Wat te doen in en rondom Muscat in Oman? De leukste bezienswaardigheden
Alsof we rechtstreeks in een sprookje zijn gestapt, zo voelt het wanneer we arriveren in Oman: misschien wel het leukste land van het Midden-Oosten. Net een tikkeltje anders dan bijvoorbeeld Dubai, en daarmee doelen we voornamelijk op relaxter. Zo is ook de hoofdstad Muscat, waar je reis door Oman hoogstwaarschijnlijk start. Het is er brandschoon, de gebouwen zijn prachtig en de mensen lopen in traditionele kleding. Niet te veel poespas, maar wel een extreem veilige stad met echt goed eten.
Waar je moet wezen in én rondom Muscat? Leggen we je graag uit:
Kan het land nog zo mooi zijn, als je slaapplek niet goed is valt heel de vakantie in deugen. Waar de slaapplek de vakantie alleen maar leuker maakt is in het luxehotel Jumeirah Muscat Bay, in een privébaai tussen het Al Hajar gebergte en de Golf van Oman. Het hotel heeft alle luxe op zo’n kleine twintig minuten rijden vanaf de historische oude stad van Muscat, uitzicht over een verschrikkelijk mooie baai, het tikt alle boxen van een kindvriendelijke en honeymoon accommodatie en er zijn voldoende (lees: veel) goede restaurant opties. We zijn groot fan van de hotelkamers, allemaal met uitzicht over de baai én de meeste met groot balkon. De kamers zijn geheel in modern arabesk stijl met een combinatie van hedendaags design met Omaanse en Arabische accenten, speciaal gemaakt door lokale kunstenaars. Dan krijg je dus knappe, lichte hotelkamers met neutrale kleuren en een hoop technologische snufjes. Goed eten kun je wel in Oman met een bijzonder gevarieerde keuken. Natuurlijk veel kruiden (niet heel pittig overigens), rijst, kip, vis, geitenvlees, limoenen en dadels. En bij Jumeirah Muscat Bay doen ze er nog een schepje bovenop. Met maar liefst vijf restaurants hoppen we van de ene naar de andere. Ook super met kids.
Door naar de stad Muscat:
Bam, zo met je neus de cultuur in. Een bezoek aan de Sultan Qaboes moskee mag je niet overslaan. Het is de grootste van Oman en ook één van de weinige moskeeën die open is voor toeristen. Een bezoek is een must en gegarandeerd fascinerend, komt mede omdat de moskee is gebouwd met 300.000 ton Indisch zandsteen en eromheen ligt en omdat er op één na grootste Perzische tapijt ter wereld ligt en er een enorme kroonluchter van Swarovski kristal hang met 1.122 lampen en van 8 ton. In de Sultan Qaboes moskee kunnen 20.000 mensen tegelijkertijd bidden. Bij een bezoek aan de Sultan Qaboes-moskee zijn toeristen welkom van zaterdag tot en met donderdag tussen 8:00 en 11:00 uur (let op: dus niet op vrjidag). Voor vrouwen moeten de enkels en armen bedekt zijn, evenals het dragen van een hoofddoek. Ook voor mannen moeten de enkels bedekt zijn. Voor wie dat nodig heeft, zijn bij hoofddoeken en kleding te huur. De entree is gratis en er zijn ruime parkeermogelijkheden.
Vaste riedeltje in Nederland, zetten we gewoon door in Oman. Behalve dat je hier niet hoeft te wachten tot de marktlieden op zaterdag prijzen met verse vis, is het in Oman iedere dag gaande. Voor een dishdasha (een lang gewaad dat traditioneel gedragen wordt), wierook, parfum of dadels: op naar de souks van Oman:
- De Mutrah Souk: de oudste en bekendste van Oman. Geen gigantische souk als die je in andere landen vindt, maar groot genoeg om wierook, zilverwerk, antiek en kleding te kopen. Over de prijzen valt te onderhandelen, al is het al de moeite om kort te lopen door de kronkelende kleine steegjes.
