De andere kant van de Dominicaanse Republiek
Oh, de Dominicaanse Republiek... Met haar 4300 stranden (volgens de lokale bevolking dan hè, we hebben ze niet een voor een geteld), nationale parken, watervallen en azuurblauwe zee. Met gemiddeld 25 graden en 255 zonuren per jaar is het Caribische eiland de perfecte get a way om te ontsnappen aan het gure winterlandschap van Nederland.
Maar de Dominicaanse Republiek heeft naast haar mooie natuur, diverse resorts en excursies ook nog een andere kant. Zo is ‘t het land met het hoogste aantal kindhuwelijken van de regio. Is 1 op de 5 meisjes tot 19 jaar moeder of zwanger. Is het werkloosheidcijfer onder jongeren twee keer zo hoog dan onder volwassenen en is 31 procent van de jongeren tussen de 15 tot 24-jarigen werkloos, of studeert niet.
‘The easy life’, zo noemen ze het in de Dominicaanse Republiek het. Zwanger worden van een – vaak 20 jaar oudere – man, in de hoop dat hij het – vaak minderjarige–meisje onderhoudt en een onderdak geeft. In de praktijk blijkt het echter verre van easy. In 65 procent van de gevallen spat de droom van de meisjes vaak tijdens of vlak na de zwangerschap uiteen en ze blijven achter met kind, zonder geld en een familie die niets meer van hun wil weten, of die de zorg voor de baby op zich moet nemen.
Neem nu Lucia Francesca. Met haar 17 jaar heeft ze als alleenstaande moeder de zorg voor haar 1,5 jaar oude zoontje op zich. Problemen thuis zorgden ervoor dat ze met haar toenmalige vriend hoopte op een betere toekomst, maar niets bleek minder waar. Amper 18 jaar heeft ze al een leven gehad dat in menig boek of film niet zou misstaan, maar ze oogt sterk, optimistisch. Lucia Francesca, vanwege haar minderjarige leeftijd blijft haar achternaam onbekend, is een van de studenten van de eerste lichting van de TUI Academy, vanuit Nederland opgezet door TUI Care Foundation, de corporate foundation van de gelijknamige touroperator en Plan Nederland.
150 tieners, voornamelijk meisjes, kregen het afgelopen jaar les en voorlichting op over de meest uiteenlopende gebieden, van huishouden en cocktails shaken tot seksuele voorlichting en dus ook zogeheten lifeskills, die hen weerbaarder moet maken in de maatschappij. Na het tekenen van het diploma, dat vandaag in aanwezigheid van onder meer de burgemeester van Punta Cana, (inter)nationale journalisten en afgevaardigden van Plan Nederland en TUI Care Foundation gebeurt, hebben ze in ieder geval een werkcontract voor zes maanden op zak, om aan de bak te gaan bij een aantal bij de academy aangesloten hotels in de buurt. “Haar redding”, noemt Lucia Francesca het. “Ik heb meer respect voor mezelf gekregen. Ik heb altijd te kampen gehad met vooroordelen, dat mijn lot als minderjarige moeder de straat zou zijn, of schoonmaken. Maar ik heb ervoor gevochten, want ik wist dat ik meer kon dan dat. Bovendien doe ik het niet allemaal voor mezelf: ik doe het voor mijn zoontje. Als ik mezelf niet ontwikkel, heeft dat ook effect op hem.”
Hier in het viersterren all inclusive hotel waar ze straks gaat werken is er niets van te merken, maar een paar honderd meter buiten de grenzen van het in alles voorzienende resort ziet ze het gebeuren: 12-jarigen die als school begint bij een oudere man in de auto stappen, om daar na een aantal uur weer uit te stappen. Alsof ze naar school zijn geweest, maar je hoeft geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd om te raden wat er is gebeurd. Ze verhaalt over ouders die hun dochters leren hoe ze een praatje aan moeten knopen met mannen, soms ook toeristen, omdat die ‘van een donkere huid houden’. ‘Het veiligstellen van een visum’, noemt ze het: het kan immers een ticket zijn naar een beter leven. Veroordelen doet ze niemand; zo gaat het nu eenmaal.
Sowieso kijkt ze liever naar de positieve kanten van het leven: haar zoontje dat na een dag van lessen op haar afrent en ‘mama’ roept, bijvoorbeeld. “Dat is waar ik het voor doe!” Of wanneer ze de perfecte Pinã Colada, zonder alcohol, maakt, iets wat ze verrassend leuk bleek te vinden. “Ik heb een deur naar de toekomst geopend en die heeft ineens heel veel mogelijkheden. Vanuit huis kreeg ik geen support, mijn moeder eiste dat ik zou stoppen, maar dat maakte alleen maar dat ik nog meer vastberaden was om door te gaan.” Toch nog even terugkijkend zegt ze zacht: “Ik ben mijn jeugd kwijtgeraakt, ik ben geen kind meer.” Om vervolgens te eindigen: “Maar ik heb nu wel een toekomst!”
Over de TUI Academy
De TUI Academy op de Dominicaanse Republiek is opgezet naar een voorbeeld uit Brazilië en heeft als doel jongeren voor te bereiden op een betere toekomst. Met een contract van een half jaar voor werk bij een van de aangesloten Blue Diamond Resorts op zak kunnen ze aan de bak, met zicht op een langere termijn. Op deze manier hopen de twee partijen, die worden ondersteund door de lokale partners zoals Plan Dominicaanse Republiek en INFOTEP, het onderwijsinstituut, hun steentje bij te dragen aan de lokale problematiek op de Dominicaanse Republiek. Tui Care Foundation