28 mei 2024, door Anouk Ardesch

Bruidsparen en (hobby)fotografen opgelet: een kijkje achter de lens van Nikon-fotograaf Jeroen Noordzij

28 mei 2024, door Anouk Ardesch

Bruidsparen en (hobby)fotografen opgelet: een kijkje achter de lens van Nikon-fotograaf Jeroen Noordzij

Ha, daar hebben we topfotograaf Jeroen Noordzij - dat wij fan zijn is geen geheim. Gewapend met zijn Nikon-apparatuur als trouwe sidekick schiet hij de mooiste plaatjes. Kunst als je ‘t ons vraagt. Gek zijn we op z’n bruidsfotografie met editorial fashion-feel. Persoonlijke en dierbare herinneringen vereeuwigen kan hij als de beste. Dan vraag je je af: hoe doet-ie het toch? En wat zijn zijn tips voor bruidsparen en fotografen in spé? Dat willen wij wel ’ns weten. First things first

First things first

Jeroen’s fotografie avontuur begon in 2019, vlak voor COVID. First things first en dat is meters maken. Lifestyle en fashion fotografie spraken hem het meest aan en via zijn vrouw Annika (eigenaresse van bridal boutique Wild at Heart) wist hij binnen te rollen bij grote shows tijdens London en New York Fashion Week. Zijn doorbraak in de bruidsfotografie was het huwelijk van een model dat hij had leren kennen tijdens New York Fashion Week. Het huwelijk vond plaats op een high-end locatie in Cambodja. Dit opende zijn ogen voor de glamour van bruiloften. Er bleek meer dan de doorsnee Nederlandse bruiloft: waardering voor esthetiek, mooie jurken, mooie pakken en prachtig aangeklede locaties.

“Doodeng vond ik het wel, ik dacht: waar ben ik aan begonnen, hoort hier niet een ervaren fotograaf te staan? Deze klus voelde nog behoorlijk out of my league. Deze kans was heel tof en ik ben er vol voor gegaan, dat zie je uiteindelijk terug in het eindresultaat. Daarnaast ben ik een soort jonge hond. Sociaal, graag onder de mensen en heel snel op m’n gemak. Heerlijk om je helemaal onder te dompelen in zo’n dag.

Toen hij net startte was zijn stijl geïnspireerd op fotografen waar hij zelf tegenop keek: fine art, licht, dromerig en romantisch. Gaandeweg evolueerde dit tot een stijl die beter bij hem past: rauwer, donkerder, met een gezonde dosis kleur die je een warm, zomers gevoel geeft. Voor Jeroen gaat het bij bruidsfotografie niet alleen om het vastleggen van momenten, maar ook om het creatief benaderen van wat hij krijgt. Hij fotografeert bruiloften zoals ze komen, mee in de flow van de dag, daar komen de meest interessante beelden uit. Zijn aanpak is er een van minimale sturing en maximale creativiteit. Hij ziet het als zijn verantwoordelijkheid om energie te brengen en zo de juiste momenten vast te leggen op elke bruiloft.

Een tip voor bruidsparen: wees niet bang voor het poseren, een goede fotograaf begeleidt je hier op natuurlijke wijze doorheen. Het is zo zonde om geen shoot met z’n tweeën te doen, het zijn namelijk de enige foto’s van de dag waar je echt samen (lees: met z’n tweeën dus) op staat. Op de foto’s van gedurende de dag staat er altijd wel iemand anders op. Van de ceremonieleider, tot je kids, tot andere gasten. Leuk, maar ‘t is JULLIE dag.

Over naar zijn technische uitrusting ofwel de basis waar het allemaal mee begint. Jeroen’s keuze voor Nikon-apparatuur is een bewuste beslissing gebaseerd op de kwaliteit, snelheid, en het unieke effect dat Nikon-lenzen bieden. De ‘body’ is je uitgangspunt, dus het type lens is essentieel voor wat je met je camera kunt doen. Deze effecten zijn enorm. Vanuit hetzelfde standpunt kun je met verschillende lenzen totaal andere foto’s maken. Met het type lens maak je dus echt het verschil.

Jeroen’s go-to gear bestaat onder andere uit de 58mm lens die de perfecte sweet spot biedt tussen compressie en afstand, en de D780 camera vormt de basis van zijn uitrusting. Deze keuzes sluiten perfect aan bij zijn stijl en benadering, waarmee hij zijn creatieve visie tot leven brengt. Nabewerking speelt ook een belangrijke rol in Jeroen’s workflow. De tijdloosheid van zijn beelden zit ‘m natuurlijk in de manier van vastleggen, maar zeker ook in de edit. “Spelen met de compositie, het licht en vervolgens los gaan met de bewerking: “Het behouden van de natuurlijkheid van het moment is daarbij het allerbelangrijkste.” volgens Jeroen.

Tip van Jeroen: kijk zeker naar trends, maar volg ze niet klakkeloos, een trend moet wel bij je passen. Je wil niet over een paar jaar naar je trouwfoto’s terugkijken en denken: what was I thinking met deze trend? Geldt voor zowel bruidsparen als voor fotografen natuurlijk.

Jeroen’s advies aan opkomende bruidsfotografen is helder: wees authentiek, durf jezelf te zijn, en laat je niet te veel leiden door trends, fotografen waar je tegenop kijkt of de druk om mee te gaan met een bepaalde stijl. Het is juist je eigen authenticiteit die je werk onderscheidend maakt en je helpt een eigen pad te vormen als fotograaf.