Hoe werkt deze site eigenlijk? Eenvoudig: Barts Groene Boekje gaat over duurzaamheid, Bartje over kids, Bart Bouwt over interieur en dan heb je nog Barts Kookboekje, Barts Beauty en Barts Bruiloft. Gebruik de zoekfunctie en je ziet alleen de posts van je favoriete categorie - it’s the simple life. Leuker nog: als je rechtsboven inlogt, kun je je eigen boekje creëren met alleen die tips die je wilt bewaren. Klik het hartje aan bij het adres van je voorkeur en check je persoonlijke Bart-kaart. Wil je niks missen, meld je dan aan voor de non-spam-nieuwtjes pagina.
26 May 2019
  • 19-11-2018
  • Amsterdam, Eten & drinken, Nieuw

Nieuwe (niet te missen) restaurants in Amsterdam

Nieuwe (niet te missen) restaurants in Amsterdam

Het is alweer even geleden dat we je een overzichtelijk lijstje cadeau deden met nieuws dat de moeite waard is in Amsterdam. Tadaa! Hier zijn we weer. Dus nee, niet álles wat de afgelopen weken (en eerlijk gezegd inmiddels ook maanden, oeps) opende, maar het leukste. Kaf van het koren enzo.

Wel belangrijk om even te zeggen: als dit een top-20 was geweest, dan hadden we het een top 20 genoemd. Maar nee, de zaken worden dus in willekeurige volgorde genoemd. Het zijn er wel 20. Op de kop af. Dat dan weer wel.

restaurant Visque, Amsterdam Zuid

We komen veel te weinig op de Willemsparkweg in Amsterdam Zuid en verbazen er ons, als we er weer eens zijn, vervolgens iedere keer weer over waarom eigenlijk: hier is namelijk het feestje! Het visfeest tegenwoordig dankzij de komst van het fantastisch leuke en o zo lekkere restaurant Visque, en niet alleen op vrijdag.

Our loss, zo bleek maar weer eens, want een van de dingen die steeds weer opvallen als we ergens in Oud-Zuid aanschuiven, is dat de horeca-ondernemers er hier meer dan in de Jordaan, de Pijp, Amsterdam Oost of Noord bijvoorbeeld, meer een 'avondje uit' van maken. Hoewel dat waarschijnlijk meer aan het publiek ligt, of gewoon tussen onze oren zit. Hoe het ook zij: wij raakten propt een beetje smitten op het kleine restaurant Visque aan de Willemsparkweg.

Lees meer: Visque Amsterdam

Kop van Oost, Amsterdam Oost

Een van de leukste aspecten van het nieuwe restaurant in Oost, Amsterdam Oost, moet de locatie zijn. Op de kopse kant van het schiereilandje achter de molen aan het water. Vandaar die naam natuurlijk: Kop van Oost. De grote lichte kleurrijke zaak die grotendeels uit glas werd opgetrokken buurt met Mooie Boules. Dat zijn mooie buren. En het kijkt uit op de molen van Brouwerij het IJ met daarnaast Langendijk (nog steeds een van de allerbeste plekken in Amsterdam voor een biertje (van de buren) en een burger). Locatie is alles, zo blijkt maar weer. Terug naar het onderwerp van gesprek: Kop van Oost. Want ondanks alle fijne buren is de zaak zelf ook een dikke aanwinst. Een fraaie afwisseling op het bestaande aanbod bovendien. Groot, licht en fraai is het er, en de romantische dubbele barkrukken aan de grote toog, de Love Seats genoemd, zijn een eyecather. Geen originele naam maar hij dekt wel de lading want de zetels zijn enkel en alleen geschikt voor koppels die graag in elkaars gezicht blazen. Origineel wel. Zelf hangen we liever aan die knappe bar, of schuiven we onze billen op de kobaltblauwe zetels van fluweel, of in de witte treinstel-eske zitjes. Om ons vervolgens door de superfijne bediening - zeker voor een hippe tent als deze toch vaak een valkuil (alle focus op de looks, minder op de rest) - een hele goede steak tartaar voor te laten schotelen. We gaan terug om de rest te proeven maar De Kop van Oost smaakt naar meer.

