7 juni 2021, door Maartje

De absolute hotspots van Ibiza (naar onze bescheiden mening)

7 juni 2021, door Maartje

De absolute hotspots van Ibiza (naar onze bescheiden mening)

We hoeven niemand meer iets te vertellen over Ibiza. Misschien alleen dat bepaalde plekken niet helemaal je-van-het zijn: hallo dronken Engelsen, o, en hai ordi landgenoten, want poeh, we kunnen er wat van hoor. Al valt dat heus in het niets bij de heerlijkheid van de rest van het eiland. Vandaar, omdat het kan, alle allerbeste, leukste, lekkerste hotspots van Ibiza. Hola!

Verzameling

Verzameling

ZOveel leuks en fijns en goeds en moois op Ibiza! Met kids, zonder… Alles altijd 10 punten. Kijk hier vooral even verder: Barts Best of Ibiza. Genoeg te vertellen. En omdat deze waslijst aan adressen geen top-zoveel moet worden, want het is echt in willekeurige volgorde, beginnen we gewoon met een handje vol tips:

 

Beso Beach Ibiza: voorheen alleen te vinden op Formentera en tegenwoordig heeft de fijne strandtent ook een puike locatie op Ibiza. On a different note: we keuren het ook goed wanneer je ‘Formentera’ bestempeld als het beste van Ibiza. Heerlijk, onovertroffen fijn eiland. Lees meer: Formentera.

Petunia Ibiza: Petunia is een hotel maar dan wel een hotel waar je ook gewoon lekkeer binnen moet lopen voor een hapje en een drankje en – vooral – een adembenemend uitzicht op Es Vedra, de wereldberoemde rots in zee (beeld hiernaast is Petunia).

Can Bass: altijd een goed idee voor een gezellig avond en fijne muziek.

Cala Saladeta: Dit hele (hele!) fijne strand is meteen een goede reden om je even door te verwijzen naar deze al even lekkere lijst: 15 x de fijnste stranden van Ibiza (en ja, zeer zeker ook de onontdekte).

Bottega il Buco

Bottega il Buco

Heel lekker en vooral ook heel erg lekker ongecompliceerd is restaurant Bottega il Buco op Ibiza, sowieso een van onze topfavorieten op het Spaanse eiland. En dat dan ook nog eens in Santa Gertrudis, ons lievelingsdorp (kunnen we dat claimen? Wel toch? Bij dezen) op Ibiza! Het idee? Een focaccia op een op en top Spaans eiland gemaakt van Siciliaans graan. Sounds like a plan? Si si!

Restaurant A Mi Manera, voorheen alleen te vinden op Formentera, opende vorig jaar een locatie op Ibiza en het buitenrestaurant hier is zo mogelijk nog leuker en lekkerder dan die op het buureiland (daar is het overigens ook nog steeds een dijk van een aanrader). De keuken is, verrassing, Italiaans. Jammer op een Spaans eiland, zou je kunnen denken. Mis: alles wat uit de keuken komt is 100 procent biologisch en het gros van de ingrediënten komt uit de eigen tuin. Daar zit je in, in die enorme tuin vol met nisjes en in- en uithammen en dat zorgt voor een feeëriek sfeertje. Wie eenmaal op een van de caféstoelen in de weldadige tuin zit, is om. De risotto is heerlijk. Magnifiek, zou je kunnen zeggen, zoals wel meer mensen doen over het adres (oeh’s en ah’s alom) wat ook aan het personeel ligt: attent en razendsnel.

Sa Caleta

Sa Caleta

Het kleine strandje dat Sa Caleta heet wordt omringd door vissershuisjes en het gelijknamige restaurant is net zo simpel en knus als de rest van de omgeving: houten vloer en tafels, witte kleedjes en gekleurde zitjes in de tuin waar je onder de schaduw van pijnbomen zit. Op donderdag is er live muziek. Eet er vooral de sardientjes of een van de andere bijzonder betaalbare visgerechten. Forever fav. Sa Caleta

Restaurant La Paloma

Restaurant La Paloma

Je reinste Ibiza-klassieker, dat is restaurant Paloma. Niet gaan = geen optie. Steevast mega druk voor het diner (lees: reserveer!) maar tijdens de lunch is het iets rustiger. Lees meer: La Paloma

De belangrijkste reden om naar Hostal Le Torre te gaan aan de westkant van het eiland, is vanwege de zonsondergang. Die is hier immer beeldschoon. Je echter bent niet de enige die hetzelfde plan had: kom je nét voordat de zon ondergaat en heb je geen reservering, dan kun je waarschijnlijk fluiten naar een plekje. Ga lekker op tijd, schuif aan aan de grove houten hoge tafels of een van de zitjes ervoor en bestel een (hele dure) limonade of een heel ok geprijsd wijntje en geniet van de voorstelling. Druk ja, maar Hostal Le Torre is ook een plek waar locals graag mogen komen. Vlakbij Cala Gracioneta bovendien, een leuk 1-2-tje.

CHIRINGUITO CALA GRACIONETA

CHIRINGUITO CALA GRACIONETA

Chiringuito Graciowata? Een van de fijnste baaitjes van het eiland vlak bij Sant Antoni (waar je verder liever niet komt, of je moet iets hebben met dronken Engelsen), met name vanwege de chiringuito (zo’n Spaanse strandhut) die in de pittoreske privébaai aan de westkant van het eiland staat. De omgeving is prachtig en de afgelegen locatie zorgt dat het er nog zo lekker bohemien voelt. En hoewel ‘chiringuito’ klein en knus klinkt, is dat in het geval van Chiringuito Gracioneta allerminst het geval. lees meer

Amante Ibiza

Amante Ibiza

Amante is en blijft een klassieker op het eiland (dit jaar, in 2020 vieren ze hun 10 jarige bestaan) en hoewel de eigenaren met het jongere Aiyanna een waardige opvolger hebben, zie hier onder, mag je Amante ook nog altijd met een gerust hart bezoeken: niet voor niets is het een nieuwe-klassieker en dat maken ze gewoon nog waar ook. Top eten, top service.

Casa Maca

Casa Maca

Visualiseer de coolste tranquill ‘parade-achtige’ vibes, maar dan omringd door natuur en dat dan op slechts vijf minuten afstand van Ibiza-stad. Duidelijk gevalletje van best of both worlds, toch? Je rijdt dwars door een (niet bijster idyllisch) industriegebied maar geen zorgen; de borden langs de weg leiden je naar dit paradijs. In de stijlvol ingerichte, driehonderd jaar oude finca die ooit dienstdeed als molen, bevinden zich bar & restaurant. Hier kun je ’s ochtends (ook als niet-hotelgast) terecht voor alles van acai bowl tot eggs benedict. Daaromheen staan de bijgebouwen met daarin de tien suites van het sfeervolle rural hotel, plus een zwembad met, zoals te verwachten viel, stunning views: Ibiza’s groene heuvels op de achtergrond en aan de voorkant een fenomenaal uitzicht op de skyline van ‘Dalt Vila’.

lees meer

TERRA MASIA IBIZA

TERRA MASIA IBIZA

Oke, Terra Masía Ibiza is niet helemaal nieuw maar sinds 1 juni 2018 organiseert de grootste organic farm van het Spaanse eiland wel voor het eerst af en toe diner-avonden die – zonder te overdrijven – schouderen aan perfectie. Bij de Ibiza ‘incrowd’ staat Terra Masía al decennia bekend om zijn duurzame manier van verbouwen. Het is het grootste fruit- en landbouwgebied van het eiland en de bevlogen club mensen die het eiland bestiert zet is vol bezieling in voor het behoud van het milieu door middel van ecologische landbouw. Het streven? Een voorbeeld te zijn voor de rest van de wereld.

lees meer

Cala Bonita

Cala Bonita

Voor de deur van Cala Bonita Ibiza staan houten ligbedden (in het hoogseizoen moet je deze wel even reserveren, of heel vroeg komen) en als je daar wegzweet dan staat de beste sangria van het eiland voor je klaar. Een goed begin van een ongegeneerd lange lunch in het stijlvol gedecoreerde restaurant. Het eten komt uit de keuken van de Australische tv-chef Karen Martini, een begrip aan die kant van de oceaan, een onbekende voor ons. But no longer want het eten is in één woord fantastisch. Veel beter dan dat van elke willekeurige strandtent. De ingrediënten komen van het eiland maar de manier van koken nam Martini mee vanuit Australië: de houtskoolgrill. Hier komen culinaire hoogstandjes vandaan met een fantastisch uitzicht op de dansende golven, oude boothuisjes en de ruige rode rotsen die de baai omringen als bonus. Picture perfect.

