20 december 2020, door Nina van Hilst

Kerstvakantie vermaak op 21 december: The Great Conjunction voor kinderen (van 4 tot 84)

20 december 2020, door Nina van Hilst

Kerstvakantie vermaak op 21 december: The Great Conjunction voor kinderen (van 4 tot 84)

Je hebt er vast al iets van voorbij zien komen; The Great Conjunction. A.k.a. de Grote Conjunctie, wat toch net wat minder lekker bekt. Op 21 december 2020 staan de planeten Saturnus en Jupiter - vanaf de aarde gezien - pal achter elkaar. En dit kosmische spektakel komt slechts eenmaal in de 400 jaar voor. Leuk kerstvakantie vermaak voor de kinderen om naar uit te leven, over te vertellen en samen naar te kijken. Of ze nu 4 of 84 zijn. En hoe je dat doet, lees je hier.

Weetjes over The Great Conjunction

Weetjes over The Great Conjunction

Heel de week is het fenomeen al te zien aan de hemel. Saturnus en Jupiter staan vlak achter elkaar en verschijnen aan de hemel als een heldere ster. Een van de theorieën over de ster van Bethlehem is ook dat het deze twee sterren waren die achter elkaar stonden. Nu komt deze conjunctie eens in de 400 jaar voor – in 1623 voor het laatste – maar de laatste keer dat ze zó dichtbij elkaar stonden was in 1226, in de tijd dat de Mongoolse Djengis Khan Azië aan het veroveren was. Er wordt gezegd dat Djengis – onder advies van zijn astroloog – zo onder de indruk was van deze planeten dat hij met zijn legers omdraaide.

Deze optische samensmelting – ze staan immers nog steeds zo’n 600 miljoen kilometer uit elkaar – valt op 21 december. En dat is de winterzonnewende, de kortste dag van het jaar. Ook breekt nu het Waterman tijdperk aan waarbij Waterman op deze datum op het 0°-punt staat. Door al deze astronomische bijzonderheden zegt men dat er bijzondere krachten aan het werk zijn en grote veranderingen gaan plaatsvinden. Thuis samen mediteren voor vrijheid en overvloed (waar het Waterman tijdperk voor staat) of een ceremonie houden voor alle dromen die jullie hebben, kan dus mooi zijn.

Hoe zie je het verschil tussen een planeet en een ster?
Behalve dat planeten meer helderheid en verschillende kleuren hebben en opkomen in het Oosten en ondergaan in het Westen, herken je sterren aan dat ze flonkeren en planeten doen dit niet.

Hoe kun je ze zien?

Hoe kun je ze zien?

Zo’n bijzondere gebeurtenis – de volgende echte grote is pas weer in het jaar 2417 – en dus hopen we een heldere hemel te hebben op 21 december. In de vroege avond, op het moment dat de zon in de horizon zakt en de maan verschijnt, kun je de planeten met het blote oog zien. Hebben jullie een sterrenkijker, dan wordt het natuurlijk nog spectaculairder. Er zijn apps die je alle sterren, planeten en satellieten in het Universum laten zien. Wij hebben Star Walk en SkyView Lite. Zo kun je makkelijk spotten waar de twee planeten staan. En is het eigenlijk ook met een wolkendek nog een leuk spektakel om samen naar te kijken. Stiekem hopen we natuurlijk op een kristalheldere avond vol sterren en kunnen we de Great Conjunction aanschouwen. Wij zagen ze heel de week trouwens al gewoon vanuit de binnenstad. Waar ze met lichte schemer nog net boven de gebouwen uit flonkerden. En dat is toch echt wel heel bijzonder.