19 april 2019, door Barts Boekje

2 exclusieve Omakase restaurants in Amsterdam

19 april 2019, door Barts Boekje

2 exclusieve Omakase restaurants in Amsterdam

Schreef ik hier vorige maand op deze pagina’s nog dat Amsterdam in de ban is van de Midden-Oosterse keuken, blijkt nu de authentieke Japanse een heet onderwerp: niet een maar twee ‘omakase’ restaurants opende de deuren. Omakase, wat letterlijk ‘Ik laat het aan jou over’ betekent (met die ‘jou’ wordt de Japanse kok bedoeld) is het tegenovergestelde van een à la carte menu: je eet wat de Japanse pot schaft.

Kit At 384, Amsterdam

Kit At 384, Amsterdam

De eerste, Hotel The Dylan Amsterdam, is een bijzondere samenwerking aangegaan met de Thaise Chef Kitisan, beter bekend als Kit, die in zijn eigen woonkamer op hoog niveau Omakase kookte. Het hotel gaf de autodidactische chef op een verborgen locatie in The Dylan zijn eigen speak easy restaurant waar hij iedere dag maximaal zes gasten ontvangt. Het restaurant draagt de naam Kit At 384 en Kit serveert er een dagelijks wisselend menu van zo’n 20 gangen à € 145 per persoon. Reserveren kan door een PM bericht te sturen via Instagram naar KitAt384. @kitat384

Diptych, Amsterdam

Diptych, Amsterdam

Toegankelijker is Diptych, een initiatief van kunstenares Ola Lanko (het brein achter de creatieve ijssalon Ludo & Hedo, eveneens in Amsterdam). Bij diptych worden de principes van omakase gehanteerd, wat meer is dan alleen een vorm van dineren. Wat belangrijk is, zijn de principes van vertrouwen, de overgave van de gast aan de avond en aan de verrassingen, het reageren van de chef op het moment, de persoonlijke en flexibele benadering. De keuken is deels geïnspireerd door de Japanse keuken, maar elementen van verschillende culinaire tradities worden er gecombineerd. Geen Japans restaurant dus, en geen sushi. Wel eten wat de pot schaft (het menu is iedere dag anders) en er is plaats voor maximaal acht personen (iedereen zit aan de chef’s counter). 

Je kunt er terecht voor een lunch van zeven gangen (€37,- exclusief drank) en voor een diner van elf gangen (€58,- exclusief drank). Diptych zit aan de Potgieterstraat in Amsterdam West. 

Diptych, Amsterdam 

Freddy's Bar, Amsterdam

Freddy's Bar, Amsterdam

Van een andere orde maar met een vergelijkbaar aantal couverts per dag in Amsterdam, zijn de burgers die onder de noemer Confidential Burger bij Freddy’s Bar worden geserveerd: iedere dag worden er maximaal 10 perfecte burgers gemaakt. Er werd jarenlang gezocht naar de ultieme vleesblend (Argentijns rund) en de ideale manier om deze te bakken (op een gloeiende plaat zodat de buitenkant hard en knapperig wordt en de binnenkant bijna rauw blijft). De burger is zo goed dat salades en sausen overbodig zijn. Meer dan een brioche en een enorme augurk krijg je er dan ook niet bij.

Freddy’s Bar, Amsterdam