Frankrijk, Parijs23 mei 2023, door Michel + Renske

Natuurwijn in Parijs: bij deze plekken moet je zijn

Frankrijk, Parijs, 23 mei 2023, door Michel + Renske

Natuurwijn in Parijs: bij deze plekken moet je zijn

Parijs liep een beetje achter op het gebied van natuurwijn. Die Fransen zijn namelijk wat meer gesteld op 'hun' traditionele wijnen (net als een deel van team Barts Boekje overigens..) maar ondertussen zijn ze flink aan het inlopen. Ben jij wel team natuurwijn? Sla deze plekken dan alvast op voor je volgende Parijs trip en ben verzekerd van Vin (super)naturel.

 

Amagat; als je iets te vieren hebt

Amagat; als je iets te vieren hebt

Voor je verder leest; kijk eerst even of je überhaupt nog een tafel kan boeken want deze nieuwe hotspot in Parijs is populair. Geboekt? Dan staat je een enorme traktatie te wachten.
Het is wat uit de richting (tenzij je de bekende begraafplaats van o.a. Jim Morrison wil bezoeken, niet onze tip maar er zijn toch mensen die dat vrijwillig doen) maar geloof ons; het is het reizen waard.
Als je een steegje inloopt en denkt; is het hier? Dan zit je goed. Alleen nog even het hoekje om en je bent bij Amagat. In de zomer staat daar een picture perfect terras op je te wachten, maar ook binnen zit je heerlijk.
Ze serveren hier mediterrane gerechten maar dan spannend. Herkenbaar en toch verassend. Mochten ze de spies van Aubergine nog op de kaart hebben staan? Die mag je niet overslaan! Daarbij kan je kiezen uit de wisselende ‘vin du jour’ per glas. Te krijgen in wit/oranje/rose & rood of je kan je laten verleiden tot één van de vele beschikbare natuurwijnen per fles. Toegegeven; het kost hier wel wat, maar dat is het dan ook meer dan waard.

Bar Principal; voor de middagsnack

Bar Principal; voor de middagsnack

Aan een rustig pleintje, dat grenst aan een klein groen park mét speeltuin(!), vindt je Bar Principal. Het is er altijd gezellig druk., maar je kunt altijd, soms na kort wachten, wel aanschuiven. Buiten zit je op lage krukjes, soort Cafe Twee Prinsen vibes, binnen aan hoge krukken aan een lange bar waar je goed uitzicht hebt op de vitrines vol met verschillende flessen natuurwijn.
Ook hier weer heb je één soort van alle kleuren wijn beschikbaar per glas, maar ga je voor een fles maak dan je borst maar nat; met zo een lange lijst en veel informatie van het personeel wordt dat lastig kiezen. Pet-nat, oranje, diep roze of zelfs geel; natuurwijn komt hier in alle soorten en maten.
Echt uit eten gaan doe je hier niet maar er is een prima snack kaart. Denk aan gefrituurde broccoli met sriracha mayonaise of rijpe comté met vers gesneden ham en goede olijfolie. Perfect voor de latere middaguurtjes.

Lolo Cave à manger

Lolo Cave à manger

We worden gewoon heel erg blij van een wijnbar als Lolo Cave à Manger. Waarom? Omdat alles er gewoon klopt. De inrichting, natuurlijke wijnen en koks die van koken kunst maken. Schuif met je vrienden of je date aan en je hebt gegarandeerd een heerlijke avond.

Lolo Cave à Manger

Buvette

Buvette

Eenmaal in de wijk Pigalle aangekomen wil je naar dit super kleine restaurant genaamd Buvette, vooral als je van typisch Frans eten houdt om te delen. Het donkere en kleine restaurant werkt op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt (ze nemen ook enkele reserveringen aan, alleen niet voor alle tafels). Zijn er geen tafels meer vrij? Probeer het dan de volgende dag weer; nieuwe ronden nieuwe kansen.

Buvette

Bambino; voor vinyl beats en sharing plates

Bambino; voor vinyl beats en sharing plates

Toen wij hoorden dat er in Parijs een plek was waar de mannen van Corner Store hun inspiratie vandaan hadden gehaald moesten we wel een kijkje nemen bij Bambino.
Eenmaal binnen is het toch lastig om op het eerste oog overeenkomsten te vinden. Ja, er zijn veel vinyl platen en goede funky beats, en ja, er is alleen natuurwijn beschikbaar, maar verwacht hier geen grote lichte plek met lichte tafeltjes en vette lichtkunst aan het plafond. Het is hier juist het tegenovergestelde; een klein, donker maar heel gezellig ‘café’ met hoge tafels en krukken en een bar (waarachter dus die herkenbare en signature vinyl DJ zijn platen draait).
Qua menukaart lijkt het wel iets meer op elkaar; kleine(re) gerechtjes, die je goed kan delen, die voornamelijk op het open vuur (of in de steenoven) worden klaargemaakt met extra veel focus op groenten.
Hier iets meer natuurwijn per glas beschikbaar, maar voor oranje moet je het alsnog met één optie van de dag doen. Daarentegen is de wijnlijst ook hier weer uitgebreid en, hebben wij ons laten vertellen door de tafel naast ons, dat de Negroni’s hier ‘de beste van Parijs zijn. Doe ermee wat je wil.