- Nizwa Souq: ok, buiten Muscat (ongeveer twee uur rijden), maar dan heb je wel de grootste van het land te pakken. Je vindt er antiquiteiten, aardewerk en zilveren sieraden.
- Mutrah Fish Market: als je tegen de geur van vis kunt, kijk je hier je ogen uit. Op de vismarkt scoren de lokale bewoners hun vis. Tegenover is de markt met groente en andere lokale producten, ook leuk om te bekijken. Achter deze twee markten ligt de boulevard, genaamd Muttrah Corniche. Hier worden de kiekjes die je ziet van Muscat.
Nog een gebouw die je niet mag overslaan: de Royal Operah House. Het operagebouw bevindt zich in de wijk Shati Al-Qur en is een van de belangrijkste muziek- en podiumkunstencentrum in Oman. Het is een vrij jong gebouw, open sinds 2011.
Vanaf een van de hoofdwegen van de stad (de Sultan Qaboos Street), is het gebouw te zien. Maar beter koop je een kaartje, zodat je binnen kunt kijken en nog veel beter check je vooraf of er geen goed optreden is, wanneer je in de stad bent.
Aan het einde van de boulevard (na het nemen van je vakantiekiekjes), kun je door naar het het Al Mirani Fort. In 1580 is het fort gebouwd door de Portugezen voor het verdedigen van de haven. De binnenkant van het fort is niet voor het publiek te bezoeken, maar wanneer je de buitenkant van het fort bezoekt, heb je een top uitzicht op die haven, de stad en de bergen.
Op naar de noordkant van Muscat: om precies te zijn naar de vissersprovincie aan de kust op enkele kilometers verwijderd van het centrum. Seeb is een van de grootste en oudste buitenwijken van Muscat, maar het staat vooral bekend om de mix van traditioneel en modern.
Eerst naar de Seeb souk, waar je van alles vers koopt zoals bananenbladeren en emmers met dadels. Dan door naar het populaire Al Mazaar-strand. Als je geluk hebt, maak je bij Seek een traditionele Omaans event mee, zoals kamelenraces. Informeer bij het plaatselijke toeristenbureau waar en wanneer deze evenementen plaatsvinden.
- Kargeen is een verborgen parel in Muscat. In dit restaurant hangt een hele fijne sfeer, het is super leuk aangekleed en ze serveren heerlijk eten. Je zit in een mooie tuin die is aangekleed met vele oosterse zenza lampen en andere toffe spulletjes. Naast lekker eten kan je hier ook waterpijp roken. Het is wel even zoeken naar Kargeen Restaurant want het zit een beetje verstopt achter een parkeerplaats. Als je het eenmaal gevonden hebt, stap je echt in een klein sprookje!
- Het Libanese restaurant Zahr El Laymoun in Al Mouj is geweldig. Je kunt hier kiezen uit een enorme selectie Libanese gerechten en je hele tafel vol laten zetten met de lekkerste mezzes.
- Huqqa is een luxe restaurant aan het water in Al Mouj, waar je ook lekkere mocktails kunt drinken tijdens zonsondergang.
- Voor een heerlijke lunch kun je terecht bij Café Bateel-Al Mouj. De halloumi-sandwich is een aanrader.
- Zin in een simpele, maar prima pizza? Dan is Yellow Cab Pizza in Al Mouj een goede keuze. De pizza’s zijn erg betaalbaar, ook wel eens fijn in het dure Oman.
- Een goed, sfeervol restaurant in Muttrah is Bait Al Luban Omani Restaurant, waar je bijzondere lokale gerechten kunt proeven.
Omgeving Muscat:
De Wadi’s, je moet ze bezocht hebben when in Oman. Een wattes? Een natuurlijke oase met water midden in de woestijn. Bij de meeste kun je zwemmen en zo ook bij Wadi Shab. Eerst met de boot, dan een stukje met de benenwagen en dan is het tijd voor een plons. Na een wandeling, kom je terecht bij het water waar je best een lang stuk kunt zwemmen (en zelfs onder een rots). Ook kun je in natuurwater zwemmen bij Bimmah Sinkhole, makkelijk te bereiken vanaf Wadi Shab. Hier vind je meer inwoners uit Oman, in plaats van toeristen.
