10 juli 2020, door Maartje

Nieuwe (niet te missen) restaurants in Amsterdam

10 juli 2020, door Maartje

Nieuwe (niet te missen) restaurants in Amsterdam

Ja lijstjes, we houden ervan! Altijd handig als je op zoek bent naar een restaurant in Amsterdam en eigenlijk nog geen idee hebt wat je wil. De keuze is reuze. Zoals gezegd, nieuw in Amsterdam zijn allemaal. Uitzoeken maar...

Het was 12 maart 2020 toen om 18 uur precies alle Nederlandse horeca hartstikke potdicht moesten. Het was een hard gelag, zoveel is zeker, maar veel ondernemers zaten allerminst bij de pakken neer. Broeden op mooie plannen om hun lekkers met gesloten deuren tóch bij de mensen thuis te krijgen en/of besloten extra hard aan hun nieuwe parel van een locatie te werken om zodra het weer mocht, te shinen als nooit te voren. Zo geschiede: niet alleen heropenden de bestaande horeca (in Amsterdam in dit geval, maar dat was natuurlijk door heel Nederland aan de hand), maar er gingen ook een aantal stralend nieuwe locaties open! Dit is nieuw in Amsterdam, juli 2020, een handje vol met onze favorieten (we vullen aan).

Taqueria Bacalar (noord)

Taqueria Bacalar (noord)

Waren we al helemaal smitten op Coba Taqueria, ook in Noord, opende aan ‘aan de andere kant’ van Noord, en aan de andere kant van de Van der Pekbuurt, Taqueria Bacalar. De vergelijking met Coba is geen vreemde: de chef die hier allemachtig lekker Mexicaans staat te cheffen, begon bij Coba. Maar nu dus zijn eigen zaak en eerlijk is eerlijk: hij nam de magie van Coba mee naar zijn eigen Taqueria Bacalar.

De vibe is lekker ruig en donker, de taco’s zijn wat je noemt to die for. Klassiekers zoals tacos al pastor gone superdupergood, net als de tacos cochinita. Ach, eigenlijk kunnen we er heel erg kort over zijn: onze Mexicaanse tafelgenoot zei er dit over: “dit was de eerste keer dat ik écht goed Mexicaans gegeten heb buiten Mexico dat ook daadwerkelijk Mexicaans smaakte. En daar kunnen we het mee doen. Enne: vergeet niet je (tafelgenoot) koffie te (laten) bestellen: de chilli truffel die erbij komt is een cadeautje!

Restaurant Coulisse (oost)

Restaurant Coulisse (oost)

Het NewWerktheater in Amsterdam Oost was een tijdlang een fijne plek voor wie zijn laptop open wilde slaan, naast zijn kop koffie. Grootste pluspunt? De looks. Dat zagen ook chef Tim van der Molen, die zijn ervaring opdeed bij Vuurtoreneiland en onlangs teruggekeerde uit Kopenhagen waar hij bij restaurant Noma werkte, en maître Simon Witmaar die op zijn beurt het vak leerde bij Sergio Herman in Oud Sluis. Samen vormen ze Amsterdams jongste troef als het aankomt op fine dining. Op de kaart van Coulisse staan veel lokale producten zoals seizoensgroenten en Noordzee vis, schaal- en schelpdieren. De vinaigrettes, sauzen en bouillons maken dat de gerechten om over naar huis te schrijven worden. Wijnen, huisgemaakte kombucha’s en sappen vormen de uitgebalanceerde hekkensluiters. 

Grand Caron (Westerpark)

Grand Caron (Westerpark)

Petit  Grand Caron, dat is nog eens een goed idee! Petit Caron, de knusse bistro in de Pijp en het kleine broertje van het goed gelukte Café Caron (ook in de Pijp) kan gezien het ‘nieuwe normaal’ voorlopig nog niet open. Jammer maar daarover piepen is natuurlijk zonde. Nee, dan ga je op zoek naar een alternatief. Dat vonden de Caron-ers aan de andere kant van de stad: op het Westergas openden ze tijdelijk Grand Caron. Hetzelfde idee (lekker, knus, Frans, etc), maar dan in het groot. Tadáá!

Sammie Sangria (NOORD)

Sammie Sangria (NOORD)

Geen idee of we hier nu nóg eens moeten vertellen dat het kleine, ooit onopvallende Sjefietshe, ceviche op z’n Amsterdams (en meer! ook belachelijk heerlijk voor wie niet van ceviche houdt – ik noem geen namen…), een van de beste ideeën is voor een avond uit eten in Amsterdam. vast niet, en andere mag je hier nog even verder lezen.

