Griekenland, Kreta11 november 2023, door Sanne Carbaat

Ontdek de parels van Kreta

Griekenland, Kreta, 11 november 2023, door Sanne Carbaat

Ontdek de parels van Kreta

Genieten van de Griekse zon en de Griekse Gyros die op bijna iedere hoek van de straat verkrijgbaar is? Dan is een tripje naar het Griekse eiland Kreta een absolute aanrader. Kreta ligt op zo’n 3,5 tot 4 uur vliegen en is enorm populair onder gezinnen met jonge kinderen, maar ook voor de feestvierende jongeren tijdens de zomermaanden (denk aan Malia en ook Cherso voor die lui).

 

Natuurlijk heeft Kreta veel meer te bieden dan alleen dat en zijn er tal van prachtige plekken waar je de hossende menigte helemaal niet hoeft tegen te komen. Die kun je ook al een stuk makkelijker ontlopen door een auto te huren; dan kun je gaan en staan waar je wilt. Daarom, een aantal plekken waarvoor je van je strandbed af wilt komen en in de auto naartoe wilt rijden.

Matala voor de absolute rust

Matala voor de absolute rust

Tijd voor rust? Dan is Matala een aanrader! Als we deze plek vergelijken met de drukte van Chersonissos en Malia, dan is het hier juist een oase van rust. Deze prachtige plek is tussen de gigantische krijtrotsen ingeklemd en voor de natuurliefhebber een echte must see. Matala staat ook wel bekend als hippie dorpje, dat als een van de weinige plekken in Europa sinds de jaren 60 en 70 is overgebleven. Als je nu net aan de andere kant van het eiland je hotel hebt geboekt, is die huurauto een uitkomst. Easyterra is een fijne partij met het aanbod, maar ook zeker met de klantenservice. Met de auto kun je gaan en staan waar je wil en ben je van niemand afhankelijk. Als we je een tip mogen geven, is het aan te raden een overnachting te boeken in Matala. Tegen de avond wordt dit stadje namelijk volledig ondergedompeld in de echte hippie sfeer en dan kan een drankje niet ontbreken.

Het vissersdorpje Mochlos

Het vissersdorpje Mochlos

Zeg je Kret, zeg je vis. Logisch dus ook dat je er allerlei vissersdorpjes vindt, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Ga daarom dus alleen al absoluut een auto huren op Kreta en op zoek naar de verborgen parel van het eiland. Eén van de dorpjes die we wel een parel mogen noemen, is het vissersdorpje Mochlos. Dit dorpje ligt in het noorden en vind je tussen Agios Nikolaos en Sitia in. Het bijzondere aan dit dorp is dat je er tegenover een gelijknamig klein eilandje vindt, waar je met een vissersbootje naartoe kunt. Vooral voor de echte geschiedkundigen is dit een toffe plek. Zo vind je er allerlei archeologische opgravingen vanuit de periode dat Mochlos een belangrijke haven binnen de in- en export was. Er is meer dan alleen opgravingen hoor: dit kleine eilandje telt namelijk allerlei leuke terrasjes, waar je, just like the locals, een portie Keftedes moet bestellen en dan te genieten van de rust en van het uitzicht.

Spinalonga eiland

Spinalonga eiland

Een bezoek aan het eiland Spinalonga zou ook ergens hoor op je lijst mogen staan. Het schiereiland dat je in de baai van Elounda kunt vinden, is misschien wel de meest bijzondere plek die het eiland kent. Met zijn opvallende verschijning is het dan wel geen verborgen parel, maar daarom niet minder een must see. De oorspronkelijke bedoeling van dit eiland was dat het diende als vesting tegen de Turken en werd door de Venetianen gebouwd. Lang heeft dit overigens niet geduurd; de Turken namen het vrij snel over van de Venetianen. Waar je Spinalonga misschien ook van kent, is dat het diende als plek waar mensen met lepra naartoe werden gestuurd (en eigenlijk aan hun lot werden overgelaten..). Gelukkig werd er in 1957 een medicijn ontwikkeld en konden ze het eiland verlaten. Tot op de dag van vandaag is het eiland nog altijd een indrukwekkende ervaring, waarbij de geschiedenis diepe sporen heeft achtergelaten bij veel families.