Septime La Cave; voor als het mooi weer is

Septime La Cave; voor als het mooi weer is

We vallen maar gelijk met de deur in huis; ga hier alleen naartoe als het mooi weer is. Septime la Cave is namelijk onder de lokale Parisian ook erg geliefd en met een beetje proppen kunnen ze binnen maar tien man kwijt. Met mooi weer daarentegen verhuisd iedereen zich gewoon naar de straat. Je hoeft niet ver te zoeken, want die plek waar iedereen dus buiten staat met een glas of fles wijn in de hand, daar moet je zijn.
Loop naar binnen en laat je door de kundige (voornamelijk) vrouwen achter de bar vertellen welke wijn er het beste past bij jouw smaak en mood en ze komen gegarandeerd met de beste optie. Na het voorproeven vertrek jij vervolgens met je buit naar buiten om daar je glas of fles op te drinken. Er is geen ‘officieel’ terras dus hier drink je staand, hangend of zitten op de stoep maar het is zo gezellig en voor je het doorhebt ben je toe aan een re-fill.
Hoewel deze wijn ‘cave’ is van de masterchefs achter Septime is er hier geen eten of snack te krijgen. Ideaal dus voordat je uitgebreid gaat dineren of juist nog om nog even van de late zomeravond te genieten.

Le Chardon; zowel voor lunch als diner

Le Chardon; zowel voor lunch als diner

Een flesje natuurwijn bij de lunch kan, zeker wanneer het kwik rond de 30 graden schommelt, absoluut geen kwaad. Bij deze ‘hidden gem’ kan je zeven dagen per week terecht voor lunch en diner (ook wel eens fijn dat je niet hoeft te speuren naar openingsdagen — die, laten we eerlijk zijn, in Frankrijk niet altijd overal up-to-date zijn). Hou wel even in gedachten dat Le Chardon gesloten zijn tussen 14:30 en 19:00 om even op adem te komen.
Hier zijn de wijnen vaak beschikbaar per glas, karaf én fles. Voor iedere type drinker of elke samenstelling dus het juiste formaat te vinden. Daarnaast zijn de gerechten niet alleen erg gevarieerd en smaakvol, maar ook nog eens fotogeniek én goed om te delen. Van een traditionele Baskenland worst, met de lekkerste aardappelpuree ooit gegeten, tot aan een frisse ceviche van zeebaars. Mocht je hier niks vinden wat je lekker lijkt dan hoor je echt niet op deze website thuis, sorry maar zo is het dan wel.
Ook een fijne bijkomstigheid; je kunt hier reserveren, dus als je zeker wil zijn van een tafeltje met goede natuurwijn; boek Le Chardon.

Les Enfants Sauvages; voor je laatste glas voordat je terugreist

Les Enfants Sauvages; voor je laatste glas voordat je terugreist

Probeer je net als ons ook altijd het meeste te halen uit je trip naar Parijs? Dan heb je waarschijnlijk de Thalys van 19:25, precies die laatste trein terug ja, geboekt.
Deze plek is dan de perfecte spot voor een laatste scheut Vin Naturel en een lekkere hap zodat je met een echt voldaan gevoel die trein in kan stappen.
Op 15 minuten loopafstand van Gare Du Nord zit deze natuurwijn & ‘tapas’bar: Les Enfants Sauvages. Ze noemen het zelf een tapasbar, maar daarmee zetten zij zichzelf in een categorie waar wij hen niet snel zouden plaatsen. Zie het meer als een bistro/wijnbar met inderdaad kleine gerechten maar zeker geen tapas (dat doet ons toch denken aan gamba’s in aioli of calamaris). Het leuke is, deze toko wordt gerund door een stel vrienden waarbij de hele avond bekende gezichten langskomen om gedag te zeggen en te blijven hangen. En als vreemdeling wordt je net zo hartelijk ontvangen en voelt het binnen no-time of je erbij hoort. Deze goede sfeer komt misschien wel door het feit dat de twee aangrenzende horeca zaken (wijnshop Les Enfants Gates & bistro Les Enfants Perdue) al jaren in dit straatje zitten en ze zo de lijst met vrienden de laatste jaren hebben opgebouwd.
Open vanaf 17:00 uur, dus genoeg tijd om te eten en drinken voor je richting de Thalys moet.

228 Litres

228 Litres

Met een kelder, een wijnbar en een proeflokaal is 228 Litres de plek voor wijnliefhebbers. De sfeer is er romantisch door de donkere en knusse inrichting, perfect voor een datenight. Het draait bij 228 Litres allemaal om smaak. Dit betekent dat de meerderheid van de wijnen van de wijnmakers worden vertegenwoordigd in hun diversiteit, natuurlijk, conventioneel, biologisch en biodynamisch. Laat de wijn maar vloeien.

228 Litres

Citron et Huitres

Citron et Huitres

De naam zegt het al (voor de mensen die een beetje Frans kunnen onder ons) tijd voor oesters! Als iets een gouden combi is, dan is het wel wijn en oesters. Citron et Huitres zit naast hotel Rochechouart, heerlijk even een oestertje slurpen na een lange struindag voordat de avond begint. Daar zeggen wij zeker oui tegen.

Citron et Huitres