When in de Achterhoek, Doetinchem en omgeving

26 april 2023, door Manon (Hey Frits)
When in de Achterhoek, Doetinchem en omgeving

Stiekem zijn we wel een beetje verliefd op de Achterhoek. Een weekendje richting deze regionen is eigenlijk altijd feest omdat het er zo lekker veelzijdig is. We waren al eerder in de Achterhoek en maakten daarvan een fijn lijstje met pittoreske dorpjes, kastelen, hotspots, slaapadresjes en toffe steden. Nu waren we in Doetinchem en omgeving en ondanks dat deze stad geen historische binnenstad heeft, zijn er hier gelukkig wel heel veel toffe hotspots te vinden! We loodsen je langs al dit leuks met deze route in Doetinchem en omgeving. 

 

"

Heb je de smaak van roadtrippen te pakken? We schreven er een heel boek vol mee! Ga op pad met Hey Frits – 12 korte roadtrips door Nederland en ontdek de mooiste regio’s van Nederland met de auto. 

"

Villa Wanrooy en eetwinkel van Mien

Villa Wanrooy en eetwinkel van Mien

Parkeer je auto in Parkeergarage Schouwburg Amphion en boek een hotelkamer bij Villa Wanrooy. Dit hotel ligt midden in het centrum van Doetinchem en vanaf daar kan je rondje door de stad lekker starten. Villa Wanrooy is gevestigd in een monumentaal pand en heeft negen hotelkamers + appartement ’t Wildhuisje. Ook Eetwinkel van Mien hoort bij Villa Wanrooy. Niet te missen (en wil je niet missen) want de receptie van het hotel is hier gezellig aan de cafebar. Eetwinkel van Mien is de huiskamer van Doetinchem en zodra je hier binnenstapt snap je meteen waarom iedereen het hier zo gezellig vindt. Je kunt er ontbijten, lunchen, borrelen en dineren tot de vroege avond en uiteraard is even rondneuzen in de eetwinkel hier ook geen straf. Ze verkopen er streekproducten en fijne Nederlandse merken en ook de verse (afhaal)maaltijden worden hier dagelijks met veel liefde gemaakt. 

Villa Wanrooy Het Wildhuisje Achterhoek Hey Frits

De Acht Kastelenroute fietsen

De Acht Kastelenroute fietsen

In de Achterhoek staan veel kastelen dus het is vanzelfsprekend dat ze hier een mooie Acht Kastelen fietsroute uitgezet hebben. Tijd om een beetje cultuur te snuiven! Vanuit de VVV in Vorden start een route van 34 kilometer langs acht kastelen in de regio. Een bewegwijzerd route door een bosrijk gebied waarbij je ook langs Kasteel Hackfort komt, een prachtig landgoed waar je fijn kunt pauzeren om te lunchen of een biertje te drinken. Het kasteel is niet te bezoeken, maar in het oude koetshuis is een restaurant gevestigd en je kan door de grote moestuin en over het landgoed wandelen. De Acht Kastelenroute is met een elektrische fiets in zo’n twee uur te fietsen en in Vorden is fietsverhuur beschikbaar.

Kasteel Hackfort Acht Kastelenroute Achterhoek Hey Frits

 

Kasteel Hackfort Acht Kastelenroute Achterhoek Hey Frits

 

Kasteel Hackfort Acht Kastelenroute Achterhoek Hey Frits

Mama’s biergarten Doetinchem

Mama’s biergarten Doetinchem

Tijd om het terras op te zoeken! Op een paar minuten lopen vanaf het hotel en de eetwinkel ligt Mama’s aan de Oude IJssel. Mama’s is een restaurant op een prachtige oud vrachtschip mét hele gezellige biergarten. In de wintermaanden natuurlijk een gezellige plek om knus binnen te zitten maar vooral een top plekje als de zon schijnt, want dan kun je aanschuiven op het gezellige terras. De keuken van Mama’s is healthy streetfood en natuurlijk staan er ook genoeg lekkere bieren op het menu.