Mortimer, Amsterdam centrum

We blijven nog even over die kracht van locatie doorzagen want ook het Mortimer is daarmee gezegend. Al kan dat ook hij valkuil blijken: de kleine lunchzaak zit in een schattig pandje dat zo centraal is, dat je 'm bijna vergeet. Want gaan we niet met z'n alleen juist het centrum uit als we willen lunchen? Best wel. Niet doen: duik achter de Nieuwendijk even de steeg in richting Nieuwezijds Kolk en bestijg het trapje dat bij de groene luiken hoort. Ga je leuk vinden. Bij Mortimer namelijk geen gedoe, wel een vriendelijk gezicht en een lekker ontbijt. Misschien ligt het aan ons hoor, maar zelf zouden we het wel weer eens leuk vinden als er bij een zaakje als deze een ouderwets broodje bal/ filé american/ kaas op het menu zou staan. Of zijn we dan te on-vegan voor 2018? Ach, tot die tijd doen we het gewoon met de moderne kaart waar de meeste mensen juist wel over jubelen (en terecht hoor). Er is namelijk heuse popcorn limonade. Zonder dollen. Is nog lekker ook. Er zijn Eggs Benedict met dikke plakken ham (ook behoorlijk non-vegan), favoriet van de man, en 'eieren met 'mushrooms on toast', mijn lievelings.

beeld via susan_jessie

"Misschien ligt het aan ons hoor, maar zelf zouden we het wel weer eens leuk vinden als er bij een zaakje als deze een ouderwets broodje bal/ filé american/ kaas op het menu zou staan. Of zijn we dan te on-vegan voor 2018?"

Puck, Amsterdam West

Je hoeft dus echt geen spelletjesfanaat te zijn om bij de jongste van de Amsterdamse TonTon Club binnen te willen vallen: Puck, diep in Amsterdam West, is óók fantastisch leuk als je niks om geflipper en gekaats geeft. Verrassend leuk vinden we de lunch- en dinerkaart van de zaak waar voornamelijk 'sliders' op staan: van die tikkie kleffe precies lekkere broodjes-happen die zo gemakkelijk naar binnen glijden. Plus oesters, octopus, mosselen en tonijntartaar. Vegan hõrensõ salade met gepofte jasmijnrijst, rauwe spinazie, granaatappel-sesam vinaigrette en zeewierfalafel balletjes. Een bao porkbelly met 'blue meat radijs'. En een glas Viognier.

Restaurant Vanderveen, Zuid

Een nieuwe in Zuid en een échte Zuiderling. Sterker nog: de zaak wil graag 'een ode aan de Beethovenstraat brengen. Het warme buurtgevoel terughalen en klassieke gerechten op tafel zetten die nooit mogen verdwijnen'. So far so good (ondanks dat 'een ode brengen aan', dat vinden we altijd bullshit). Wel zijn we het helemaal eens met die klassieke gerechten die nooit mogen verdwijnen: een gegrild kippetje. Geroosterde aardappels en dito knoflook. Gewoon, hele stukken van dat. Een portie bitterballen en een bordspel op tafel. Top.

Yuan Hot Pot, Amsterdam Zuid (Rivierenbuurt)

Ooit woonden we aan de Rijnstraat. Dat was prima-leuk-ok maar niet heel bruisend. Woonden we er nu nog steeds, dan gingen we minstens een keer per week Chinees-op-zijn-Hollands eten bij Yuan' Hot Pot Yuan. Duur is dat namelijk niet, lekker en gezond (zonder hip gezond-predikaat) wel. Chinees op z'n Hollands? Maar jawel: bij Yuan’s Hot Pot draait het om het fondue-principe: een gat in de tafel waarin een grote pot bouillon gaat, en daarin gaan de ingredienten van Yuan. Een gevierd concept: er zijn in China zo'n 400 zaken met de potten van Yuan te vinden.

Bar Bitterbal, Amsterdam Centrum

Sowieso zijn de ballen-grappen niet van de lucht: wachten is nog op Barts Bal/ Bal Bart... En ja, dit is een open solicitatie). Er zijn zo'n 20 soorten ballen op het menu (soms ook in kroketvorm die je op een boterham mag bestellen, kniesoor die er op let): met garnalen, verschillende soorten kaas (geit, oude Reypenaer, 4 kazen met tomaat), er is een Thaise vega-variant en met zwarte truffel (zo lekker!), met hert, kreeft en teriyai en mango... Jawel. Overigens zijn we ook bijzonder te spreken over de parmezaanse friet met truffel mayo. Een nieuwe aanwinst in Amsterdam town als je het ons vraagt, dat Bar Bitterbal.

