5 juni 2021, door Maartje

Nieuwe (niet te missen) restaurants in Amsterdam

5 juni 2021, door Maartje

Nieuwe (niet te missen) restaurants in Amsterdam

Lijstjes, we houden ervan! Altijd handig als je op zoek bent naar een restaurant in Amsterdam en eigenlijk nog geen idee hebt wat je wil. De keuze is reuze. Zoals gezegd, nieuw in Amsterdam of volgens ons niet te missen. Enne… Nu de horeca weer open is, staan we te trappelen om langs de nieuwe of niet te missen stekkies te gaan. Uitzoeken maar...

Pop up Bar Piquette

Pop up Bar Piquette

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: giga terras aan het water, verboden drankje in samenwerking met Chateau Amsterdam en op het menu alleen maar lekkers. Huh? Verboden drankje? Yup. Door oude regelgeving is het drankje verboden, maar het team van Bar Piquette Amsterdam wil het oude dogma doorbreken. En trust us als we zeggen dat het drankje er als limonade ingaat. Lees meer.

Margo's

Margo's

De wijk waarin Margo’s 100% Plant Based te vinden is, is een heerlijk gezellig wijkje midden in de Amsterdamse Jordaan: de Eerste Tuindwarsstraat, door ons op deze site al veelvuldig betiteld als de gezelligste straat van Amsterdam (als je ook de Tweede Tuindwarsstraat even meerekent). Je bestelt hier je koffie to go met wat lekkers (alles plant-based en low in sugar!). Als je dan lekker strollt door de Jordaan ben je verzekerd van een succesvolle leuke dag.

Edible Treasure Shop

Edible Treasure Shop

Midden in Amsterdam Zuid, op een hoekje in een woonwijk vind je sinds kort de Edible Treasures shop. Een winkel die wat uitleg vereist maar het komt neer op het volgende: Edible Treasures shop is een conceptstore voor en rondom alles qua koken, eten en in huis. Aan de voorkant van het Edible Treasures shop pand kun je je hart ophalen voor wat verse koffie of thee met lekkers. Prima combinatie: winkelen en lekkers.

Bakkerij Wolf

Bakkerij Wolf

Of we onderhand nog geen genoeg hebben van al die bakkers in en rond Amsterdam? Ben je mal! Nog láng niet. En er is er weer een hoor! Bakkerij Wolf in de 9 straatjes, Amsterdam. Voorheen was Bakkerij Wolf alleen to go maar sinds kort staan er ook heerlijke zitjes voor de deur van de bakkerij. Over die bakkerij, want daar hebben we het over: de topbakker van Morgan & Mees (Paula heet ze) werkt zich er een slag in de rondte om de beste broden, croissants en gebakjes te bakken en showt ze trots in de vitrine.

Klein Breda

Klein Breda

Het trio achter The BREDA Group (Freek van Noortwijk, Guillaume de Beer en
Johanneke van Iwaarden) opent een nieuwe aanwinst voor de Amsterdamse horeca: Na het
succes van Restaurant BREDA opent nu het zusje Klein BREDA haar deuren. Er kan uitgebreid
worden geluncht, gedineerd en geborreld. Enne… Klein BREDA heeft een verwarmd terras
wat het hele jaar door geopend is. Vinden we leuk. To be continued.

PizzaLab

PizzaLab

Amsterdam Zuid is weer een pizzaspot rijker. Pizza Lab opende haar deuren op de Zuidas en je kunt hier heerlijk genieten van een pizza op het terras. Ze serveren de pizza’s zoals we ‘m kennen, maar ook met een twist. Enne… Je waant je hier echt in de Italiaanse sferen. Vinden we leuk. Lees meer.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De Juwelier

De Juwelier

Zet het maar alvast in je agenda. 1 juni 2021 is de dag dat de mensen achter het waanzinnige restaurant 212 een tweede zaak openen op de Utrechtsestraat. Niet alleen een heus restaurant, maar ook een plek voor lekkernijen. Sounds good. Enne… De Juwelier is ook nog eens budgetproof met voorgerechten rond de vijftien euro en hoofdgerechten tussen de twintig en dertig euro. Met zowel klassieke gerechten als à la carte opties. Spekkie naar ons bekkie hoor!

Restaurant Qlique

Restaurant Qlique

We kijken verlangend naar de Instagram feed van het nog-niet-geopende restaurant Qlique in de Pijp, omdat het riekt naar alles waar we zin in hebben. Een bar! Een bistro! Gegrilde vis! Vongele pasta! Een fris, zacht cote-de-provence roseetje! Jajajaja. Gooi het op ons. Kommaardoor restaurant Qlique. To be continued. Lees meer.

