3 augustus 2017, door Maartje

HOW TO… VAKANTIE!

3 augustus 2017, door Maartje

HOW TO… VAKANTIE!

We krijgen hier op Bart HQ toch zeker bijna wekelijks de vraag hoe we altijd al die adressen weten te vinden? En: waar we zelf nog het allerallerallerliefst heen willen? Of hoe we ons voorbereiden op het volgende tripje (simpel: shoppen! Nieuw reisje = nieuwe kleren. Want dat mag dan. Oja, en nieuw ondergoed). Kortom: wat is het geheim van de smid? Het belangrijkste antwoord is stukken minder spannend dan je misschien zou verwachten: it’s all about the prep.

Side note: een vriendin vroeg pas of ik die club ken waarbij je een vakantie boekt zonder dat je weet waar je heen gaat? Euh ja, ken ik. Of het wat voor me is? Minder. Want de helft – nee, meer dan de helft – van de pret is voorpret. Vind ik. Volgende bestemming in de pocket = volgende Google Maps map in de maak. Steevast. Routes uitstippelen. En maar scrollen door insta op zoek naar nieuwe parels om die map mee vol te knallen. Van dat. Niks leuker. Ojawel, het daadwerkelijke gaan. Of nee, het daadwerkelijke ‘zijn’, natuurlijk. Rondlopen in een nieuwe stad, of over een nieuw eiland, plekjes ontdekken, je laten verrassen, je laten leiden door de locals of wandelen door een gebied dat je dácht te kennen maar waar je toch weer een nieuw plekkie tegenkomt. Dat.

Barts-Boekje-BuZa 3

Een goed begin…
U weet wel. En zo zit dat ook in het geval van je vakantie. Of werktrip. Of iets dat het midden houdt tussen die twee, bij mij meestal het geval. Want naast het maken van die Google Maps per locatie, kijk ik – sinds de Rijksoverheid een ga-voorbereid-op-vakantie-campagne heeft opgezet, het reisadvies van Buitenlandse Zaken (BZ), en me vroeg om daar eens in te duiken (dit artikel is het resultaat van dat verzoek) – op de reisadvies-site van BZ. Want die is dus oprecht reuzehandig. Reuze. Hier vind je namelijk informatie die je móet weten, zoals welke gebieden wel of niet veilig zijn om naartoe te reizen en praktische tips voor op de plaats van bestemming (super praktisch! Zoals je het hebben wilt).

Het reisadvies kun je online vinden op de website nederlandwereldwijd.nl maar het is nog handiger om de 24/7 BZ Reis app te downloaden. Want zeker wanneer je gaat rondreizen deze zomer en net als wij misschien wel door meerdere landen reist (België… Ook buitenland), is het prettig om het reisadvies per land op zak te hebben. Je kunt je via de app ook aanmelden voor de BZ Informatieservice. Dan word je geïnformeerd als de veiligheidssituatie in het land verandert. Kind kan de was doen.

Barts-Boekje-BuZa

Een gewaarschuwd mens
Op naar nederlandwereldwijd.nl of in de BZ 24/7 Reis app (voor Android en iOS) dus. Maar echt. Onze volgende vakantie (echt vakantie! Met mopshond Willem) gaat door Frankrijk naar Spanje, met de auto, op het gemakje, naar de schoonouders aan de Costa Blanca. Wat blijkt? De BZ app verwijst o.a. door naar de site van de ANWB waar te lezen valt dat je tegenwoordig een vignet op je raam hebben als je door Frankrijk reist. Wist je vast niet. Wij ook niet. Maar nu wel. En dus is het geregeld. Ik zoek het op, de man takes care. That’s how we roll. Wat we met dank aan de app tegenwoordig ook weten, is dat op snelwegen in Spanje veel criminaliteit voor komt. Nepagenten. Ze gebruiken trucs om automobilisten te laten stoppen en ze daarna te beroven. Wil je niet.

Ook top: aan het eind van het jaar gaan we naar Cuba (!) en we weten nu al dat je daar niet kunt pinnen dus nemen we een bundeltje geld mee naar Schiphol om te wisselen. Prima! O, en op Bali dronken we dus géén lokaal gestookte arak. Want gevaarlijk. Eng. Afijn. You get the point. Reuzehandig die app. Reuzebehulpzaam, die overheid. Lekker zorgeloos, voor ons.

Barts-Boekje-BuZa 4

Bovendien wordt de informatie in het reisadvies verzameld en bijgehouden door de Nederlandse ambassades en consulaten van over de hele wereld. Altijd de allerlaatste informatie vanuit een lokale bron dus. Fijn.

O, en dan houd ik echt op maar ik houd van dit soort features: de informatie uit de app is ook toegankelijk als je geen internet hebt. Pagina's die je eerder hebt bezocht, worden automatisch opgeslagen. En je kunt landen favoriet maken. Van die specifieke landen ontvang je automatisch bericht als er iets verandert in de situatie in dat land. Gewoon, een pop-upje op je telefoon. Dank u, Rijksoverheid 

Dit is een betaalde post tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksoverheid