7 november 2018, door Maartje

JAMAICA-ME-CRAZY! Barts Best of Jamaica

7 november 2018, door Maartje

JAMAICA-ME-CRAZY! Barts Best of Jamaica

Het echte bountygevoel – wie droomt er niet van? – beleef je in Jamaica, de heetste bestemming voor 2019. Of 2020, ook goed.

Want: RUM, REGGAE, ROADTRIPPEN EN RELAXEN!

ROADTRIPPEN

ROADTRIPPEN

Je kunt Jamaica verdelen in vijf gebieden: die rond Ocho Rios, Negril, de hoofdstad Kingston, Treasure Beach in het zuidwesten en Port Antonio. Met daartussen wegen, (suiker)plantages en woud. Het noordelijke deel van het eiland, van Port Antonio tot Negril met ongeveer in het midden Ocho Rios, is het gebied met de meeste historie: hier meerde Columbus aan, werden burger- rechtenstrijder Marcus Garvey en muzikant Bob Marley geboren, was het stadje Falmouth jarenlang de rijkste stad van de Caraïben (het had eerder stromend water dan New York) en hier schreef Ian Fleming alle veertien James Bond-boeken. De eenvoudige bungalow waarin hij die teksten neerpende doopte hij GoldenEye; scènes uit Dr. No, de eerste Bondfilm, werden voor zijn deur opgenomen.

Na Flemings dood kocht Chris Blackwell, van het vermaarde independent (reggae)platenlabel Island Records, het huis met privéstrand, nadat Bob Marley van de koop afzag. Nu is GoldenEye een hotel met restaurant, exclusief en prijzig, maar de moeite waard. Daar, bij Ocho Rios, in ongeveer het midden van het noorden, is de natuur op z’n prachtigst, dankzij tal van watervallen en rivieren, zoals de Martha Brae-rivier.

De hoofdstad Kingston, in het zuidoosten, is een muzikale broedplaats. De stad is ruiger en rauwer dan de rest van het eiland, en meteen ook het coolst: hier hangt het hippe volk. Rond Negril, in het westen, vind je de mooiste stranden, precies waar je wilt zijn voor fenomenale roze-gouden zonsondergangen. Treasure Beach, in het zuidwesten, is strand, strand, strand en bij Port Antonio, in het noordoosten, is de haven. Om van de ene naar de andere kant van het eiland te komen moet je rekenen op een kleine tien uur rijden, over comfortabele wegen. Er wordt keihard en links gereden – de Britten regeerden hier jarenlang – dus laat je liever rijden. Er zijn busjes en taxi’s in overvloed en een ritje is niet duur. Hierdoor leent Jamaica zich perfect voor een stressloze rondtrekvakantie: in tien dagen alle vier de windstreken aandoen, wie tekent er niet voor?

RELAX!

RELAX!

Yaman, wat zoveel betekent als… ‘Ja, man. Het is oké. Ik snap het. Alles komt goed.’ Niet meepapegaaien is geen optie. Net zo gemakkelijk te kopiëren is de leefstijl van de Jamaicanen: ’s ochtends en ’s avonds energiek en overdag moet je je vooral niet druk maken. Je middagdut doe je het best in deze hotels en resorts:

MOON PALACE Jamaica

MOON PALACE Jamaica

Het gros van de hotels in Jamaica is all-inclusive. Zulke hotels staan normaal gesproken niet boven aan de verlanglijst, maar in het geval van het onlangs verbouwde Moon Palace Jamaica Grande Resort maak ik een uitzondering. Het hotel is groot maar niet overweldigend en perfect gelegen in Ocho Rios, het heeft een privéstrand in een baai (zo’n precies goed stil zeetje voor je ligbed), vijf restaurants – een Amerikaanse bistro, een Aziatisch restaurant, een Italiaan, een Mexicaan en een visrestaurant, waar het allemaal goed eten is – vierentwintiguurs- service op de grote kamers, een zwembad met uitzicht over zee (en een naartoe-zwembarretje), en niet al te veel entertainment, maar wel een beetje.  moonpalacejamaicagrand.com

ROCKHOUSE HOTEL Jamaica

ROCKHOUSE HOTEL Jamaica

Lang sierde een foto van een vakantiehutje boven op een klif, hangend over de oceaan, de achtergrond van mijn laptop. En daar was hij dan, in het echt, ‘mijn’ hutje, onderdeel van het Rockhouse Hotel in Negril. Het hotel heeft 34 van die vakantiehutten waarvan er een aantal op klif en van kalksteen staat en een aantal in de tropische tuin, het strand binnen handbereik. Schrijf even mee: begin december, net voor het hoogseizoen van start gaat (van kerst tot eind maart) is het slow season en betaal je nog geen tachtig euro voor die droom- slaaphutten. Plus: de spa won meerdere prijzen. Daar zijn ze trots op, daar bij het Rockhouse, en terecht, ondervond ik aan den lijve.
rockhouse.com

HALF MOON BEACH Jamaica

HALF MOON BEACH Jamaica

Twintig minuten boven Negril runt de Belgische Tanja samen met haar geboren en getogen Jamaicaanse man en hun meidentweeling het Half Moon Beach Resort, met recht een verborgen parel. In een paradijselijke baai bouwden ze zeven houten huisjes voor twee of vier die allemaal uitkijken over het water, en vanwaar je ’s ochtends zo de oceaan in stapt. De plek is bovendien een aanrader voor een uitgebreide lunch: bij de baai hoort een eilandje met bar, waar de kreeft van de barbecue verrukkelijk is, al mogen de twee uitbaters ook graag een middernachtelijk partijtje geven. 

