Hoe werkt deze site eigenlijk? Eenvoudig: Barts Groene Boekje gaat over duurzaamheid, Bartje over kids, Bart Bouwt over interieur en dan heb je nog Barts Kookboekje, Barts Beauty en Barts Bruiloft. Gebruik de zoekfunctie en je ziet alleen de posts van je favoriete categorie - it’s the simple life. Leuker nog: als je rechtsboven inlogt, kun je je eigen boekje creëren met alleen die tips die je wilt bewaren. Klik het hartje aan bij het adres van je voorkeur en check je persoonlijke Bart-kaart. Wil je niks missen, meld je dan aan voor de non-spam-nieuwtjes pagina.
26 May 2019
  • 30-11-2018
  • Amsterdam, Eten & drinken, Nieuw

Restaurant in de Houthavens: ZA Amsterdam

Restaurant in de Houthavens: ZA Amsterdam

De echtgenoot en ik hebben nog maar ruim een jaar geleden een huis gekocht in de door ons oh zo geliefde Jordaan. Maar mochten we verhuizen, dan is het naar de Houthavens. Zo fantastisch vinden we de hood. En de eerste nieuwe horeca-zaken hebben inmiddels ook de weg naar Amsterdams meest geweldige nieuwbouwbuurt aan het IJ gevonden.

Want: restaurant ZA Amsterdam is sinds deze week geopend. Ja, we hadden al Pont 13 (leuk!), REM eiland (ook leuk), restaurant Boven de Planken en Wilde Kroketten natuurlijk. Maar een fris, eigentijds grand-cafe-esk restaurant met volop ruimte, een knap design en plaats voor alle jonge- en ouwelui die zich binnenkort in de Houthavens gaan vestigen, dat kon er nog wel bij.

ZA Amsterdam

ZA dus. Dat betekent ‘in het teken staan van’, maar in welke taal precies, dat laten we even in't midden. Belangrijker is dat het restaurant geïnspireerd is door de Mediterrane keuken en gevestigd in één van de fantastische panden aan het water (oh boy, how we love the looks), een hoekgebouw met uitzicht op het water. So far so good. Het restaurant, de bar en de private dining Art Room zijn bij elkaar verzameld door Jacco van Wengerden Atelier & Design Studio. Die doet mooie dingen met bijzondere materialen - google maar eens. Er hangt kunst van de Art Room, er staan marmeren tafels met messing details, stoelen en banken met koraalkeurige stoffen en een deel van de muren zijn bedekt met warme eikenhouten panelen.

Dan even terug naar het eten, want hé, daar draait het uiteindelijk allemaal natuurlijk wel écht om. Op het menu staan gerechten om te delen, modern en Mediterraan dus. Voor elk wat wils; van pizza (neem de 'Antonio's' als je van veel truffel houdt) en pasta tot aan gegrilde octopus, tonijn of ribeye. Overigens houden ze bij ZA van truffel en kaviaar, want dat kan je bij een aantal gerechten van de kaart bijbestellen (wanneer je nog iets dieper in buidel wilt tasten). Lekker decadent, mag ook wel eens. De gerechten zijn niet groot, de prijzen wel een tikkie aan de hoge kant. Maar het al dat lekkere eten én die prachtige locatie maken dat dan wel weer goed. za-amsterdam.com