Gary Loen, Amsterdam Noord

Nieuw nieuw.... Eigenlijk zijn Gary en Henk al vanaf half juli 2018 bezig maar we hadden Gary Loen éven gemist. Our loss zoals dat in goed Engels heet, want pop-up restaurant Gary Loen in Amsterdam Noord aan de Zamenhofstraat 150 is me een potje van een aanrader. In niet zo keurig edoch wel heel enthousiast Nederlands that is. Zelf hebben we steeds de neiging om 'ik ben Joep Meloen' te gaan zingen als we aan Gary Loen in Amsterdam Noord denken. Bedoeld als ezelsbruggetje (side step: ik ben deze website ooit voor mezelf begonnen omdat ik ab-so-luut geen namen kan onthouden, ook geen restaurantnamen) en omdat we van beide gewoon geen vrolijk worden. Pop-up restaurant Gary Loen is namelijk best wel een keeper, ondanks dat tijdelijk-zijn. Lees meer: Gary Loen

The Stoof Show, Amsterdam West (Westerpark)

Als je in de leer bent geweest bij een bekende kook-naam (Jamie Oliver), dan doe je natuurlijk aan name-dropping, snappen we. Al vinden we het natuurlijk veel belangrijker wat Kwesi en zijn Stoof Show compagnon Jero er zelf van bakken. Of brouwen. Of stoven in dit geval. Twee fijne vrienden met een ontembaar enthousiasme voor koken. 'Vooral stoofjes en een beetje show' zeggen ze daar zelf over. En dat pakt goed uit daar op het Westergasterrein. Lees meer: The Stoof Show

Café de Groene Olifant, Amsterdam Oost

Een gouwe ouwe Amsterdamse kroeg in een fris jasje: De Groene Olifant in Amsterdam Oost. Bekende plek, oud recept, nieuwe kruiden. Het beste van alle werelden in the end. Dat principe voerde de nieuwe eigenaar van de oude zaak goed door: ook de lekker compacte menukaart is van het oude klassieke (witlof met ham en kaas) maar dan in een nieuw zogeheten jasje (de ham is porchetta, tres chique). Lees meer: De Groene Olifant

The Beefsteak Club, Amsterdam West (Jordaan)

Lieve vega en vegan vrienden. Misschien dat jullie dit kopje even over willen slaan. Want bij The Beefsteak Club is het vlees dat de klok slaat, en niet zo’n beetje ook: grote stukken rund komen voorbij, voor- en nadat het op de Josper grill gaat. Dat doen we niet dagelijks maar soms, tsja, dan willen we daar toch wel echt van genieten. Mocht je dat ook willen, dan is het nieuwe The Beefsteak Club een hele goede uitvalsbasis: binnenkomen doe je in een donkere net-echt boerenschuur die je zo op het platteland van Amerika had kunnen treffen. Hooibalen met leren lappen om op te zitten incluis. Wat overigens wel een punt van kritiek is: dames in rok(jes), laat degene met spijkerbroek op de hooibalen zitten want ondanks die leren lappen gaat je panty geheid naar de mallemoer. Sfeervol is het wel maar wij zien toch liever een comfortabele fluwelenbank. Ofzo. Maar ach, misschien is het wel gewoon een mannenlokaal, dat The Beefsteak Club. Zit je, dan komt de sympathieke staf aan je tafel met een plaat waarop de steaks van de dag liggen. Begeleid door fijne uitleg. Verder staan er zevental vaste steaks op het menu waarvan wij de Flat Iron en de bavette proefden, de voordeligste en de duurste van de kaart. En verdomd dat we de flat iron, de voordeligste, het allerlekkerst vonden. Mals, niet te vet, wel een beetje. gewoon ontzettend lekker. Wat ook gold voor de sausjes: de Hell Furry is ECHT heel furry maar lekker, en de bearnaise saus mag je ook met een gerust hart bestellen. Net als de zoete aardappel - ik denk toch wel onze lievelings dish van de avond.