Ranchi Amsterdam

Ranchi Amsterdam

Toen de horeca-broers Sebastiaan en Christiaan Roosink tijdens de tweede lockdown weer thuis zaten, besloten ze dat het tijd werd om een gat in de markt te vullen. En zo ontstond het idee voor Ranchi Amsterdam. Want er miste volgens hen een fijne plek in Amsterdam waar je kunt genieten van sandwiches in Japanse stijl. Tot nu. Een heuse bezorgservice en popup in café de Bruine Paard kwamen van de grond. See you there! 

Arie op de hoek

Arie op de hoek

De Pijp wordt weer een nieuwe bistro rijker. De naam? Arie op de hoek! Gelegen op jawel… De hoek van de Ferdinand Bolstraat en de Quellijnstraat! Het nieuwe broertje van Bar Bonnie op de Amstelveenseweg is het. Leuk!

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Lolo

Lolo

Viva Italia! De wallen is soon een Italiaans restaurant rijker en daar worden we hier alleen maar blij van. Want tja we zijn gewoon dol op de Italiaanse cucina. De naam van deze nieuwe parel? Restaurant Lolo in Amsterdam. Op de plek waar vroeger restaurant Anna zat, op het Oudekerksplein, komt binnenkort dit Italiaanse concept (zodra dit kan corona-wise natuurlijk). Fun fact – de ingang van restaurant Lolo zal aan de achterzijde zijn op het Oudekerksplein, maar je kunt het restaurant ook vanaf de Warmoestraat in. To be continued! Lees meer.

Fiona

Fiona

En ja hoor, met de komst van Lolo aan de achterzijde van het Oudekerksplein, móét er aan de voorkant, aan de Warmoestraat in Amsterdam, natuurlijk ook een nieuwe verschijnen. Klopt. Een eindje verder in de Warmoestraat huist straks het eerste Nederlandse restaurant van Mexico’s bekendste vrouwelijke chef Zahie Téllez (wij kenden haar ook niet hoor, wees gerust, maar in haar eigen land is ze een ‘dingetje’ hebben we ons laten vertellen): Mexicaans restaurant Fiona Amsterdam. En als bonus kijk je vanaf het nieuwe restaurant ook nog eens uit op het water! Op 1 mei staat de opening gepland van dit leuke, nieuwe Mexicaanse restaurant. Persoonlijk zijn we dol op de Mexicaanse keuken (lekker en voordelig – een allemansvriend als je het ons vraagt) en kijken uit naar de komst van ‘onze’ Fiona. Lees meer.

Eetcafé Schotsheuvel

Eetcafé Schotsheuvel

Er is een nieuwe topplek bij het Museumkwartier op de Banstraat. Dat weten we hartstikke helemaal zeker want de bistro met de naam Eetcafé Schotsheuvel is de jongste telg van de mannen achter Wijmpje Beukers. En dat is zonder enige twijfel een Amsterdamse lieveling. Een tweede plek waar je terecht kunt voor culinaire gerechten zonder poespas met een glas goede wijn in een Franse bistro stijl. Leuk!

Je zit hier op houten klassieke stoelen aan houten ronde of vierkante bistrotafels. Het pand is mooi opgeknapt met een houten vloer, houten kasten en houten bemuring. Alles in hout dus… Vinden we mooi! De ramen hebben glas-in-lood details wat helemaal tot zijn recht komt hier en de groene luifels buiten maken de sfeer af.

Lees hier meer.

Wijmpjes Deli

Wijmpjes Deli

En er is meer uit dezelfde koker: in de Jordaan, in de Tweede Anjeliersdwarsstraat om precies te zijn (het verlengde van de Tweede Boomdwarsstraat waar o.a. La Perla en Bar Pif zitten, allebei favorieten) a.k.a. de gezelligste straat van Amsterdam opent Wijmpjes Deli. En dat is, juist, een deli van de mannen achter Wijmpje Beukers en Eetcafé Schotsheuvel maar nu – eindelijk – dicht(er)bij huis voor iedereen die in en rond de Jordaan woont. Thank you very much! De opening staat gepland op 1 mei.

BAZOOKA

BAZOOKA

Je kent ze wel toch? De mensen achter House off Watt. Die toffe om-fiets-plek in Amsterdam Oost waar je andere luitjes kunt ontmoeten, kunt flexwerken, borrelen en ook je kroost kan er (heerlijk!) spelen. Well, die mensen hebben er een tweede zaak bij. Nu? Ja nu. Hulde.

Ondernemen zit nu eenmaal in de aard van deze mensen. Ze willen dóór. Zodoende werd de vroegere kauwgomballenfabriek – vette plek very much ja –  in Amsterdam Oost omgetoverd: alles werd geschilderd, behangen, er werd gestruind naar meubilair op veilingen en op marktplaats en tot laat in de avond is er op de steigers gestaan. En nu is het nieuwe broertje van House of Watt een feit. De naam? BAZOOKA Amsterdam. Nice to meet BAZOOKA. Tot snel want we komen eraan!

