7 juli 2024, door Nina van Hilst

Stichting Melanoom: leer een melanoom herkennen

7 juli 2024, door Nina van Hilst

Stichting Melanoom: leer een melanoom herkennen

Op reis, naar buiten en op avontuur doen we het liefst als de zon schijnt. En de zon is leuk en gezond maar ook oppassen geblazen. Ondanks alle waarschuwingen is huidkanker nog steeds de meest voorkomende soort kanker waarvan melanoom de meest agressieve vorm is. En tussen alle gezellige tips op Barts Boekje, geven we ook graag deze serieuze tip mee. De nare cijfers laten we aan Stichting Melanoom over zodat wij je de easy peasy tips geven hoe je een melanoom op tijd leert herkennen en wat je dan moet doen.

Voorkomen en snel genezen

Voorkomen en snel genezen

Weren, kleren, smeren is het devies. Sun out? Zoek dan regelmatig de schaduw op, draag beschermende kleding (hoi hoed) en smeer een SPF. En dan nog kan huidkanker zich ontwikkelen. Ben je er op tijd bij dan is de kans op genezing het grootst. Al letten we net iets te weinig op in Nederland: het aantal mensen dat hier aan melanoom sterft, is het hoogste van heel Europa (bah) en daarbij komt het in Nederland vooral ook op relatief jonge leeftijd voor (dubbel bah). Die eerste plek raken we maar wat graag kwijt en gelukkig komt daar Stichting Melanoom om de hoek kijken.

ABCDEF-methode

ABCDEF-methode

Hoe herken je verdachte plekjes? Vertoont je plekje:

A > Asymmetrie Is de plek niet symmetrisch van vorm?

B > ​ Border Vertoont de plek een onregelmatige rand?

C > Color Verandert de vlek van kleur?

D > Diameter Is de vlek groter dan zes millimeter?

E > Evolving Jeukt, bloedt of verandert de vlek?

F > Funny Valt de plek op tussen de andere vlekjes op je huid?

Heb je een vlekje met één of meerdere van deze symptomen? Ga dan even langs de huisarts. Houd ook de huid van je loved ones in de gaten. En bekijk ook zeker de website van Stichting Melanoom waar je voorbeelden en filmpjes kunt zien van waar je op moet letten.

En we zonnen nog lang en gelukkig

En we zonnen nog lang en gelukkig

 

  1. Voorkomen is echt beter dan genezen: weren, kleren en smeren. Bijvoorbeeld met een van deze merken fijne (natuurlijke) zonnebrand.
  2. Check, check, dubbelcheck regelmatig je eigen huid volgens de ABCDEF-methode.
  3. Bij verdachte plekjes: bel je huisarts. Liever een keer te vroeg langs dan te laat. Je huisarts kan ook advies geven waar je op kunt letten.