17 mei 2018, door Maartje

Roxanne

17 mei 2018, door Maartje

Roxanne

Hoe leuk ik het ook vind dat Amsterdam zo'n florerende horecamarkt heeft (het is mijn werk nota bene so it better be), gaat het me toch altijd een beetje aan het hart als een van mijn lievelingen sluit. Zoals in het geval van Graceland. Oke, ik snap het wel, de Southern Keuken is niet voor iedereen en zeker niet voor elk moment - wij liepen de deur heus ook niet wekelijks plat - maar toch, ik vond het jail house rock restaurant met BBQ keuken een cadeautje (en nu eens anders dan alle andere zaken). Maar ik laat het los, want Graceland is niet meer. Gelukkig namen niet de minsten de sleutel van het pand naar de Marktkantine over: de mensen achter o.a. Panace en Partisan hebben er huis gehouden en creëerden aan de Jan van Galenstraat hun nieuwe Roxanne.

Roxanne

Roxanne

En kijk nog even hóe onherkenbaar de vroegere kantine van de marktkooplui is! Als je het doet, moet je het goed doen, en zo geschiede. Vind ik leuk. Geen Graceland-eske bedoeling meer te bekennen maar een fris wit betegeld lokaal en oude tl-bakken – een knipoog naar de kantine van de aangrenzende Centrale Markthallen.die de zaak ooit was – waar vanaf nu 2 dagen per week ge-terrast, ge-dinneert én gedanst mag worden. Alleen op vrijdag en op zaterdag, maar wel tot laat, dat is ook mooi.

Wat Roxanne precies is? Joost mag het weten, en wat doet het er ook toe. Terras, restaurant, bar, club… Geef het beestje een naam; Roxanne is het. Om toch even in de terminologie te blijven, wel zo overzichtelijk:

 

  1. Terras. Check. De afwezigheid van nabije ombouwen maakt dat je mega lang in de zon zit, de locatie zorgt dat het geen overbevolkte bedoeling wordt. Graag gedaan.
  2. Restaurant. Check. Een driegangenmenu a €25,- om precies te zijn bereid door chef-koks Peter Mooij en Jacob Jostmeijer die hun ding voorheen deden bij o.a. Café Panache en het Conservatorium Hotel. Ingrediënten halen de chefs naast de deur, veel verser wordt het niet. Dief van je eigen portemonnee dus.
  3. Bar/ Club. Check. Naast de deur that is, waar je tot een uur of 04:00 door kunt knallen.

Vrijdag 25 mei gaat de zaak officieel open en Kremlin Disco, een begrip onder de Amsterdamse dansmariekes, geeft het startschot van de reeks dansavonden die – let wel – gratis toegankelijk zijn. Nu al een parel.

beeld door Tim Buiting