Wat je kunt verwachten van BAZOOKA? Bovenal de lekkerste bagels, koffie, salades en (straks, als het weer kan) een plek voor een glas goede wijn en een lekkere kouwe klets bier

Tekst gaat verder onder de afbeelding

City Winary

City Winary

Chateau Amsterdam is hot & happening! Chateau? Dus wijn? In Amsterdam? JA! Klopt als een bus. Waar de kleine wijnclub in 2017 als duo (vader en zoon) begon, is het team van city winery Chateau Amsterdam inmiddels enorm uitgebreid. Dat is niet zo gek: Chateau Amsterdam is een uniek stukje ondernemerschap in onze hoofdstad. Zo maken ze hier te gekke wijnen in jawel, Amsterdam. Van druivensoorten vanuit heel Europa. Oui!

Nee hoor, je moet bij Chateau Amsterdam niet denken aan een klein wijnbedrijf dat slechts een flesje of drie produceert. Nee nee. Het chateau is een mooi groot label met meer dan 20 soorten wijn in fles, in vat of uit de tank.

Lees hier meer.

Bistro Suzette

Bistro Suzette

Verstopt op de Lijbaansgracht, de langste gracht van Amsterdam vind je deze topper. Chef Henty van Holthe kookt hier een wekelijks wisselend viergangenmenu, waarin groenten van lokale telers de hoofdrol spelen. Maar ook een à la carte met een twist. Een klassieke steak tartaar, oester maar ook een terinne van aubergine. Geen gekkigheid, gewoon hartstikke lekker. A fijn, ook gewoon een portie friet op de kaart of een groene salade. Lekkere wijnkaart ook, Frans of Duits en dan genoeg keuze. Op fles of op glas te bestellen en voor de fijnproevers onder ons, ook buiten de kaart is er altijd wat te vinden.

Bistro Suzette we komen eraan.

Pomme Pomme

Pomme Pomme

Een koffiehuis waar appels de show stelen! Van de lekkerste taartjes met ofcourse appels tot aan de beste ciders bij Pomme Pomme zit je goed. Ook voor de lunch ben je hier aan het juiste adres. Verschillende broodjes en salades met één keer raden…appelsss.

Het concept Pomme Pomme lag al een tijdje op de planken en is eindelijk realiteit geworden, iets waar de twee mannen achter de zaak maar al te trots op zijn. Aanrader: eind van de middag een van de shared platters met een goede appel cider en daarna de roulette als dessert. Roulette? Ja een proeverij aan alle zoetigheden met appels, ha.

Slagerij de Beurs

Slagerij de Beurs

Komt ie: dit is een sterren duo dus het kan al niet mis gaan, de chef is afkomstig van Gebroeders Hartering en de gastheer van The Lobby. Wat je hier eet? Engelse gerechten met een Franse stijl. Weer een gouden combinatie. Waarom deze naam wil je weten? Nou, dit is een eerbetoon aan 200 jaar vakmanschap van de oude slagerij De Beurs in de Indische Buurt.

Oh en lieve mensen als je fan bent van paté, doe jezelf dan een plezier en go to Slagerij de Beurs. Of de gefrituurde varkenspoot of of of de Franse pies, croûte, verse vis zoals ingelegde sardientjes of schol op de graat. U snapt, een feestje it is. 

Slagerij de Beurs

 

Celia

Celia

In restaurant Celia waan je je een beetje in Amerika. En dan niet Amerika als in de fast food Amerika, maar Amerika als in Californië. Een zeebriesje vanuit Cali waait door de nieuwe zaak. Niet een zeebries à la windkracht 5, nee een comfortabel briesje, zo’n relaxed briesje van windkracht 2. Het design is van Jacu Strauss (die ook de hele en beeldschone renovatie van hotel Pulitzer deed) en het team van Lore Group, die ook Super Lyan de bar van het Kimpton de Witt hebben ontworpen, hebben hier bij Celia ook weer goed hun best gedaan. Simplicity is key. Gezellig, sfeervol, California in de 60’s en 70’s. Frisse en vrolijke kleuren, gele banken, witte en zwarte tegeltjes op de muren, knappe barkrukken, opvallend veel leuke lampen en dat allemaal met de warme kleuren van de houten vloer en details.

Lees hier meer.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Undercover

Undercover

Ja hé hallo! Die hard sushi fans onder ons MOETEN Kitsanin wel kennen. Toch? Deze sushi god (mogen we best zeggen) begon als student met een omakase sushi restaurant in zijn studentenkamer in Amsterdam. Daarna ging hij door: bij The Dylan met een pop-up restaurant, verscholen achter een spiegel in de lounge. En sinds een poosje heeft Kit (we mogen Kit zeggen) zijn eigen restaurant in Amsterdam Oost. En om een beetje in die verscholen, pop-up-eske vibe te blijven is de naam van zijn nieuwe zaak: UNDERCOVER.

