je bent zo goed als je laatste resultaat en dat is in het geval van Kovdal heul goed! Waar is het feestje? In het oude douanegebouw in de wijk het Eilandje, je weet wel, bij het MAS (Museum Aan de Stroom). In de open keuken wordt met open vuur gekookt, en vanuit een rocket stove. Wat je eet? Dat weet geen mens. Nou ja, bijna niet dan. Het menu laat zich leiden door de dagvangst en lokale oogst van biologische vis- en groenteboeren, uitgebreid met experimenten in fermentatie en pekelen. Perfect ook voor een uitgebreide (feestelijke) lunch met dank aan het heerlijke open uitzicht.
Ontegenzeggelijk een van onze favorieten in de stad. Om te shoppen, te slapen (als we genoeg budget hebben) en zeer zeker om te eten! Hallo Graanmarkt 13, daar zijn we weer! Chef Seppe Nobels staat er aan het roer (we hebben ook een kookboek van zijn hand in huis – aanrader!) en hij kookt al jaren onovertroffen met groenten in de hoofdrol: een pionier op dat vlak, en dat zijn altijd de besten. Alles wordt lokaal gevonden, en je eet met de seizoenen mee. O, en alles wat voor je neus komt, oogt bijna te mooi om op te eten. ’s Middags serveert hij een tweegangenlunch, ’s avonds drie gangen volgens een vaste menu formule.
Bij HART is alles volledig plantaardig. En nee, dat betekent niet dat je een bord sla krijgt voorgeschoteld. In tegendeel. Dat liefde door de maag gaat hebben ze hier goed begrepen. De internationale roots van eigenaren Melissa en Mario komen terug in het menu. Op de kaart staan onder andere Empanadas con Chimichurri en heuse Paella Veganciana. Persoonlijke favoriet? De Tortilla Española met zwarte olijven, bonen en gebakken zoete paprika. Yum. Fun fact, de kaas die ze gebruiken komt van Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam, een andere goede spot voor vegan eten. Binnen is het licht en gezellig, de roze bar is een echte eyecatcher, en de bediening is vriendelijk. Voor een vegan brunch, diner of tapas ben je hier aan het juiste adres.
Is het een restaurant? Of is het een museum? It’s best of both worlds bij restaurant Madonna. Niet het minste museum waarin een horecazaak is gevestigd, maar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) met een echt goed restaurantconcept. Tijdens de openingsuren van het museum is het een Grand Café en ’s avonds tovert de zaak zich om tot cocktailbar en fine dining restaurant. Fine art meets fine food, met gerechten geïnspireerd op het museum (want ja, we krijgen trek van de schilderijen met goedgevulde tafels).
Terug naar de oude Slachthuisbuurt, daar vind je restaurant Veranda (vlakbij het Sportpaleis). Veranda opende zijn deuren in 2010, maar verhuisde drie jaar geleden naar zijn nieuwe locatie in Antwerpen Noord. Er is geen à la carte menu, maar slechts één menu waar je uit kunt kiezen. Voor de lunch is er keuze uit een twee-, drie-, of een vijf gangen menu en voor het diner is er alleen een vijf gangen menu. De keuken is seizoensgebonden en je eet er wat de pot schaft. We zijn dol op het interieur van Veranda: ruwe muren, veel beton en houten tafels zorgen voor de typische Veranda vibe en steken de gastro-bistro in een rock ’n roll jasje. Een grote raampartij zorgt voor veel licht en de centrale open keuken deelt de zaak in twee. Achterin vind je het restaurant en een gezellig stadsterras, vooraan zit de walk-in wijnbar. Wij zijn er in ieder geval dol op.
‘Alsof je in Japan zit, maar dan in Antwerpen’, zo luidt de eerste zin als je op de website van Dim Dining in Antwerpen komt. En daar is niets aan gelogen. Japans op z’n tijd is altijd een goed idee, en in Antwerpen moet je hier zijn. We liegen als we beweren dat het helemaal Japans is en aan liegen doen we niet dus komt ‘ie: de keuken is een mix van modern en traditioneel. Aziatisch is het zeker maar ook de westerse invloeden zijn er terug te vinden. De chef heeft een Omakase menu voor je samengesteld en kookt met unieke producten uit Japan die vaak in Nederland niet te krijg zijn. Voor een bijzondere eetervaring met unieke producten moet je op de Vrijdagmarkt zijn, daar is DIM Dining namelijk te vinden.
