21 juli 2020, door Maartje

KidsToGo: de Scandinavische natuur in!

21 juli 2020, door Maartje

KidsToGo: de Scandinavische natuur in!

Soms is zitten met een boek er gewoon niet bij: het grut in een fase waarin ze willen doen doen doen en gaan gaan gaan. En jij maar bijbenen. Het liefst duiken we dan de natuur in, waar ze kunnen ravotten en rennen en spelen en gillen tot ze er bij neervallen en jij je met een boek (ha! dus toch!) bij het haardvuur (of zomerzonnetje) terug kunt trekken. Bezigheidstherapie moet prima lukken bij een van deze Scandi-adressen en vergeet niet: neem een vakantie-voorraad smaakvolle afleiding voor het kroost mee van NaturNes, zijn ze ook wel even zoet mee. Er zijn zelfs een paar huisjes op het water, en een aantal hangt hoog in de bomen, maar we hebben onze grenzen.

Äppelgården, Zweden

Äppelgården, Zweden

Zijn we de enigen die dromen van het Zweedse platteland? Snoeperige poppenhuisjes in het midden van de prachtige natuur? Vast niet. Een van die plekken is Äppelgården. De naam klinkt zoals het er is: een huisje te midden van fruitbomen en kleine meren. Het is er vriendelijk en rustig, en zodoende niet per se een plek om te ravotten. Wel een plek om met je allerkleinsten, en eentje net een beetje groter misschien, even tot rust te komen. Pas op de plaats maken, enzo. Je kunt er zo veel appeltjes plukken (en eten) als je wil, het idyllische plaatsje Mariestad is om de hoek (het havengebied is een heerlijke plek om rond te struinen) en er zijn dagelijks yogalessen te volgen, een goed begin van de dag. Daarover gesproken… het ontbijt zou zomaar eens een hoogtepunt kunnen zijn! Zelden lekkerder, en op verzoek extra vroeg geserveerd. Dat maakt die slapeloze nachten meteen stukken draaglijker.

Strömma Farmlodge, Zweden

Strömma Farmlodge, Zweden

Er bestaat een plek in Zweden, in het landelijke niets, dat alle gelukzalige boxen aantikt: de Strömma Farmlodge. Je kunt er logeren in de B&B, aanhaken voor de lunch of een dansje wagen tijdens een van de boe- ren-dansavonden met livemuziek. Net als in de film. Oké, helemaal in het weidse niets staat de boerderij niet. Het is ongeveer een uur rijden vanaf Gotenburg (een leuke stad). En binnen een kwartier sta je aan de idyllische Zweedse kust.

Het café is sober, maar sfeervol ingericht. De bar is het epicentrum en het is er alle dagen van de week gezellig. Als de eigenaren een muziekavond hosten hangt de buurt er rond en op andere dagen is het er een zoete inval van kinderen, hun ouders, buurtbewoners en pas- santen op zoek naar thee en taart. Eigenaresse Marina Evertsson doet de styling, de inkopen, bakt de koekjes en woont er zelf met haar gezin. Wij willen een beetje van wat Marina heeft. En zoals alle goede dingen in het leven, is ook de reden van het (lokale) succes van de Strömma Farmlodge simpel.

De Zweedse droom begon toen Marina en haar man, boer Klas Ivarsson, meer land kochten om meer dieren te kunnen houden en zodoen- de hun boerderij uit te bouwen. Op die nieuwe grond van de familie stond al een woonhuis met bijbehoren- de molen, slechts 2 kilometer van hun eigen huis. Tel daarbij op dat het Marina al een tijdje dwarszat dat er voor jonge mensen (eind twintigers en jonge gezinnen) niet zo gek veel (eigentijds) te beleven was in de buurt, en daar was Strömma Farmslodge.

Slapen in de Noorse natuur

Slapen in de Noorse natuur

Even alles laten vallen en je horizon verbreden, Noorwegen is er perfect voor, als je het ons vraagt. Tuurlijk, frisse lucht vind je op wel meer plekken, maar het Noorderlicht dan? Sommige dingen moet je gewoon gezien hebben, eerder mag je het loodje niet leggen. Gelukkig is daar het Basecamp Hotel. Het knusse, hou- ten hotel op een toplocatie heeft zelfs een ruimte met glazen dak om het nachtelijke licht door te bewonderen, maar het is ook de perfecte uitvalsbasis voor een excursie (of twee).