Well en toen… Pandemie. Verdorie. Echter: wie Kit kent, weet dat het aan creativiteit nooit ontbreekt. Nieuwsgierig? Sushi fan? Lees hier dan even verder.

Oleg, Pelmeni Bar

Oleg, Pelmeni Bar

Duurzaam, modern en Russisch. Wat? Jaaa daar wordt je toch nieuwsgierig van. Je kunt hier de hele dag terecht voor koffie met wat lekkers erbij, soepje voor de lunch of in de avond voor shared dining. Shared dining heeft hier de naam: inside picknick, leuk toch. Binnen is het clean zonder teveel poes pas. Een gezellig zitje waar je lekker kunt neerploffen met een magazine en een koffie. Of je komt juist langs voor een snelle bite aan de bar. En Russisch dat is best nieuw hier in Amsterdam en ook wel eens leuk om te proberen.

Oleg

Trattoria Linguini

Trattoria Linguini

Authentiek Italiaans op z’n best. Waar? Nou, op de Herenstraat. De man achter het hele gebeuren kennen we van restaurant Oeuf dat hij samen met DJ Géza runt, maar ook van succeszaken als Van ’t Spit en Pazzi. Ervaring dus en dat merk je aan alles. Chef-kok Lorenzo komt uit de Italiaanse stad Pescara en heeft op de pastaschool alles van het (pasta) vak geleerd. De sfeer is warm, knus en gezellig zoals je dat van Italianen gewend bent. Je moet gewoon gaan, heel simpel.

Trattaria Linguini

Restaurant KIEN, Amsterdam West

Restaurant KIEN, Amsterdam West

Restaurant KIEN in Amsterdam west is clean, strak en licht. Een beetje Scandinavisch. Het bruist en er wordt hard gewerkt hier, dat voel je. De focus ligt bij Kien op lokale producten van kwaliteit. Een kleine kaart met alleen maar lekkers, zo lekker dat het lastig is om te kiezen. Ceviche van Zeebrasem, Coeur de Boeuf tomaat met feta, Coquilles met Pancetta en een all time favorite, steak tartaar. We love!

Restaurant KIEN

De tekst gaat verder onder de afbeelding

River Kitchen, Rivierenbuurt

River Kitchen, Rivierenbuurt

In Amsterdam kom je er zelden nog eentje tegen waar 1. de daadwerkelijke eigenaar zelf in de keuken staat en 2. die dan ook echt eten snápt. Met passie. Snap je? Nou hebben wij er precies zo eentje gevonden: River Kitchen snapt het dus, staat er zelf, en is vers van de pers nieuw.

Locatie? De immer upcoming Rivierenbuurt. Vandaar de naam natuurlijk. Het zit precies op zo’n grens tussen fancy Rivierenbuurt a la Oud Zuid en rauw randje Rivierenbuurt.

River Kitchen

Maris Piper, Amsterdam

Maris Piper, Amsterdam

Waar voormalig restaurant Carels in de Amsterdamse Pijp (een zaak op een locatie waar het de laatste jaren maar niet lukken wil… Zonde) heeft plaats gemaakt voor de keuken van Maris Piper. Een nieuweling die dit adres weer bruisend heeft weten te maken. Je waant je in Franse sferen in hartje Amsterdam. Brasserie-stijl, maar dan wel op hoog niveau.

Maris Piper

Een verrassend goed restaurant in Amsterdam-West: Colibri Gastrobar

Een verrassend goed restaurant in Amsterdam-West: Colibri Gastrobar

Zij is Italiaans, hij Braziliaans en ze ontmoetten elkaar in een restaurant in Londen. Ze werden verliefd, reisden de wereld over en vestigden zich als gezinnetje in Amsterdam. In hun nieuwe hometown startten ze hun droom: een eigen restaurantje met vers en biologisch eten genaamd Colibri Gastrobar. Het menu is verrassend en de sfeer is knus. Je hebt ons hoor.

Colibri Gastrobar 

Trattoria Locatelli's Amsterdam

Trattoria Locatelli's Amsterdam

Als we érgens enthousiast over zijn, dan is het wel over het Amsterdamse Five Brothers Fat. Je weet wel, die champagneria die zonder tromgeroffel of borstklopperij maar met gewoon kwaliteit leveren vele harten – inclusief de onze – veroverden.

En toen was het tijd voor een nieuw concept. Spain goes Italy dachten de mannen. Het soon to admire resultaat?  Trattoria Locatelli’s Amsterdam. We kunnen niet wachten.

Trattoria Locatelli’s

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Diner at Vinnies in de Scheldestraat, Amsterdam

Diner at Vinnies in de Scheldestraat, Amsterdam

Het Amsterdamse VINNIES ken je natuurlijk alláng van de lekker(st)e brunch en lunch die ze serveren in hun twee VINNIES zaken, de een aan de Haarlemmerstraat en de ander aan de Scheldestraat. Sinds kort hebben de mannen van VINNIES, Vincent de Cloet en Jules Ex, een nieuw concept: dineren bij VINNIES in de Scheldestraat. Ofwel: Dinner at Vinnies. Alles bijzonder en alles opvallend goed.

