2 november 2023, door Merche Ariza Gallego

Op cruise-vakantie met MSC Cruises: de MSC Euribia is de duurzaamste keuze

2 november 2023, door Merche Ariza Gallego

Op cruise-vakantie met MSC Cruises: de MSC Euribia is de duurzaamste keuze

Een vakantie met cruiseschip anno 2023 is leuker, veelzijdiger en zelfs duurzamer dan je misschien denkt. Het imago van een bejaardenclub aan boord is allang niet meer, en team Barts Boekje heeft dat met eigen ogen kunnen zien en ervaren op het nieuwste vlaggenschip van MSC Cruises: de MSC Euribia. Het gloednieuwe schip is het duurzaamste schip van de Italiaanse cruisemaatschappij tot nu toe. In de zomermaanden vaart de Euribia naar de fjorden in Noorwegen en in het najaar langs de ‘Parels van het Noorden’-route, een soort interrail city trip maar dan per boot. Meerdere steden in één week tijd bezoeken zonder van hotel te hoeven wisselen? Ideaal! Wat is er allemaal aan boord te doen (spoiler: héél veel), waar moet je eten en hoe moet je je een vakantie op een cruiseschip voorstellen? Alle ins en outs lees je hieronder.

MSC Euribia: “Built for the Future”

MSC Euribia: “Built for the Future”

We geven het toe, die gigantische cruiseschepen hebben een niet al te best imago als het op duurzaamheid aankomt. Toch wordt er achter de schermen druk aan een duurzamere toekomst getimmerd. De hele sector is hard aan het werken om te verduurzamen, waarbij MSC voorop loopt. De MSC Euribia is het symbool voor de visie van maatschappij op een betere, schonere toekomst. Het gloednieuwe schip – wat in mei 2023 aan haar eerste tocht begon – is het meest energie-efficiënte cruiseschip ooit gebouwd. Het wordt aangedreven door Liquified Natural Gas, simpel gezegd: de schoonste en meest efficiënte brandstof die momenteel beschikbaar is op commerciële schaal.

De langetermijndoelstelling van MSC is om in 2050 netto nul uitstoot te bereiken. Dit willen ze realiseren door middel van investeringen in geavanceerde milieuvriendelijke maritieme technologie. Ook aan boord staat de duurzame visie centraal. Er zijn speciale afvalwaterbehandelings- en afvalbeheersystemen aanwezig, maar denk ook aan energiebesparende apparatuur zoals slimme verwarming en airconditioning.

Waar gaan we heen?

Waar gaan we heen?

Met een vloot van 23 cruiseschepen heeft MSC Cruises een ruim aanbod van bestemmingen en routes. De MSC Euribia vaart zoals gezegd in de zomermaanden naar de indrukwekkende fjorden in Noorwegen, en wisselt in de wintermaanden van route naar de ‘parels van het noorden’. Bij deze winterroute spring je aan boord vanaf Rotterdam of Zeebrugge en vaar in zeven dagen langs Hamburg, Rotterdam, Le Havre in Frankrijk (voor een snel bezoek aan Parijs) en Southampton (day-trip naar Londen!). Het relaxte aan een cruiseschip is dat als je geen zin hebt om een stad te verkennen, je lekker aan boord kan blijven – het is immers jouw vakantie.

Ga je liever wat verder van huis? In dat geval heeft MSC andere vaarroutes door onder andere de Caraïben en Antillen of Saoedie-Arabië en de Rode Zee. Je kan zelfs met MSC Cruises op wereldreis in 120 dagen.

Slapen

Slapen

De MSC Euribia telt een capaciteit van meer dan 6.000 gasten. Er zijn kamers voor iedere wens en budget. Wil je ’s morgens wakker worden met een frisse zeebries? Dan is een kamer met balkon een must voor jou. Bespaar je liever op de kamer en ben je alle hoeken van het schip aan het verkennen, dan is een kleine kamer meer dan genoeg. Je kan het zo budgetvriendelijk of luxueus maken als je zelf wilt.

Wil jezelf verwennen en je een week lang onderdompelen in luxe, rust en privacy? Bij de MSC Yacht Club gaat alles een stapje verder. Nóg beter eten en lekkerdere wijnen, de mooiste en grootste kamers op de beste locatie en met 24-uur butlerservice. Denk dan ook aan een speciaal restaurant, lounges, een groot privézwembad met solarium en bubbelbaden; allemaal alleen toegankelijk voor YC-leden.

Wat te doen?

Wat te doen?

Op de Euribia hoef je je geen seconde te vervelen. Dat blijkt wel uit het feit dat het onmogelijk is om al het entertainment aan boord op te noemen, maar hier is een greep uit het aanbod. Er zijn binnen- en buitenbaden met glijbanen en jacuzzi’s. Er is een grote zaal voor basketbal of voetbal, en een toffe kids club met nanny’s – kun jij ook even genieten van je welverdiende rust *knipoog*. Er is een kapper, nagelsalon, een spa met alles erop en eraan (tip: de Balinese massage) en een sportschool met uitzicht over zee. Voor een middag retail therapy kun je gaan shoppen bij verschillende winkels.

Elke avond kun je genieten van hoogwaardige shows in het imposante theater. Swing bij de grootste Big Band op zee of test je geluk uit in het casino. Voor de nachtbrakers is er zelfs een nachtclub waar je tot in de vroege uurtjes kan dansen.

Wat te eten?

Wat te eten?

Inbegrepen bij je ticket zit het uitgebreide buffet en het à la carte restaurant, maar voor de liefhebbers is er meer. Op de Euribia zijn 10 eetgelegenheden en 21 bars (5 buitenbars en 16 binnenbars) aanwezig. Zin om uit te pakken? Ga dan naar het Japanse speciality restaurant Kaito Teppanyaki voor een unieke belevenis. Meer behoefte aan sushi, taco’s of een biefstuk met frietjes? Voor elk mood is er een restaurant/bar/winkel op het schip. MSC Cruises is een Italiaans familiebedrijf en prijzen zich daarom om hun huisgemaakte pizzadeeg, mozzarella en ijs.

Cocktail erbij of een glas bubbels in de champagne bar en het is optimaal genieten. Of je nou alleen, met z’n tweeën, met je gezin, vrienden of met werk bent; je reis wordt hoe dan ook een feest op de MSC Euribia.