halfmoonbeachjamaica.com

THE CAVES Jamaica

THE CAVES Jamaica

Als het Riu Resort Negril het begin van de Negril-strip is, dan sluit The Caves de kuststrook af. Het resort lijkt aanvankelijk op elk ander resort in Jamaica: kleurrijk en prachtig met twaalf vakantiehuisjes, maar als je de houten trappen afdaalt, kom je bij de naamgever van The Caves: natuurlijke grotten waarin het The Caves Restaurant, een spa, een grot voor een privédiner en de Blackwell Rum Bar zijn gevestigd, in het donker en enkel verlicht door kaarsen – hallo romantiek.

islandoutpost.com/ hotels-and-villas/ the-caves/

De Jamaicaanse keuken staat bekend om drie dingen: kruiden, kruiden en kruiden (jerk is marineren in een kruidenpasta). Een pitte hap wordt afgeblust met, ook dat is geen fabel, rum, rum en rum, Red Stripe bij voorkeur.

PUSHCART Jamaica

PUSHCART Jamaica

Het Pushcart-restaurant is onderdeel van het Rockhouse Hotel in Negril, maar heeft een eigen ingang. De keuken hier is redelijk westers georiën- teerd. Met een beetje geluk tref je de huisband: twee rasta’s op drum en gitaar en een sambaballenlady, die je met reggaeversies van nummers van Bon Jovi en Celine Dions grootste hits geheid een onvergetelijke (dans)avond bezorgen. rockhouse.com

SCOTCHIES JERK CENTER Jamaica

SCOTCHIES JERK CENTER Jamaica

Het is bijna lastig om niet op jerk chicken uit te komen in Jamaica en een van de allerbeste en -leukste plekken om dat te eten moet Scotchies in Kingston zijn: langs de kant van de snelweg doemt het uit rieten afscheidingen opgebouwde eethuis op. Eenmaal binnen (soort van; het restaurant is al fresco) vind je her en der zitjes, hoog en laag, afgebladderde festivalposters en een open keuken die gevuld wordt door een forse Jamaicaan die de gerechten met kip, rundvlees, groenten en festival (een soort oliebol die wordt gegeten in plaats van aardappelen of rijst) bewaakt die onder het golfplaten dak liggen te smeulen.

Geen website, 2 Chelsea Avenue, Kingston

RICK’S CAFE Jamaica

RICK’S CAFE Jamaica

Het befaamde Rick’s Cafe hoort bij The Caves in Negril. Hier springen (goddelijk gespierde en bloed- mooie) Jamaicanen voor een paar dollar zo sierlijk mogelijk van de rotsen het helderblauwe water in zodat toeristen een mooi plaatje kunnen schieten. Behoorlijk ordinair, extreem overcrowded, maar je moet het gezien hebben.
rickscafejamaica.com

FLOYD’S PELICAN BAR Jamaica

FLOYD’S PELICAN BAR Jamaica

De enige manier waarop je deze bar bij Treasure Beach in Saint Elizabeth Parish kunt bereiken, is door je er voor een paar dollar in twintig minuten naartoe te laten varen door een lokale visser. Eenmaal ter plaatse zul je merken dat je niet de enige was met dit briljante plan, maar dat geeft niks: een uurtje in de zee dobberen, het water tot aan je middel, een huiscocktail in je hand of op de bar gemaakt van een oude kofferbak, vlaggen, drijfhout en nummer- platen op een zandbak, is zo’n unieke ervaring, dat wil je direct bespreken met je net zo euforische buren.

Geen website, maar iedereen kent het, Saint Elizabeth Parish

3 DIVES Jamaica

3 DIVES Jamaica

Het familiebedrijf achter dit restaurant is geliefd in en rond Negril, niet in de minste plaats vanwege de met knoflookboter overgoten kreeft die ze er serveren. Iedere dag is er een groot vreugdevuur en iedere dinsdag livemuziek.

Geen website, aan West End Road, Negril

MISS T’S KITCHEN Jamaica

MISS T’S KITCHEN Jamaica

In Ocho Rios, op loopafstand van het Moon Palace Resort, is het kleurrijke Miss T’s een begrip. Je eet er fantastisch, authentiek Jamaicaans.
misstskitchen.com

JERK, PATTY, SOURSOP, JACKFRUIT

JERK, PATTY, SOURSOP, JACKFRUIT

De Jamaicaanse keuken geniet weinig aanzien; het is vet en zo ontzettend spicy dat, volgens velen, de smaak van de ingrediënten verloren gaat. Ik vond het om te smullen, en mijn medereizigers ook, al die jerk chicken en beef, witte rijst met bonen, overal en altijd tropisch fruit voor het grijpen en je mond regelmatig in de hens zodat een cocktail binnen handbereik om dat dan weer af te blussen noodzaak is.

Lunchen doen Jamaicanen met een patty, een vette empanada gevuld met vis, kip, rund, varken of groente. Wie voor een local door wil gaan (en het vet een beetje wil temperen), eet zijn patty tussen een stuk afgescheurd kokosbrood. Vooral de uiteenlopende hoeveelheid Jamaicaans fruit is uniek; in het mangoseizoen, het najaar, groeien er alleen al ruim twintig verschillende mangosoorten op het eiland. Er zijn uiteraard kokosnoten, opengehakt door straatventers, ananas en meer van dat, maar doe spannend en probeer ook de geschubde sweetsop (suikerappel) en de stekelige soursop (zuurzak), respectievelijk zoete en zure mango-achtigen, het jackfruit, een soort vijg, en mamey, een romige en zoete vrucht. Proef ook bammy, een heerlijk (glutenvrij) cassavebrood.