lees meer

La Luna Nell' Orto (St Miquel)

La Luna Nell' Orto (St Miquel)

Als je dan toch in of vlakbij St Miquel bent, dan vind je daar in het dorp een restaurant dat je best een ‘hidden gem‘ noemen mag. La Luna Nell’ Orto is romantiek ten top dankzij de grote tuin vol vijgenbomen waaronder de tafels uitgestald staan (er is niet echt een binnen dus als het regent zijn ze dicht, en na september sowieso gesloten). Idyllisch, dat is het er. En goed van het eten en het drinken ook nog eens! Het menu is klein, de staf professioneel. Heerlijk. La Luna Nell’ Orto

Can Guimo

Can Guimo

Wel even opletten want je zoeft Can Guimo zó voorbij, en dat is zonde want het kleine, kleurrijke, totaal onge- stylde en daardoor o zo aantrekkelijke zaakje bij San Juan is de moeite waard, zeker ook voor wie wat mee- nemen wil (picknick op het strand, jawel). Vegetariërs en veganisten komen aan hun trekken, op een manier die ook rasechte carnivoren niet voor het hoofd stoot. Binnen is het cute, druk, en gezellig, in de vitrine liggen dagverse broodjes, stoofschotels en ovengerechten uit- gestald maar het hoogtepunt is het kleine tuintje van Can Guimo, daar wil je toch even blijven plakken. Daarnaast is van alle dorpen op Ibiza, Santa Gertrudis, in het midden van het eiland voor eeuwig favoriet. Logeer je niet in de buurt, dan is het het leukst om net na zonsondergang het dorp in te duiken.

Es Torrent 

Es Torrent 

Es Torrent begon ooit als een kleine snackbar maar groeide uit tot een exclusief visrestaurant en een klassieker op Ibiza. Aan de prijs, dat is waar, maar de verse vis die er gereserveerd wordt, is het driedubbelendwars waard. Dito voor de onovertroffen locatie. Ga maar gewoon. And thank us later.

Es Torrent

La Oliva

La Oliva

Er zijn van die dagen, dan wil je/ moet je in de binnenstad van Ibiza stad dineren. Want een avond struinen door het oude, historische centrum is niets minder dan een feestje. Zorg dat je van te voren een reservering bij restaurant La Olivia maakt: je vind het restaurant midden in de Dalt Villa en je herkent het sowieso aan het overvolle terras. Dat is niet zo gek want het eten bij La Olivia is nu eenmaal steevast supergoed.

Nog niet klaar in de Oude Stad? No problemo: ook het jonge restaurant is La Dispensa, gevestigd in een aantrekkelijk oplopend smal vakantiestraatje, is een aanrader. Een straatje overigens die ze ook om zouden mogen dopen tot La Dispensa-street: er zijn drie vestigingen en een keuken waardoor La Dispensa vier gebouwen beslaat. Alle drie de restaurants zijn nét weer even wat anders ingericht, maar het – heerlijke! – menu is overal hetzelfde. Over heerlijk gesproken: er is iemand los gegaan op de inrichting van de drie restaurants! Je kijkt je ogen uit en overal is wel een hoekje dat je wil kopiëren voor thuis. Ga vooral naar het toilet! Een cadeau. La Dispensa Ibiza

www.laskimalphotography.com

Los Enamorados

Los Enamorados

Sinds dit jaar (2016) nieuw op het eiland, lekker helemaal bovenin in het noorden bij Portinatx a.k.a. het mooiste deel van Ibiza, is dit hotel met restaurant (lees: ook voor niet gasten) een aanrader van jewelste, nu al. Want beeldig. En van Nederlanders die hun pappenheimers kennen. Lees meer: Los Enamorados

