30 juli 2020, door Yfke Voorbij

Barts Best of: het Griekse eiland Kreta

30 juli 2020, door Yfke Voorbij

Barts Best of: het Griekse eiland Kreta

Besides de feitjes dat het, zonder twijfel, het grootste Griekse eiland is en ook nog eens één van de meest bezochte (maar dat is met een aantal goede redenen: zon, zee, strand, Grieks dorpjes, eten en nog veelveelvéél meer), is Kreta gewoon verdomd mooi. Moge gezegd. We - en een hele boel met ons - love'en Kreta.

Waar we wel onderscheid maken met de rest van de hordes Kreta-bezoekers, is dat we vooral dol zijn op de geheime nog door het gros on-ontdekte plekken. Tips van locals, de echte hidden gems, en hier lees je ze:

Lyrarakis Winery Crete

Lyrarakis Winery Crete

Omringd door de prachtige omgeving en wijngaarden doe je een echte wine tasting bij de familie Lyrarakis in het kleine dorpje Alagni (wanneer we ‘tussen de locals’ zeggen, menen we het ook)Plak achteraan de rij voor de rondleiding in het openluchtmuseum, waar je alles leert over wijn en hun eigen wijnmakerij en sluit deze rondleiding af met een heerlijke picknick. Inclusief een wijn uit de eigen wijnmakerij, want daar deed je het voor! En die smaakt nergens anders beter.

Lyrarakis Winery Crete

 

 


                

Plaka

Plaka

Klein maar fijn: Plaka Village. Met een prachtig uitzicht over Spinalonga maak je een heerlijke wandeling door Plaka Village, waar aan de haven leuke restaurantjes en winkeltjes links en rechts van je te vinden zijn. En mocht je het uitzicht over Spinalonga nou zo geweldig vinden (is zo, feit boven mening) dan kun je ook het eiland bezoeken, er gaat namelijk om het halfuur een boot van Plaka naar het eiland.

 

 


                

De baai van saradis

De baai van saradis

When in Crete zit er niets anders op dan een rondje op de sup. Wablief? Jeweetwel, zo’n surfboard waarop je lekker door het water al peddelend een aantal zonnestraaltjes pakt (let op, insmeren is belangrijker dan ooit!). En dat Suppen doe je het liefst bij de Baai van Saradis. Waarom dat nou precies daar? Knappe zee, knappe baai en knap water waar de golven niet te hoog zijn (belangrijk voor een beginnend supper). De foto hiernaast zegt al genoeg. En daarna heerlijk genieten van een welverdiende én lekkere cocktail met een prachtig uitzicht over de baai. Wat wil je nog meer? Meer Kreta natuurlijk, we hebben nog meer…

 

Summerpalace

Summerpalace

Puur, rustig en lekker koel door de zeewind. Dan hebben we het over Summer Palace (of Zomerpaleis van de Minoërs, het is maar hoe je het zelf noemen wilt). Weinig mensen weten van het bestaan van deze plek af. En hoewel dat ergens zonde is (we verklappen hem toch maar) willen we deze schitterende plek aan niemand onthouden. Zeker de moeite waard om te bezoeken en vervolgens een frisse duik in de zee te nemen. Of anders deze kant op touren voor een heerlijke lunch of een eenvoudig diner met één van de mooiste zonsondergangen ooit. Zo eentje waar je liever niet meer weggaat.

Voulisma beach

Voulisma beach

Zwemmen maar! Daarvoor koersen we door naar Voulisma Beach, ook wel het ‘Gouden Strand’ genoemd, en wij snappen wel waarom.. Je parkeert de auto en via een trap loop je zo naar beneden het lichte strand op, waar je ligstoelen kunt huren mét een parasol. En dat is en blijft een pré. Let wel, het is aan het einde een beetje steenachtig, maar gelukkig wordt dit gecompenseerd met het prachtige blauwe water waar je zo een duik inneemt.

Nog meer te doen?

Nog meer te doen?

Wil je nou niet de hele vakantie op het strand liggen? Dat begrijpen we echt wel. Huur dan een zeilboot met een kapitein voor een dag (mega aanrader: zo leef je de Griekse droom op zijn best) of ga lekker wandelen of mountainbiken met een uniek uitzicht en spot echte Griekse wilde dieren. Op Kreta kan het allemaal.