Als je die lucht eens écht voor jezelf wil hebben, zijn de boomhutten van Tretopphytter een goeie. Je slaapt metershoog tussen de bomen, tussen de sterren en de dieren (geen zorgen, die blijven buiten). De hutten staan op goede afstand van elkaar en zijn ook nog eens van alle gemakken voorzien, van afzien is geen sprake. Hier heb je alle tijd (en vooral ruimte) om stevige wandelingen in de sneeuw te maken, of om eens echt met elkaar te kletsen.

Dan is er ook nog het Noorse ‘strand’. Misschien wist je nooit dat dit een ding was, maar hier wil je zijn. Een heerlijk rustig huis aan een meer, met plek voor maximaal drie kinderen. Er is een slaapbank waar ze in slaapzakken prima kunnen slapen, maar de eigenaren geven ook extra lakens mocht dit nodig zijn. Ook hebben ze een kippenboerderij waar je een kijkje mag nemen, met liefde krijg je een tour over het terrein.

 

Kolarbyn Ecolodge, Zweden

Kolarbyn Ecolodge, Zweden

Wil je er wél zeker van zijn dat jij de kids niet de hele dag hoeft te vermaken, ga dan naar Kolarbyn Ecolodge. Bij deze primitieve hutjes is van een douche of elektriciteit geen sprake, maar dat is helemaal niet nodig als iedereen druk bezig is. Boek bijvoorbeeld een familie-expeditie: drie dagen lang leren survivallen, leuk voor iedereen (ja, ook voor jou). Vuur maken, kijken wat je wel en niet kunt eten in het bos, zwemmen in en kanoën op het meer, en dan lekker zweten in een heuse sauna. Dan valt het allemaal eigenlijk hartstikke mee, en de niet-zo-kleintjes-meer praten hier gegarandeerd nog lang over.

Meer zin in water? De voormalige kistenfabriek Lådfabriken is een plaatje aan de westkust van het land. Het huis bestaat uit vier kamers met elk een eigen badkamer. Typisch Zweeds, vanbinnen en vanbuiten, met strakke lijnen en simpele kleuren. Geen poespas. Gebruik van fietsen en kajakken zijn inbegrepen in de prijs, dus saai zal het niet zijn.

Naturbyn, Zweden (voor de iets grotere koters)

Naturbyn, Zweden (voor de iets grotere koters)

Zweden roept bij ons sowieso beelden op van groen, mist, wandelschoenen en een back to basic-leven. Dat laatste hebben ze hier wel heel letterlijk genomen: het is de bedoeling dat je zelf vuur maakt, je eigen eten klaarmaakt (op dat open vuur) en drinkwater haalt uit de koudwaterbron in de buurt. Je doucht alleen warm als je het vuur hebt aangekregen. Provisorisch leven, hoe anders dan thuis, maar een enorme uitdaging voor alles ouder dan tien. In de hutten staan houten stapelbedden, simpel maar prima. Er is plek voor vier mensen, groot of klein, maar voor kinderen jonger dan tien is het avontuur waarschijnlijk iets te groot. Leuker is het als ze zelfstandig aan de potten en pannen kunnen zitten, dan heb jij ook nog een beetje vakantie. Bak ook samen je brood in de steenoven of gooi de hengel uit voor het diner. Een ieniemienie beetje luxe: de sauna en het bubbelbad. Eigenlijk moeten we het pas vertellen als je aangekomen bent, maar toch: wifi en elektriciteit zijn er niet.

(de bovenste foto is ook bij Naturbyn genomen)

Urnatur, Zweden

Urnatur, Zweden

Aan natuur geen gebrek bij het Zweedse Urnatur. De club biedt verschillende huisjes aan die stuk voor stuk je het gevoel geven alsof je in een sprookje bent beland, maar The Raven Nest springt er echt uit. Het vierpersoonshuis hangt hoog tussen de dennenbomen en is groot! Voor een boomhut dan. Inclusief hoekje bij de ramen om weg te dromen bij het uitzicht. Zo’n klassiek Zweeds uitzicht dat je herkent van alle crimi’s waar je vast en zeker ook verzot op bent (wij wel). Voor de duidelijkheid, je vindt hier geen speelparadijs om de hoek. Hier vermaak je elkaar, maar avontuur genoeg in dat bos.