Finca La Placa, Santa Gertrudis

Finca La Placa, Santa Gertrudis

Sowieso is dit een verkapte mededeling dat je sowieso Santa Gertrudis, het kleine dorp in het midden van het eiland, niet over mag slaan: met stip onze lievelingspostcode. Je vind er de shop van Numero 74 (jajaja), de beste restaurants (lees hier over een aantal hele fijne plekken) en het is ook het thuis van het o zo knappe Finca La Placa. Een gewoon heel erg goed en fijn restaurant in een woest-aantrekkelijk jasje.

beelden via Finca la Plaza

Cana Pepeta (noorden)

Cana Pepeta (noorden)

Dit was, voor ons althans, een hele fijne nieuwe verrassing in het noorden van Ibiza. Niet ver van Sant Llorenc in het noordelijke midden van het eiland. De grap is echter dat restaurant Cana Pepeta eigenlijk al een (hele) oude bekende is, on the road van San Lorenzo naar San Juan, maar sinds vorig jaar geheel vernieuwd door een van Ibiza’s bekendste horecaondernemers David Rearte. De inrichting is een knappe combi van de authentieke finca stijl dikke witte muren, knusse intieme ruimtes, terracotta tegels op de vloer en rieten lampenkappen aan het plafond, met daar tegenaan geplakt een strakke uitbouw met betonvloer en veel licht, wit en glas. Daarvoor een knusse patio met de bar en steengril, waar het bio-vlees en de eco-vis uit de kunst vanaf komen. lees meer

El Chiringuito

El Chiringuito

Alleen al vanwege de prachtige serene en goed doorgevoerde looks een must op ibiza: El Chiringuito aan het strand van Es Cavallet. De tweede reden om te gaan? Het opvallend goede eten, de goede service en de fijne banken met voor het paviljoen waar je – verrassing – zelfs in je eentje met een smootie en een lunch echt niet weggekeken wordt. Relaxed, dat is het er. En lekker. Opbouwende kritiek? die keiharde muziek die af en toe aangaat hoeft van ons niet zo.

Het Giri Cafe in St Joan (St Joan is sowieso leuk, mocht je dat nog niet helemaal in de gaten hebben) is eigenlijk echt een must. Het is er aantrekkelijk, ja, het oog wil immers ook wat (beetje Bali, beetje Marokko, heel erg Ibiza), maar het eten is vooral uitstekend: The Giri serveert een modern Mediterraan menu met veel gezonde (vega) gerechten, kipkroketten (!) met limoenmayo en een hoofdgerecht met lam, bijvoorbeeld. Overigens is er ook The Giri Residence, juist, een logeerverblijf. Lees meer

Macao Café

Macao Café

Gossie, wat waren we blij en gelukkig toen we het Macao Café ‘troffen’. Nee, we kenden het niet, al bleek het achteraf op talloze lijstjes te staan en behoorlijk een begrip op het eiland… Dat maakt de pret uiteraard alleen maar groter, daar in het sympathieke Santa Gertrudis dorp. Italiaans is het menu, heen ga je er in de avond (reserveren is een must hoewel een toevallige voorbijganger heus wel eens geluk heeft, waarvan acte), de bomen hangen vol met rieten lampenkapjes (met brandende lampjes uiteraard) en je budget gaat er niet op stuk. Macao Café

Can Mimosa Ibiza

Can Mimosa Ibiza

Sowieso een van de leukste plekken van het eiland, uiteraard wederom in ons lievelingsdorp Santa Gertrudis. Verstopt achter een witte, typisch Spaanse buitenmuur van een 200 jaar oude finca tafel je heerlijk in de gezellige schaduwrijke tuin die Can Mimosa Ibiza heet. Farmhouse cuisine noemen ze het menu, en dat dekt de lading behoorlijk. Aan de bar kun je terecht voor tapas, in de tuin eet je van het a la carte menu.

Bar Anita

Bar Anita

Over klassiekers gesproken: bar Anita is een van de oudste cafés van Ibiza en nog altijd een van de leukste! De bar is – ernstig not kids proof – in een bocht en je komt er langs wanneer je naar, onder andere, Aiguas Blancas rijdt, een van onze lievelingsstranden. Je zit er op een simpele houten kruk op eenvoudige stenen en je camalarisringen komen op een wit bord. En dat is precies waarom het er zo fijn is.

