Heilige Nachten mini tour – overnachten in kerkjes in Friesland!

25 april 2021, door Manon (Hey Frits)
Heilige Nachten mini tour – overnachten in kerkjes in Friesland!

Heilige Nachten, gevalletje bijzonder overnachten 2.0. Slapen in een kerk, ooit gedacht dat het überhaupt kon? De dames van Heilige Nachten maken het mogelijk en op deze manier zorgen zij voor het voortbestaan van de iconische kerkgebouwen. Hey Frits logeerde in twee kerkjes in Friesland en dat was super bijzonder!

Zet Heilige Nachten hoog op je bucketlist als je van bijzonder overnachten houdt, want dit ga je leuk vinden. Voor Hey Frits heb ik al op veel leuke plekken gelogeerd, maar slapen in een kerk was wel een hele nieuwe en unieke ervaring. Ik reisde af naar Friesland om te overnachten in kerken in Hemrik en Peperga, en zo zag die mini-tour eruit!

Lees ook: Heilige Nachten – bijzonder overnachten in een kerk

Witte Kerk Hemrik Heilige Nachten Witte kerk Hemrik graven

De Witte Kerk in Hemrik

De eerste kerk waar we logeren is de witte kerk in Hemrik. Dit kerkje staat in het centrum van het dorp en wordt omgeven door grafstenen en bomen. Sounds creepy, valt in het echt wel mee hoor.

Witte Kerk Hemrik Heilige Nachten

Bij aankomst worden we ontvangen door de host die ons uitlegt hoe alles werkt en waar we alles kunnen vinden. Dit kerkje heeft geen badkamer, wel een wc, keuken en verwarming (tegen meerprijs, want het is me toch een gebouw om te verwarmen!) In de zomermaanden is het prima vertoeven zonder verwarming, in de herfst- en wintermaanden wil je dat misschien toch overwegen. Check dus bij een boeking even goed welke faciliteiten de kerken aanbieden!

Lees ook: Logeren in een airstream op camping Het bos roept

Altaar in de kerkBinnenkomst in de witte kerk

Het witte kerkje is qua oppervlakte best groot, omdat de slaapkamer boven is en er geen bed beneden hoeft te staan. Daardoor is het een kleine balzaal, en kun je hier letterlijk dansen in de ‘woonkamer’, met uitzicht op een altaar en het prachtige orgel.

Lees ook: Bijzonder overnachten in Amsterdam – Mot in Mokum

De witte kerk in HemrikDe witte kerk in HemrikManon in de kerk

Pieter Stuyvesantkerk in Peperga

Kerk nummer twee ligt in Peperga, ook in Friesland. Ook hier worden we weer hartelijk ontvangen en krijgen we wat informatie over de geschiedenis van de kerk. De Pieter Stuyvesantkerk is ook heel leuk ingericht, en in deze ruimte staat het bed in het woongedeelte. Daardoor kun je boven wel écht achter het orgel kruipen en je klanken laten horen. Hoe cool is dat!

Pieter Stuyvesantkerk Peperga Detail in kerk

Het kerkje in Peperga heeft sinds 2021 een badkamertje in het gebouw waar je warm kunt douchen en dat is héél erg fijn – vooral tijdens iets koudere dagen, want deze kerk heeft geen verwarming dus dan kun je lekker een warme douche nemen. De bedden hebben overigens wel elektrische dekens en er zijn kacheltjes beschikbaar.

Pieter Stuyvesantkerk Peperga Heilige Nachten

Beide kerken hebben een keukentje, maar er is geen mogelijkheid om zelf eten te koken. Wel is er bestek en servies, dus je kunt een maaltijd laten bezorgen. Ergens eten in de buurt is natuurlijk nóg leuker, dus hierbij tips Hey Frits alvast 3 hele leuke tentjes in de buurt.

James' Bistro & Bar Drachten

James’ Bistro & Bar in Drachten

In het centrum van Drachten ligt James’ Bistro & Bar verscholen achter een bescheiden gevel, maar het pand erachter is echt gigantisch! Normaal gesproken is groter wat mij betreft niet gezelliger, maar hier hebben ze zoveel leuke hoekjes gecreëerd met zoveel sfeervolle meubels en kleuren dat het oprecht een fantastische plek is om te eten en drinken.

James' Bistro & Bar DrachtenJames' Bistro & Bar Drachten

Een plek om in de middag lekker te lunchen op het terras in de binnentuin of in de sfeervolle serre of ‘s avonds heerlijk te dineren. En na het eten verplaats je je naar de cocktailbar (die ook al zo fantastisch sfeervol is ingericht!) en dan kun je nog tot in de late uurtjes dansen.

Blokhut Sparjebird Hemrik Blokhut Sparjebird Hemrik

Blokhut Sparjebird in Hemrik

Midden in het bos bij Hemrik ligt Blokhut Sparjebird, een fijne plek om te relaxen na een wandeling of om doelgericht heen te gaan om te lunchen, want het is hier zo leuk!

Blokhut Sparjebird Hemrik Blokhut Sparjebird Hemrik

Sparjebird ligt in de bossen van Beetsterzwaag op een steenworp afstand van Drachten. Ze hebben een heerlijk groot terras in het groen en ook binnen is het heerlijk vertoeven. Fijne en hippe inrichting, lekker eten en oog voor detail.

De heren van de Rechter Steenwijk

De heren van de Rechter Steenwijk

Grandcafé De heren van de Rechter is gevestigd in een prachtig oud monumentaal gebouw aan de Markt in Steenwijk. Hier zit je bij zonnige dagen heerlijk op het grote terras, maar ook binnen is het een feestje. Na een verbouwing (want tsja, tijdens een pandemie heb je daar tijd voor) is het een super sfeervolle plek geworden om te eten en drinken.

De heren van de Rechter SteenwijkDe heren van de Rechter Steenwijk

Heilige Nachten – bijzonder overnachten

Heilige Nachten heeft momenteel 8 kerken waar je kunt overnachten, van “indrukwekkend groot tot knusse huiskamer, van stad tot platteland”. 4 stuks in Friesland, 3 in Noord-Brabant en eentje in Gelderland.

Kerken zijn natuurlijk niet gebouwd om in te wonen, dus niet iedere plek heeft een keuken, douche of verwarming, maar ondanks dat blijft het een te gekke en bizarre plek om te overnachten. Als je graag bijzondere plekjes af wil tikken van je bucketlist dan moet deze echt ver bovenaan komen staan!

Orgel in de kerk Bijbel in de kerk

Prijzen Heilige Nachten

Prijzen starten vanaf €130 per nacht (apr 2021) en vaak kun je met meerdere personen overnachten – tot maximaal 8 gasten. De Witte Kerk en de Pieter Stuyvesantkerk zijn allebei te boeken vanaf €150,- per nacht en beide zijn te boeken voor maximaal 4 personen.

Pieter Stuyvesantkerk Peperga Heilige Nachten Uitzicht vanuit de kerk Details van de kerk

Disclaimer: Ik verbleef gratis in de kerken van Heilige Nachten in ruil voor content en een artikel. Je leest echter mijn eerlijke mening over de accommodatie/de overnachting.