Marokko, Taghazout18 februari 2022, door Julia van Baaren

Surfplek Taghazout, Marokko

Marokko, Taghazout, 18 februari 2022, door Julia van Baaren

Surfplek Taghazout, Marokko

Denk je aan Marokko, dan denk je waarschijnlijk vooral aan Marrakesh. Helemaal prima, maar er is meer dan dat. Taghazout bijvoorbeeld. Een vissersdorpje aan de westkust dat ook bekend staat als hèt surfmekka van Marokko, maar dan nog relatief onontdekt. Naast surfers trekt het dorp ook veel yogi’s - je dompelt je sowieso onder in een relaxte sfeer. Dit heb je allemaal te danken aan de hippies die het dorp in de jaren ’60 en ’70 ontdekten. Sindsdien is het slaperige dorpje een hotspot voor waterratten gewapend met houten planken. Dat is niet gek, zeker niet als je naar de omstandigheden kijkt, want die zijn het hele jaar optimaal: zowel de temperatuur als de golven. Zonde dus om dit niet op je lijstje te zetten!

Taghazout

Taghazout

Al kort na zonsopgang checken de surfers het weer en de golven om te beslissen of er een goede surfdag in zit. De vissers spelen na hun dagelijkse vangst kaartspelletjes op de kade. Hier hebben ze het begrip langzaam leven helemaal begrijpen. Hulde. Een open deur, maar het moet gezegd: probeer een surfles uit en kijk of het iets voor je is. Don’t knock it till you’ve tried it.

Toch hoef je echt geen surfer te zijn om het hier naar je zin te hebben, toekijken is minstens zo leuk, en in ieder geval rustgevender. Stranden en terrassen genoeg. Over terrassen gesproken: in Taghazout vind je verschillende rooftop bars, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt om de zon in de zee te zien zakken…

Kaouki Hill Hideaways, Dour, Iskoua Marokko

Kaouki Hill Hideaways, Dour, Iskoua Marokko

Niet ver van Taghazout vind je Kaouki Hill Hideaways, in Dour, Iskoua, Marokko met daar Kaouki Hill Hideaways. Een heerlijk, pracht en knus AirBnB adres waar je je eigen houten huisje of yurt kunt boeken.

In het dorp zelf barst het van de surfhostels en yogaretraites, maar vrees niet: je hoeft heus geen kamer te delen met acht mensen en even zoveel surfboards. Immers, zo veel mensen zo veel wensen, en dus zijn er ook plekjes voor degenen die wat minder hippiebloed door de aderen hebben stromen. Wij werden ooit blij van Munga Guesthouse, een boutique hotel met 15 kamers en overal hout, een steenworp van het strand en verschillende cafés en restaurants. Echter is Munga niet helemaal meer wat het geweest is: niet schoon, niet prettig. We hopen dat er nog een re-vamp komt om het hotel in zij oude liefdevolle glorie te herstellen, maar voor nu lekker even ergens anders inchecken (update april 2023).

tekst gaat verder onder de afbeelding

Mocht je wél een surfer in hart en nieren zijn, pak hier dan je kans en ga er helemaal voor. Boek je trip tussen september en maart om verzekerd te zijn van de beste golven. De kustlijn is lang en vol surfspots – of je nu beginner bent of jarenlange ervaring hebt, je komt sowieso aan je trekken.