Wat je vast niet wist, is dat de luitjes van Sjefietshe tijdelijk het Veronicaschip in Amsterdam Noord overnemen! Je weet wel, die te gekke (vooral in de zomermaanden) boot waarvandaan vroeger radio gemaakt werd. Een plek die in de winter vaak vergeten wordt maar wie op zoek is naar een niet overbevolkte plek als de zon schijnt, mag hier aanhaken. Hoewel… ‘Niet overbevolkt’… Dat kan zomaar anders lopen met dank aan de komst van Sammie Sangria in Amsterdam Noord (NDSM 1). 

Chillen bij Sammie, dat is de boodschap, als een mini-zomervakantie in Amsterdam. Dat kan sinds 03/07 en de hele zomer van donderdag tot en met zondag (do+vrij 16:00 za+zo 12:00). Reserveren hoeft niet, je mondkapje meenemen voor op de pont wel!

Local Dealer (oost)

Local Dealer (oost)

Taco’s, ceviche en een goede dosis avontuur en fun. Daarvoor kun je terecht bij je nieuwe Local Dealer. Het idee voor dit nieuwe Mexicaanse restaurant in Amsterdam Oost ontstond op een trip door Mexico. Waar de opzwepende straatcultuur en het meest lekkere eten in de steden en op de stranden heersen. Local Dealer is een echte Mexicaanse food experience. Goed eten en een lekker vurig sfeertje.

lees meer

Cafe de Parel (Jordaan)

Cafe de Parel (Jordaan)

Helemaal aan het uiterste einde (bijna dan) van de door ons zeer geliefde Westerstraat (we woonden er jaren om de hoek en nu om de hoek-hoek, een extra blokje om maar dat is volledig nutteloze informatie) staat al járen heel onopvallend een groen café te staan. Café De Parel is de naam, en dat was prima. Staat niemand in de weg maar echt oog hadden we er ook niet voor. Tot nu! Want vier vrienden betrokken de zaak en koken er tegenwoordig werkelijk fan-tas-tisch. In de categorie van, zeg, BAK, Choux, De Goudfazant, Entrepot… Afijn, you get the point. Echt heul goed, en je zou er zomaar voorbij lopen! Niet doen. Hop, naar binnen bij het nieuwe, en een beetje oude dus, Café de Parel in de Amsterdamse Jordaan. Lees meer

Café Parlotte (Jordaan)

Café Parlotte (Jordaan)

Vlakbij De Parel opende nóg een puike nieuwe: Café Parlotte. Parlotte? Yes, dat betekent kletsen. “Over het alledaagse en over het leven. Over wat ons boeit en wat ons iets doet, over eten, over wijn. Mooie wijn, lekker eten, maar vooral ook de gezelligheid van samen een avond doorbrengen op een fijne plek. Dat is Café Parlotte”, zo zeggen ze zelf. Wij zien vooral een heerlijk café voor elke dag van de week waar je vanaf iets-voor-de-vijf-in-de-klok aan mag schuiven voor wijn, oesters, charcuterie, kaas en andere lekkere dingen. Aan reserveringen doen ze niet (in een café is immers altijd plek), en wij waren er tijdens terrasweer (en hadden een broodje gegratineerde kreeft en eentje met pastrami), dus het is ons nog niet helemaal helder hoe dit nu Corona-wise is (dus toch even bellen voor de zekerheid misschien). Vanaf 18.00 mag je aanschuiven voor een vast drie- of viergangenmenu en een aantal specials buiten de kaart om.

Bar Bonnie (zuid)

Bar Bonnie (zuid)

Ja zeg! Als er eentje ons weer had bij het goeiendag zeggen, dan is het Bar Bonnie wel! And it aint just a pretty face ;-). Aan de Amstelveenseweg zit dit nieuwe kleurrijke zaakje (de okergele tegels willen we nu stante pede ook in huis) met verrassend lekkere gerechten. Er is pasta, er is kip en er is tiramisu. Knus & kleur in Amsterdam Zuid? Bar Bonnie is je plekkie.