Vakantie is… Nergens over nadenken bijvoorbeeld. Met Silent Sands ga je met een gids naar bijvoorbeeld de Wadi en Muscat. Leuk, want zo leer je nog meer over de cultuur en heb je de garantie dat je geen highlights overslaat.
Je hebt het misschien wel voorbij zien komen, slapen in de woestijn van Oman. Zo’n must do ervaring. Met Glamping by Canvas Club slaap je onder de kristalheldere sterrenhemel. Kamperen in Oman mag en kan (bijna) overal, maar dit is sowieso een van de meest glamoureuze kampeeropties in Oman. In de gouden duinen van Wahiba Sands, slaap je in ruime tenten met écht goede bedden, knappe details om je heen en er is zelfs een badkamertent met warme douche.
Overdag ga je met een privéchauffeur naar de omliggende bedoeïenendorpen en weelderig groene wadi’s aan de rand van de woestijn.
Eerlijk is eerlijk, eigenlijk hoef je zelf niet na te denken of een hele route uit te stippelen om je vakantie in Oman te laten slagen én genoeg van de omgeving te zien wanneer je verblijft in Jumeirah Muscat Bay. Komt omdat het hotel zoveel organiseert. Zo boek je in het hotel (bijvoorbeeld met een simpel appje aan de e-butler) gemakkelijk watersporten, zoals snorkelen, paddleboarden of kanoën. Sportliefhebbers kunnen ook terecht in de fitnesszaal, bij de tennissessie of op de yoga mat bij zonsopkomst.
Last but not least: onze favoriete activiteit, en dat is de boottour van Qtours. Dan heb je de keuze uit verschillende tours, bijvoorbeeld langs de vissersdorpen en een met zonsondergang. Ze starten vanuit het strand van het hotel en tijdens zonsondergang snorkelden we met zeeschildpadden, zagen we de zon zakken in Muscat en als kers op de taart spotten we dolfijnen.
Fan van het snorkelen? Je kunt er ook een hele dag mee vullen. Daarvoor moet je wezen bij de Daymaniyat-eilanden. Op slechts veertig minuten varen vanuit Muscat liggen negen tropische eilanden met ongerept turquoise water en een zeeleven waar je u tegen zegt. Vanaf Muscat boek je een tour naar de eilanden met rotsachtige kalkstenen en witte zandstranden waar onder andere walvishaaien en een groot aantal zeeschildpadden zwemmen.
Met een dagtour (jup, het makkelijkste is om niet zelf te boeken in verband met het aanvragen van een vergunning voor het beschermde natuurgebied) bezoek je meerdere verschillende gebieden rond de eilanden om te zwemmen en snorkelen. Voor de duikers zijn er duikexcursies te maken.
Oude deuren, een fort en knusse restaurants met het Al Hajar gebergte op de achtergrond. De oude en grote stad Nizwa is een bezoek waard. Wil je heen? Zorg dan vooral dat je je trip rondom de vrijdag plant, dan is er de grootste reden waarom toeristen naar Nizwa gaan: de geitenmarkt. Handelaren vanuit overal en nergens verkopen en kopen hier geiten, wat zorgt voor complete chaos. Handelaren lopen rondjes om potentiële kopers heen, er wordt geboden en geschreeuwd. Het beste kun je er zijn tussen 6 en 7 uur ‘s ochtends, op het begin van de souk. Die souk is sowieso een bezoek waard hoor, net zoals het fort van Nizwa, gelegen naast de levendige souk.
Ook interessant net buiten Nizwa: op zo’n 7 kilometer van Nizwa liggen de ruïnes Tanuf. Tijdens de Jebel Akhdar-opstand werden de gebouwen grotendeels verwoest en sindsdien is het dorp verlaten, wat er indrukwekkend uitziet.