24 december 2015, door Maartje

#plop

24 december 2015, door Maartje

#plop

Je hebt kokers en eters: mensen die kicken op het hele proces en zij die je de aanschuivers zou kunnen noemen. Wij mogen ons schaamteloos scharen onder die laatste categorie maar willen soms best een simpel chique duit in het (party)zakje doen. Zoals het maken van het feestelijkste glas mogelijk: de Champagnecocktail. Plop. En cheers.

* Mimosa - Vlak de klassieke Mimosa niet uit. Simpel en toch so sophisticated. Vul een champagne flute (champagne drink je sowieso het best uit een kristallen flute) voor 2/3 (of voor 1/3, onze voorkeur) met vers geperste sinaasappelsap (bij de Marqt staat zo'n apparaat die dat voor je doet, maar wederom: dat is de manier die wij prefereren) en top af met een droge (brut) champagne. Liever roze? Doe er dan nog een paar druppels grenadine (ranja of any kind) bij. Kind kan de was doen. Overigens ook een prrrima optie voor de volgende ochtend / een feestontbijt - er zit immers jus in.

* De Classic Champagne Cocktail - Nog een klassieker: leg je flutes even in de vriezer / ijskast. Koud? (Bruin) suikerklontje onderin het glas, 2 of 3 druppels Angostura bitter (of iets anders bitters maar dan is het niet meer de echte classic natuurlijk), daar nog wat cognac bovenop en verder vul je het glas met brut champagne (al mag een goedkopere bubbel in dit geval ook, knappe jongen die dat proeft). Garneren met een schijfje citroen(schil) en klaar is je classic.

 * Sparkling Sangria - De gezelligste van het stel. Zorg voor een grote glazen pitcher of schenkkan (Sissy Boy Homeland heeft prachtige) waar de inhoud van een hele fles champagne, en nog wat meer, in past (NB: probeer niet vooruit te mixen want dan wordt je Sparkling Sangria rap een Sangria). IJsblokjes er in, een hele hoop, 1/3 van de kan ongeveer. Ongeveer 40 aardbeien of cranberries of rood gemengd fruit uit het vriesvak die je ontdooit hebt door er heet water overheen te gooien. Even afdrogen en in de kan. Sinaasappel en een citroen en/of limoen met schil en al in parten snijden en ook die in de kan, verder nog wat suiker (niet te veel) en oranje likeur (hoewel wel 'm zelf het liefst met Licor 43 maken, ook Spaans, ook oranje-esk), cava (dure champagne kan ook, uiteraard, maar dat is wellicht een beetje zonde) er bij en uitschenken maar! Dat mag in een groot wijnglas, op een pootje, altijd op een pootje.

* French 75 - Very Mad Men deze - ook al - klassier. Maken doe je hem met gin, citroensap (gewoon knijpen maar je kunt ook kant en klaar kopen) en suikersiroop. Wat? Suikersiroop. Kun je kopen maar je maakt het supereenvoudig zelf: 1 liter water aan de kook brengen, 500 gram suiker er bij, roeren tot de suiker is opgelost en af laten koelen. Daarna nog een klein beetje vodka wel bij en klaar is kees. Terug naar de French 75: gin, citroensap en suikersiroop in een ijskoude shaker (met ijsblokjes of -schaafsel er in bijvoorbeeld, wel zo handig). Schenk uit in je flutes (als je de citroen geknepen hebt: gebruik een zeef!) en top af met champagne. Voor het beste, tikkie dramatische effect: een kers op de bodem van je glas (die je er als laatste ingooit).

* Anything Goes - De beste tip voor altijd en alles? Doe/maak wat je lekker vindt! Zolang je maar kwalitatieve ingrediënten gebruikt (Ruinart is mijn persoonlijk champagnefavoriet), mooie spullen (kristal tops glas, dat is nu eenmaal zo) en, voor instant chique: leg een eetbaar bloemetje (een viooltje bijvoorbeeld) bovenop je drankje. Works every time. Marqt verkoopt een salademix met eetbare bloemen; filter ze daar uit en de sla peur je weg (of geef je aan de kok). Bijvoorbeeld zoiets: rum of gin, sap van een limoen (knijpen), suikersiroop (zie hierboven), een klein beetje honing (een drup), shaken, champagne, bloempje. Extra leuk in een plat champagneglas (vanwege de Efteling-eske dansende waterlelie-referentie).

Die plaatjes hierboven? Die komen van Pinterest en zijn niet zo moeilijk na te maken. Stokje met fruit, champagne er over - klaar. Suikerspin boven je glas (fantastische combo, je champagne drink je er door heen. Mierzoet en mega sticky maar wat kan het bommen. Happy 2016!