• 14 December 2018
  • Happy New Website!
Hoe werkt deze site eigenlijk? Eenvoudig: Barts Groene Boekje gaat over duurzaamheid, Bartje over kids, Bart Bouwt over interieur en dan heb je nog Barts Kookboekje, Barts Beauty en Barts Bruiloft. Gebruik de zoekfunctie en je ziet alleen de posts van je favoriete categorie - it’s the simple life. Leuker nog: als je rechtsboven inlogt, kun je je eigen boekje creëren met alleen die tips die je wilt bewaren. Klik het hartje aan bij het adres van je voorkeur en check je persoonlijke Bart-kaart. Wil je niks missen, meld je dan aan voor de non-spam-nieuwtjes pagina.
14 December 2018
  • 29-10-2018
  • Amsterdam, Slapen

Té mooi: Hotel Mercier in de Rozenstraat in Amsterdam

Té mooi: Hotel Mercier in de Rozenstraat in Amsterdam

Hotels en Amsterdam. Hotels ín Amsterdam dus. Het ligt bij een heel aantal mensen (Amsterdammers, een beetje zure Amsterdammers wel) behoorlijk gevoelig. Want druk. Te druk. Te veel. Te te te. Ze hebben ook wel een punt hoor. Het is behoorlijk dringen geblazen in de binnenstad en koppenlopen op zaterdagmiddag in de Negen Straatjes doen we niet meer, allemaal waar. Aan de andere kant... Als er een hotel opent in een stil vergeten straatje middenin de Jordaan, in een waanzinnig (!) pand dat anders voor iedereen verborgen zou blijven en dat er zo vreselijk smaakvol uitziet als het vers van de pers Hotel Mercier... Tsja, dan zijn wij toch echt wel verknocht.

Mais oui, we waren (zijn!) dolenthousiast over de komst van het Soho House in Amsterdam (eindelijk is-ie er en het is zo mooi geworden). Daar doet de komst van deze nieuwe in de categorie 'Amsterdams Hotel' helemaal niks aan af. Maar we moesten er wel aan denken: Hotel Mercier is eerlijk gezegd minstens zo mooi als het Soho House. En dat is een fiks compliment.

Hotel Mercier Amsterdam

Tikkie trots en Hollandlievend als we zijn vinden we het stiekem nog net wat leuker dat een relatief kleine Amsterdamse club, Vondel Hotels, dit hotelplaatje opende. Zeker qua looks nu al een keiharde concurrent van de enorme Soho House groep. Steek die maar in je zak.

Bij het begin beginnen: Hotel Mercier zit in de Rozenstraat, een kleine, muisstille straat hartje Jordaan, tussen de Rozengracht en de Elandsgracht ter hoogte van het Pulitzer Hotel (ook nog altijd zeker niks mis mee). Zo'n straatje waar je nooit komt, en dat is mooi want je wist niet dat er nog zoveel rust in de stad bestond. Is zo. Bestaat. Aan het begin van de straat, op nummer 12, staat een monumentaal pand met een opgang waar je U tegen zegt. Grandeur is het.

Daar zwiepen de enorme deuren automatisch open, word je welkom geheten door een knus bloemenparadijs op rechts, knal je op tegen de wederom groteske trap (aangekleed met kleden van Claes Iversen in enorme lijsten - mooi) en om de hoek vind je de sympathieke kleine staande receptie. Allemaal mooi, nu al. Al begint het feest achter de openslaande houten deuren. Daar is namelijk de bar. Kijk. Zo hoort een hotelbar er uit te zien. Prachtig. De ruime maar ranke bar in het midden van de zaal wordt omsingeld door lage zalmroze zitjes en staat op een geblokte vloer versus een vergrijsde visgraat vloer: een kleurenpalet dat zo op schrift misschien wat al te bekend klinkt maar dat - eureka - nét anders dan al die andere is en daardoor heerlijk verfrissend. Dat zit 'm vooral in de gewaagde en goedgekozen prints: een schizofreen zwart-kleurrijk printje op de hoge barkrukken, een gebloemde oma-fauteuil (die ik bijna in mijn binnenzak had gestoken) en waanzinnige wandkleden met een uitvergrote print tegen de muur. Cool much.

Barhangen mag nog even niet, helaas. Want de vergunningen zijn nog net niet rond. Maar daar komt snel verandering hoor! En dan is het hier dat we champagne willen poppen, aan een cocktail lurken en een borrlhap naar binnen schuiven. De lage zitjes zijn ook ideaal voor een (zakelijke) meeting - precies intiem genoeg. Of om een middag je laptop open te slaan. Waarvan acte.

Maar er is meer: achter de openslaande deuren onder de enorme neonletter is het restaurant. Je herkent 'm aan de eenhoorn in het midden van de zaal. Open keuken (voor het ontbijtbuffet) aan de zijkant, kunst aan de muren, wederom die fijne zitjes en genoeg ruimte voor een gezellige partij. Of we al geproefd hebben? Nee dus, want die vergunningen. Zodra we geweest zijn ben je de eerste die het hoort.

De kamers hebben we wel alvast gezien: ook die zijn fraai. Een New York -stijl badkamer met witte metrotegels en burgundy mozaik op de vloeren, een toilet met het mooiste behang, een groot bed natuurlijk en... Nouja, gewoon alles helemaal goed. Wat ook goed is, zijn de prijzen: vanaf 180 euro mag je een nachtje slapen. Moet gezegd: dat is nu nog, nu de opening nog vers in het geheugen ligt en er wellicht nog kinderziektes verhopen  moeten worden. Dikke kans dat binnenkort alweer anders is...

Ook leuk en goed om te weten: Hotel Mercier is van de Vondel groep, zoals gezegd. Diezelfde club opende pas nog Hotel Monastère Maastricht (daar gaan we snel kijken), het eerste hotel uit de Vondel Hotels collectie dat haar deuren buiten Amsterdam opende. En binnenkort opent ook nog Hotel Pontsteiger met Café Pontsteiger in de Houthavens in Amsterdam. In 2019 komt daar nog een hotel op de Geldersekade in Amsterdam bij, Utrecht en Leiden staan de komende jaren op de planning. Holla!