24 augustus 2019, door Maartje

Nieuw in Amsterdam voor zuurdesembrood en wijn: Levain et le vin Amsterdam

24 augustus 2019, door Maartje

Nieuw in Amsterdam voor zuurdesembrood en wijn: Levain et le vin Amsterdam

Een goed idee is eenvoudig, dat is zo sinds de uitvinding van het wiel. Plus: overdaad schaadt. Tot slot: water en brood mogen dan de basisbehoeften van de mensen zijn (naast slaap en sex natuurlijk), maar Jezus besloot tijdens Het Laatste Avondmaal waarschijnlijk niet voor niets de wijn rond te laten gaan, toch? Kortom: het beste brood en dito wijn, veel meer hebben we niet nodig. En dat is precies waarvoor je bij Levain et le vin Amsterdam mag aankloppen. Het beste zuurdesembrood en natuurwijnen, meer verkopen (en maken) ze er niet, en dat is meer dan genoeg.

Levain et le vin Amsterdam

Levain et le vin Amsterdam

We zaten gisteren in het Westerpark nog naast iemand die verdiept zat in een boek over het bakken van zuurdesembrood. Bijzonder kost, zo zei ik hem, in de zon op een terras lezen over zuurdesembrood. Ja, zegt-ie, dat komt omdat ik een podcast in ga spreken over het bakken van zuurdesembrood. Wat de Pod schaft heet het. Kijk, dat vinden we leuk en pikken we hier gewoon als extra tipje mee. Het deed me namelijk vooral denken aan het nieuwe Levain et le vin in Amsterdam West, een van onze nieuwe favoriete adressen in de stad, waar ik hier, verhip, vergeten was over te schrijven. Oeps.

Dat komt waarschijnlijk om dat Levain et le vin ervaart alsof ze er al jaren zijn, en wie eenmaal voor de eerste keer over de drempel stapt, komt vaak. Zo vaak dat het een gewoonte wordt. Een goede gewoonte aangezien Levain et le vin zoals gezegd in onze eerste levensbehoeften voorziet: brood en wijn. Herstel: zuurdesembrood en vin natural.

Levain et le vin in de Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam is klein en mede daarom precies goed. Nogmaals: hier geen overbodige gedoe en overdaad. Dan heb je ook helemaal geen grote zaak nodig. Eigenaresse Florence bakt er met haar eigen zuurdesemdeegbrouwsel haar broden die, eerlijk is eerlijk, lekkerder zijn dan de meeste broden. Dat vinden overigens veel kenners (niet dat we onszelf zo bestempelen! ik bedoel gewoon dat de kenners dat vinden): Florence levert haar broden namelijk aan de beste restaurants van Amsterdam.

Blijf zitten of scoor je brood en wijn to go (een enkel stukje kaas is er trouwens ook). Geen plastic zakje to go overigens: plastic komt er bij Florence niet in en van het brood dat overblijft worden croutons gemaakt. Hulde, nogmaals