Otto Volante (Zuid)

Otto Volante (Zuid)

Aan de Amsterdamse Overtoom opende stilletjes een dag of twee voor de welbekende lockdown Otto Volante. Afhaal dus to begin with, maar inmiddels mogen we (weer) aanschuiven bij de sympathieke donkere zaak. Kleine ronde tafels, eenvoudige caféstoeltjes en goed eten, dat is Otto Volante in een notendop.

Gertrude (Centrum/ West)

Gertrude (Centrum/ West)

Precies een week waren ze open toen de deuren van restaurant Gertrude weer dicht moesten. Pech maar zelfs in die ene week was de toon al gezet: bij Gertrude kun je terecht voor een steengoede maaltijd en een eindtijd is er – in principe – niet. Tenminste, dat was altijd de boodschap, maar vanwege de nieuwe regels wordt er ook bij Gertrude met shifts gewerkt. Is ok, we maken graag plaats zodat iedereen de gerechten van Chef Monika Blazevic kan proeven. Gepekelde sardientjes met rucolaolie bijvoorbeeld, en wij proefden er een verrukkelijke pappardelle met ragù van rund in rode wijn met parmezaan. Leuk weetje: achter Gertrude zitten Tijn en Géza. Verstappen en Weisz. Die tweede kun je kennen: Géza werd vooral bekend als DJ en acteur, en runt ook de twee Oeuf ei-restaurants in Amsterdam. 

Alba (oost)

Alba (oost)

Onopvallend aan een plein aan de Amsterdamse Wibautstraat opende restaurant Alba. Maar ben je eenmaal binnen, dan vergeet je deze zaak niet snel. Het is jong en heeft iets Berlijns in zijn rauwe, eenvoudige opzet. Wat op tafel komt is verfijnd, net als de details boven de bar en in de hoek waar het verse zuurdesembrood wordt gesneden  dat je niet veel later op tafel krijgt, geserveerd met zeewierboter. Een indrukwekkend begin, en de sancerre van Sebastien Riffault (de Les Quarterons uit 2017) maakt het nóg beter. Dan proeven we de zachte én spicy ‘deviled eggs’ (2 stuks) met Koreaanse peper en een handvol zaden, en daarna ricotta gnocchi met boerenkool en beurre noisette. Wat mij betreft één van de beste openingen in Amsterdam. 

BAR PIF AMSTERDAM (Jordaan)

BAR PIF AMSTERDAM (Jordaan)

‘Pif’: dat is Frans voor de eerste neus, de eerste kennismaking met wijn. Dat is natuurlijk een goede binnenkomer want met het horen van het woord ‘wijn’ zijn we all ears. In het kort is het bij Bar Pif wijnen met lekkers on the side in plaats van andersom. Dat ze van goede (wijn)huize komen moge duidelijk zijn: ook Alex + Pinard én Rebelwines komen vanuit dezelfde koppies. Rood, wit,  ze hebben alles en je weet dat je er goed zit. Al helemaal lekker smaken de wijnen aan het gezellige terras(je).

Bar Pif 

CAFÉ NOBO AMSTERDAM (HAARLEMMERSTRAAT)

CAFÉ NOBO AMSTERDAM (HAARLEMMERSTRAAT)

Op de plek waar jarenlang STOUT zat, op een prominente plek aan de Haarlemmerstraat, kwam plots het kleurrijke NOBO. De zaak werd grondig in de verf gezet en een en ander werd een frisse variant op STOUT: zo’n café voor de hele dag, elke dag. Al is het idee achter Nobo wél dat er een ‘step up’ gedaan wordt wat betreft het menu: een ‘culinaire toevluchtsoord’ noemen ze het zelf. De wijnen liegen er alvast niet om, en aanschuiven gaan we zsm doen. Wordt vervolgd.

"

Pak ook deze er meteen even bij: de terrassen du moment met lekker lang zon!

"

UNCOMMON AMSTERDAM (west)

UNCOMMON AMSTERDAM (west)

Een beeldig, ingetogen lokaal, een off the beaten track locatie (Eerste Constantijn
Huygensstraat 63H) en bovenal steengoede koffie. Dat is het nieuwe Uncommon in Amsterdam, het eerste café van de koffiebranders Common Greens, een ‘sustainable coffee roasting company’ welke in 2018 van start ging. So far so good. Beter nog wordt het wanneer je aanschuift voor de kleine selectie broodjes en zoetwaar. Zo zo zo goed! Het menu is seizoensgebonden en verandert regelmatig, maar de champignons in cashew-truffelsaus op zuurdesembrood is goddelijk, en ook de vanille-mascarpone met vijgen wil je.