Dinner at Vinnies

 

 

Sagardi Amsterdam

Sagardi Amsterdam

Zet één voet binnen bij Sagardi en je waant je meteen in Spaanse sferen. Of Baskische sferen, to be exact. Vol aan het Spui met een gezellig terrasje, en het pand loopt volledig door tot de Singel, met daar wéér een terras inclusief uitzicht over de gracht. We love it! Op het menu allerlei verse, pure smaken. Van heerlijk gegrilde Baskische worstjes (oftewel Txistorra, helemaal het nieuwe chorizo, wij zijn overtuigd) tot ‘Bonito’: buik van witte tonijn met ansjovisfilet uit Getaria. Enne de vega gerechten zijn (bijna) lekkerder dan de rest op de kaart!

Sagardi Amsterdam 

Bar Kartel

Bar Kartel

Aan de Overtoom, naast De Ebeling zit een nieuwe place to be. Bar Kartel. Een plek die samenbrengt. Van ontbijt tot in de laatste uurtjes. De lekkerste streetfood gerechten komen voorbij die je met je gezelschap deelt. Sharing is caring! Enne zo kan je alles op de kaart proeven. We like! Ook binnen waan je je in de sferen van het streetfood concept. Betegelde vloer, houten overkapping met mooie bloemen en een gezellige en mooie bar.

 

Taqueria Bacalar (noord)

Taqueria Bacalar (noord)

Waren we al helemaal smitten door Coba Taqueria, ook in Noord, opende aan de andere kant van Noord en aan de andere kant van de Van der Pekbuurt, Taqueria Bacalar. De vergelijking met Coba is geen vreemde: de chef die hier allemachtig lekker Mexicaans staat te cheffen, begon bij Coba. Maar nu dus zijn eigen zaak en eerlijk is eerlijk: hij nam de magie van Coba mee naar zijn eigen Taqueria Bacalar.

De vibe is lekker ruig en donker, de taco’s zijn wat je noemt to die for. Klassiekers zoals taco’s al pastor gone superdupergood, net als de taco’s cochinita. Ach, eigenlijk kunnen we er heel erg kort over zijn: onze Mexicaanse tafelgenoot zei er dit over: “dit was de eerste keer dat ik écht goed Mexicaans gegeten heb buiten Mexico dat ook daadwerkelijk Mexicaans smaakte. En daar kunnen we het mee doen. Enne: vergeet niet je (tafelgenoot) koffie te (laten) bestellen: de chili truffel die erbij komt is een cadeautje!

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Restaurant Coulisse (oost)

Restaurant Coulisse (oost)

Het NewWerktheater in Amsterdam-Oost was een tijdlang een fijne plek voor wie zijn laptop open wilde slaan, naast zijn kop koffie. Grootste pluspunt? De looks. Dat zagen ook chef Tim van der Molen, die zijn ervaring opdeed bij Vuurtoreneiland en onlangs terugkeerde uit Kopenhagen waar hij bij restaurant Noma werkte, en maître Simon Witmaar die op zijn beurt het vak leerde bij Sergio Herman in Oud Sluis. Samen vormen ze Amsterdams jongste troef als het aankomt op fine dining. Op de kaart van Coulisse staan veel lokale producten zoals seizoensgroenten en Noordzee vis, schaal- en schelpdieren. De vinaigrettes, sauzen en bouillons maken dat de gerechten om over naar huis te schrijven worden. Wijnen, huisgemaakte kombucha’s en sappen vormen de uitgebalanceerde hekkensluiters. 

Local Dealer (oost)

Local Dealer (oost)

Taco’s, ceviche en een goede dosis avontuur en fun. Daarvoor kun je terecht bij je nieuwe Local Dealer. Het idee voor dit nieuwe Mexicaanse restaurant in Amsterdam Oost ontstond op een trip door Mexico. Waar de opzwepende straatcultuur en het meest lekkere eten in de steden en op de stranden heersen. Local Dealer is een echte Mexicaanse food experience. Goed eten en een lekker vurig sfeertje.

lees meer

Cafe de Parel (Jordaan)

Cafe de Parel (Jordaan)

Helemaal aan het uiterste einde (bijna dan) van de door ons zeer geliefde Westerstraat (we woonden er jaren om de hoek en nu om de hoek-hoek, een extra blokje om maar dat is volledig nutteloze informatie) staat al járen heel onopvallend een groen café. Café De Parel is de naam, en dat was prima. Staat niemand in de weg maar echt oog hadden we er ook niet voor. Tot nu! Want vier vrienden betrokken de zaak en koken er werkelijk fan-tas-tisch. In de categorie van, zeg, BAK, Choux, De Goudfazant, Entrepot… Afijn, you get the point. Echt heul goed, en je zou er zomaar voorbij lopen! Niet doen. Hop, naar binnen bij het nieuwe, en een beetje oude dus, Café de Parel in de Amsterdamse Jordaan. Lees meer

"

Goedkoop uiteten in Amsterdam? Lees meer.