Echt even heel iets anders dan wat je gewend bent, en dan hebben we het niet per se over het eten, maar over het concept van Instroom Academy. Een concept dat je hoe dan ook leuk vindt. Bij Instroom betaal je namelijk niet voor je eten, maar voor de opleiding van vluchtelingen en nieuwkomers die een andere taal spreken. Het restaurant is een opleiding voor deze groep mensen en biedt zo een mogelijkheid voor een nieuwe toekomst in België. Doordat het een opleiding is, kan er hier en daar een foutje in de gerechten zitten. Gelukkig zijn we menselijk en maken we (hopelijk) allemaal fouten. Leuk concept vinden we.
Osaka – letterlijk vertaald ‘grote heuvelstad’ – is een bekende stad in Japan, maar ook te vinden in Antwerpen. En nee, niet als (nieuwe) stad, maar als natuurwijnbar. Nét binnen de grenzen van de Theaterbuurt (Centrum/West), op een onopvallend hoekje aan de Britse Lei, vind je Osaka Antwerp. Osaka is een dive bar – in de volksmond wil dat zeggen dat het een plek is voor speciale drankjes en casual vibes, met kleine hapjes om te delen. Extra leuk: de shared foods van Osaka variëren dagelijks, dus om alles te proeven (en dat wil je), is vaker langskomen een must. De dive bar was ooit een herenclub, maar is nu een minimalistisch ingerichte bar met industriële aspecten. Denk aan beton, metaal en toffe verlichting. Echte eyecatcher in de ruimte is het meubilair; de gele tafels en stoelen fleuren de (ietwat grijze) boel op.
Nog zo’n topper in de Slachthuisbuurt in Antwerpen (denk dat die wijk nu wel favoriet is van ons). En deze keer met een moderne Japanse keuken. Het eten wordt zorgvuldig klaargemaakt met de beste ingrediënten. Er is keuze uit een zeven gangen menu of uit een Sake Experience waarbij je kunt kiezen uit verschillende hoeveelheden. Ook het interieur is helemaal in de Japanse stijl. Simpel, hier en daar een kunstwerk of Bonsai boom en op de tafels Japans servies.
Een Michelin topper in Antwerpen is restaurant ’t Fornuis. Het is een klassiek restaurant te vinden in een oud herenhuis. De klassieke charme van dit restaurant zie je terug op in de keuken en de manier waarop ze het eten aan je tafel komen brengen: onder een stolp. De keuken is traditioneel en er wordt met minder voor de hand liggende ingrediënten gekookt zoals de vlees-vis combinatie of varkenspoten. De Belgische gastronomie zorgt voor een nostalgisch gevoel (voor de Belgen dan). A fijn, het niveau is hoog en goed is het zeker.
Een begrip in Antwerpen is restaurant Ciro’s. Met een echte ‘burgerkeuken’ maakt dat het restaurant het meest Antwerpse restaurant is van Antwerpen. Klassiekers als Steak Ciro’s, Toast Antonio en niet te vergeten de Café Glacé in de zilveren Coupe maken dat Ciro altijd een goed idee is. Het restaurant is nog exact hetzelfde sinds de opening in 1962, waardoor je even terug in de tijd gaat. We raden aan om op tijd te reserveren als je hier wilt eten, want je bent zeker niet de enige die van deze klassieke tent wilt proeven.
Deze hippe plek in Antwerpen is een grote hit. Het restaurant heeft een intieme sfeer met een seizoensgebonden à la carte menu. Er is keuze uit vier voorgerechten, vier hoofdgerechten en voor de toetjes liefhebbers zijn er ook vier keuzes. Niet een hele uitgebreide kaart, maar wel helemaal in balans. De wijnkaart is ook bijzonder bij Bar Pêche, deze bestaat namelijk uit natuurwijnen én klassieke wijnen. Ze doen het hier nét even wat anders, en laten wij dat nou nét even wat leuker vinden aan deze tent.
