9 juni 2019, door Barts Boekje

Nieuw in town, straight from Antwerp: Black Smoke Rotterdam

9 juni 2019, door Barts Boekje

Nieuw in town, straight from Antwerp: Black Smoke Rotterdam

Nog maar een paar weken geleden schoven we nog aan bij de Antwerpse (en eerste) vestiging van Restaurant Blacksmoke en gingen daar ondersteboven en rollend weer naar buiten: fan van het eerste uur zijn we. Black Smoke staat dan ook in de eerste uitgave van Little Escapes - nog steeds een meer dan fijne selectie van het leukste van Nederland en Belgie! Dat terzijde want er is nieuws: Black Smoke komt naar Nederland en opent zijn eerste locatie in Rotterdam. Ha!

Black Smoke Rotterdam

Black Smoke Rotterdam

In Antwerpen beslaat restaurant Black Smoke de bovenste verdiepingen van de voormalige de Koninck brouwerij – best wel een heel te gek pand mét dakterras en vreselijk gezellige borrelbuitenplaats op de begane grond (die niet bij Black Smoke hoort, maar soit). Op de bovenste verdiepingen worden de beste barbecue gerechten van de weidse omgeving geserveerd. Vinden wij en vinden velen. Een topcombinatie: het beste van de BBQ op een indrukwekkende lokatie net iets buiten de binnenstad. Precies dat brachten eigenaren Jord Althuizen en zijn Belgische BBQ-buddie Kasper Stuart naar Nederland: in Rotterdam opende Black Smoke in de monumentale Van Nelle Fabriek.

Ook in Rotterdam worden alle gerechten van Black Smoke ‘gekookt’ op open (houtgestookt) vuur. ‘Next level BBQ’, zoals de mannen van Black Smoke het noemen. Inspiratie? Die komt van overal, van Zuid-Afrika tot Australië, van Zuid-Amerika tot Lapland – immers, overal wordt gebarbecued en overal doen ze dat nét even anders. En daar steek je wat van op.

In het midden van Black Smoke Rotterdam staat een imposante open keuken waarin dit ‘global-inspired BBQ-en’ centraal staat. Er hangen kettingen, en stalen ketels boven de roosters, er dampen smokers en plancha’s sissen, blijkbaar allemaal nodig voor de lekkerste doorrookte gerechten, als zal het ook vast met het showelement te maken hebben aangezien alles à la minute in het zicht van de gasten bereid wordt. Van klassieke yankee-style ‘low & slow’ BBQ-gerechten tot ‘hot &fast’ Zuid-Amerikaanse BBQ-klassiekers. Maar ook authentieke Indiaas naanbrood en de Japans-BBQ-food. Er zijn ‘kickassburgers’ en Texas-style brisket (puntborst), ruim zestien uur op lage temperatuur gegaard. Maar er is ook vis en groente, heus. Gegrilde watermeloen bijvoorbeeld, met buffelricotta , citroencrème en zwarte-olijfcrumble. Gerookte polentacake met gekarameliseerde sinaasappel en raita en geroosterde steak van knolselderij met kombubouillon.

Achter de BBQ staat head-chef Sander Fiets (geschoold bij C.E.O. Baas van het Vlees en de Harbour Club Rotterdam) en zijn team. Goed volk. Vanaf woensdag 12 juni is Black Smoke Rotterdam officieel geopend.