"

Café Parlotte (Jordaan)

Café Parlotte (Jordaan)

Vlakbij De Parel opende nóg een puike nieuwe: Café Parlotte. Parlotte? Yes, dat betekent kletsen. “Over het alledaagse en over het leven. Over wat ons boeit en wat ons iets doet, over eten, over wijn. Mooie wijn, lekker eten, maar vooral ook de gezelligheid van samen een avond doorbrengen op een fijne plek. Dat is Café Parlotte”, zo zeggen ze zelf. Wij zien vooral een heerlijk café voor elke dag van de week waar je vanaf iets-voor-de-vijf-in-de-klok aan mag schuiven voor wijn, oesters, charcuterie, kaas en andere lekkere dingen. Aan reserveringen doen ze niet (in een café is immers altijd plek) en wij waren er tijdens terrasweer (en hadden een broodje gegratineerde kreeft en eentje met pastrami), dus het is ons nog niet helemaal helder hoe dit nu Corona-wise is (dus toch even bellen voor de zekerheid misschien). Vanaf 18.00 mag je aanschuiven voor een vast drie- of viergangenmenu en een aantal specials buiten de kaart om.

Bar Bonnie (zuid)

Bar Bonnie (zuid)

Ja zeg! Als er eentje ons weer had bij het goeiendag zeggen, dan is het Bar Bonnie wel! And it aint just a pretty face ;-). Aan de Amstelveenseweg zit dit nieuwe kleurrijke zaakje (de okergele tegels willen we nu stante pede ook in huis) met verrassend lekkere gerechten. Er is pasta, er is kip en er is tiramisu. Knus & kleur in Amsterdam Zuid? Bar Bonnie is je plekkie.

Otto Volante (Zuid)

Otto Volante (Zuid)

Aan de Amsterdamse Overtoom opende stilletjes een dag of twee voor de welbekende lockdown Otto Volante. Afhaal dus to begin with, maar we mogen soon (weer) aanschuiven bij de sympathieke donkere zaak. Kleine ronde tafels, eenvoudige caféstoeltjes en goed eten, dat is Otto Volante in een notendop.

Gertrude (Centrum/ West)

Gertrude (Centrum/ West)

Precies een week waren ze open toen de deuren van restaurant Gertrude weer dicht moesten. Pech maar zelfs in die ene week was de toon al gezet: bij Gertrude kun je terecht voor een steengoede maaltijd en een eindtijd is er – in principe – niet. Tenminste, dat was altijd de boodschap, maar vanwege de nieuwe regels wordt er ook bij Gertrude met shifts gewerkt. Is ok, we maken graag plaats zodat iedereen de gerechten van Chef Amadou Dia kan proeven. Gepekelde sardientjes met rucolaolie bijvoorbeeld, en wij proefden er een verrukkelijke pappardelle met ragù van rund in rode wijn met Parmezaan. Leuk weetje: achter Gertrude zitten Tijn en Géza. Verstappen en Weisz. Die tweede kun je kennen: Géza werd vooral bekend als DJ en acteur, en runt ook de twee Oeuf ei-restaurants in Amsterdam. 

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Alba (oost)

Alba (oost)

Onopvallend aan een plein aan de Amsterdamse Wibautstraat opende restaurant Alba. Maar ben je eenmaal binnen, dan vergeet je deze zaak niet snel. Het is jong en heeft iets Berlijns in zijn rauwe, eenvoudige opzet. Wat op tafel komt is verfijnd, net als de details boven de bar en in de hoek waar het verse zuurdesembrood wordt gesneden dat je niet veel later op tafel krijgt, geserveerd met zeewierboter. Een indrukwekkend begin, en de sancerre van Sebastien Riffault (de Les Quarterons uit 2017) maakt het nóg beter. Dan proeven we de zachte én spicydeviled eggs’ (2 stuks) met Koreaanse peper en een handvol zaden, en daarna ricotta gnocchi met boerenkool en beurre noisette. Wat ons betreft een van de beste openingen in Amsterdam. 

BAR PIF AMSTERDAM (Jordaan)

BAR PIF AMSTERDAM (Jordaan)

‘Pif’, dat is Frans voor de eerste neus, de eerste kennismaking met wijn. Dat is natuurlijk een goede binnenkomer want met het horen van het woord ‘wijn’ zijn we all ears. In het kort is het bij Bar Pif wijnen met lekkers on the side in plaats van andersom. Dat ze van goede (wijn)huize komen moge duidelijk zijn: ook Alex + Pinard én Rebelwines komen vanuit dezelfde koppies. Rood, wit, ze hebben alles en je weet dat je er goed zit. Al helemaal lekker smaken de wijnen aan het gezellige terras(je).