BAR KARTEL

BAR KARTEL

Nog niet open, maar wel bijna. Aan de Overtoom en ze zijn al een end. Wat ze precies gaan doen? Geen idee nog, maar facebook zegt het volgende: We are your not so straight forward Bar & Little Kitchen. Everything you never knew you liked before. In-your-face flavours from all over the world in the middle of Amsterdam. Your get together for drinks, food and happiness!

Wat dus eigenlijk nog precies niks zegt ;-). We gaan het bekijken!

HICK'S DINER (HAARLEMMERSTRAAT)

HICK'S DINER (HAARLEMMERSTRAAT)

When french bistro and American diner meet in the middle… We stellen U voor aan HICK’S. Geïnspireerd op een hele hoop vintage vanuit het Amerikaanse land met het juiste Franse randje om de boel af te maken. Dat is HICK’S met zijn neus op de Haarlemmerstraat (welke sowieso nog een goed terras op straatzijde kon gebruiken. Maar check ook vooral even drie deuren verder bij Nieuw Amsterdam voor hun gloeiend knappe binnentuin). HICK’S begon namelijk op een goede voet bij Barts BoekjeKnap interieur met bijzondere vintage stukken rechtstreeks vanuit Amerika (geloof ons: een complete tafelset is onmogelijk vindbaar. HICK’S flikt het met een tiental unieke vintage stoelen en tafels) én de juiste klassiekers op de kaart om de dag mee rond te eten. Ontbijt, lunch, diner en cocktail toe. Iedereen wordt er naar zijn wensen bedient.

terrassen!

terrassen!

Thuishaven – festivalterrein turns het grootste terras van Amsterdam. Lees meer

Paaseiland – oke, eigenlijk alweer het derde jaar maar iedere zomer voelt het weer als nieuw. Lees meer

Pop-up Rosemary’s Rooftop – restaurant Bureau was al een lievelings, zeker in de zomermaanden, maar nu ze hun dijk van een dakterras ook nog een thema meegaven, is het er nog leuker/ niet te missen! Lees meer

The Grand Beach – geen water, wel de juiste vibes. Lees meer

Paviljoen Puur – ook een tijdelijk buiten-eet-feest. Lees meer

Lazuur (Noord)

Lazuur (Noord)

Oke, oke, deze is niet helemaal nieuw maar het is zo een verrassing Amsterdam Noord waar veel te weinig mensen van weten, dus stiekem stoppen we ‘m er gewoon nog even bij: Lazuur!

Dat zit zo: de eigenaren van Lastage en de souschef van restaurant Kaagman & Kortekaas wilden samen best wel een nieuw stap wagen, restaurant-wise. Sommelier van Lastage erbij (toevallig de vriendin van de chef van Kaagman & Kortekaas) en een succesverhaal heb je.

Lees meer

Wijnbar Clos

Wijnbar Clos

Op dus maar weer naar het toch al o zo leuke Beukenplein. Wijngenie Rutger De Witte opende hier, op het hoekje, namelijk wijnbar en restaurant Clos en laten wij nou net heel goed zijn in wijnen, eten en wijnen en daarna weer eten. Met een wijntje. Met dank aan een crowdfundingactie (vinden we stoer) is de verbouwing van Clos goed gelukt. En de titel wijnbar dekt de lading prima: er staan namelijk meer dan 100 verschillende handgemaakte wijnen op de kaart, hallelujah! Het zullen bovendien geen lullige wijnen zijn; Rutger werkt zo wat zijn hele leven in de wijnindustrie: hij had een job bij Grape District en ook gaf hij aan verschillende restaurants advies over de wijnkaart. Naast wijnen kun je er ook eten zo wil Rutger bijvoorbeeld de aller beste charcuterieplank van Amsterdam serveren #welike.