Mama's Doetinchem Achterhoek Hey Frits

 

Mama's Doetinchem Achterhoek Hey Frits

Shoppen in Doetinchem

Shoppen in Doetinchem

Wandel terug het centrum in als je zin hebt om nog wat te shoppen. Bij Stoer en Sfeer kun je leuke dingen voor je interieur inslaan en bij Struin fair fashion en living winkel je duurzaam. Schuin tegenover ligt ook in de Boliestraat NIAH Living & Workshops, een woonwinkel waar je prachtige handgemaakte Marrokkaanse producten koopt. Je kunt er aanschuiven voor een kop koffie of een lunch en ook heel erg leuk: alle verzorgingsproducten en kaarsen worden hier zelf met de hand gemaakt. Een passieproject van de twee eigenaren dat is ontstaan uit een hobby om mooie producten te maken en te verkopen. We like!

NIAH Doetinchem Achterhoek Hey Frits

 

NIAH Doetinchem Achterhoek Hey Frits

Waar schuiven we aan?

Waar schuiven we aan?

Shoppen maakt hongerig (en roodtrippen ook) dus onder het mom van ‘waar schuiven we aan’ kunnen we naast Mama’s (die waarover we iets terug schreven) ook de leuke Macamba Latin American Foodbar aanraden. Sowieso de plek voor cocktails when in Doetinchem maar ook gezellig om een hapje te eten. De Peruaanse keuken staat centraal met invloeden uit Japan, China, Afrika, Midden-Oosten, Spanje en Italië. Dineren kan dus ook nog bij Eetwinkel van Mien, maar niet tot laat – om 20.00 uur sluiten de deuren. In de Grutstraat en rondom de Sint Catharinakerk zit trouwens ook nog veel horeca waar je vooral in het weekend gezellig kunt terrassen en uiteten kan.

Psssst ...

Psssst ...

Wil je écht in de watten gelegd worden en sjiek lunchen of dineren? Op ongeveer 20 minuten vanaf Doetinchem ligt Orangerie de Pol en daar wordt in een mooie kas de sterren van de hemel gekookt. De service is waanzinnig, het menu wisselt per seizoen en bij alle gerechten worden bijpassende bijzondere drankjes gereserveerd (als je niet voor het wijnarrangement gaat natuurlijk) Ooh en al je wel voor dat wijnarrangement gaat, dan kun je je door de chef terug naar het hotel laten rijden met de red carpet service.

Orangerie de Pol Achterhoek Hey Frits

 

Orangerie de Pol Achterhoek Hey Frits

 

Orangerie de Pol Achterhoek Hey Frits

"

Meer Achterhoek tips voor komend voorjaar lees je hier!

"

Koffie en wat lekkers

Koffie en wat lekkers

De volgende dag is het leuk om naar Izzy Kafeetje te wandelen voor ontbijt of koffie met wat lekkers. Ga je echt leuk vinden, beloofd. De sfeer is hier knus en de inrichting is een ratjetoe aan fijne spullen. Oude fauteuils, tafels met houten stoeltjes, gekleurde kleden, vintage meubels, planten en een mooie bar. Je kunt hier vegetarisch lunchen of iets huisgemaakt lekkers bestellen, allemaal gemaakt van  lokale producten. Naast Izzy’s Kafeetje zit ook nog Hello Fika, een schoonheidssalon, bakery en concept store in een. Boek hier nog even een fijne behandeling of koop wat lekkers (Fika) voor onderweg, want de rest van de omgeving wacht!

 

Izzy Kafeetje Doetinchem Achterhoek Hey Frits

 

Izzy Kafeetje Doetinchem Achterhoek Hey Frits

 

Hello Fika Doetinchem Achterhoek Hey Frits

De Stadsboerin

De Stadsboerin

Net buiten Doetinchem ligt De Stadsboerin. Vooral erg leuk in de zomermaanden, want op deze boerderij kun je bloemen en fruit plukken (dus daar moet het wel het juiste seizoen voor zijn) Ze hebben er varkens, kippen, een moestuin én een heel leuk eetlokaal + winkeltje met groenten en fruit uit eigen tuin, lokale producten, eieren, bloemen en dat zuks. Allemaal ondergebracht in de boerenschuur op het terrein. In de zomermaanden kun je iedere dinsdag aanschuiven aan de lange tafels in de moestuin voor een twee-gangen-stadsboerinhap (reserveren verplicht) en er worden verschillende leuke activiteiten en workshops georganiseerd.

De Stadsboerin Doetinchem Achterhoek Hey Frits

 

De Stadsboerin Doetinchem Achterhoek Hey Frits