September. heeft alleen ons hart al gewonnen door het pand waarin het restaurant zit, gelegen midden in de Academiebuurt van Antwerpen. Maar we komen er natuurlijk voor het eten, ook dat is alles wat ons hartje begeert. September. is een duurzaam restaurant en werkt nauw samen met de boeren en is dan ook afhankelijk van wat zij te bieden hebben. Dit zorgt voor een aanbod van biologische groenten, vruchten, bijzondere bladgroenten, wilde kruiden en oude graansoorten, een aanbod wat altijd verschillend is dus. De groentes van de boeren vormen de basis van de gerechten. En als kers op de taart hebben ze hier ook heerlijke natuurwijnen, waar de gastheer met alle liefde zoekt naar de perfecte smaak.
Nog zo’n één met een fantastisch interieur. Veel eik hout, metalen lijnen en spiegels. Echt waar, om op te smullen. Maar we komen natuurlijk niet om van het interieur te smullen, nee dat doen we van het heerlijke menu wat ze er serveren. Ze hebben er een seizoensgebonden menu, vegetarisch is de basis en vis en vlees zijn opties. Leuk feitje over Essen: op zondag en maandag is het restaurant gesloten, want dan gaan ze zelf hun groenten oogsten op het veld.
Glou Glou, dat geluid wat je hoort als je wijn wordt ingeschonken. En de term voor een soepel, makkelijk wegdrinkende wijn in de wereld van de natuurwijnen. Dan raad je het waarschijnlijk al, maar Glou Glou is een wijn bar waar ze natuurlijke wijnen schenken. Daarnaast hebben ze heerlijke gerechten om te sharen en zit je helemaal op de goede plek om eens even goed bij te kletsen met een vriend of vriendin. En ook het interieur is precies wat het is als je aan zo’n hippe natuurwijnzaak denkt, het plaatje is bij Glou Glou helemaal compleet. Cheers!
Hotel Botanic Sanctuary Antwerp is een vijf-sterren hotel in een oud monumentaal klooster op een centrale en toch verstopte plek in – verrassing – hartje Antwerpen. En laat dit nou ook de locatie zijn van restaurant Hertog Jan**. Gert De Mangeleer en Joachim Boudens staan in de keuken en zorgen voor een unieke eetervaring. Ze hebben een vast menu voor je samengesteld dat afhankelijk is van het seizoen. Je laat wat je voorgeschoteld krijgt helemaal over aan de koks, wat ook betekent dat er geen rekening gehouden wordt met allergieën, dieetwensen of eetgewoontes. Je kunt hier twee weken per maand eten en er zijn 22 plekken in het restaurant.
Dat Sergio Herman een Hollander is maakt de Belgen niet (zoveel) uit, want de Zeeuwse chef opent er alweer zijn vijfde (!) restaurant. Restaurant Le Pristine en hartje Antwerpen zal de locatie zijn. In de Lange Gasthuisstraat, de gezelligste shopstraat van ‘het stad’, op een steenworp van zijn Frites Atelier. Het idee van Le Pristine? Segio’s Zeeuwse roots met een Italiaanse twist. Sounds like a plan! Pristine betekent ‘puur’ of ‘authentiek’, en dat moet het gaan zijn. Geen gedoe, ‘gewoon’ goed (wat natuurlijk heus niet altijd zo ‘gewoon’ is). Een hoge drempel zaak zoals The Jane wordt het niet: het centrum leent zich meer voor een brasserie met een café, een perfecte pauze tijdens het shoppen.
Knetterklassiek is restaurant Bistrot Du Nord, niet ver van Park Spoor Noord. Geen plek waar de gemiddelde toerist komt, en dat is nou precies de bedoeling. Sterker nog: Bistrot Du Nord is het lievelingsrestaurant van heel wat notoire lekkerbekken. Chef Michaël Rewers kookt er al jaren voor de crème de la crème van de Antwerpse horeca en zijn keuken wordt meer dan eens benoemd tot de lekkerste van Antwerpen, met name door collega-chefs – en dan weet je dat het goed is. Het lokaal is oerklassiek, en dat geldt ook voor de gerechten. Haas, kalfsnieren en paling om maar wat te noemen. Nostalgie, héérlijke gerechten en dito wijnen en bovenal een gastvrouw die haar pappenheimers kent. Een gegarandeerde avond uit.