Ses Escoles

Ses Escoles

Van oud schoolgebouw naar restaurant met heerlijk eten. De details van de school zijn overal nog te herkennen en geeft het restaurant een leuk sfeertje. De inrichting is strak en het menu, nou, zeker niet overslaan. Ses Escoles

La Granja

La Granja

De beeldschone plek is een eeuwenoude boerderij te midden van toen hectare land en citrusbomen waar designhotels.com en Friends of a Farmer leden kunnen verbouwen, yogalessen volgen, mediteren en meer van dat. En, let op: dagelijks zijn er therapeutische muzieklessen. Ha! Alles gebeurt rond het zwembad en – uiteraard – de keuken waar twee chefs lekkers van eigen land bereiden, alles geserveerd op de grote gemeenschappelijke tafel. Even member worden dus van Designhotels.com, (want prive prive club) sowieso een aanrader. La Granja Ibiza

Aiyanna

Aiyanna

Can’t beat het noorden (alleen is het wel te hopen dat dit niet het nieuwe San Antonio wordt…), dat snappen ook de eigenaren achter restaurant Amante Ibiza (ook een aanrader!). Zij opende een tweede locatie op het strand van Cala Nova mét panoramisch zicht over de zee en de ruige kuststreek. Aiyanna Ibiza

nét niet meer lievelings

nét niet meer lievelings

In onze vorige favorietenlijst stonden de onderstaande adressen. eerlijk is eerlijk: niet iedereen kan de titel ‘lievelings’ dragen maar we willen ze niet helemaal onbenoemd laten. Mag je helemaal zelf je oordeel vellen!

Permanent gesloten zijn o.a. The Fish Shack, Lamuella, Potion Juicery en Chiringuito Utopiá

Cotton Beach Club

Cotton Beach Club

Tikkie, een heel kleine tikkie posh en allerminst ‘een tikkie’ duur, dat wel. Maar hé! Je bent op Ibiza of je bent het niet. Als als je er toch bent, dan is een cocktail sippen bij zonsondergang bij de Cotton Beach Club wel echt een van de heerlijkste dingen die je kunt doen. Meer weten: Cotton Beach Club

Aubergine

Aubergine

Je zou restaurant Aubergine zomaar een nieuwe klassieker kunnen noemen. In het midden van het eiland, om de hoek van Santa Gertrudis (favoriet dorpje overigens), daar vind je het beeldschone precies goed vega-restaurant + winkel. Lees meer: Aubergine

La Escollera

La Escollera

Een populair stukje Ibiza daar bij Playa Es Cavallet maar toch is La Escollera opvallend relaxed, al met al. Weinig lekkerder dan een vongele pasta hier onder een parasol. Wijntje erbij, ruisend zeetje, niks meer aan doen. Lees meer: La Escollera

Can Terra

Can Terra

Waar je ook alweer heen moet in Ibiza Stad? Can Terra is je antwoord. Goddelijke pinxos, niet te veel TL-verlichting, niet te veel (vervelende) toeristen (want het stikt er natuurlijk van de toeristen maar dat ben je zelf ook dus dat geeft niks). Can TerraAvinguda d’Ignasi Wallis, 14, 07800 Eivissa, Illes Balears, Spanje

Can Berri Vell

Can Berri Vell

Een goed bewaard geheim voor het avondeten. Vanaf acht uur zit je overheerlijk in de romantisch verlichte tuin. Lees meer: Can Berri Vell

Los Patios

Los Patios

Aan de giga hoeveelheid patio’s van het restaurant dankt het restaurant de naam. Planten, bloemen ofwel flora en fauna regeren hier de boel. Los Patios

Maison Le Vrai (Ibiza Stad)

Maison Le Vrai (Ibiza Stad)

Nieuw is Maison Le Vrai. Aan de ene kant een up-scale shoarma-zaak, aan de andere kant een fancy restaurant met cocktailbar die eigenlijk met geen enkel ander adres op Ibiza te vergelijken is. Het interieur is smaakvol en veel meer zoals je in Parijs of New York zou verwachten, dan op het vakantie-eiland dat Ibiza is. Marmer op vloeren, muren en plafonds, gedekte tafels, veel planten en designstoelen – mooi en… Nouja, elegant. Dat geldt ook voor het lichte menu, de bediening en de cocktails: alles verfijnt, alles smaakvol. Een adres dat je niet verwacht in de parallelstraat van het grote plein net buiten de oude stad op een steenworp van de haven. Voor je fancy etentje (in de aanloop naar een stap-avond) dat toch ver weg blijft van de keihard posh die je op Ibiza ook vinden kunt. Maison Le Vrai