"

Dames in rok(jes), laat degene met spijkerbroek op de hooibalen zitten want ondanks die leren lappen gaat je panty geheid naar de mallemoer.

"

Restaurant Milk, Amsterdam Centrum (onderdeel van de Melkweg)

Herinnert u zich The Food Stage nog? Het tijdelijke concept in de Amsterdamse Melkweg waar je, pop-up stijl dus, eten en drinken kon en wat van de bekende Melkweg in plots een adres maakte waar je meer kon dan alleen dansen tijdens de befaamde feesten. Die flirt resulteerde in een écht cafe-restaurant: MILK. In de oude melkfabriek hartje Amsterdam kun je tegenwoordig namelijk lunchen en dineren. Dat is leuk en goed en wordt hier vervolgd.

Mr. Stacks Tea & Pancakes, Amsterdam Zuid (de Pijp)

Knettertje reteslim natuurlijk, alweer een restaurant dat inspeelt op de niet te stuiten en soms ook wel een beetje vermoeiende instagram-galore van kleurrijk meisjes eten. Pannenkoeken en avocado's. Wie daar nog steeds geen genoeg van heeft, kan niet anders dan binnenkort aanschuiven bij het nieuwe Mr. Stacks Tea & Pancakes. Voor stapels pannenkoeken met fruit en bloemetjes.

Restaurant de Kluis, Amsterdam Centrum (Haarlemmerstraat)

Heel eerlijk gezegd vonden we niet zoveel mis met Roeblings. Of met Dulac zoals de stek daarvoor weer heette. Maar blijkbaar was Roeblings zoals het in februari nog opende slechts een tussenstop naar het uiteindelijke restaurant de Kluis. Okeisgoed. De grootste verandering? Niet het interieur: dat was al mooi en bleef nagenoeg hetzelfde, al oogt en voelt een en ander wel iets warmer. Meer aangekleed misschien? Kussentje hier, verfje daar, niks meer aan doen want de kracht van De Kluis zit 'm in het monumentale voormalige bankgebouw aan de Haarlemmerstraat: van buiten grotesk en donker, binnen een zaal zoals je 'm ook in New York aan zou kunnen treffen. Wat er dan wel veranderd is? Vooral de naam, en het menu. Die laatste kreeg een upgrade en het resultaat is om over te roeptoeteren: wij aten de kreeft en die was meer dan lekker (wat echt niet altijd het geval is, regelmatig treffen we 'm vrij taai en behoorlijk smakeloos, hier niet) en de beef wellington, ook om over naar huis te schrijven en beide de zogenoemde signature dishes van de zaak. Lees meer: de Kluis

Bar Parry, Amsterdam Centrum (Jordaan)

Eén van de belangrijkste wapenfeiten is dat Bar Parry in de Amsterdamse Jordaan, van de mensen achter het altijd-goed Balthazars Keuken, eieren op het menu heeft staan. Gewoon, hard gekookte eieren. Ras Amsterdams is dat, al doet Bar Parry het met wat truffelmayo. Maar nee, dan doen we de zaak tekort: zoals 'men' inmiddels moet weten, kookt team Balthazar als de beste en dat doen ze ook bij Bar Parry. Alles lekker, alles altijd net weet wat anders. Gewoon gaan en zien wat ze voor je in petto hebben, kan niet tegen vallen. De favoriet uit deze 'nieuwen' lijst.

"Maar nee, dan doen we de zaak tekort: zoals 'men' inmiddels moet weten, kookt team Balthazar als de beste en dat doen ze ook bij Bar Parry. Alles lekker, alles altijd net weet wat anders. Gewoon gaan en zien wat ze voor je in petto hebben, kan niet tegen vallen."

