Nederland, Amsterdam19 mei 2023, door Michel + Renske

Restaurant Europa in Amsterdam, het fine-dining broertje van Euro Pizza

Nederland, Amsterdam, 19 mei 2023, door Michel + Renske

Restaurant Europa in Amsterdam, het fine-dining broertje van Euro Pizza

Dat we fan zijn van Euro Pizza is geen geheim. Wat veel mensen echter niet weten is dat Euro Pizza ontstaan is als creatieve oplossing voor de covid pandemie. Deze oplossing kwam van de mannen achter Restaurant Europa, toen nog gevestigd in Het Hem in Zaandam. Nadat de deuren dicht moesten kwam er een tijdelijke oplossing: Euro Pizza. Gelukkig bleek dit echter niet zo tijdelijk te zijn en ondertussen is Euro Pizza niet meer weg te denken in de 'favorieten in Amsterdam' lijstjes van velen. Restaurant Europa, een counter restaurant met maar 26 plekken, kwam echter niet meer terug. Althans, niet in Zaandam. Restaurant Europa is namelijk toch wel terug, en dit keer naast broertje Euro Pizza in Amsterdam-Noord.

Counter restaurant?

Counter restaurant?

Bij Restaurant Europa wordt aan de counter gekookt. Alle 26 plekken hier zijn namelijk gesitueerd aan een hoge, lange (lichtblauwe, we like!) bar met uitzicht op de uitgestrekte keuken. Alle gasten zitten hier naast elkaar, maar doordat de bar zigzaggend is opgezet zijn er toch knusse plekken gecreƫerd. Door deze indeling heb je de hele avond de keuken als jouw toneel en worden de gerechten daarna door de chefs voor je neus gezet. Ook hier eet je, net als bij Euro Pizza, in een oude garage met een simpele, industriƫle look met veel lichtinval door glazen plafondramen. Ondanks dat er maar 26 plekken zijn in deze vrije grote en lange ruimte, zorgt de bar in combinatie met het licht en de kunst aan de muur toch voor een warme en gezellige uitstraling.

Verfijnder menu

Verfijnder menu

Euro Pizza is natuurlijk alles behalve een simpel pizza restaurant, maar hier gaan ze nog een stukje verder. In een interview met Parool geeft chef-kok Bastiaan aan “Bij Restaurant Europa willen we ten opzichte van het Euro Pizza Restaurant meer de diepte in”. Dit doen zij door middel van een (zelfbenoemd) ‘degustatiemenu’. Met dit menu (ook plantaardig beschikbaar) krijg je maar liefst een amuse, zes gerechten en een friandises voorgeschoteld. Ondanks dat het allemaal wat meer de diepte in gaat blijft het gezellig informeel en worden de gerechten zonder teveel poespas uitgelegd. Wij zijn blij dat Restaurant Europa terug is want hiermee heb jij alvast een ‘to-visit‘ plek gevonden voor je volgende – net iets specialere – avondje uit. Ook leuk: voor of na je diner kan je aanschuiven bij Benelux Bar, ook uit de hoge hoed van deze creatieve ondernemers.