Hotel Can Talaias

Hotel Can Talaias

Nog zo’n verstopt en o zo ontzettend smaakvol logeeradres in het noorden van het eiland. Lees meer: Can Talaias

The Rehab Ibiza

The Rehab Ibiza

Lastige naam die een behoorlijk ordinaire zaak doet vermoeden… Das waar. En ja, het is ook waar dat ze bij The Rehab wel van een feestje houden – kan er iets mee te maken hebben dat de strandtent op een steenworp van klassieker Pacha ligt, in de baai van Cap Martinet aan Talamanca Beach, net buiten Ibiza stad. Allemaal waar. Maar The Rehab is overdag, begin van de avond ook gewoon zo’n heerlijk Ibiza-stijl strandtent waar je soms (vaak) gewoon zin in hebt. The Rehab Ibiza

Gare du Nord

Gare du Nord

Al een jaar een hotel eveneens in het mooie noorden van Ibiza, maar tegenwoordig eveneens een puik adres voor lunch en diner. Wel even aanmelden van te voren. Lees meer: Gare du Nord

Kyupiddo

Kyupiddo

Japanse fusion rond een rooftop pool. BAM. Een beetje al te veel Yo en Wes als je het ons vraagt, ook wat betreft de prijzen (categorie voetbalsalaris) maar het eten is om je ellebogen bij af te likken, net als het uitzicht. Dus ja, voor een avond op ‘romantische chique’. Kyupiddo

s'Escalinta

s'Escalinta

Een best wel toeristenspot vol Nederlanders in Ibizastad, onderaan de trappen als je de oude binnenstad in (of uit) loopt. En iedere keer weer een ijkpunt als we er zijn (hé! zijn we hier weer!). En iedere keer weer gaan ook wij er weer zitten. Want gewoon gezellig. Niks meer aan doen. S’ Escalinata

Nobu Hotel Ibiza Bay

Nobu Hotel Ibiza Bay

Eerst was er een Nobu in Malibu, toen kwam Londen en nu komt er een Nobu naar Ibiza! Eveneens op het strand van Salamanca komt-ie (een populair stuk these days). Er komen 152 slaapkamers alles in het perfecte ‘Balearic’ easy going stijltje: rotan stoelen,  volop hangmatten, slingerlampjes, en veel aqua, wit en paarlemoer en goud voor de chique touch. In de suites standaard een bubbelbad en een cocktailbar (geek paniek: er staat een shaker klaar, daar hoef je alleen maar voor op het knopje te drukken – we hebben het hier wel over Nobu). En verder? Verder twee zoutwater zwembaden aan het strand, drie restaurants (uiteraard een Japans restaurant, een zogenoemde ‘outpost’ van het bekende Nobu restaurant, een Mediterraans restaurant een een gruttenbrij restaurant), een spa, een eigen jacht, een kidsclub en een blow-dry salon. Vanaf 30 juni worden er reserveringen aangenomen. Nobu Hotel Ibiza Bay.

Patchwork

Patchwork

Tikkie over done in het Ibiza-eske stijltje (iets te veel iets te wit iets te fel roze) maar met dank aan de locatie – een dakterras boven op het bekende, prijzige restaurant Sa Punta in Ibizastad (Patchwork is van dezelfde eigenaren) – toch een regelrechte aanrader. De keuken is dan wel weer verrassend: Libanees. Het laat zich raden (nogmaals: dezelfde eigenaren als Sa Punta) dat het goed van het eten en het drinken is, de beeldige zonsondergang als bonus. Patchwork

Kalissol

Kalissol

Prima geen-fratsen restaurantje waar je aanschuift voor picobella paella. When in Spain… Aan het strand van Santa Eulària des Riu zit het betaalbare zaakje met weergaloos terras. Kalissol