Maar van allemaal is deze misschien – mes op de keel – toch wel het meest favoriet: Bistrot l’îlot. ‘A casual bistro that’s seasonally sponteanous’, luidt de slogan van deze ongedwongen en toch verfijnde bistrot. Eind 2017 geopend op het Eilandje (waar yours truly trouwde, meteen streepjes voor dus). Is niet zo vreemd ook, dat favoriet zijn, want de ene helft van de ondernemers achter de zaak, chef Sander De Saegher, was jarenlang maître en sommelier bij Graanmarkt 13 (FAVORIET), het restaurant van chef Seppe Nobels. Samen met zijn vriendin Valentine Ide startte hij het kleine maar o zo fijne Bistrot l’îlot. Op het menu alleen maar kleine, aantrekkelijke happen in de categorie hoogstaand maar niet hoogdravend. Precies goed. Kroketjes van ossenstaart bijvoorbeeld. En wilde duif. En kreeft. En meer. Zo lekker.
Murni kende je misschien al? Of niet natuurlijk. In dat geval: die zaak huist in de wijk Wilrijk aan de rand van Antwerpen, in Park den Brandt. Puur en simpel food prediken ze, wat gemakkelijker klinkt dan het is: doe het maar eens aan, écht lekker, gevarieerd vegan eten op tafel toveren. Bij Murni kunnen ze dat dus. Ze zorgden zelfs voor coworking space en een zonnig terras met zicht op het Museum. Zo goed kunnen ze het zelfs, die vegan keuken bestieren, dat er een tweede vestiging kwam: Murni Zuid tegenover het Museum of Schone Kunsten met twee megaterrassen. Je kunt er tot in de late namiddag terecht voor ontbijt met biobrood, huisgemaakte croissants en glutenvrije pannenkoeken. Daarna schuif je aan voor lunch en diner, Tel Aviv stijl, toch de stad van de vegan-maaltijden. Veel seizoensgroenten uiteraard. En, voor wie wil, zijn er ook vis, vlees en kaas. Als side dishes.
Bij Dogma worden alle cocktails met heel veel liefde en aandacht gemaakt, en dat proef je. Dat niet alleen: het kijken naar de shakers en hoe ze niet alleen shaken, maar toveren met drankflessen, glazen en cocktailbekers is een feest op zich.
Op een lege maag geen cocktails en ook daar is aan gedacht: bij Dogma hebben ze kleine gerechten, zoals miniburgers, hartige Brusselse wafels en gerookte oesters.
Sinds we voor het eerst bij ‘L’épicerie du Cirque’ aanschoven, zijn we fan van alles wat uit de koker van de ‘L’épicerie du Cirque-familie’ komt. Toen nog een verrassing (voor ons) in Antwerpen, en een van de adressen waar het idee achter Barts Boekje vorm kreeg (‘kijk! Hier willen we de mensen heen sturen!’). Zo maken ook Bar Palmier en MOSS deel van het steeds uitgebreidere Antwerpse horeca ‘gezin’.
De jongste telg is het knusse kelderrestaurant Under the Palm Trees. Ook hier weer vooral lokale producten en streek- en seizoensgebonden bereidingen, wat resulteert in gerechten als softshell crab in tempura, varkenswangetjes en gelakte aubergines.
In een art-deco varkensuitsnijderij aan de Antwerpse slachthuiswijk vind je het authentieke wijnrestaurant Bar(t)-à-Vin. In Amsterdam zijn we dol op alle wijnbarretjes die op elke hoek van de straat tevoorschijn komen, dus we zijn extra blij dat deze wijnbar te vinden is in Antwerpen. In de keuken worden klassieke Franse gerechten voor je bereidt, met zo vers mogelijke producten. Omdat ze verse producten hier belangrijk vinden, is het menu vaak beperkt en kan deze verschillen per dag. Het enige wat wél standaard op de kaart te vinden is zijn verse groenten met stracciatella mozzerella, charcuterie als voorgerecht en steak tartaar als hoofdgerecht. Door naar de wijnen want het is niet voor niets een wijn bar/restaurant: er is een constant variërende keuze uit ongeveer 200 wijnen die voornamelijk uit Europa komen. Er is geen wijnkaart (moet je van houden), je overlegt samen met de gastheer wat je voorkeuren zijn voor wijn en op basis daarvan maken zij de wijnkeuze voor je.
