Griekenland30 augustus 2016, door Maartje

Ohrid Macedonië

Griekenland, 30 augustus 2016, door Maartje

Ohrid Macedonië

Corendon, u kent de vakantieclub wel, vloog ons naar het - spoiler alert - FANTASTISCHE Macedonië. Je verwacht het misschien niet, en het Balkanland staat wellicht ook niet bovenaan je wishlist, maar heus, breng daar maar gerust verandering in. Macedonië is een idyllische plek, een mix van Italië, Griekenland en Kroatië zou je kunnen zeggen, waar nog amper toerisme is en dat, kunnen we je inmiddels vertellen, is ook wel eens lekker. Vliegen doe je naar Ohrid (Spreek je uit als og-rid), een kleine stad aan een groot meer dat grenst aan Albanië en Griekenland. Daar.

Barts-Boekje-macedonie 2

Macedonië
Eerst even wat over het land an sich: allemachtigprachtig. Het uitzicht over het meer van Ohrid is bijzonder vanwege een lichte waas over het water en de hoge dennenbomen langs de waterkant. In de verte een bootje. De glinstering van de zon in het water. Totale rust. Complete ontspanning. Dat. O, de vermelding van Albanië en Griekenland gaf het vast al weg: van ’s ochtend vroeg tot ’s avonds laat is het tijdens de zomermaanden steevast perfect vakantieweer. Dus.

Acapulco Beach
Over een lang kiezelstrand kom je bij Acapulco, een plaatselijke bar waar nog tot laat muziek gedraaid wordt. Jong volk, typische zomer hitjes. Lekker fout, en (dus) gezellig zullen we maar zeggen. Acapulco Beach

Barts-Boekje-macedonie 3

Het Jeruzalem van de Balkan
Zo wordt Ohrid ook wel genoemd. Klinkt suf maar juist om dat het land, en de stad, vrijwel verstoken zijn van toerisme, is een tour (of 2) een aanrader. Bijvoorbeeld een tocht langs de oude historische gebouwen van Ohrid - beeldschoon. Je start boven op een berg waar een aantal oude bezienswaardigheden te begluren zijn. Kerken en musea aantikken en sla vooral het kraampje met souvenirs uit Macedonië niet over: hier kun je je eigen geluksmunten slaan, een perfect souvenir. De stadstocht wordt een wandeling door de bossen en komt uit op een klif waar een kerkje staat. Vanaf daar kun je voor maar liefst 2 hele euro's een boottocht nemen naar een fijn naamloos lokaal lunchzaakje - kan niet missen. Typisch Macedonië in foodie-termen? Hollandse kost eigenlijk: aardappelen, groeten, vlees en een salade als voorgerecht. Geen zeebenen? Al wandelend langs de pier kom je uit bij de een keur aan leuke kleine strandtentjes - kan evengoed niet missen.

Barts-Boekje-macedonie 4

Cuba Libre
Of er ook wat hips te beleven valt? Maar jazeker. Cuba Libre is een moderne strandtent pal aan het meer. Een pier met ligbedden, een steiger vol met tafeltjes waar je eenvoudige gerechten kunt bestellen, volop cocktails en nog veel meer salsamuziek. Druk? Megadruk. Gezellig? Megagezellig. Toeristen? We kunnen ze niet ontdekken. Duur? Nee! Megagoedkoop! Een water + biertje is samen 2 euro. Een pakje sigaretten is 2 euro. Een pizza- of burgermenu 3 euro. Ha! Een platte bedoeling? Allerminst: iedereen is knap, uitgelaten, los in de heupen, waar van toepassing hooggehakt, kort gerokt en opgepoetst en gladgeschoren voor de avond. Vinden we leuk.

O, het mag geen 'dingetje' te zijn, maar toch: goed en gratis WIFI! Dat mag gezegd want in de rest van de stad is de wifiverbinding overal behoorlijk beroerd (kunnen we slecht handelen). Maar bij Cuba Libre, als het niet te druk is, is de verbinding prima en zonder wachtwoord. Top!

Barts-Boekje-macedonie 5

Pelican Island
U raadt het al: voor de vogelaars onder ons. Pelikanen spotten it is. Pelican Island ligt in het Perspa Meer. Geen toerisme, nog niet echt, wel authentieke natuur, een enkel huisje en vooral veel bergen. Dat toerisme is overigens wel in opkomt: het strand van het meer hier is duidelijk net 'opgeleverd'. Speeltoestellen, horeca, de pier - alles ziet er spiksplinternieuw uit. Na een superspannende bergtocht met de auto (nét niet over de rand van het ravijn) kom je na heel wat gebibber en gezucht aan bij twee bootjes aan het meer. Zo stil, zo verlaten hier, wow! Geweldig! De natuur, zo mooi en zo rustgevend, jubel jubel. Maar echt. Stap op de boot en vaar naar de eilanden die al in de verte te zien zijn. De fauna hier schijnt uniek te zijn vanwege de steevast hoge temperatuur van het meer. Daardoor zit er veel vis is en dat trekt vervolgens weer een kakofonie aan vogels aan, waaronder pelikanen. Goed te weten is dat Unesco en de lokale bevolking het eiland beschermen zodat de fauna hier gewoon zijn gang kan gaan. Een paradijsje.

Barts-Boekje-macedonie 6

Ohrid Beach
Neem de taxi naar het centrum van Ohrid. Taxi’s zijn trouwens ook al zo goedkoop: het kost je ongeveer 4 euro om van deur tot deur te komen. Loop over de pier door het oude stadje tot je uitkomt bij een aantal leuke strandtentjes. Take your pick, spring op vaste tijden in het koude, zoete (fijn!) water - niks meer aan doen. Meer exact? hebben we: ga vooral eten bij Noa Lounge of Pospes, allebei aan het water.

Boeken? Voila: Corendon/ Macedonie