16 april 2020, door Maartje

De beste tips VOOR EEN GOEDE nachtrust (ook / juist TIJDENS DE CORONA PANDEMIE)

16 april 2020, door Maartje

De beste tips VOOR EEN GOEDE nachtrust (ook / juist TIJDENS DE CORONA PANDEMIE)

Bart Blijft Binnen deze dagen en eerlijk is eerlijk: veel van die binnenblijftijd spenderen we (ook) in bed. Heerlijk voor de één en een tikkie gestresst voor de ander. Want hoe zet je die malende gedachten uit je kop? Best lastig, terwijl slaap júist mega super kei-belangrijk is voor een goede gezondheid. We gingen in gesprek met een slaapcoach (ook omdat ons eigen kleintje niet wil slapen en het bleek goed voor iedereen om ons te verdiepen in het hoe en het wat van het slapen). Slaap is namelijk van essentieel belang om gezond te blijven (of weer te worden), wist je dat? Slaap stelt je lichaam namelijk in de gelegenheid om herstelwerkzaamheden uit te voeren, en daar hoort ook het verwerken van de dag en het verlagen van stress bij. Just what the doctor ordered.

Schaapjes tellen

Schaapjes tellen

Een van de eerste dingen die we leerden is dat wat zich in je hoofd afspeelt, bepaalt hoe je slaapt (voor een groot deel). Emoties, dus ook de angst om juist niet te kunnen slapen, spanning en stress zorgen ervoor dat je wakker ligt, terwijl je lijf dus wel moe is. Interessant: hoe lang je precies slaapt (de meeste mensen hebben zo’n 7,5 uur per nacht ‘nodig’ om fris, uitgerust en voor de wekker wakker te worden) is minder belangrijk dan de kwaliteit van je slaap. Als je niet zo diep slaapt, komt je lichaam niet tot rust en kun je slechter herstellen. Resultaat? Minder energie en, bijvoorbeeld, ook meer honger (ook als je wil afvallen is slaap belangrijk, en dus niet alleen omdat je hersenen je stofwisseling aanslingeren tijdens je slaap). De meeste mensen (let wel: iedereen is anders) hebben een ideaal slaappatroon waarbij je tussen 22.00 uur en 7.00 uur slaapt. De uurtjes tussen 22.00 uur en 2.00 uur zijn het belangrijkst. Gemakkelijk praten wanneer je een kleintje hebt dat een paar keer per nacht wakker wordt… Daar zullen we nog een keer een ander artikel aan besteden; nu gaat het even over grown-ups. Wel interessant vonden wij, is dat dutjes a 20-30 minuten overdag écht helpen. Waarom maar zo kort? Omdat je anders in je ‘diepe’ slaap komt met als gevolg dat je daar ‘s nachts last van hebt.

rituelen

rituelen

Wat ook echt helpt, zo leerden we, is om jezelf een ritueel aan te wennen dat je ontspant. Stom genoeg kunnen eeuwenoude trucs en de tips van je moeder gewoon echt werken: zorg dat je 90 minuten voordat je gaat slapen geen prikkels meer krijgt van TV, laptops en telefoon. Uit die dingen. Lees een boek (zie ook Barts Boekenclub) en neem een (warm) bad of een (warme) douche. Dat eerste wisten we wel, dat laatste deed ik soms, de man nooit. Sinds we dat wel doen, zijn we allebei veel relaxter en vallen we echt lekkerder in slaap.

Voor ons heeft dat zeker ook met geur te maken. Vanaf een uurtje of 21, als ons zoontje echt goed ligt te slapen, ruikt de hele bovenverdieping hemels naar The Ritual of Jing – dikke vette tip.

Deze nieuwe collectie van Rituals is geïnspireerd door het eeuwenoude Chinese concept van Jing, dat staat voor kalmte, stilte en rust. Er is een relax-lijn en een sleep-lijn. De producten beloven dat ze helpen je geest te kalmeren en om te ontsnappen uit de hectiek van het dagelijks leven. Well, is me dat eens goede timing.

De Sleep-lijn heeft een mega lekkere en heel serene geur op basis van essentiële oliën van lavendel en palo santo, die beloven de slaap te bevorderen (of het werkt weet ik niet zeker, maar heerlijk ruiken doet het en voor ons werkt het). Het is, wat je noemt, een warme, vredige geur. Kalmerend, dat is het. En, voor lucky bastards: probeer je partner (die van mij doet het dus) zover te krijgen dat-ie je voor het slapen gaan een voetmassage geeft. De hemel is er niks bij. Hij gebruikt ook een Foot Mask, zit ook in The Ritual of Jing collectie. Crème aanbrengen en drukken, knijpen en kneden maar. Tot slot wat Pillow Mist over het beddengoed (even laten intrekken). En dan een kusdrop. Slaap lekker.

(voor de volgende ochtend is de relaxlijn heerlijk om rustig wakker te worden. In de Foaming Shower Gel zit lotus en jujube: in de traditionele Chinese geneeskunde wordt het zaad van de jujube of rode dadel gebruikt om stress te verminderen en de geest te kalmeren. Daarna de Body Scrub met kleine bamboekorreltjes in een rijke crème. Superzachte benen daarna, en weer die heerlijke geur).

Power-momentje

Power-momentje

Zoals hier boven al gezegd scheelt een moment voor jezelf echt. Probeer als het even kan halverwege de dag een moment te nemen om te ontspannen. Steek een geurkaars aan om even weg te dromen. Kijk naar de vlam van de kaars en adem rustig in en uit. Let daarbij op je hartslag. Neem een kop thee (de Relax Tea van The Ritual of Jong bevat kamille en verbena die helpen om tot rust te komen) en geef jezelf een handmassage. Wrijf de voedende handlotion in je handen en geef je knokkels en nagelriemen wat extra liefde. Oefen met de wijsvinger en duim stevige druk uit op de huid tussen je wijsvinger en de duim van je andere hand. Masseer dit drukpunt gedurende 5 seconden en let op dat je langzaam en diep ademhaalt.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Rituals.
Dat gezegd is er geen woord van bovenstaand gelogen en is The Ritual of Jing een aanwinst in ons huis.

Rituals

Liefs, Maartje.