Coffee Sometime, Amsterdam West

Over favorieten gesproken... In dat geval komt op een ander moment van de dag Coffee Sometime ter sprake. De mooie, Russische Yulie Nick - check haar prachtige account op Instagram - verzamelde de beste kennis over en mensen in de koffiewereld om zich heen. En met al deze koffie-liefde vormde ze het prachtige Coffee Sometime in de Eerste Constantijn Huygensstraat in Amsterdam. Yulia - haar eigenlijke naam - woonde en werkte al heel wat jaren in Amsterdam in de IT-wereld. Mooie baan en goed verdienen maar haar hart werd er niet door gevuld. Dat zal een bekend verhaal voor velen zijn. Echt koffie drinken deed ze niet maar soms een koffie met een siroopje lustte ze wel. Tot ze puur toevallig bij de jongens van Headfirst in Oud West zat te werken en daar haar koffie dronk. Toen ze een keer elders een koffie bestelde en ze merkte wat voor verschil er in koffieland was, werd haar interesse gewekt. Ze verdiepte zich erin. Schreef de nummer 1 barista ter wereld aan voor een cursus. Toen deze man bij de 20e mail eindelijk een keer antwoord gaf en haar bij uitzondering wilde opleiden, was Yulia als top barista geboren. Haar passie voor koffie bleef groeien. Haar kennis en netwerk breidde zich uit. En al die passie, kennis en liefde stopt ze nu in Coffee Sometime.

Restaurant Veronicaschip, Amsterdam Noord

Herinnert u zich het legendarische Veronica Schip? Jawel, die 'piraat' die in de jaren ’60 voor de 'kust' van Amsterdam radio uitzond? Back in the days? Welnu, precies die boot werd nieuw leven ingeblazen: sinds mei 2018 ligt het 50 meter lange schip onder de noemer het Noorderschip (de letters van Veronica staan nog steeds op de buitenkant) aan de NDSM pier. En tegenwoordig kun je ook eten! Sinds dit weekend en de roeptoeters klinken gunstig. Stay tuned.

 

Vurger, Amsterdam West

Euh tsja, die titel, 'Vurger', vinden we een tikkie lastig. Maar misschien moet-ie nog wennen. Hij dekt in elk geval wel de lading: bij het nieuwe Vurger eet je een glutenvrije vegan burger. Aha. 'Normaal' brood komt de zaak niet in: alles moet glutenvrij blijven, ook als je geen Coeliakie, oftewel glutenintolerantie hebt. De Spaanse eigenaresse ging op zoek naar écht lekker brood bij haar vegan burgers die ze serveert aan de Jan van Galenstraat. En de beste ingredienten zodat ook de vegan burgers goed genoeg zijn voor haar Spaanse smaakpapillen. Patatas Bravas en friet van de Frietboutique staan ook op het menu.

Restaurant Lars, Amsterdam West (Houthavens)

En daarmee is Lars Amsterdam het eerste fine dining restaurant in de Houthavens Amsterdam. De eerste beelden van het koppel Lars en Floor ziet er te gek uit: chique zoals het een restaurant van niveau betaamt, en cool/ ruig/ clean en mooi zoals het de Houthavens mijns inziens betaamt. Daar zeggen ze zelf over dat het, naast uitstekend eten bereid met lokale ingredienten, ook draait om het lekkere huiskamer gevoel. Huiskamer versus fine dining. TOP.

Muziekcafé Radio Radio, Amsterdam West

Kijk, dit is leuk. En eigenlijk nummer 21 op de lijst want geen restaurant. En de hekkensluiter, de lekkerste van de laatste tijd, die hadden we hier onder al staan. Kniesoor die er op let. Want Radio Radio is te leuk om niet te benoemen! Beetje dansen op een plek die zo lekker Berlijns underground voelt maar daar helemaal zijn best niet voor doet. Daarom juist waarschijnlijk. Geen gedoe: bij het tijdelijke (jawel, let wel: Radio Radio is een pop-up) worden van donderdag tot en met zondag door twee leuke DJ's plaatjes gedraaid op het Westergasterrein. Biertje, mixdrankje, wijntje, danspasje - topavond gegarandeerd.

Of, zoals we op facebook lazen: "Was gewoon vet! Vet geluid, vette beats, vette vibes.....je kent het wel". Precies, dat dus.

Restaurant Graphite, Amsterdam

Eind juni 2018 sloten Peter Gast en zijn vrouw Jacqueline van Liere hun sterrenzaak ’t Schulten Hues in Zutphen. Na 16 jaar was het tijd voor een nieuw avontuur en en nieuwe stad. Graphite zit verstopt in het centrum van Amsterdam en zoals het bij een speakeasy restaurant behoort blijft het allemaal een beetje 'geheim', foto's maken van het restaurant zelf mag helaas niet. Maar van het eten gelukkig wel en daar draait het uiteindelijk natuurlijk allemaal om... Lees meer: Graphite