Favoriet in Antwerpen is het hele pand van de vroegere stadsbrouwerij De Konink aan de rand van de stad, schuin tegenover Yust. In het pand (onder andere) Black Smoke, een meer dan goed – en heel erg duister – barbecue-restaurant. Het interieur is robuust, de gerechten zijn elegante smaakbommetjes. In elk gerecht proef je de smoke, het paradepaardje van deze vleestent waar lage en trage garing de klok slaan. De sunday roast is een grote aanrader! Zomer? Er is een te gezellig rooftop terrace – genieten met een waanzinnig uitzicht. Er is ook een vestiging in Rotterdam. Ook fraai en cool (hoewel Antwerpen onze voorkeur geniet).
BUN en LITTLE BUN (Volkstraat 43 en Sint-Jorispoort 22, Antwerpen) – how we love the bun! In Antwerpen moet je voor precies dat – authentiek Vietnamees comfortfood – naar Bún. Er zijn tegenwoordig twee locaties, beide top. Bij Little Bún noedelsoep en snacks, bij Bún B Vietnamese klassiekers met een twist en een mooie cocktailkaart.
KATO (De Vrièrestraat 4, Antwerpen) – De laatste in dit rijtje is KATO waar een bejubelde sushi chef de sushi staat te rollen. Denk eens uit de sushibox en neem een van de suggesties. De toro tataki, snel gebakken tonijn, nog rauw van binnen, bijvoorbeeld. Of hijiki, zwart zeewier.
Barchel is een plek waar food meets interior. Het is uniek en eenvoudig ingericht met een tikkie retro. Een ontbijt & lunchbar met een passie voor food en ideeën waar je geweest moet zijn tijdens je staycation in Antwerpen. En er is meer, want Barchel is op twee locaties te vinden: in het centrum van Antwerpen en in Zuid Antwerpen. Pssst.. Barchel centrum heeft ook nog eens een super cosy terras waar je heerlijk kunt zitten met een fijne bel wijn.
Verwacht er geen fine dining-sferen, maar een volkse kroeg waar street food en een fris getapte pint centraal staan. Just as we like it. Niet zo gek ook: de lui achter het Jean sur Mer Harbor Café hadden al een hele geschiedenis als street food experts toen ze nog enkel een foodtruck– en cateringbedrijf runden. Die free spirit hebben ze gelukkig ook in hun vaste zaak weten te behouden: de kaart is simpel doch precies wat nodig is om een fijne ervaring aan een avondje Jean sur Mer Harbor Café over te houden. Garnalenkroketjes natuurlijk (dat begint goed), er is keuze uit vier visburgers (plus een kip en vega optie) en er staat fish ‘n’ chips op de kaart. Verder vooral geen gedoe (plakkerige visvingers excluded). Weinig keuze geeft snelheid in de keuken, volgens Jean sur Mer. Bovendien focust het restaurant slechts op een aantal producten, waardoor de kwaliteit hoger ligt en de waste lager dan concepten die een uitgebreid menu aanbieden.
Camino, dat is dus een klein, maar fijn onopvallend restaurant waar je ontzettend goed eet: het Belgisch Vietnamese restaurant mag een openbaring genoemd worden. Goed voor lunch en diner en zeker een bezoek waard als je in de stad bent.
Niet Fiera (kort door de bocht) maar Fié-è-ra, zo spreek je het fantastisch restaurant hartje Antwerpen uit. En Fiera is TE GEK. Dat zit ‘m in een aantal zaken. Allereerst die locatie: midden in de stad maar o zo verstopt (pal naast de parkeergarage, handig als je een BOB bij je hebt) kom je binnen in een met recht feeërieke voormalige Schippers- en Handelsbeurs in Antwerpen. Het decor bestaat uit alle oude elementen van die beurs, aangevuld met nieuwerwets design. Fier, dat is het. Al staat Fiera in het Italiaans voor “de betere beurs”. En oké, die mag je ook best meenemen maar de wijnen en de spijzen zijn iedere euro waard.
Waar we voorheen graag aan de bar van het kleine en o zo fijne Bar Bel hingen, tuigen we nu graag naar het ongecompliceerde, gewoon hele gezellige Sophie’s Place. Op zondag is Sophie dicht maar de rest van de week mag je naar de Graanmarkt, nummertje 1 voor zalig tafelen en hele lieve bediening. Aanrader? De pasta vongole. Geen gekke fratsen of hip gedoe, gewoon een goeie tip.