Bar Pif 

CAFÉ NOBO AMSTERDAM (HAARLEMMERSTRAAT)

CAFÉ NOBO AMSTERDAM (HAARLEMMERSTRAAT)

Op de plek waar jarenlang STOUT zat, op een prominente plek aan de Haarlemmerstraat, kwam plots het kleurrijke NOBO. De zaak werd grondig in de verf gezet en een en ander werd een frisse variant op STOUT: zo’n café voor de hele dag, elke dag. Al is het idee achter Nobo wél dat er een ‘step up’ gedaan wordt wat betreft het menu: een ‘culinair toevluchtsoord’ noemen ze het zelf. De wijnen liegen er alvast niet om, en aanschuiven gaan we zsm doen.

UNCOMMON AMSTERDAM (west)

UNCOMMON AMSTERDAM (west)

Een beeldig, ingetogen lokaal, een off the beaten track locatie (Eerste Constantijn Huygensstraat 63H) en bovenal steengoede koffie. Dat is het nieuwe Uncommon in Amsterdam, het eerste café van de koffiebranders Common Greens, een ‘sustainable coffee roasting company’ welke in 2018 van start ging. So far so good. Beter nog wordt het wanneer je aanschuift voor de kleine selectie broodjes en zoetwaar. Zo zo zo goed! Het menu is seizoensgebonden en verandert regelmatig, maar de champignons in cashew-truffelsaus op zuurdesembrood is goddelijk, en ook de vanille-mascarpone met vijgen wil je. Beloofd.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

HICK'S DINER (HAARLEMMERSTRAAT)

HICK'S DINER (HAARLEMMERSTRAAT)

When french bistro and American diner meet in the middle… We stellen U voor aan HICK’S. Geïnspireerd op een hele hoop vintage vanuit het Amerikaanse land met het juiste Franse randje om de boel af te maken. Dat is HICK’S met zijn neus op de Haarlemmerstraat (welke sowieso nog een goed terras op straatzijde kon gebruiken. Maar check ook vooral even drie deuren verder bij Nieuw Amsterdam voor hun gloeiend knappe binnentuin). HICK’S begon namelijk op een goede voet bij Barts BoekjeKnap interieur met bijzondere vintage stukken rechtstreeks vanuit Amerika (geloof ons: een complete tafelset is onmogelijk vindbaar. HICK’S flikt het met een tiental unieke vintage stoelen en tafels) én de juiste klassiekers op de kaart om de dag mee rond te eten. Ontbijt, lunch, diner en cocktail toe. Iedereen wordt er naar zijn wensen bedient.

terrassen!

terrassen!

Thuishaven – festivalterrein turns het grootste terras van Amsterdam. Lees meer

Paaseiland – oké, eigenlijk alweer het derde jaar maar iedere zomer voelt het weer als nieuw. Lees meer

Pop-up Rosemary’s Rooftop – restaurant Bureau was al een lievelings, zeker in de zomermaanden, maar nu ze hun dijk van een dakterras ook nog een thema meegaven, is het er nog leuker/ niet te missen! Lees meer

The Grand Beach – geen water, wel de juiste vibes. Lees meer

Paviljoen Puur – ook een tijdelijk buiten-eet-feest. Lees meer

Lazuur (Noord)

Lazuur (Noord)

Oke, oke, deze is niet helemaal nieuw maar het is zo een verrassing in Amsterdam Noord waar veel te weinig mensen van weten, dus stiekem stoppen we ‘m er gewoon nog even bij: Lazuur!

Dat zit zo: de eigenaren van Lastage en de souschef van restaurant Kaagman & Kortekaas wilden samen best wel een nieuw stap wagen, restaurant-wise. Sommelier van Lastage erbij (toevallig de vriendin van de chef van Kaagman & Kortekaas) en een succesverhaal heb je.

Lees meer

Restaurant Clos

Restaurant Clos

Op dus maar weer naar het toch al o zo leuke Beukenplein. Wijngenie Rutger De Witte opende hier, op het hoekje, namelijk wijnbar en restaurant Clos en laten wij nou net heel goed zijn in wijnen, eten en wijnen en daarna weer eten. Met een wijntje. Met dank aan een crowdfundingsactie (vinden we stoer) is de verbouwing van Clos goed gelukt. En de titel wijnbar dekt de lading prima: er staan namelijk meer dan 100 verschillende handgemaakte wijnen op de kaart, hallelujah! Het zullen bovendien geen lullige wijnen zijn; Rutger werkt zo wat zijn hele leven in de wijnindustrie: hij had een job bij Grape District en ook gaf hij aan verschillende restaurants advies over de wijnkaart. Naast wijnen kun je er ook eten zo wil Rutger bijvoorbeeld de aller beste charcuterieplank van Amsterdam serveren #welike.

