Nederland, Amsterdam21 november 2022, door Demi Passier

Huiselijk dineren bij Meneer De Wit Heeft Honger in Amsterdam-West

Nederland, Amsterdam, 21 november 2022, door Demi Passier

Huiselijk dineren bij Meneer De Wit Heeft Honger in Amsterdam-West

Een ding is zeker, Meneer de Wit Heeft Honger verlaat je niet met honger. Integendeel, een zeer smakelijk 4 of 5-ganger diner met bijpassende wijnen en een verrassingsmenu is wat je te wachten staat. Waar voorheen de focus op orgaanvlees en alles delen lag, ligt deze nu op lang tafelen (voor je het weet ben je je bedtijd overschreden), en ieder een eigen vlees/vis of vegetarisch gerecht. Deze voorkeur geef je van te voren aan. Al kun je deze natuurlijk ook delen. En geen twijfel mogelijk is dat dit onbevooroordeeld genieten is door chef-kok Simo Bouabgha, die voorheen de sterren van de hemel kookte bij Kaap Kot en Trouw. En terecht. Bouabgha heeft betoverende en verrassende ideeën die vorm krijgen in zijn Mediterraanse keuken, met een moderne twist. Voor de liefhebbers - geen zorgen - orgaanvlees is nog steeds op aanvraag te bestellen. Lamsballen en schapenkop anyone? Mocht je hier toch voor kiezen - geloof ons: mietjes met orgaanvleesangst kunnen zich geen betere therapeut wensen dan Bouabgha

 

Het menu

Het menu

Meneer de Wit leerde koken van zijn oma in Marokko, waar hij opgroeide. Opvallend zijn de gelijke rechten voor groenten, vlees en vis – waarbij niets wordt weggegooid tijdens de bereiding in de keuken. Ook niet van de groenten. We begonnen met met artisjokken, verschillende soorten radijs, peterselie olie en schapenricotta. Dit wisselde zich af met een Noordzee coquille, ingekookte room, dille olie, bloemkool en zeekraal. Daarna werden we verleid door een gerookte en geroosterde pompoen in een salsa verde met salie granita en bieslookolie. Later ligt er voor ons neus een taartje gevuld met pastinaak prei en gorgonzola picante en een gestoofde varkenswang met gefrituurde polenta. Als je denkt uitgetafeld te zijn komt er nog een gepocheerde peer met cardamom koek en hazelnoot praline en een uiteraard dessertwijn waar je u tegen zegt. Hongerrrrrrrrr.

De sfeer

De sfeer

De liefde in de gerechten proef je. Naast de passie van de chefs zit dit zit ‘m onder andere in de herkomst van de ingrediënten. Boodschappen worden niet gedaan bij je usual supermarkt. Nee kwaliteit is key en daarom is Meneer de Wit zeker niet vies van een blokje om naar allerlei speciaalzaken. En verder? Enthousiaste bediening die je vanaf moment één thuis laat voelen, knusse en ongedwongen huiskamersfeer met tweedehands meubelen en knullige hangplanten en veel sfeerverlichting en kaarsen. Ook voorziet Meneer de Wit je van een wijnkaart waar je u tegen zegt. Laat je dus vooral adviseren. Bij de reservering kun je kiezen om boven of beneden te zitten. Met een live bandje in het weekend zit je het liefst beneden. Al zit de open keuken boven. Choises choises!

Groepen

Groepen

Ook voor groepen is Meneer de Wit ideaal, want beneden in het souterrain ruimte genoeg om de zaal af te huren. En als je naar de wc loopt, kun je kunst en keramiek bekijken. We raden aan om een tafeltje van te voren te reserveren. Maar mocht je in de buurt zijn, loop vooral binnen want ze zullen altijd hun best doen om een je te voorzien van een gezellige plek.

Meneer de Wit heeft Honger