Nederland28 augustus 2019, door Nina van Hilst

Lowlands after vibes: Oxfam Novib, het klimaatbeleid, Klimaatje worden en klimaattips

Nederland, 28 augustus 2019, door Nina van Hilst

Lowlands after vibes: Oxfam Novib, het klimaatbeleid, Klimaatje worden en klimaattips

Degenen die ons volgen via social media hebben waarschijnlijk wel gezien dat Maartje (@bartsboekje) en ik (@bartsgroeneboekje) op Lowlands waren. We zitten nog lekker in de after vibes. Behalve bandjes, bier en heel veel gezelligheid, waren we er ook voor een heel mooi doel. Oxfam Novib nodigde ons uit om samen met hen het verhaal van klimaatverandering en de gevolgen ervan te vertellen. En wat jij en ik kunnen bijdragen als we Klimaatje worden, een ambitieus klimaatbeleid te eisen bij overheden en bedrijven en praktische klimaattips.

Oxfam Novib en klimaatverandering

Oxfam Novib en klimaatverandering

Dat Oxfam Novib zich al jaren inzet om armoede tegen te gaan wisten we. Alleen dat armoede en klimaatverandering zo gelinked waren, hadden we kunnen bedenken, maar stonden we net iets te weinig bij stil. Overal ter wereld merken we het effect van klimaatverandering. Overstromingen, stormen, droogtes, natuurbranden, hitterecords, etc. Mislukken de oogsten hier, dan hebben de boeren een vangnet. In ontwikkelingslanden is dit niet het geval. Ook bij schade door natuurrampen is dit zo. De armste mensen zijn dus het meest kwetsbaar voor de gevolgen van iets wat we globaal aanrichten. En dat willen we natuurlijk niet. In het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 spraken rijke landen af om ieder jaar $100 miljard bij te dragen aan ontwikkelingslanden om zich aan te passen aan de nieuwe weersomstandigheden en duurzame ontwikkeling om CO2-uitstoot te verminderen. Oxfam Novib zorgt dat die afspraken goed worden uitgevoerd. En hebben tegelijkertijd projecten die lokale mensen helpen zicht te beschermen tegen extreem weer en de gevolgen daarvan.

Klimaatje

Klimaatje

Nu kun je doneren aan Oxfam Novib en zo je portie bijdragen. Ben je graag meer betrokken, dan kun je je ook aanmelden als Klimaatje. Met alle Klimaatjes die zich hebben aangemeld samen heeft Oxfam Novib nog meer kracht om klimaatacties uit te voeren.

Als Klimaatje:

  • wordt geen geld aan je gevraagd
  • word je bij gerichte klimaatacties benaderd of je mee wil doen aan petities richting de overheid
  • blijf je op de hoogte van de dingen die er internationaal spelen op klimaatgebied
  • krijg je tools om zelf in actie te komen tegen klimaatverandering
  • word je opgeroepen om mee te lopen met de volgende Klimaatmars op 27 september

Je kunt je hier aanmelden als Klimaatje van Oxfam Novib.

Praktische klimaattips

Praktische klimaattips

Voorkomen is beter dan genezen. En wat kun je zelf doen om een positieve impact te hebben op het klimaat. Oxfam Novib heeft wat opties voor je beschreven. Je leest ze volledig op de website van Oxfam Novib.

  • Reis bewust: bus, trein en auto is klimaat-wise beter dan vliegen. Natuurlijk hoef je die vakantie waar je lang van droomde naar Bali niet te laten maar probeer waar mogelijk voor een directe vlucht te kiezen, en spaar liever voor die ene echte droomreis dan meerdere vakanties per jaar.. Voor je nieuwe reisinspiratie kun je dichterbij ook prachtige plekken vinden. Daar zijn we het bij Barts Boekje helemaal mee eens. Maartje schreef er zelfs de boeken ‘Little Escapes’ en ‘Little Escapes, net over de grens’ over.
  • Eet bewust: wanneer je zo veel mogelijk vegetarisch of veganistisch eet, heb je een minder schadelijk effect op het milieu dan waneer je vlees eet. Vind je helemaal met vlees stoppen nog moeilijk? Kies dan voor kip op je bord. De veeteelt van kippen verbruikt veel minder grond, water en voeding. En de CO2 en methaan-uitstoot is vele malen lager. Oxfam Novib heeft een gratis receptenboekje gemaakt met vegetarische gerechten.
  • Winkel bewust: dat dierlijke producten eten en vliegreizen zo slecht waren voor het milieu, wist ik al wel. Toen ik onlangs las dat de mode-industrie vervuilender is dan de reisindustrie was ik in shock. Ik stel mezelf altijd drie vragen: 1. heb ik het echt nodig, 2. kan ik het tweedehands kopen en 3. ga ik er lang van doen? En wanneer ik nieuw koop, probeer ik altijd de duurzaam en fair geproduceerde variant te kopen. Tips voor deze producten en merken lees je hier op Barts Groene Boekje. Buy less, choose well, make it last.
  • Bankier bewust: wanneer je zelf je euro op een mens en planeet vriendelijke manier probeert te besteden, verwacht je natuurlijk dat je bank dat ook doet. ASN Bank en Triodos beleggen je geld in duurzame fondsen. Zo weet je zeker dat je geld ingezet wordt met positieve kracht voor het klimaat en mensenrechten.