Dit zijn de leukste vega(n) hotspots in Dubai

Dit zijn de leukste vega(n) hotspots in Dubai

"Dubai draait alleen maar om glitter, glamour, luxe en pronken". Een vooroordeel dat veel mensen nog hebben, maar wat absoluut niet waar is. Helemaal niet als je het locals zoals Mick en Dior vraagt. Ze wonen al jaren in Dubai en zijn onze ambassadeurs voor Barts Boekje. Zijn we blij mee, want ze kennen kneitergoede plekjes in Dubai. Ook voor de veganisten en vegetariërs onder ons, we got your back. Niet alleen maar knauwen op groente, maar echt goed eten.

 

Vegetarisch of veganistisch eten in Dubai, daar is keuze genoeg in met zelfs het grootste vegetarische restaurant in Dubai (die tippen we dan weer niet). Maar dit zijn de leukste vega(n) hotspots in Dubai. 

Frying Pan Adventures

Frying Pan Adventures

Frying Pan Adventures is niet zozeer één locatie, maar meer de gouden tip voor je trip naar Dubai. De zussen Arva en Farida Ahmed zijn FPA ooit begonnen om de verhalen en achtergrond van verschillende keukens en gerechten te bewaren, en om meer mensen daar kennis mee te laten maken. Echt niet alleen voor toeristen trouwens deze, locals en expats vind je ook in groep. De tours hebben verschillende thema’s (Middle Eastern Food Pilgrimage deden we laatst en is absoluut fantastisch) en als je van tevoren aangeeft vegan/vegetarisch te eten kunnen ze daar rekening mee houden.

Deze tours zijn de ultieme tip om die verstopte gems te vinden waar je anders voorbij zou lopen, om te leren van locals die al 30 jaar+ in precies op die plekken komen en ook veel meer te weten te komen over de achtergrond van gerechten. Niks geen statige monologen; de gidsen zijn vlot, grappig en hun liefde voor het oude deel van Dubai en haar food history zijn inspirerend. Plus weet je meteen waar je de rest van de week wezen moet.

Frying Pan Adventures

Din Tai Fung

Din Tai Fung

Din Tai Fung, opgericht in Taipei, Taiwan in 1958, staat bekend om zijn dumplings en noedels, een ode aan de Taiwanese en Chinese keuken. New York Times roeptoeterde ook al dat het tot één van de tien beste gastronomische restaurants behoort en geef ze eens ongelijk. Din Tai Fung vind je wereldwijd (in Hong Kong hadden ze zelfs vijf jaar achter elkaar een Michelinster) en gelukkig ook op meerdere locaties in Dubai. Probeer bij de Dubai Mall aan te schuiven/reserveren, liefst rond de tijd dat de licht- en fonteinshow is. Diner en een show voor een bedrag dat de bank echt niet breekt; voor 30 euro pp kom je al een heel eind. Een standaard stop als we in Dubai zijn. Sterker nog, een reden an sich om naar Dubai te gaan.

SEVA Table by SEVA Experience

SEVA Table by SEVA Experience

We kunnen niet vaak genoeg zeggen dat je niet op een stuk groente hoeft te lopen kauwen als je kiest voor een veganistisch gerecht. Dat bewijst ook SEVA Table by SEVA Experience. We geven toe: extreme hippie vibes. En we geven ook toe: dat is niet eens zo erg. Niet gek opkijken als je bij een beetje pech (of juist geluk) je diner op de grond opeet. Ook voor meditatie, yoga of Sound Healing Classes ben je hier op het juiste plekkie.

Alles vegan en extreem verantwoord dus. Je moet even zoeken naar de locatie, maar eigenlijk ligt het super centraal. Grootste pluspunt misschien wel: niet te duur.

SEVA Table by SEVA Experience

Avatara Indian Fine Dining (Michelinster)

Avatara Indian Fine Dining (Michelinster)

Lastig om het eten bij Avatara in woorden te omschrijven, maar laten we toch een poging doen. Fantastisch zeker, inspirerend ja, en iedere hap godnondejulekker. Op hun manier serveert Avatara een dagmenu: zestien gangen compleet vegetarische smaakbommetjes en het is werkelijk waar fenomenaal. De gerechten komen met een storytelling van de chefs en het keukenteam, plus waar de groentes en andere ingredienten nog meer goed voor zijn, naast alleen ‘gezond’. Het menu verandert zo’n drie keer per jaar, maar mocht je het geluk hebben om in 2023 nog aan te schuiven: de mais shorba (soort broth) is out of this world, en bij de jackfruit momo in meidoornsoep (thukpa) deden we een klein dansje. En als je denkt: dit kan ik toch nooit betalen, think again. Voor 125 euro schuif je aan en heb je de avond van je leven.

Ook een leuk weetje: Avatara is het eerste (en nog enige) restaurant dat volledig vegetarisch kookt op sterrenniveau. Snacks die typisch zijn voor bepaalde streken, maar dan in een creatief en soulful jasje.

