Nederland, Gelderland15 oktober 2023, door Yfke Voorbij

Things to do op de Veluwe (GELDERSE STREKEN)

Nederland, Gelderland, 15 oktober 2023, door Yfke Voorbij

Things to do op de Veluwe (GELDERSE STREKEN)

Viva Veluwe! Eerlijk is eerlijk... We moeten héél diep graven, willen we een gebied in Nederland noemen waar we enthousiaster over zijn dan over de Veluwe. Dat zit 'm  onder andere in het feit dat het grootste natuurgebied van Nederland elk jaargetijde het bezoeken waard is, en we er steeds weer iets nieuws ontdekken. Het zit 'm er ook in dat het voor iedere leeftijd feest is op de Veluwe - geen adresje of activiteit kunnen vinden dat je aanstaan, is onmogelijk. En dus ruilden we onlangs het stadse leven weer eens voor even in voor al het groen (en geel en bruin en rood en oranje -  hallo herfst!) van de Veluwe.

Zie je door alle bomen het Veluwse bos niet meer? Herkenbaar. En daarom zetten we hieronder alle leukste things to do op de Veluwe voor je op een rijtje. Komt-ie: dit zijn de allerleukste things to do op de Veluwe.

 

Wist je dat je zelf je eigen route dwars door Gelderland kunt samenstellen via Barts Boekje? Dat is zo: ga rechts op de site naar ‘Mijn Boekje’, log in, en ga naar het Gelderse Streken Boekje. Hier kun je zelf je favoriete adressen en tips toevoegen, of weghalen van de opties die we je al gegeven hebben, en zo creëer je je eigen Boekje.

Gelderse Streken Boekje

 

CODA Paper Art

CODA Paper Art

Papier hier! Voor de toch nog iets stadsere vibe gaan we naar Apeldoorn (Apeldoorn is echt een ontzettend leuke stad, snel meer daarover). Natuurlijk kun je door het oude centrum struinen, bij een van de vele knusse café en restaurants aanschuiven of een beter shop-rondje doen, maar dat kan altijd. Nee, kies dan een keer voor het betere cultuur-snuiven, want dat kan in Apeldoorn ook opperbest. Het CODA Paper Art museum bijvoorbeeld. Papierkunst hier, variërend van kleine kunstwerken, objecten en sieraden tot levensgrote installaties. De kunstwerken zijn gemaakt door maar liefst 22 kunstenaars uit het binnen- en buitenland. Indrukwekkend? Zeker! Waar je dacht dat papier gewoon papier was, heb je het mis. Zo laat de tentoonstelling zien hoeveel verschillende perspectieven en dimensies er zijn in de papierkunst en worden er vanuit deze kunstwerken verschillende thema’s belicht. Zeker even heen gaan als je in de buurt bent!

CODA Paper Art

Zenzez hotel & lounge

Zenzez hotel & lounge

Als we dan toch op pad zijn, kan een nachtje Apeldoorn niet ontbreken – want er is genoeg te doen. Even Apeldoorn bellen dus? In dit geval doorverbinden naar Zenzez. Een klein eigentijds boutique hotel, in een prachtig oud Jugendstil pand. En dat ook nog eens op de ideale locatie in Apeldoorn: op de kruising tussen het hart van de stad en de rustige Parkenbuurt. Zenzez is zo’n plek waar je meteen een warm gevoel van krijgt. Klein maar fijn, en waar de eigenaren bloed, zweet en tranen in hebben gestopt (en nog steeds doen). Keyword hier is centraal: (bijna) alles is op steenworp afstand. Nog geen tien minuten lopen naar de binnenstad van Apeldoorn, waar de straten vol zitten met boetiekjes, cafés en genoeg restaurants.

Zenzez

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo

Eenmaal in Apeldoorn slaan we een bezoekje aan Paleis Het Loo niet over. Het is verrassend leuk en interessant om in de geschiedenis van de Koninklijke Familie te duiken. Paleis het Loo heeft namelijk een rijk en royaal verleden en werd zelfs tot 1975 nog bewoond door leden van de Koninklijke Familie. Sinds 1984 is Het Loo als Nationaal Museum opengesteld voor publiek. Sindsdien vinden er verschillende tentoonstellingen en evenementen plaats. Een van die tentoonstellingen is ‘de Oranjes’ waar je meer leert over de geschiedenis van de, jawel, Oranjes.

Naast de tentoonstelling kun je ook door middel van een audiotour langs alle kamers in het Paleis en wandelen door de prachtige aanliggende tuinen. Vergeet dan ook zeker niet om ook even een kijkje te nemen op het dakterras waar je het mooiste uitzicht hebt over zowel de tuinen als de voorkant van het Paleis. Aan de kids is natuurlijk ook gedacht: met een vrolijk hof a.k.a. Juniorpaleis is er met interactieve spellen voor de kinderen ook genoeg te doen.

Paleis Het Loo

Omdat niet alles in één dag past: Witte Berken Natuurhotel

Omdat niet alles in één dag past: Witte Berken Natuurhotel

Na al het ‘sight seeing’ verruilen we de stad voor groen, heel veel groen! En slapen doen we daarom bij het Witte Berken Natuurhotel. Waar je kunt slapen tussen de bomen en genieten van een heerlijk diner in het restaurant. Er wordt hier met zoveel mogelijk lokale producten gewerkt, wat je ook zeker terug ziet op je bord, bijvoorbeeld met een stuk vlees van de plaatselijke slager. Naast het avondeten heeft de Witte Berken ook een fijn ontbijt met verse broodjes, yoghurt met fruit en zelfs een ‘haver cappu’ zetten ze voor je. Houden we van.

Witte Berken Natuurhotel

masterclasses van natuurgids André Donker

masterclasses van natuurgids André Donker

Een andere echte aanrader wanneer je op de Veluwe bent is een van de masterclasses van natuurgids André Donker. Tijdens de masterclass wordt je in de boskeet, ook wel ‘Keet Bush’ genoemd, meegenomen in de wereld van insecten, vogels en zoogdieren en kom je van alles te weten over het ontstaan van het landschap, de cultuurhistorie, het natuur- en of wildbeheer. Klinkt allemaal ingewikkeld, is het niet. Naast deze masterclass verzorgt André Donker ook een bosontbijt, -brunch of -lunch en kun je daarnaast ook genieten van een heerlijk bosdiner voor twee gemaakt door André en zijn vrouw met aansluitend een fietstocht.

André Donker

Mountainbiken

Mountainbiken

Tot rust komen op de Veluwe kan zeker, maar stil blijven zitten is niet voor iedereen weggelegd, en daarom zijn de mountainbike tours van MTB Club Epe de perfecte oplossing om best of both worlds te ervaren: de prachtige natuur van de Veluwe door en lekker actief bezig zijn. Tijdens de mountainbike tour fiets je samen met de gids langs de onbekende parels van Epe, en wordt er van alles verteld over dit prachtige gebied. En… Met een beetje geluk spot je zelfs nog een wilde zwijn. Let op: een beetje sportief moet je er wel voor zijn.

MTB Club Epe

De Ossenstal

De Ossenstal

Mountainbiken maakt hongerig. Komt dat even goed uit: midden in het natuurgebied van Epe kun je een pitstop maken bij pannenkoekenrestaurant De Ossenstal. Voor de minder sportievelingen onder ons; niet getreurd! Je kunt hier ook gewoon lopend of met de auto komen. Naast het grote assortiment aan pannenkoeken en broodjes is er ook genoeg te doen voor de kids en in de bijbehorende speeltuin vermaken ze zich sowieso prima.

De Ossenstal