Lees meer

"

Pak ook deze er meteen even bij: de terrassen du moment met lekker lang zon!

"

Lunchen/ de hele dag verblijven doen we tegenwoordig hier

Lunchen/ de hele dag verblijven doen we tegenwoordig hier

Plantage Rococo – Je moet er 20 minuten voor in de auto maar dan heb je ook wat! Plantage Rococo, met stip de ontdekking/ opening van 2020. Lees meer

En wist je dat de Dignita Familie ook uitgebreid is? Kijk hier voor de locaties!

Oeuf – De tweede locatie is open, in de Jordaan, en dat is smullen. Lees meer

Hotel Boat & Co (West) – Ja? Zit je? Want mán, wat zijn we dolletjes enthousiast over het nieuwe hotel en restaurant Vessel. Een aanwinst voor Amsterdam. Lees meer

Strandvier – niet een splinternieuwe, wel een nieuwe ontdekking in Monnikendam. Lees hier meer.

De betere takeaway en/ of lekkere trek, Nieuw in Amsterdam

De betere takeaway en/ of lekkere trek, Nieuw in Amsterdam

Falafelbar Sababa (West) – Geen gewone falafel tent. Speciale gerechten zoals knapperige zeewierfalafel en halloumi frietjes. Voor de culinaire fanaten onder ons. Want to play safe? Ook gewone falafel kan je hier bestellen. Een hele goede aanrader! Sababa

Bar Mokum Amsterdam (De Pijp) – Pannenkoeken en cocktails, is dat niet een beetje een vreemd verhaal? Zo zou je kunnen denken, maar toch een goddelijke combinatie. Moak opent de derde locatie én de eerste Bar Mokum Amsterdam. Lees meer

Tapperij de Eeuwige Jeugd (Oost) – Voor ons en de andere liefhebbers eerste klas is er nu Tapperij de Eeuwige Jeugd aan de Linnaeusstraat in Oost. Alles wat we nodig hebben op borrelgebied onder één dak. Lees meer

Anna du Pire (De Pijp) – een stel jonge, relaxte gasten hun allereigenste horeca-telg: Anna du Pire in de Pijp, aan de Eerste van der Helststraat (72h). Lees meer

Bar Bambino (Centrum)– De mannen van restaurant Bak zitten achter deze parel. Vinden doe je het nieuwe Bambino op de plek waar voorheen Panini zat op de Vijzelstraat in Amsterdam. Lees  meer

Nieuwe restaurants in Amsterdam om niet te missen

Nieuwe restaurants in Amsterdam om niet te missen

Westervilla (West) – Kwispelende staarten en watertandende gezichten all over toen we hoorden over de komst van het nieuwe boutique hotel, aan de rand van het door ons o zo geliefde Westerpark. Dit, beste mensen, is een topper, beloofd.  Lees meer

Mitts (Oost) – Bij Mitts spannende onalledaagse gerechten om te delen, met een Midden-Oosterse swung. Lees meer

Five Brother Fat Oost – bekend recept, nu ook in Amsterdam Oost!

Wils (Zuid) – Onder leiding van sterrenchef Joris Bijdendijk dat op open vuur de lekkerste gerechten op tafel tovert. Lees meer

Ja (De Pijp) – Een zaak om JAAAAA tegen te zeggen. Lees meer

Nieuw Amsterdam (West) – Samen met je besties, babies of boy-/girlfriend kun je terecht bij het restaurant Nieuw Amsterdam in.. hoe raad je het… Amsterdam natuurlijk. Lees meer

Edel by Dennis (West) – Street Art versus fine dining? That’s a first! Op het menu eerlijke, herkenbare gerechten van absolute topkwaliteit (want hé, we hebben het hier wel over Dennis Huwaë en zijn top-team). Lees meer 

Ook open!

Ook open!

Ze hielden het lang spannend hoor, die perslui van topchef Jacob Jan Boerma, de man die restaurant De Leest aan maar liefst drie Michelinsterren hielp. Daar stopt hij mee, met De Leest. Klaar d’r mee, basta, tijd voor een nieuwe uitdaging. Dat dit een Amsterdamse pizzabar zou worden, dat zagen we niet aankomen. We like! De zaak van Boerma, in de Amsterdamse Pijp aan het (toch best wel commerciële) Marie Heinekenplein (en dus tegenover het onlangs geopende Kaasbar Amsterdam – we zien een mooie match) en No Rules Amsterdam heet de pizzaplus. Spekkie naar ons bekkie hoor!

Karavaan (West) – Wie de Wijzen een beetje kent, wist al dat het er een kleurrijk, eigentijds, tikkie hipperdepip (maar leuk maar hipperdepip) lokaal ging worden. Lees meer

(Klein) Felix (Centrum)Lees meer. Enne ze hebben een vernieuwd concept: Klein Felix. Met een menu vol guilty pleasures. Smullen geblazen.

Bar BAUT (Zuid) –  Lees meer