Curacao19 augustus 2019, door Maartje

Amsterdam goes Curaçao: restaurant 020 Curaçao is open

Curacao, 19 augustus 2019, door Maartje

Amsterdam goes Curaçao: restaurant 020 Curaçao is open

Wie de beste restaurant-openingen van Amsterdam van het afgelopen jaar opzoekt, komt ongetwijfeld uit bij restaurant 212. Het piepkleine restaurant van chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot is met geen ander restaurant te vergelijken: ja, de zaak ontving niet lang na de opening rap de eerste Michelinster maar predikt vooral geen regels. Geen gedoe, wel waanzinnig eten. Prachtplan, dat wel meer zaken prediken maar 212 maakt het waar. En stuurden de mannen gewoon een heel 212 team naar het mooie Curaçao! Waar ze, in een waanzinnig 16e-eeuws landhuis een aantal succesnummers van 212 op tafel zetten, aangevuld met het beste wat het eiland te bieden heeft. Afijn: restaurant 020 Curaçao is open

 

restaurant 020 Curaçao

restaurant 020 Curaçao

Toen wij, nog maar een paar maanden geleden, weer op ons favoriete Antilliaans eiland, het immer zonnige maar nooit te warme Curaçao waren, hebben we zeer zeker niet slecht gegeten (verslag volgt asap!), maar we misten toch wel de combinatie van een sfeervolle, lichte zaak waar je eveneens licht kon eten. Beetje hip en beetje van het eiland zeg maar. And that is where 020 comes in!

Eigenlijk vonden de twee top-chefs het maar onzin… Hoezo een restaurant op een eiland ruim 10 uur vliegen vanaf het thuisfront? Maar soms lopen dingen zo vlekkeloos, dat je wel gek moet zijn om het niet te doen. Er was een waanzinnig pand, een authentiek 16e eeuws landhuis, op een toplocatie in de Penstraat in Willemstad, aan de rand van Pietermaai, de leukste wijk van de stad (en van heel Curacao).

Meer Curaçao tips lees je hier: Barts Boekje x Curaçao

Dat chique landhuis transformeerden ze van een donker huis (zo zijn veel landhuizen op Curaçao) een licht, open lokaal waar op basis van wat het eiland te bieden heeft, aangevuld met onmisbare zaken van overzees, licht (alleluja) gerechten worden geserveerd. Alleluja, want authentiek Antilliaans eten is vaak redelijk zwaar en vet. Lekker, ja, maar niet perse voor iedere dag.

Binnen 212 leidden de twee chefs een team van in totaal achttien man op, waarvan dertien koks, en vlogen hen over naar het zonnige Curaçao. Een ode aan Amsterdam werd het, uiteraard. Op de kaart van 020 staan vijf voor- en vijf hoofdgerechten en vijf verschillende desserts. Groene Caesar salade met witte miso, white pepper garnalen en een gepocheerd kwartelei bijvoorbeeld, en geroosterde kabeljauw met kokos & limoensaus en inktvis met puree van knolselderij. Hieruit kun je een driegangenmenu in de prijscategorie van passend bij de smaak en het aanbod van het eiland: grote stukken vlees en verse vis. De gerechten zijn er, net als bij 212 licht en fris, en er wordt gewerkt met dezelfde sauzen. restaurant-020.com