15 december 2016, door Maartje

Kerst volgens Ter Marsch

15 december 2016, door Maartje

Kerst volgens Ter Marsch

(let op, hier volgt een kerstige finishing touch voor werkelijk alles)

En toen was het alweer bijna kerst. Je kunt uit eten gaan die dagen, zeker, we zijn de eersten die dat beamen. Maar toch... Thuis achter de pannen is de halve charme van het hele gebeuren, non? Heus geen thuischefs aan deze kant van het internet, het mag maar weer even eerlijk gezegd worden. Wél enthousiast eters aan de lijn, u inmiddels welbekend (nieuw op de site? Hoi! Wij zijn enthousiaste eters). Vandaar dat het ons wel een puik plan leek om een aantal favoriete restaurants een (eenvoudig) klasse-recept te ontfutselen. Om thuis de stijl te stelen en de bovenal: de show. Dat lukte, en hoe, vandaar vanaf vandaag iedere dag een recept om precies dat mee te doen. Graag gedaan. Succes (komt goed) en geniet!

Pim, de man (een van de mannen, maar wel het gezicht van) Ter Marsch & Co begon de show te stelen in Roffa waar bij zijn Ter Marsch & Co begon. Dat show stelen begon vooral met zijn ladies burger, met truffel, hoewel er nog véél meer niet te versmaden was. Op z'n Rotterdams, lekker bescheiden. Het tijdelijke Ter March in Amsterdam kwam (hoewel ze wellicht mogen blijven, goed nieuws) en daarna Ter March Café, terug in Rotterdam aan de overkant van de oudere Ter Marsch broer. Op het Ter Marsch menu steevast ongecompliceerd comfortfood, met een vleugje chique. Paradepaardje: de Ter Marsch & Co Rozemarijn Mayo. Perfect voor bij dikke zelf gesneden frieten, of o je brood in te dippen. En vanaf nu dus om zelf na te maken (geen zin in? De inmiddels befaamde Ter Marsch truffel- en knoflookmay0 is ook los te koop, voor thuis dus). Je start met het maken van rozemarijnolie die je vervolgens gebruikt voor de mayonaise. Kind kan de was doen.

Boodschappenlijstje Rozemarijnolie:
½ bos rozemarijn
1250 cl zonnebloem olie
1 eet lepel gekneusde koriander bollen
1 bol knoflook
Zout peper

Wat dan?
Zweet de koriander en de in overlangs gesneden bollen knoflook even aan.
Giet hierop de olie en dan de rozemarijn zonder steel en breng het tegen de kook.
Zet de pan voor 24 uur op de oven afgedekt zodat hij kan trekken.
Maak van de olie een basis mayonaise en breng op smaak met peper/zout

Boodschappenlijstje Rozemarijnmayonaise
180 gr eigeel
60 gr mosterd
Zout
Limoensap 50gram
Limoenrasp
1250 cl Rozemarijn Olie
Azijn

En dan?
Zorg dat alles goed op kamer temperatuur is. Doe het eigeel, mosterd, limoensap en rasp in een beker en meng dit met een staafmixer of maaimix. Giet de olie er druppelsgewijs bij. Trek langzaam de staafmixer naar boven met mixen zodat er een gebonden massa ontstaat en breng op smaak.