Lees meer

Lunchen/ de hele dag verblijven doen we tegenwoordig hier

Lunchen/ de hele dag verblijven doen we tegenwoordig hier

Plantage Rococo – Je moet er 20 minuten voor in de auto maar dan heb je ook wat! Plantage Rococo, met stip de ontdekking/ opening van 2020. Lees meer

En wist je dat de Dignita Familie ook uitgebreid is? De derde locatie zit in Amsterdam Westerpark, aan de Spaarndammerstraat! Lees meer

Oeuf – De tweede ,locatie is open, in de Jordaan, en dat is smullen. Lees meer

Hotel Boat & Co (West) – Ja? Zit je? Want mán, wat zijn we dolletjes enthousiast over het splinternieuwe nieuwe hotel en restaurant Vessel. Een aanwinst voor Amsterdam. Lees meer

Strandvier – niet nieuwe, wel een nieuwe ontdekking in Monnikendam. Lees meer

De betere take-a-way en/ of lekkere trek, Nieuw in Amsterdam

De betere take-a-way en/ of lekkere trek, Nieuw in Amsterdam

Bar Mokum Amsterdam (De Pijp) – Pannenkoeken en cocktails, is dat niet een beetje een vreemd verhaal? Zo zou je kunnen denken, maar toch een goddelijke combinatie. Moak opent de derde locatie én de eerste Bar Mokum Amsterdam. Lees meer

Tapperij de Eeuwige Jeugd (Oost) – Voor ons en de andere liefhebbers eerste klas is er nu Tapperij de Eeuwige Jeugd aan de Linnaeusstraat in Oost. Alles wat we nodig hebben op borrelgebied onder één dak. Lees meer

Anna du Pire (De Pijp) – een stel jonge, relaxte gasten hun allereigenste horeca-telg: Anna du Pire in de Pijp, aan de Eerste van der Helststraat (72h). Lees meer

Bar Bambino (Centrum)– De mannen van restaurant Bak zitten achter deze parel. Vinden doe je het nieuwe Bambino op de plek waar voorheen Panini zat op de Vijzelstraat in Amsterdam. Lees  meer

Nieuwe restaurants in Amsterdam om niet te missen

Nieuwe restaurants in Amsterdam om niet te missen

Sjas (West) – Ja, bij Sjas weten ze wel hoe het moet. Geen gekkigheid, maar gewoon goed, lekker eten. En een inrichting waar we best iets van mee naar huis willen nemen. Lees meer

Westervilla (West) – Kwispelende staarten en watertandende gezichten all over toen we hoorden over de komst van het nieuwe boutique hotel, aan de rand van het door ons o zo geliefde Westerpark. Dit, beste mensen, is een topper, beloofd.  Lees meer

Mitts (Oost) – Bij Mitts spannende onalledaagse gerechten om te delen, met een Midden-Oosterse swung. Lees meer

Five Brother Fat Oost – bekend recept, nu ook in Amsterdam Oost!

 

Wils (Zuid) – Onder leiding van sterrenchef Joris Bijdendijk dat op open vuur de lekkerste gerechten op tafel tovert. Lees meer

Ja (De Pijp) – Een zaak van de chef van onze geliefde restaurant Jacobzs. En  30 oktober kunnen we eindelijk JAAAAA zeggen.  Lees meer

Nieuw Amsterdam (West) – Samen met je besties, babies of boy/girlfriend kun je terecht bij het kakelverse restaurant Nieuw Amsterdam in.. hoe raad je het… Amsterdam natuurlijk. Lees meer

Edel by Dennis (West) – Street Art versus fine dining? That’s a first! Op het menu eerlijke, herkenbare gerechten van absolute topkwaliteit (want hé, we hebben het hier wel over Dennis Huwaë en zijn top-team). Lees meer 

 

Ook open!

Ook open!

Ze hielden het lang spannend hoor, die perslui van topchef Jacob Jan Boerma, de man die restaurant De Leest aan maar liefst drie Michelinsterren hielp. Daar stopt hij mee, met De Leest. Klaar d’r mee, basta, tijd voor een nieuwe uitdaging. Dat dit een Amsterdamse pizzabar zou worden, dat zagen we niet aankomen. We like! 19 maart gaat de nieuwe zaak van Boerma open, in de Amsterdamse Pijp aan het (toch best wel commerciele) Marie Heinekenplein (en dus tegenover het onlangs geopende Kaasbar Amsterdam – we zien een mooie match) en No Rules Amsterdam heet de pizzaplus. Spekkie naar ons bekkie hoor!

Karavaan (West) – Wie de Wijzen een beetje kent, wist al dat het er een kleurrijk, eigentijds, tikkie hipperdepip (maar leuk maar hipperdepip) lokaal ging worden. Lees meer

Felix (Centrum)Lees meer

Bar BAUT (Zuid) –  Lees meer