Avatara

21 Grams Bib Gourmand - Balkan Cuisine

21 Grams Bib Gourmand - Balkan Cuisine

Een soort van de Wils Bakery van Dubai als Wils een Balkan keuken had. Maar echt, bij 21 Grams maken ze hun brood en baksel zelf, zelfs het filodeeg van de boreks (gevulde pastries met kaas en/of spinazie). Ergens zijn we blij dat 21 Grams niet in Amsterdam zit, want dan kwamen we nooit meer ergens anders. Een hele leuke, interessante en lekkere ontbijt/lunch/brunch kaart waar je bijna zou geloven dat je ook echt in de Balkan bent, en met veel vega(n) opties. Gooi die tafel vol (zeker met de no-waste aubergine hummus, shopska salade en de lichter-dan-lichte zuchinni fritters). De pindjur eggs bestel je voor jezelf; echt niet delen. Als je wel vleeseet en een beetje smaakgeweld wel aankunt, is de komplet egg een uitstekende keuze. Vers, in olie doordrenkt brood met ei, sappige worstjes, jus, kaas en zure room. Je hebt de rest van de dag in ieder geval geen honger meer.

21 Grams

Eten uit de Balkan was er in Dubai nog niet echt. Pas toen Stascha in 2017 21 Grams opende, had je de optie om gerechten uit dat stukje wereld te proeven. Waarom het zo aanslaat, is waarschijnlijk de gemeenschappelijke community spirit van samenkomen en samen eten die zowel bij de Midden-Oosterse als op de Balkan heel belangrijk is.

SKMD

SKMD

Oké, niet alles hier is vegan, maar de vegan opties zijn heerlijk. En de plek, daarvoor zou je alleen al moeten komen. Een van de favorieten van de stad: Kite Beach. Daar krijg je Los Angles vibes van, dankzij de muscle boys op het strand, hardlopende mensen en foodtrucks. SKMD is geen foodtruck, maar zit bovenop een container waar je kunt eten. Uitzicht op het strand, CHECK. Een gevarieerd menu met vegan opties, YES.

En voor de gezonde vakantieganger, zijn er veel healthy options, goede shakes, en die koffie, die is ook heerlijk. Kun je lekker met je bakkie mensen gluren. Ook deze plek is voor Dubai niet rete duur.

SKMD

Koko Bay

Koko Bay

Je weet wel, Palmeiland (The Palm). Daar staan kneiterdure villa’s. Nouja, op de bladeren dan. De stam is voor wat we het liefste doen. Daar staan hotels en eettenten. En wat daar dan weer leuk aan is, is dat je op die stam mag drinken. Meestal kunnen alleen hotels alcohol schenken in Dubai, maar de stam is een uitzondering. Koko Bay bij West Beach, daar zit je met je tenen in het zand met fantastisch uitzicht. Ibiza vibes in Dubai. En dan nu genoeg over de locatie en door naar het eten. Indonesisch eten is moeilijk te vinden in de stad, maar de vegan nasi goreng hier, daar kunnen we uren over praten. Ontbijten kan hier ook: raden we het Vegan scrambled on multigrain toast aan.

En als je er dan toch bent en je mag drinken: de cocktails zijn de moeite waard. Bijvoorbeeld een cocktail in een matroesjka. Betaal je ook wat voor, maar zie het als een investering in je instagramfeed.

Koko Bay

Wokyo® Noodle Bar

Wokyo® Noodle Bar

En nog zo’n Aziatische aanrader in Dubai: Wokyo is de place voor de snelle hap. Kun je snel weer de stad in.

Ondanks die snelle hap, kunnen we bijna met zekerheid zeggen dat dit de beste ramen in town is. Wokyo® Noodle Bar is voornamelijk wok, maar wij komen er alleen voor de ramen. Kun je dan ook nog helemaal zelf samenstellen. Ze hebben vier locaties, maar we raden die in de Jumeirah Lakes Towers (JLT) aan. Niet omdat de ramen daar beter is, maar de locatie is wel leuker dankzij Japanse vlaggetjes, lampionnetjes en leuk uitzicht.

Wokyo® Noodle Bar

 

Arabian Tea House Restaurant & Cafe - Al Fahidi

Arabian Tea House Restaurant & Cafe - Al Fahidi

En wat we dan ook willen als we in een andere stad zijn is lokaal eten. Arabian Tea House Restaurant & Cafe op de locatie Al Fahidi zit in een fantastisch cultureel gebouw. Dit restaurant is niet alleen voor de veganisten onder ons, maar voor wie dat wel is of er gewoon zin in heeft, is er goede falafel, hummus en van alles met aubergine. Denk maar niet dat je je eigen hoofdgerecht mag eten: ze doen hier aan sharing. Dat is helemaal Arabisch; alle gerechten midden op de tafel.

Arabian Tea House Restaurant & Cafe – Al Fahidi