Nederland, Amsterdam14 februari 2020, door Toine Legters

Pizzeria Klaproos Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 14 februari 2020, door Toine Legters

Pizzeria Klaproos Amsterdam

Gotta love Amsterdam Noord, de Amsterdamse zone waar je de leukste, meest inspirerende, gezelligste en creatiefste initiatieven du moment vind. Want er is nog ruimte. En wie een beetje zoekt, vindt er nog betaalbare (en vaak gigantische!) ruimtes waar wat vets (pardon my French, best wel een hekel aan 'vet' als uitdrukking van enthousiasme but hé, what is done, is done) van gemaakt kan worden. Mag ik u voorstellen aan het splinternieuwe Klaproos. Pizzeria Klaproos. Pop-up Pizzeria Klaproos. Graag gedaan.

Pizzeria Klaproos

Pizzeria Klaproos

Pizzeria Klaproos is – in principe – een tijdelijk pizza joint waar alles weer eens lekker ouderwets en ongecompliceerd goed gaat: lekkere (hele lekkere!) pizza’s (niet te veel keuze, wel de juiste keuzes), een niks aan de hand sfeertje (alleen maar vrienden van eigenaar Max over de vloer, tenminste, dat idee kregen we), een pooltafel in de hoek en wie iets verder kijkt ziet de eveneens tijdelijke expo hangen.

Doe je dat, dan spot je vast en zeker ook de kantoorruimte: die is er voor creatievelingen die een plek zoeken om te kunnen doen wat ze doen. Er is een wat meer gepolijste ruimte die af te huren is voor een privé etentje (lees: een kleine bruiloft! Het alternatief voor restaurant Hotel de Goudfazant als je het ons vraagt (zij zijn namelijk te gek maar heul duur), er schijnt een ijscokar te zijn en er is een kleine wederom reuze sympathieke wijnzaak van de jonge sommelier Theo.

De expo

De expo

Nog even over die expo: die leent zich perfect als galerie en als feestlocatie. Dus zocht Max toffe jonge kunstenaars die wel een muurtje of twee kunnen gebruiken. En mag je Max zelf mailen als je iets leuks wil organiseren (op maandag en dinsdag is de Klaproos sowieso gesloten).

De pizza’s zijn niet mis, we zeiden het al. Ze komen uit de steenoven en zijn ook nog eens betaalbaar: ze komen niet boven de 15 euro uit en zijn van het niveau: ‘goede bodem voor de rest van de avond’. Favoriet? De Lucifera met pittige spinata. Verder is er de Parmigiana met aubergine, een pizze met n’duja (smeerbare worst) en sjalotten  en een de Cicciolina met mascarpone, gekaramelliseerde ui, gorgonzola, olijven en walnoten. Lekker mucho.

Ook ‘lekker’: het terras! We are talking noord people! En dus is er ruimte en zon. Ook als je te laat bent voor pizza is het feest, binnen en buiten, en kun je bij Max & co terecht voor antipasti happen (burrata!!).

Pizzeria Klaproos